Διατροφή Απορία για το σπόρο νταρί

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης pasx79
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

pasx79

PB Member
Εγγραφή
12 Οκτ 2007
Μηνύματα
373
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Υπάρχει σε πολλά μείγματα τροφών ένα σποράκι μάλλον λέγετε νταρί είναι σαν λεμονοσπορος η σαν μικρός άσπρος ηλιόσπορος.
Ο καταστηματάρχης και ενώ πουλάει τέτοιο μείγμα μου λέει να παίρνω άλλο μείγμα πάλι της ίδιας εταιρίας διότι λέει ότι ο συγκεκριμένος σπόρος προκαλεί εντερικά στα πουλιά!

Υ. Η τροφή είναι μάρκας πρεστιζ για αγριοπουλια
 
Αυτον εννοεις η καποιον αλλο σπορο; δεν ξερω τι μιγμα τρωνε τα αγριοπουλα αλλα αυτον φανταστηκα επειδη υπαρχει και στο μιγμα σπορων των παπαγαλων και στα ελληνικα λεγεται ατρακτυλιδα.

Carthamus_tinctorius_2.webp
 
πασχαλη αν προκαλουσε εντερικα ποιος ο λογος η εταιρεια που τον συσκευαζει μεσα στα πουλια να τον βαλει μεσα κα ινα διακινδυνεψει το ονομα της;νομιζω λαθος εκανε ο φιλος σου δεν εξηγηται αλλιως,ισως να του ετυχε παρτιδα με χαλασμενο τον συγκεκριμενο σπορο που αναφερεις αλλα δεν ειναι ο κανονας
 
Πασχαλη και το δικο μου μιγμα εχει αυτον τον λευκο σπορο ποθ μοιαζει σαν λευκο χοντρο ηλιοσπορο. Οι καρδερινες μου δεν το ετρωγαν και μου φαινοτανε παραξενο, γιατι ειναι σχετικα ογκωδης και νομισα οτι ειναι αχρηστος για καρδερινες, αλλα εδω και εναν μηνα περιπου τον τρωνε με ζηλο και δεν εχω παρατηρησει κατι ασυνηθηστο. Αναφερομαι παντα στον σπορο που υπεδειξε ο Φοιβος και τον προμηθευομαι και εγω απο ετοιμη τροφη για αγρια.
 
αν προκειται για τον σπορο που δειχνει ο φοιβος τοτε ειναι το καρδαμο πολυ θρεπτικο που λεγεται και safflower Safflower - Wikipedia, the free encyclopedia
το καρδαμελαιο ειναι η δευτερη σε περιεκτικοτητα φυσικη πηγη βιτ. Ε μετα το σιτελαιο ενω ειναι πλουσιο σε λιπαρα οξεα
πολυ χρησιμο και αυτο https://www.bioversityinternational.org/

αλλα ειδικα αυτο στο chapter 4 οπου εκτος αυτου εχει και αλλους σπορους
Chapter 4. Bird food grains with potential for the tropics and semi-tropics
 
αν δεν τον τρωνε τριψτε σε χοντρα κομματια στο μουλτι ή καντε το σκονη και βαλτε το με την αυγοτροφη
 
Ελάχιστα πουλιά το τρώνε όχι γιατί δεν είναι εύγευστο, αλλά επειδή είναι σκληρό.
Οι φλώροι(κυρίως) & οι σπίνοι το ανοίγουν χωρίς πρόβλημα.
Εγώ το δίνω σκέτο σε κάποια πουλιά που μπορούν & το ανοίγουν
ή τα "ανοίγω" ελάχιστα (τόσο ώστε να "ταλαιπωρούνται" αλλά να το ανοίγουν, τελικά). Το βάζω ως "κέρασμα", ξεχωριστά.
Μια άλλη λύση είναι να το προσφέρεις μουσκεμένο.
 
Σωστα αυτα που ειπατε αλλα ηθελα να προσθεσω οτι ειναι λιπαρος σπορος και οχι και τοσο μεγαλης διατροφικης αξιας, γι αυτο θα προτεινα με μετρο οπως ταιζετε και τους υπολοιπους λιπαρους σπορους η τουλαχιστο στα ειδη που το εχουν αναγκη περισσοτερο.
 
ειναι αντιστοιχος του ηλιοσπορου απλα στην Ε ειναι παραπανω. Εχουν και οι δυο πραγματι αρκετα λιπαρα. Γιαυτο οι αναλογιες σε οσους τον προσθετουν πρεπει να ειναι χαμηλες και κυριως να δινεται χειμωνα
 
παντως σαν σποτος dari στο δικτυο υπαρχει αυτος
missing-image.png


ενω το safflower ειναι αυτο
missing-image.png
 
Δηλαδη αν ανοιξουμε και τις δυο φωτο ειναι και τα δυο ασπρα; :D

Το πρωτο που λεγεται και dari καφε-κοκκινο μου φαινεται εμενα. Ειπες ασπρο και καταλαβα ασπρο σαν την ατρακτυλίδα-safflower.😛
Αυτο το dari το εψαξα αλλα δεν εχει πληροφοριες, δεν μπορεσα να βρω ουτε λατινικη ονομασια για να καταλαβω να ψαξω μετα αλλου.
 
λοιπον εγω απο ολα τα παραπανω εχω συμπερανει το εξης:
σε ενα μιγμα που υπαρχει και ο σπορος dari(προφανως το αναφερει η συσκευασια) αλλα και καρδαμο (safflower) κατι που εχω δει σε αρκετα μιγματα ψαχνοντας ο φιλος μας ή το πιθανοτερο ο καταστηματαρχης μη γνωριζοντας και το καρδαμοσπορο συμπερανε ή υπεθεσε πως ειναι ο dari. Ο σπορος που βλεπουμε σαν dari δεν ειναι σαφως λευκος ενω ο καρδαμοσπορος ειναι.
παντως τα μιγματα ειναι για παπαγαλους φυσικα που εχουν τη δυνατοτητα να σπανε τετοιους σπορους εννοειται.
 
Επειδη μου εμιασε με το κεχρι, το εψαξα πλαγιοτροπως και βρηκα οτι dari λεγεται το μεγάλο κεχρί Αφρικής ή Ινδίας.

Ακριβως βρηκα αυτο : σόργο(περιλαμβανομένου και του νταρί ή ντούρο ή μεγάλου κεχρίου της Αφρικής και των Ινδιών) (also known as large African or Indian millet), grain sorghum(including dari or doura).

Βεβαια εμπλεκονται και οι δυο ονομασιες, αλλο φυτο το σοργο και αλλο το κεχρι.

το γενος sorghum για οσους θελουν να το ψαξουν περισσοτερο.

και θελω να διορθωσω οτι αλλο το φυτο το καρδαμο και αλλο το safflower, η μεταφραση ειναι λανθασμενη παρασυρομενη απο την επιστημονικη ονομασια του safflower. Στη γεωργία το safflower ονομαζεται στα ελληνικα ατρακτυλίδα.
 
Αυτο που λεει ο jκ21 ειναι το καρδαμο.
Ο λευκος σπορος που ονομαζεται safflower ή cardo (γενικως) ή cardy ειναι ο σπορος απο ενα ειδος αγριας αγκιναρας (μοιαζει το φυτο σαν γαιδουραγκαθο). Πιο σωστα ονομαζεται αγκιναροσπορος παρα οτιδηποτε αλλο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: lee

Σχετικά θέματα

Back
Top