Αναπαραγωγή Απορίες για δέυτερη γέννα

gpontikakos

PB Member
Εγγραφή
9 Απρ 2008
Μηνύματα
196
Πόλη
Άλιμος
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους!
Έχω ένα ζευγάρι ζεμπράκια. Απο το Πάσχα έχω και 4 μικρά, καρπός του έρωτά τους. Τα μικρά είναι περίπου 3 εβδομάδων και τα τα'ί'ζουν ακόμα οι γονείς τους, που και που, αν και τρώνε και μόνα τους. Το πρόβλημά μου είναι το εξής, σήμερα είδα στη φωλιά του ένα καινούριο αυγό. Ούτε εγώ αλλά ούτε οι γονείς μου που είναι σπίτι τα πρωινά τα είχαμε δει να ζευγαρώνουν. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να χωρίσω τα μικρά απο τους γονείς ή είναι νωρίς ακόμα; Η φωλιά είναι πολύ λερωμένη απο την προηγούμενη γέννα αλλά δεν την είχα αλλάξει πηγαίνανε τα μικρά το βράδυ μερικές φορές. Τέλος, υπάρχουν δαχτυλίδια που μπορούν να μπούν τώρα στα πουλιά, τα μικρά αλλά και τα μεγάλα για να μπορώ να τα ξεχωρίσω;
 
Γιωργο τα δικα σου πηρανε μπρος κ δε σταματανε με τιποτα ε;😛 Εγω αποτι εχω διαβασει θα σου πω αυτο που "ξερω", για τα υπολοιπα ας σου απαντησουν οι εμπειροτεροι. Ειναι καλο σημαδι οτι τρωνε μονα τους αλλα αποτι ξερω ειναι ετοιμα να μετοικησουν σε δικο τους σπιτι τα μικρα οταν φτασουν 5-6 εβδομαδων κ ειναι πληρως "ανεξαρτητα".
 
Όσο πιο αργά τα βγάλεις από τους γονείς τόσο καλύτερα. Όταν λες ότι τα βλέπεις να τρώνε είσαι σίγουρος ότι τρώνε και δεν προσπαθούν απλά να σπάσουν σπόρους; Πριν αρχίσουν να τρώνε αρχίζουν να τσιμπολογάνε και να κάνουν τις πρώτες προσπάθειές τους, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανεξάρτητα ακόμη. Μην κάνεις το λάθος που έκανα κι εγώ στην αρχή να μετράω μέρες για να τα βγάλω από τους γονείς. Πρώτα σιγουρέψου ότι τρώνε μόνα τους. Αφού οι γονείς ταΐζουν ακόμη δεν υπάρχει λόγος να τα βγάλεις. Κάποια στιγμή θα δεις ότι οι γονείς δεν θα ταΐζουν καθόλου και θα τα διώχνουν από κοντά τους. Τότε θα είναι η ώρα να τα βγάλεις. Για τη δεύτερη γέννα τώρα δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα χωρίς ρίσκο. Αν αλλάξεις τη φωλιά τώρα μπορεί να παρατήσουν τα αυγά. Το πιο ασφαλές που μπορείς να κάνεις είναι να την καθαρίσεις ελαφρώς με το χέρι σου έτσι ώστε και να μην την αλλάξεις αλλά και να μην είναι πολύ λερωμένη και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των μικρών αλλά και των γονιών. Η άλλη επιλογή είναι να αλάξεις τη φωλιά και να φυλάξεις το αυγό που έχουν κάνει για να το βάλεις μόλις ολοκληρώσουν την καινούρια φωλιά αλλά μπορεί να καθυστερήσει και να χάσεις τσάμπα το αυγό που έχουν κάνει. Η επιλογή είναι δική σου. Εγώ συνήθως διαλέγω την τελευταία λύση αλλά πολλές φορές το πρώτο αυγό πάει τσάμπα γιατί μου ξαναγεννάνε μετά από καμιά βδομάδα. Τέλος για τα δαχτυλίδια υπάρχουν ανοιχτά δαχτυλίδια χρωματιστά που πωλούνται σε όλα τα πετ σοπ και χρησιμεύουν ακριβώς στο να ξεχωρίζουμε τα πουλιά με μια ματιά.
 
Σήμερα τα είδα να ζευγαρώνουν τα πιτσουνάκια μου! 🙂
Εχω την εντύπωση οτι τρώνε κανονικά μόνα τους, αλλά τους αρέσει και το τάισμα. Τους δίνω αυγό βραστό και αυγοτροφή της Orlux (forti patee). Αυτά τους είναι και πιο έυκολα να τα φάνε. Σπόρους δεν ξέρω να σου πω με σιγουριά. Έχουν αρχίσει να τσιμπάνε και το σουπιοκόκκαλο, δεν ξέρω αν αυτό ειναι κάπια ένδειξη. Για πλήρως ανεξάρτητα δεν νομίζω οτι είναι, αλλά σίγουρα είναι σε καλό δρόμο.
Για τη φωλιά θα επιλέξω την κουρτίνα δύο. Θα προσπαθήσω να την καθαρίσω όσο μπορώ. Τα υπόλοιπα τα φοβάμαι. Αν τους έβαζα δέυτερη φωλιά, λες να κατάφερνα κάτι; Ο αρσενικός έχει την τάση να ξαναφτιάξει φωλιά.
Θα πάω άυριο να κοιτάξω για δαχτυλίδια. Να δω πως θα τα πιάσω να τους τα βάλω.

Άννα μάλλον έτσι έχουν τα πράματα και να δω πως θα τα σταματήσω; Για να είμαι ειληκρινής δεν με ενδιαφέρει τόσο η δέυτερη γέννα όσο η υγεία των γονιών. Ελπίζω να πάνε όλα καλά. Τα μικρά είναι 4 εβδομάδων, οπότε θέλει λίγο ακόμα.
 
Γιωργο ναι, σιγα σιγα κ οταν δεις οτι ειναι πληρως ετοιμα τα βγαζεις απο τη φωλια γιναα συνεχισουν οι ευτυχισμενοι γονεις το εργο τους! 🙂Για την υγεια τους μην φοβασαι, εχω διαβασει οτι εως κ 3-4 συνεχομενες γεννες μπορουν να κανουν ανετα, αλλα δεν ειναι αναγκη να το δοκιμασουμε κιολας!
Για τη φωλιτσα ναι καθαρισε την γιαιτ το αλλο για να βαλεις αλλη φωλια μου ακουγεται πιο περιπλοκο. Παντως εαν δεις τυχον κανενα προβλημα-πχ τπτ χειρες- κανε τη 2η αυτη λυση.
Ασχετο με την εδω συζητηση απλως σκεφτομουν οτι θ ηταν ακλη ιδεα εαν δεν δωσεις τα νεα πουλακια σου καπου, κ εαν εχεις χρονο να ασχοληθεις περισσοτερο μαζι τους ωστε να τα μαθεις κ να ερχοντια πανω σου κ να σε εμπιστευονται. Με τα νεαρα πουλακια αυτο δεν ειναι τοσο δυσκολο οσο με τα πουλακια που αγοραζουμε γιατι αυτα απο τη φυση τους εχουν συνδεσει το χερι με το πιασιμο κ γενικα τον φοβο. Εαν το καταφερεις παντως θα ειναι τελειο,Να μας ενημερωνεις!
 
Ασχετο με την εδω συζητηση απλως σκεφτομουν οτι θ ηταν ακλη ιδεα εαν δεν δωσεις τα νεα πουλακια σου καπου, κ εαν εχεις χρονο να ασχοληθεις περισσοτερο μαζι τους ωστε να τα μαθεις κ να ερχοντια πανω σου κ να σε εμπιστευονται. Με τα νεαρα πουλακια αυτο δεν ειναι τοσο δυσκολο οσο με τα πουλακια που αγοραζουμε γιατι αυτα απο τη φυση τους εχουν συνδεσει το χερι με το πιασιμο κ γενικα τον φοβο. Εαν το καταφερεις παντως θα ειναι τελειο,Να μας ενημερωνεις!
Είναι μια απο τις σκέψεις μου. Το καλύτερο για αυτές τις περιπτόσεις είναι να το τα'ί'σεις απο μικρό. Εγώ φοβάμαι να το κάνω. Δεν θέλω να τα θέσω σε κίνδυνο και επειδή δεν νοιώθω άνετα με αυτό το αποφέυγω. Αλλά σίγουρα θα κάνω μια προσπάθεια με τον ασπρούλι (όχι για τάισμα στο χέρι, αλλά για να με συνηθίσει).

Σχετικά με τη γέννα δεν την περίμενα και με βρίκε λίγο απροετοίμαστο. Είναι και τα μικρά ακόμα με τους γονείς και με άνχωσε λίγο το θέμα. Αυτό που έχω ακούσει απο τους περισσότερους είναι οτι αν ξεκινήσουν δεν σταματάνε τις γέννες. Δεν θέλω όμως και να βάλω σε κίνδυνο τους γονείς και φυσικά δεν μπορώ να κρατήσω τόσα πουλιά. 2 οι γονείς και 4 τα μικρά απο την πρώτη γέννα, αν κάνουν άλλα 4 πάω στα 10. Μακάρι να είχα χώρο και χρόνο και θα έπερνα για όλα κι ένα ταίρι. Πάντως ελπίζω να πάνε όλα καλά για τώρα και μετά θα προσπαθήσω να τα περιορήσω στις γέννες.
 
Για να είμαι ειληκρινής δεν με ενδιαφέρει τόσο η δέυτερη γέννα όσο η υγεία των γονιών. Ελπίζω να πάνε όλα καλά. Τα μικρά είναι 4 εβδομάδων, οπότε θέλει λίγο ακόμα.
Αν δεν σε ενδιαφέρει η δεύτερη γέννα τόσο πολύ πάρε το αυγό και άλλαξέ τους φωλιά. Για την υγεία τους (υγιεινή τους βασικά) είναι το καλύτερο. Απλά θα βάλεις καινούρια φωλιά και υλικό για να την φτιάξουν από την αρχή. Το μόνο που έχεις να χάσεις σε αυτήν την περίπτωση είναι 1-2 αυγά και να καθυστερήσει λίγο η 2η γέννα.
 
Βασίλη καλησπέρα!
Οταν λέω δεν με ενδιαφέρει η δέυτερη γέννα, εννοώ συγκριτικά με την υγεία των πουλιών. Απο την άλλη σήμερα έκαναν και δέυτερο αυγό. Αν καθυστερήσει η γέννα μέχρι να φτιάξουν καινούρια φωλιά δεν θα έχει πρόβλημα η θυληκιά; Κανονικά δεν κάνει ένα αυγό την ημέρα; Εκτός απο καθάρισμα με το χέρι υπάρχει κάτι που μπορώ να χρησημοποιήσω, κάπιο φάρμακο;
 
γιωργο με το που τελειωσει και η 2η γεννα, ειτε βγαλουν μικρα ειτε οχι, βγαλε εσυ αμεσος τη φωλια για να μην πανε και για 3ο γυρο! Αυτο να θυμασαι να κανεις κατευθειαν.
 
Νάσο να είσαι σίγουρος γι'αυτό! Ήθελα να τους τη βγάλω απο τώρα αλλά κάτι φορές κοιμόντουσαν τα μικρά μέσα κι έτσι το ανέβαλα. Πάντως σίγουρα μόλις ξεμυτήσουν λίγο τα νέα με το καλό θα τους την πάρω!
 
Βασίλη καλησπέρα!
Οταν λέω δεν με ενδιαφέρει η δέυτερη γέννα, εννοώ συγκριτικά με την υγεία των πουλιών. Απο την άλλη σήμερα έκαναν και δέυτερο αυγό. Αν καθυστερήσει η γέννα μέχρι να φτιάξουν καινούρια φωλιά δεν θα έχει πρόβλημα η θυληκιά; Κανονικά δεν κάνει ένα αυγό την ημέρα; Εκτός απο καθάρισμα με το χέρι υπάρχει κάτι που μπορώ να χρησημοποιήσω, κάπιο φάρμακο;
Η θηλυκιά δεν θα έχει πρόβλημα. Αν έχει αυγό έτοιμο θα το γεννήσει στον πάτο του κλουβιού. Αφού την άφησες μέχρι τώρα ας κάνει στην ίδια φωλιά. Κάποιες φορές και τα δικά μου έχουν γεννήσει σε χρησιμοποιημένες φωλιές (όταν τα είχα στην κλούβα και δεν προλάβενα κάποιες φορές να αντικαταστήσω την φωλιά) αλλά δεν είχε τόση ζέστη. Για κάποιο φάρμακο δεν γνωρίζω, αλλά πάνω στις παλιές κουτσουλιές δεν πιστεύω να κάνει κάτι όποιο φάρμακο κι αν υπάρχει. Τα αποστειρωτικά είναι για να αποστειρώνουν ήδη καθαρές επιφάνειες.
 
Σήμερα η θυληκιά έκανε το 6ο αυγό!
Τυχερή, πρόωρη σύνταξη, επίδομα πολυτέκνου... 😀
Αυτό που πρόσεξα είναι οτι άρχισαν να τα διώχνουν οι γονείς τα μικρά, κάνουν κατι μικροκαυγαδάκια. Τα έχω σε ζευγαρώστρα και λέω να χωρίσω τους γονείς απο τα μικρά. Δεν ξέρω αν είναι καλύτερα να βάλω τα μικρά σε άλο κλουβί.😕 Τρώνε συνέχεια απο τις τα'ί'στρες σπόρια αλλά κάθε τόσο ζήτανε και απο τους γονείς να τους τα'ί'σουν. Ο άσπρος (μεγάλος μαφιόζως) μέχρι που ξαπλώνει ανάσκελα για να τον τα'ί'σουν οι γονείς στο στόμα, ενώ τρώει κανονικά και μόνος του. Στο δε αυγό πάει και κάθεται πάνω για να μην πάει να φάει κανείς άλλος!
 
Αφού τρώνε μόνα τους τα χωρίζεις κανονικά σε δικό τους κλουβί. Αρκεί να τρώνε όλα μόνα τους. Συνήθως τα μικρότερα αργούν να ανεξαρτητοποιηθούν λίγο. Αν τα έχεις δει όλα να τρώνε είναι έτοιμα να τραβήξουν το δρόμο τους 🙂. Καλή συνέχεια.
 
Θα πρότεινα να βάλεις το χώρισμα στη ζευγαρώστρα και να αφήσεις μόνο του το θυληκό. Άσε τον αρσενικό με τα μικρά λίγο ακόμα.
 
Έβαλα το χώρισμα προσωρινά μέχρι να πάρω ένα δέυτερο μεγάλο κλουβί. Κάποια θα τα δώσω κι όλας.
Αυτό που έχω προσέξει είναι ότι η θυληκιά ενώ χτές το πρωί έκανε το 6ο αυγό δεν κάθεται να τα κλωσσήσει. Μπαίνει κάποιες φορές στη φωλιά αλλά όχι συνέχεια, κυρίως το βράδυ κάθεται αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος οτι μένει όλη νύχτα στη φωλιά.
Και μία λίγο άσχετη ερώτηση, είναι δυνατόν να φανούν κάποια σημάδια για το φύλο που είναι το καθένα απο τόσο νωρί και πριν την πρώτη πτερώρια; Δύο απο τα μικρά που μοιάζουν με την θυληκιά στο χρώμα έχουν αρχίσει να βγάζουν ένα μάυρο σημάδι στο στήθος ψηλά, σαν αυτό των αρσενικών, τις ρίγες τις μάυρες δηλαδή.
 
Αυτό ακριβώς το σημάδι είναι και το πρώτο δείγμα ότι είναι αρσενικά. Σε λίγο θα αρχίσουν να ψιλοφαίνονται και τα μάγουλα.
 
Η απορία μου γιατί δεν είχε ξεκινήσει ακόμη το κλώσημα λύθηκε σήμερα απο την θυληκιά!😕
Γιατί έκανε και 7ο αυγό!:D
Αμ εγώ δεν πείρα παραδείσια, κουνέλια πήρα! 😛
 
καλα γιωργο αμα ειναι ολα γονιμοποιημενα ετοιμασου να βγεις εσυ εξω απο το σπιτι!:D

στην προηγουμενη γεννα ποσα βγηκαν απο ποσα αυγα;
 
Στην προηγούμενη γέννα βγήκαν 4 μικρά απο 5 αυγά!
Με αυτή την αναλογία σημαίνει ότι τώρα θα βγουν 5 με 6 μικρά!
Άσε χτες μου είπε το ίδιο και η μάνα μου!:D
 
Back
Top