Ασθένειες Απορίες σχετικά με την ασθένεια της ευλογιάς στα πτηνά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AthinaJR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AthinaJR

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2021
Μηνύματα
258
Πόλη
Περιστέρι
Καλημέρα σας
Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την ασθένεια της ευλογιάς αλλά καλύτερα να αναφέρω και την πρόσφατη περιπέτεια μου.

Πριν ένα μήνα ήρθε στο μπαλκόνι μου και μπήκε μέσα στο σπίτι μου ένα κίτρινο καναρίνι. Το έβαλα σε ένα κλουβί και το απομόνωσα για 15 μέρες. Του έκανα και θεραπεία με aviomycine του έβαλα epithol στα πόδια και το παρακολουθούσα. Όλα μια χαρά. Δραστήριο, φαγανό και ομιλητικότατο.
Τη 17η μέρα έκανα το λάθος και το άφησα ελεύθερο, να πετάξει μαζί με τα δικά μου.
Την επόμενη μέρα παρατήρησα ένα μαύρο εξόγκωμα στο πόδι του που θύμιζε πολύ τα σπυράκια ευλογιάς. Έβαλα αλοιφή μπενταντιν και το καναρίνι άρχισε να ξύνει έντονα το εξόγκωμα με αποτέλεσμα να πρηστεί να ανοίξει και να προκληθεί μεγάλη αιμορραγία.
Συμβουλεύτηκα την πτηνίατρο (ήταν όλα κλειστά λόγω 15Αυγουστου) και τελικά μετά από 2-3 μέρες η πληγή έκλεισε.
Το καναρίνι τώρα είναι μια χαρά. Κάνει φιγούρες, ακροβατικά με την κούνια του και κελαηδάει αρκετά. Δεν έχει πτερόρροια για αυτό νομίζω ότι είναι φετινάρι.
Πιθανολογώ ότι έχει τον ιο ευλογιάς (ελπίζω ξηρής μορφής).
Εχθές δυστυχώς, παρατήρησα ένα μικροσκοπικό μαύρο εξάνθημα και στο πόδι ενός δικού μου καναρινιού (ηλικίας 1 έτους).

Έχω 5 καναρίνια και θα ήθελα να βεβαιωθώ αν έχουν κολλήσει τον ιο ευλογιάς (υγρού ή ξηρού τύπου).
Οι απορίες που έχω είναι οι εξής:
Υπάρχει εξέταση που να δείχνει αν έχουν κολλήσει τον ιο;
Αν υπάρχει κάποια διαγνωστική εξέταση, μπορεί να γίνει σε καναρίνια που δεν έχουν συμπτώματα; Θα μπορέσει να δείξει αν έχουν τον ιο ή πρέπει να υπάρχουν συμπτώματα;
Τα καναρίνια που κολλούν τον ιό τον μεταδίδουν ανα πάσα στιγμή ή χρειάζεται να έχει εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα για να είναι μεταδοτικός ο ιός;

Επισυνάπτω βίντεο από το περιστατικό αιμορραγίας του νέου καναρινιού το οποίο πλέον είναι καλά (νομίζω ότι είναι θηλυκό).
 

Συνημμένα

@AthinaJR είναι ευλογιά, δύσκολα θα θεραπευτεί θα είναι φορέας μόνιμα θέλει απομόνωση από τα άλλα πουλιά και οποίο μολυνθεί θα κάνεις το ίδιο απομόνωση και όσο αντέξουν .θα σου γράψουν καί άλλη από την ομάδα με διάφορες γνώμες.
 
Από κτηνίατρο, μόλις έμαθα ότι δεν υπάρχει διαγνωστική εξέταση για αυτό τον ιό στην Ελλάδα. Μόνο με νεκροψία μπορούν να διαπιστώσουν την ασθένεια.
Η Λίλα (έτσι την ονόμασα γιατί μοιάζει για θηλυκό) την αντιμετωπίζει την ασθένεια. Το ξεπέρασε και είναι ενεργητικότατη.
Τώρα παρακολουθώ πως θα πάει το Αστεράκι.
Αν έχει κολλήσει το Αστεράκι υποθέτω ότι θα έχουν κολλήσει και τα άλλα γιατί η οικογένεια κάνει τακτικά πτήσεις ενωμένη.
Ελπίζω να μπορούν να την αντιμετωπίσουν κι αυτά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@AthinaJR θα σου έλεγα να απομονώσεις την Λίλα κ το Αστεράκι κ τα υπόλοιπα να τα παρακολουθείς. Μπας κ υπάρχει περίπτωση να μην κόλλησαν. Οι πατηθρες της Λίλα έχουν αίμα από την αιμορραγία;
[automerge]1693470171[/automerge]
τα υπόλοιπα να τα παρακολουθείς.
Εννοώ να τα έχεις αν μπορείς χωριστά, ώστε μπορεί να δεις ότι κάποιο δεν κόλλησε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@AthinaJR , θα ήταν ίσως χρήσιμο να βάλεις το κάθε καναρίνι σε δικό του ατομικό κλουβί, το οποίο θα περιβάλλεις με τούλι. Επίσης να μην τα αφήνεις για ένα διάστημα να πετούν όλα μαζί ελεύθερα. Έτσι θα αποφύγεις νέες μολύνσεις από τον Ιό, τόσο γιατί δεν θα μπορεί κουνούπι να μεταδώσει τον Ιό από το ένα στο άλλο, και επιπρόσθετα διότι, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το αίμα ή άλλα σωματικά υγρά των ασθενών, όσο ο Ιός θα είναι στη φάση που μεταδίδεται.
Περαστικά σου εύχομαι!
 
@MARY58 απο την πρώτη στιγμηυ που είδα συμπτώματα τα έβαλα σε ξεχωριστά κλουβιά και τα βγάζω για πτήσεις μόνα τους. Το κλουβί της Λιλας το έπλυνα και του έκανα απολύμανση την επόμενη μέρα που είχε κλείσει και η πληγή της.
Το Αστεράκι (δεν ξέρω το φύλο του) έχει ευλογιά τελικά γιατί το μαύρο σημάδι διογκώνεται. Μάλλον πονάει το πόδι του γιατί το μαζεύει συχνά. Της Λιλας δεν πονούσε. Δεν την ενοχλούσε παρά μόνο όταν έβαζα μπενταντιν (το οποίο σταμάτησα να βάζω και ηρεμησε). Το φοβάμαι το Αστεράκι. Πρέπει να την περνάει πιο βαριά την ασθένεια γιατί έχει χάσει την όρεξη του και κάθεται στο κλαδι του χωρίς να κάνει τίποτα πολύ ώρα. Κάποιες φορές φουσκώνει. Το πρωί έκανε ήχους ανησυχητικους. Του έβαλα avoimycine χθες και τους δίνω τακτικά φρούτα - λαχανικά. Ευτυχώς η πτερορροια του, νομίζω έχει φτάσει στο τέλος της. Μακάρι να την παλέψει κι αυτό.
Αυτόν που φοβάμαι πολύ μην έχει κολλήσει είναι ο Ρίκι γιατί έχει χρόνιο άσθμα. Δυστυχώς πριν δω συμπτώματα στο Αστεράκι το είχα μαζί με το Ρίκι. 🙁
[automerge]1693547885[/automerge]
Η ειρωνεία είναι ότι από τις αρχές Άνοιξης τα είχα πάντα τυλιγμένα με κουνουπιερα (τούλι) για να μην τα τσιμπήσουν κουνούπια και κολλήσουν την ασθένεια αλλά τελικά η Λιλουκο μου την έφερε😞
 
Τελευταία επεξεργασία:
@ianos δλδ όταν την περάσουν την ασθένεια και εξαφανιστούν τα συμπτώματα δε θα μεταδίδεται ο ιός; Θα μπορώ να τα βάλω μαζί;
Έχει επιχειρήσει κανένας να βάλει καναρίνι που έχει περάσει την ασθένεια να ζευγαρώσει; Μεταδίδεται στα αυγά ή τους νεοσσούς αν δεν έχει συμπτώματα ο γονιός;
 
@AthinaJR καλά έκανες που έχεις το καθένα μόνο του. Ελπίζω ολόψυχα να τα καταφέρει το Αστεράκι ( θυμάμαι ότι τουχεις αδυναμία) κ να μην έχει κολλήσει ο Ρίκι ούτε κανένα άλλο.
[automerge]1693548971[/automerge]
Αθηνά μου, όταν το ξεπεράσουν, αυτά τα καναρινάκια θα είναι πάντα φορείς του ιού, γι'αυτό θα πρέπει να αποκλειστούν από αναπαραγωγή. Αν μπορούν να είναι μαζί αυτά που πέρασαν τον ιό, δεν ξέρω να σου απαντήσω.

 
Τελευταία επεξεργασία:
@ianos άρα όταν περάσει η φάση που μεταδίδεται είναι εντάξει; Και με το εντάξει δεν εννοώ το ζευγάρωμα αλλά την συνύπαρξη εκτός εποχής ζευγαρώματος. Θα μπορούσε ενδεχομένως να βάλει τρία θηλυκά μαζί χωρίς να κολλήσουν τα άλλα δύο;
 
Θα μπορούσε ενδεχομένως να βάλει τρία θηλυκά μαζί χωρίς να κολλήσουν τα άλλα δύο;
Όχι, τα πουλιά που έχουν νοσήσει πρέπει να βρίσκονται σε ατομικά κλουβιά.
 
Συγκεκριμένα τα πουλιά που είναι φορείς δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν πάλι (αν γίνουν) μεταδοτικά σε άλλα πουλιά. Ο ιός της ευλογιάς κάνει κύκλο... και θεωρείται ότι αν για κάποιον λόγο "πέσει" το ανοσοποιητικό του πουλιού, μπορεί να εμφανιστούν πάλι συμπτώματα...η μετάδοση είναι αιματογενής και με διάφορα σωματικά υγρά.
(προσωπικά παραμένω επιφυλακτικός ως προς τη συνύπαρξη ή όχι πτηνών που είναι φορείς ευλογιάς είτε μεταξύ τους είτε με άλλα μη φορείς. Κι αυτό διότι δεν έχω ακούσει / βρει μετάδοση από πουλί το οποίο δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με κουνούπι / ψείρα ή δεν έχει κάνει πληγή σε άλλο υγιές. Επίσης τα εμβολιασμένα πτηνά τα βάζουν σε αναπαραγωγή αν δεν κάνω λάθος....μια στιγμή να κοιτάξω το εμβόλιο από τι αποτελείται και θα σας πω...)
...δεν θα σας πω, γιατί από ό,τι καταλαβαίνω το εμβόλιο δεν περιλαμβάνει όλο το γονιδίωμα του Ιού, και στην πράξη, ναι μεν προκαλεί ανοσολογική απάντηση του οργανισμού δέκτη, αλλά δεν μπορεί να αναπαραχθεί ο ίδιος ο Ιός μέσα στα κύτταρα του ξενιστή. Επίσης το εμβόλιο επαναλαμβάνεται, δλδ δεν δίνει ανοσία εφόρου ζωής και δεν γίνεται σε πτηνά κάτω των 4 εβδομάδων προφανώς διότι δεν έχουν ακόμα ώριμο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να είναι το εμβόλιο αποτελεσματικό. Κι αν δεν κάνω λάθος στην Ελλάδα δεν κυκλοφορεί το εμβόλιο, χωρίς όμως να γνωρίζω αν οι λόγοι είναι οικονομικής φύσης (ότι δλδ η κυκλοφορία του θα ρίξει τις τιμές σε άλλες χώρες μειώνοντας το συνολικό κέρδος της εταιρείας).
 
Καλημέρα, θα ήθελα να ενημερώσω για την εξέλιξη της υγείας του Αστεριού. Από χθες έχει γίνει πιο δραστήριο και δε φουσκώνει το φτέρωμα του. Σήμερα το πρωί που το έλεγξα, είχε ξεκολλήσει το κακαδάκι σημαδιού που είχε στο δάχτυλο. Καθώς του έβαζα μπενταντιν έφυγε το κακαδι και το δάχτυλο είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν το τσιμπάει και το πατάει κανονικά. Σήμερα σταμάτησα την αντιβίωση (aviomycine) και θα του βάλω για λίγες μέρες βιταμίνη στο νερό. Είμαι χαρούμενη γιατί φαίνεται ότι το ξεπέρασε. Τρώει πίνει και έχει αρχίσει να κελαηδά.
Υπάρχει περίπτωση να ήταν απλή πληγή- σπυράκι κι όχι ασθένεια;
 
Συμβουλεύτηκα την πτηνίατρο (ήταν όλα κλειστά λόγω 15Αυγουστου) και τελικά μετά από 2-3 μέρες η πληγή έκλεισε.
Υπάρχει περίπτωση να ήταν απλή πληγή- σπυράκι κι όχι ασθένεια;
Δυνητικά ναι, υπάρχει αυτή η περίπτωση, ειδικά εφόσον δεν κατέστη δυνατή η διάγνωση. Παρόλα αυτά, για να συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε είτε δύο παρόμοιες συμπτώσεις έχουν συμβεί είτε τα κλουβιά στα οποία βρίσκονται τα πουλιά έχουν πρόβλημα και τα πτηνά τραυματίζονται.
Στην πράξη το βλέπω απίθανο να μην είναι συσχετιζόμενα τα δύο περιστατικά.
 

Θεραπεία

Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να σκοτώνει τον ιό, έτσι η θεραπεία περιορίζεται στη συμπτωματική αντιμετώπιση με την κατάλληλη υποστηρικτική αγωγή, που θα βοηθήσει το πουλί να αναρρώσει.

Η βιταμίνη Α μπορεί να χορηγηθεί στους παπαγάλους για να βελτιώσει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών του στόματος και του οισοφάγου. Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά και αντιμυκητισιακά για να προλάβουν ή να θεραπεύσουν δευτερογενείς λοιμώξεις.


@AthinaJR Εκανε τον κυκλο και περασε η προσωπικη μου αποψη .Θα επιστρεψει καποια στιγμη υπο καποιες συνθηκες ή θα επαναμολυνθει μεσω καποιου τσιμπηματος απο κουνουπι που θα του το μεταφερει απο αλλο πτηνο. Εμβολιο δεν υπαρχει για τα καναρινια απο οτι γνωριζω μεχρι στιγμης.

Η aviomycin δόθηκε για να προλαβει δευτερογενεις λοιμωξεις.Δεν του θεραπευσε κατι.

Πληροφοριακα

1693821084673.webp
 

εφοσον δεν εχει εγκριση ειναι παρανομο. Αν ειχε νομιμοποιηθει θα το ακουγαμε πιστευω να εφαρμοζεται απο καποιον πτηνιατρο σε σχολια μελων του forum
Εκτιμω προσωπικα οτι το κοστος εμβολιασμου γενικα δεν ειναι κατι που ειναι κατι ευπεπτο για καποιον που εχει πολυ μικρο αριθμο καναρινιων .
Επισης
Ποιος θα κανει την διαδικασια ? Αν αγχωνομαστε μην παθει κατι ενα καναρινι οταν το πιανουμε για epithol για κοψιμο νυχιων για pulmosan, οι ιδιοι θα τα εμβολιασουμε ?
Διαγνωση ποιος θα κανει για να ειμαστε 100% σιγουροι οτι ειναι ευλογια και να περασουμε σε χρηση φαρμακου? Ποιος θα κανει την απαραιτητη νεκροψια ή εξεταση ζωντανων τμηματων ιστου?
Ειναι πολλα για μενα τα ερωτηματα προσωπικα.
Αναφερεται σε αλλο post αλλης συζητησης και το ονομα και η εταιρεια και μπορει ευκολα καποιος να βρει στοιχεια επικοινωνιας και να επικοινωνησει αμεσα.
Θα φανει αν επιτρεπεται στην ελλαδα , για ποιο ειδος πτηνου ειναι σχεδιασμενο τι βαρους το πτηνο κλπ τροπους χορηγησης σε ενα καναρινι 10 100 500 , κοστος κλπ .


 
Το "γνωστό" εμβόλιο κατα της ευλογιάς των καναρινιών, δεν κυκλοφορεί πλέον ούτε στην Ιταλία.

Γενικότερα, πρέπει να ξέρουμε οτι όσοι εμβολιάζουν, το κάνουν κάθε χρόνο και σέ όλα τα πουλιά τους και φυσικά όταν είναι απολύτως υγιή. Οσα νοσούν ή είναι σε ανάρρωση, εμβολιάζονται αργότερα (αφού αναρρώσουν).

Η διαδικασία απαιτεί δυό άτομα, γνώστες της εφαρμογής.

Το κόστος της συσκευασίας δεν ξεπερνούσε τα 50 ευρώ και μπορούσε να καλύψει 50 καναρίνια (εμβολιασμός με διπλή βελόνα) , πολλές φορές και αρκετά περισσότερα (εμβολιασμός με μονή βελόνα).

Η εμπειρία έχει δείξει οτι μπορούν να συμβιώσουν άτομα εμβολιασμένα ή και νοσήσαντα, με "καθαρά" πουλιά, χωρίς επιπτώσεις στην γενικότερη υγεία των δεύτερων.
Φαίνεται οτι υπάρχει κίνηση για παραγωγή εμβολίου που θα καλύπτει ταυτόχρονα και άλλες ασθένειες (τριχομονάδα, ecoli, σαλμονέλα....)
 
@mgerom Ευχαριστουμε παρα πολυ για τις πολυ χρησιμες πληροφοριες για ακομη μια φορα.
[automerge]1693899095[/automerge]
Επισυναπτω και την αυτοματη μεταφραση του περιεχομενου του link που ανεβασε ο κυριος Μακης απο την foi.it , για διευκολυνση

Ανακοίνωση​

09.06.2023 - Ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η φαρμακευτική εταιρεία Zoetis ανέστειλε την παραγωγή του εμβολίου ευλογιάς των καναρινιών "Poulvac Canary Pox".
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν αυτή η αναστολή θα είναι οριστική ή εάν η εταιρεία θα αποφασίσει να πουλήσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη νέα παραγωγή.
Ωστόσο, ο FOI εργάζεται για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης και να αναχαιτίσει κάθε δυνατότητα που αποσκοπεί στην απόκτηση νέων προμηθειών του εν λόγω εμβολίου.
Μόλις καταστούν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό, θα κοινοποιηθούν αμέσως και θα διαδοθούν μέσω θεσμικών διαύλων.
[automerge]1693899852[/automerge]
Η διαδικασία απαιτεί δυό άτομα, γνώστες της εφαρμογής.
Το κόστος της συσκευασίας δεν ξεπερνούσε τα 50 ευρώ και μπορούσε να καλύψει 50 καναρίνια (εμβολιασμός με διπλή βελόνα) , πολλές φορές και αρκετά περισσότερα (εμβολιασμός με μονή βελόνα).
👍
 
Τελευταία επεξεργασία:
@MARY58 Από ότι μου είχε πει η πτηνίατρος
α)Η ασθένεια δεν μπορεί να διαγνωστεί παρά μόνο με νεκροψία. Δεν υπάρχει κάποιο εργαστήριο στην Ελλάδα που να κάνει διάγνωση για Ευλογιά σε εν ζωή πτηνά.
β)Το εμβόλιο δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα.
γ)Αντιβίωση δίνουμε προληπτικά για να αποφύγουμε περαιτέρω βακτηριακή μόλυνση καθώς ο οργανισμός του πτηνού είναι αδύναμος λόγω της έξαρσης του ιου.
δ)Αν το πτηνό ξύνει την πληγή, του τη δένουμε με μια μικρή γαζα και τραυμαπλαστ για να μην ματώνει και μολύνεται. Δε μου ανέφερε κάτι για μπενταντιν.
Από προσωπική εμπειρία είδα ότι το μπενταντιν κάποια πτηνά το δέχονται και άλλα όχι. Οταν έβαλα μπενταντιν στη Λίλα το δάγκωνε συνέχεια και το μάτωνε. Οταν σταμάτησα το μπενταντιν και της το καθάρισα, το άφησε ήσυχο και έκλεισε χωρίς να χρειαστεί να της βάλω γάζα. Το Αστεράκι δεν είχε πρόβλημα με το μπενταντίν και τελικά το εξάνθημα έφυγε πολύ πιο σύντομα από οτι της Λίλας. Το κάθε πτηνό θέλει ειδική προσέγγιση αντιμετώπισης.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top