Αναπαραγωγή Αποσύρουμε τα άσπορα ή όλη τη φωλιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Φανή
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Φανή

PB New Member
Εγγραφή
1 Ιουν 2008
Μηνύματα
65
Πόλη
Παλαιό Φάληρο
Μια ερώτηση:
Όταν τα αυγά είναι άσπορα, πρέπει να αποσύρουμε τα αυγά και να αφήσουμε τη φωλιά; Ή μήπως είναι καλύτερο να αποσύρουμε τη φωλιά, να γίνει και καμιά απολύμανση και να την ξαναφτιάξει από την αρχή;
 
αν είναι άσπορα όλα τα αυγά της γέννας τότε πρέπει να απομακρύνουμε όλη την φωλιά. την πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι για να απολυμανθεί. (αν θέλεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις ποιό δραστικά καθαριστικά π.χ.χλωρίνη εγώ πάντως δεν την προτιμώ λόγω της τοξικότητας της και της φθοράς που δημιουργεί)
 
εγω δε βρισκω το λογο να χαλασω μια ολοκληρη φωλια και να αναγκασω το πουλακι να φτιαξει απο την αρχη αλλη. τη φωλια τη χαλαμε εφοσον εχει εκκολαφθει εκει γεννα, εχουν βγει πουλια εχουν μεγαλωσει μεσα εκει και την εχουν λερωσει. στην περιπτωση σου απλα βγαλε τα αβγα αν εχουν περασει οι μερες και ειναι ασπορα. καλη επιτυχια στη δευτερη γεννα.
 
αν η θηλυκια καθισε λιγες μερες βγαζεις το υλικο εντελως κανεις στοιχειωδες καθαρισμο απο στεγνες κουτσουλιες και βαζεις ακομη μια φωλια σε αλλη θεση γιατι τα πουλια θελουν πολλες να αλλαζουν θεση σε καθε γεννα. Εννοειται τους διαθετεις αρκετο καινουργιο υλικο φωλιας.

ολα αυτα αν η φωλια εχει χρησιμοποιηθει ελαχιστα και δειχνει καθαρη αλλιως καλα ειναι και αυτη να αλλαξει
 
Γιατι εχω την εντυπωση οτι ειναι καλυτερο να αφησουμε να περασουν οι 13/14 ημερες (χωρις να πειραξουμε τα αυγα) ωστε να κανει η καναρα τον ορμονικο τις κυκλο(και σε αυτο το διαστημα να κανουμε και ακομα μια μινι προετοιμασια για το δευτερο γυρο) και επειτα να τις δοσουμε την δυνατοτητα να κανει νεα φωλια, με νεο υλικο και μια αλαγη θεσης (εφοσον υπαρχει η δυνατοτητα, διπλη ζευγαροστρα).
 
an τις πάρεις τα αυγά η καναρα δεν θα κουραστεί κλωσώντας άσπορα αυγά και θα γεννήσει ποιό νωρίς.
 
ανδρεα αν δεν εχουμε λογο να βιαζομαστε (πχ να πλησιαζει πτερροροια και ζεστη) τοτε φυσικα μπορουμε και να αφησουμε το πουλι να προχωρησει πιο χαλαρα αλλα υτο προυποθετει τον αρσενικο χωρια. Αν ομως το θηλυκο εχει εντονη διαθεση για ζευγαρωμα;(για καποιους λογους η λεξη "πυρωμα" δεν μου ηχει καλα στα αυτια και προσπαθω να μην την χρησιμοποιω:).η διαθεση αυτη δεν θα δημιουργει προβληματα αν τα αυγα μεινουν ολες τις μερες κοντα της αλλα αυτο τελικα θα ειναι κατι που θα την κουρασει πραγματικα. Αρα μπορουμενα κανουμε οτι ειπες αν δουμε οτι με τις καινουργιες φωλιες το ζευγαρι δεν εχει ομαλη συμπεριφορα αλλα μαλωνει και δεν ειναι ετοιμο

... Νομιζω😕
 
Φιλέ Δημήτρη σε ορισμένα σημεία συμφωνώ, αλλά με γνώμονα το φυσικό (μητρικό) ένστικτο, αρνούμαι να δεκτό ότι η διακοπή μιας γέννας(άσπορα-σπασμένα-κτλ) δεν θα έχει επίπτωση στον ορμονικό τις κύκλο ο όποιος είναι 13-14 ημέρες. Δεν μπορώ να είμαι απόλυτος καθώς είμαι πολύ νέος στην διαδικασία και αυτά που διαβάζω περισσότερο με μπερδεύουν αντί να με ξεμπερδεύουν και όπως είναι φυσικό δεν έχω εμπειρίες για να μιλήσω <εμπειρικά>.
η διαθεση αυτη δεν θα δημιουργει προβληματα αν τα αυγα μεινουν ολες τις μερες κοντα της αλλα αυτο τελικα θα ειναι κατι που θα την κουρασει πραγματικα
και εδω με βρίσκεις αντίθετο:) νομίζω ότι η μεγαλύτερη αλλά και πραγματική κούραση είναι στην διατροφή των νεοσσών.. (Αλώστε κάπου εδώ διάβασα ότι βάζουν τις καναρες να κάνουν 3-4 γεννες, εδώ δεν συντρέχει περά από το <ξεκ…μα του πουλιού και κούραση)
-Νομίζω ότι μετά από μια αποτυχημένη αναπαραγωγή και καθώς έχει περάσει το 1ορμονικο στάδιο (και μέσα σε αυτό μια μίνι προετοιμασία) με η χωρίς τον αρσενικό τα αποτελέσματα θα είναι καλυτέρα κατά την 2 απόπειρα αναπαραγωγής.
Προσωπικά εγώ έχω 4 αυγά από τα μαυροκοκκινα μου (6ημερα)δεν κάνω ωοσκοπιση όχι γιατί δεν μπορώ αλλά γιατί είμαι καθαρά ερασιτέχνης και θέλω να πάνε τα πράγματα όσο είναι δυνατόν με τον τρόπο τις φύσης(πως γίνεται αυτό στο κλουβί), χωρίς να τα ενοχλώ, η τουλάχιστον να ειμαι διακριτικος.
 
ανδρεα το ορμονικο θεμα δεν το ειχα σκεφτει και τι πιθανοτερο ουτε γιατροι να μην το εχουν ψαξει. Εχει βαση αυτο που λες. Εμενα μια φορα μου ετυχε περυσι που ετσι κι αλλιως μου ειχε κανει δυο μονο αυγα η γκλοστερινα μου (μαλλον ειχε προβλημα το πουλακι γιατι αργοτερα σε αλλη γεννα ενω κλωσσουσε, πεθανε η καημενουλα στη φωλια)

τωρα για το θεμα της κουρασης οταν κλωσσαει, πιστευω οτι και το να καθεσαι ειναι και αυτο κουραστικο οταν σε βγαζει απο τους κανονικους ρυθμους. Βεβαια ολα συζητησιμα ειναι:)
 
Εάν είσαι σίγουρη(ωοσκόπηση, πάροδος 14-15 ημερών από το τελευταίο αβγό
που κλωσσάει η κανάρα)ότι είναι άσπορα, τότε βγάλε αβγά και φωλιά. Κάνε
απολύμανση της φωλιάς και χωρίς βιασύνη προχώρήστε σε δεύτερη προσπάθεια.
 
Φιλέ Δημήτρη σε ορισμένα σημεία συμφωνώ, αλλά με γνώμονα το φυσικό (μητρικό) ένστικτο, αρνούμαι να δεκτό ότι η διακοπή μιας γέννας(άσπορα-σπασμένα-κτλ) δεν θα έχει επίπτωση στον ορμονικό τις κύκλο ο όποιος είναι 13-14 ημέρες. Δεν μπορώ να είμαι απόλυτος καθώς είμαι πολύ νέος στην διαδικασία και αυτά που διαβάζω περισσότερο με μπερδεύουν αντί να με ξεμπερδεύουν και όπως είναι φυσικό δεν έχω εμπειρίες για να μιλήσω <εμπειρικά>. Και εδω με βρίσκεις αντίθετο:) νομίζω ότι η μεγαλύτερη αλλά και πραγματική κούραση είναι στην διατροφή των νεοσσών.. (Αλώστε κάπου εδώ διάβασα ότι βάζουν τις καναρες να κάνουν 3-4 γεννες, εδώ δεν συντρέχει περά από το <ξεκ…μα του πουλιού και κούραση)
-

Ανδρέα προσωπική μου άποψη είναι η κανάρα όταν έχει άσπορα αυγά πρέπει να κάνει όσο γίνετε τον κύκλο της. Τότε η επόμενη γέννα είναι φυσιολογική.
Το πρόβλημα που δημιουργήται με συνεχείς άσπορες γέννες είναι η έλλειψη ασβεστίου. Χρειάζεται αποσδήποτε καλή διατροφή με συμπλήρωμα ασβεστίου.
Και να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα. Άποψη μου είναι να αφαιρούμε όλη τη φωλιά και να τοποθετούμε νήμα και καινούργια καθαρή φωλιά μετά από 5-6 μέρες. Η θηλυκιά αρχίζει τότε τον κύκλο από την αρχή.
Για τα άσπορα στο 99% πιστεύω ευθύνονται τα αρσενικά και όχι τα θηλυκά. Ειδικά στο ξεκίνημα της αναπαγωγικής περιόδου είναι συχνό το φαινόμενο λόγο μη καλής προετοιμασίας των αρσενικών ή είναι μικρά σε ηλικία και δεν είναι έτοιμα για την αναπαραγωγή.
Εδώ και 2 χρόνια έχω κόψει τα "ειδικά πυρωτικά σκευάσματα" και μπορώ να πω ότι τα πουλιά μου είναι ποιό ήρεμα και περνάν τη διαδικασία της αναπαραγωγής ποιό φυσιολογικά.
Φυσικά δίνω πλούσια τροφή και αυγοτροφή. Δεν τα έχω μόνο με τα σπόρια.
 
αλλά με γνώμονα το φυσικό (μητρικό) ένστικτο, αρνούμαι να δεκτό ότι η διακοπή μιας γέννας(άσπορα-σπασμένα-κτλ) δεν θα έχει επίπτωση στον ορμονικό τις κύκλο ο όποιος είναι 13-14 ημέρες.

Και όμως δεν φαίνεται να έχει. Αντίθετα φαίνεται οτι όσο μειώνουμε την(άσκοπη) δουλειά που έχουν να κάνουν, τόσο προσφέρουμε, μακροπρόθεσμα στην υγεία τους

Το θέμα βέβαια τράβηξε έναν άλλο δρόμο απο την αρχική ερώτηση, αλλά αυτή είναι και η ομορφιά του φόρουμ. Δημιουργεί ερωτηματικά και απαιτεί συνεχώς απαντήσεις.
Να δώσω κι' εγώ εδώ μια γνώμη.
-Οπως ξέρουμε τα πουλιά στόν έξω απο το κλουβί κόσμο
δεν έχουν την πολυτέλεια του άφθονου χρόνου. Μάλιστα θα λέγαμε οτι είναι πάντοτε κάτω απο την απειλή, να χάσουν κάποιες χρονικές προθεσμίες που είναι απαραίτητο να ακολουθούν. Αλλοτε διότι πρέπει να μετακινηθούν (μετανάστευση), άλλοτε γιατί η
αναπαραγωγική περίοδος πρέπει να συνδιάζεται με άφθονη τροφή στο κοντινό τους χώρο,
αλλά και άλλες αιτίες κάπως μικρότερης σημασίας. Μια ατυχία είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην αναπαραγωγική περίοδο, αλλά ο χρόνος είναι χρήμα για τα πουλιά. Σχεδόν αμέσως θα ξαναζευγαρώσουν και θα δώσουν καινούργια αυγά και μια νέα πιθανότητα διαιώνισης του είδους τους. Ο τρόπος που ζουν, ο τρόπος και τα σημεία που φωλιάζουν,
ο μεγάλος αριθμός εχθρών, και οι πιθανές ασθένειες είναι αιτίες συνεχών απωλειών και ατυχημάτων. Γι' αυτό τον λόγο είναι εφοδιασμένα (τα θηλυκά) με αυτόν τον μεγάλο αριθμό
ωαρίων αλλά και για τον ίδιο λόγο το ορμονικό τους σύστημα είναι σε απόλυτη υπερδιέγερση, ολόκληρη την αναπαραγωγική περίοδο. Αυτά, νομίζω οτι τα κουβαλούν μαζί τους, στο DNA τους, και τα πουλιά που έχουμε σήμερα στα κλουβιά μας. Δεν προλαβαίνουν
να ασχοληθούν και δεν ασχολούνται με το ατύχημα της περασμένης γέννας, πηγαίνουν παρακάτω στην επόμενη διότι αυτό ειναι γραμμένο βαθιά στο ενστικτό τους. Εκείνο που πρέπει να τους εξασφαλίζουμε εμείς είναι καλή διατροφή και κατάλληλες συνθήκες.
 
καλημερα κοιταξα τα αυγουλακια στο φως και δεν φαινετε σκουρο μεσα το πρωτο το εκανε στις 3/3/09 εχει κανει 4 τι πρεπει να κανω;
 
καλημερα κοιταξα τα αυγουλακια στο φως και δεν φαινετε σκουρο μεσα το πρωτο το εκανε στις 3/3/09 εχει κανει 4 τι πρεπει να κανω;

Αυτό που λές σημαίνει ΑΣΠΟΡΑ.
Τα απομακρύνεις και περιμένεις την επόμενη γέννα.
Αν δεν είσαι σίγουρη γι'αυτό που βλέπεις, τα αφήνεις ακόμα 3-4 μέρες
και αν δεν εμφανιστεί κάτι, τα απομακρύνεις τότε.
 
αφησε τα οπως λεει και ο μακης 3-4 μερες και μετα βγαλτα.
 
ευχαριστω πολλυ κυριε μακη ειστε πολυτιμος συμβουλος απο οτι εχω διαβασει σε ολο το φορουμ μας βοηθατε κι εμας τους πρωταρηδες
 
εκανα σωστη προετοιμασια απο οτι εχω διαβασει εδω τι μπορει να πηγε στραβα τα ειδα να ζευγαρωνουν
 
Το πρώτο πράγμα που σκεπτόμαστε σ' αυτήν την περίπτωση είναι
οτι το αρσενικό μας δεν είναι έτοιμο. Θέλει ενίσχυση με βιταμίνη Ε.
Κανένα αυγουλάκι βραστό, φρέσκες πρασινάδες, μήλο κλπ.
Βέβαια αυτά όλα έπρεπε να είχαν προηγηθεί του ζευγαρώματος.
Αν τα πράγματα είχαν γίνει άριστα και δεν απέδωσαν, αρχίζει ο προβληματισμός
για την καλή υγεία και την καταλληλότητα του αρσενικού.☹
 
η προετοιμασια εγινε σωστα και το αρσενικο ειναι ζωηρο κελαιδαι δυνατα και γενικα φαινετε πολυ καλα
 
Εαν όλα είναι τέλεια, όπως λές, το μόνο που μένει είναι
κούρεμα γύρο απο την επίμαχη περιοχή.
"http://www.glostercanary.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=25"
 
Back
Top