Ασθένειες Απότομη κατάπτωση

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης d_mous
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πόλη
Βόλος
Ηλικία Πουλιού: 2
Φύλο: Θυλικο
Χώρος Εκτροφής (εσωτερικός ή εξωτερικός): ΕΣ
Θερμοκρασία Χώρου:
Ημερομηνία Απόκτησης του Πουλιού: 14/03/06
Ημερομηνία Εμφάνισης Συμπτωμάτων: 25/06/08
Διατροφή: Αυγοτροφη, Σπορους, Σουπια, Stik
Αξιολόγηση Περιττωμάτων: κανονικα
Αναπνοή (συριγμοί, δύσπνοια κλπ):κανονικη
Κινητικότητα: κανονικη
Τρέφεται Κανονικά: ναι
Συμπτώματα (αναλυτική περιγραφή): Η καναρα μου έχει κάνει 2 κανάρια και σημερα είναι 26 ημερων.Χθες βραδυ στις 21:00 εριξα μια ματια πριν φυγω. Όλα ΟΚ. Η καναρα και τα μικρα κοιμουνται στις πατιθρες. Με την επιστροφή μου στις 24:00 η κανάρα ήταν στο πάτωμα αδυνατοντας να αντιδράσει σε οτιδήποτε!😕. Της έδωσα λιγο νερο, μια σταγωνα βιταμηνες κατευθιαν στο στομα και την έβαλα σε ένα κουτάκι ανοιγοντας ταυτοχρονα το aircodition.H κανάρα δεν ανοιγε ουτε τα ματια της! Το πρωι είχε συνέλθει (βεβαια φαινοταν ταλεπορημένη) και την ξανάβαλα στην ζευγαρώστρα! Πατουσε κανονικά στις πατηθρες αλλα στην αρχη τιναζε νευρικά την ουράτης πάνω κάτω. Μηπως μπορεί κάποιος απο τα παραπάνω να βγάλει συμπέρασμα; Σας ευχαριστω εκ των προτέρων!
Προηγηθείσα Θεραπεία: οχι
Καραντίνα (έχει τεθεί ή όχι): οχι
Παρατηρήσεις: Ο αρσενικος εχει βγει απο την ζευγαρώστρα την 5η ημέρα κλωσιματος. Οι υποθέσεις που έκανα είναι 1ο φτέει η ζέστη και 2ο μηπως έχει δυστοκία. (Ερωτηση: γινεται να γενησει αυγο χωρίς αρσενικο 😉 Η γνώμη σας θα μου ηταν πολυτιμη! Ευχαριστω!

Καλημέρα.
Κοίταξέ την μήπως έχει κολλήσει κάποιο περίττωμα στην αμάρα της (στα πούπουλα) και έχει αποφράξει την οπή και δεν μπορεί να βγάλει νέα περιττώματα.
Πολλές φορές συμβαίνει να μήν έχει την κατάλληλη ποσότητα υγρασίας και με το που εξέρχεται η ακαθαρσία από τον πρωκτό, να επικολλάται στο περιξ αυτού φτέρωμα με αποτέλεσμα την απόφραξή του.
Δώσε grit, και λίγο πρασινάδα για να λειτουργήσει καλύτερα η πέψη.
Αν είναι αυτό με χλιαρό νερό μαλάκωσε το ξερό περίττωμα και αφαίρεσέ το.

Αν τώρα είναι πρόβλημα δυστοκίας, θέλει μεγάλη προσοχή για να βγεί το αυγό από τον ωαγωγό.
Δώσε μία σταγόνα λάδι στο στόμα, και βάλε με μία μπατονέτα λάδι και στον πρωκτό. Κάνε ελαφρές μαλλάξεις για να διαπιστώσεις αν όντως είναι αυγό.
Επίσης μπορείς να την βάλεις κάτω από κρύο νερό βρύσης για λίγο, βρέχοντας την περιοχή της αμάρας. Βοηθά την σύσφιξη των μυών της περιοχής.
Φιλικά,

Ευχαριστω georgekouk για την απάντηση. Εχθες που την έπιασα για να την συνεφερω με λέρωσε με ακαθερσίες. Τωρα θα την κοιταξω οταν παω σπιτι να σιγουρευτω οτι δεν εχει κατι στον πρωκτο. Πηρα τηλ. σπιτι και μου ειπαν οτι τρώει κανονικα, κελαϊδαει. Δίχνει να έχει συνελθει!
Υπάρχει περιπτωση να γενησει αυγο χωρις το αρσενικο;

Αν είναι πολύ πυρωμένη μπορεί να σου κάνει αυγά και στην τροφοθήκη, αν όχι στο πάτωμα. Όπου κρίνει ότι είναι πιό εύκολο για την ωοτοκία.
Από εσένα εξαρτάται αν θέλεις άλλη γέννα ή όχι όμως.
Αυτή την εποχή δεν ενδείκνυται για άλλη γέννα.
Μπορείς να της βάλεις μια φωλιά να κάνει τα άσπορα αυγά, να τα κλωσσήσει για 13 ημέρες και μετά να την αφαιρέσεις μαζί με τα αυγά.
Μπορείς να την αφήσεις και ώς έχει και να μαζεύεις από όπου κάνει τα αυγά, αν τελικά κάνει, έτσι.
Θα δείξει βέβαια αν είναι πυρωμένη και πόσο και εκεί θέλει προσοχή, αν αρχίσει να μαδάει τα πούπουλα από τους νεοσσούς.
Τότε βάλε της οποσδήποτε νήμα και φωλιά γρήγορα για να μην σου σκοτώσει τους νεοσσούς που ήδη έχεις.
Μπορεί να φτάσει, εμένα μου έχει συμβεί, να τους ξεπουπουλιάσει μέχρι θανάτου.

Ειναι πυρωμενη γι αυτο ρωταω για δυστοκια. Όταν ακουει τον αρσενικο τρελενεται! Ελπιζω να πάνε ολα καλα!

Επίσης μπορείς να την βάλεις κάτω από κρύο νερό βρύσης για λίγο, βρέχοντας την περιοχή της αμάρας. Βοηθά την σύσφιξη των μυών της περιοχής.
Φιλικά,
Ήξερα (και εφαρμόζω) ότι η δυστοκία θέλει ζέστη για να χαλαρώσουν οι μύες και να μπορέσει να βγει το αυγό. Τί ισχύει τελικά; Λογικά αν σφίξουν οι μυς δεν θα γίνει πιο δύσκολο να βγει το αυγό;

Ήξερα (και εφαρμόζω) ότι η δυστοκία θέλει ζέστη για να χαλαρώσουν οι μύες και να μπορέσει να βγει το αυγό. Τί ισχύει τελικά; Λογικά αν σφίξουν οι μυς δεν θα γίνει πιο δύσκολο να βγει το αυγό;

-Η λογική του κρύου είναι, να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις
για ανακλαστικές κινήσεις(συσπάσεις, σπασμούς) που θα βοηθήσουν
στο ξεκόλλημα του αυγού. Τώρα, τι τελικά είναι το ασφαλέστερο...😕

Εγώ έχω εφαρμόσει και τις δύο μεθόδους.
Όπως λέει και ο Μάκης η πρώτη το κρύο νερό είναι για να συσφίξει τους μύς της αμάρας και να βοηθηθεί η θηλυκιά να βγάλει το αυγό μόνη της, όταν το έχουμε αντιληφθεί εγκαίρως το πρόβλημα της δυστοκίας.
Η δεύτερη είναι για να χαλαρώσουν οι μύς όπως λές Βασίλη και να βοηθήσουμε με μαλλάξεις εμείς την θηλυκιά, όταν αυτή δεν έχει τις δυνάμεις πλέον από μόνη της να ωοτοκήσει. Δεν το ξανακάνω γιατί έσπασα το αυγό μέσα και έχασα και την θηλυκιά.
Εγώ πάντως πλέον ακολουθώ την χορήγηση υγρού ασβεστίου από την αρχή στο στόμα, όπως περιγράφει ο Αλέξανδρος στο άρθρο του, Δυστοκία, και σε τρείς φορές που μου συνέβηκε δεν είχα πρόβλημα. Καί στις τρείς φορές το γέννησε μόνη της.

Καταρχας σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας!
Γυριζοντας στο σπιτι εχθές η κανάρα δεν ειχε κανένα προβλημα. Κοιτώντας το κουτι που την ειχα βάλει το βράδυ είδα ενα αβγο! Ευτυχώς κατάφερε και το γένησε το βράδυ!
Της δινω αποχθες το πρωι με το νερο εξτρα ασβεστιο!
Μια ερωτηση ακομη : Η γένα της θα είναι κανονικη ή υπάρχει η πιθανοτητα να μην κάνει άλλο αυγο ή να κάνει άλλο 1 ας πουμε;

Ποιός είπε ότι δεν το ξανακάνει;
Καλημέρα κατ΄αρχήν. Σήμερα το πρωί είδα μία θηλυκή κάτω στο πάτωμα να υποφέρει. Την έπιασα και είδα ότι έχει αυγό - δυστοκία. Επειδή όμως ήταν στο τελικό στάδιο για να βγεί, επεχείρησα το μέχρι χθές αρνούμενος εγχείρημα, άμεσα γιατί θα την έχανα. Της έκανα χωρίς καμμία άλλη προεργασία 2 μαλλάξεις - πιέσεις στο αυγό πρός τη φορά της εξόδου και είδα ότι είχε την δυνατότητα να βγεί. Πίεσα μία ακόμα και το αυγό βγήκε ολόκληρο. Της έδωσα υγρό ασβέστιο αμέσως στο στόμα, και τώρα μετά από 1 ώρα είναι Ο. Κ.
Η συγκεκριμμένη είναι με τα μικρά της 25 ημερών και έχει ωοτοκία ανά 2 μέρες άσπορα. Το τελευταίο το σημερινό είναι όντως το τελευταίο. Ήταν γαλάζιο.
Αυτά για μένα.
Τώρα. Τί εννοείς της έβαλες ένα κουτί;
Κουτάβια θα γεννήσει; Δεν έχεις φωλιά και νήμα;
Την προσωπική μου άποψη και τις προτεινόμενες από εμένα λύσεις, στις έχω αναφέρει πιό πάνω. Εκεί θα βρείς την απάντηση στο τελευταίο ερώτημά σου. Αν θές, ενώ δεν πρέπει άλλη γέννα, δηλαδή, και όχι στο πόσα αυγά θα σταματήσει η κανάρα. Η κανάρα κάνει από 1-5 και σπανιότερα 6 αυγά.
Π.χ. Τα αυγά της θηλυκής μου που είχε το πρόβλημα πιό πάνω, πιθανολογώ κι εγώ ότι είναι άσπορα γιατί άργησα να βγάλω τον αρσενικό. Τα πέταξα όμως όλα.

• Like
Αντιδράσεις: lizard
Το ότι τελικά η κανάρα κατάφερε και έκανε το αυγό, αυτό είναι πολύ καλό! Περιμένουμε νεότερα.

Το ότι τελικά η κανάρα κατάφερε και έκανε το αυγό, αυτό είναι πολύ καλό! Περιμένουμε νεότερα.

Σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν "νεότερα".
Οτι καταφέρεις εκείνη την ώρα είναι και το νεότερο. Η βγαίνει
το αυγό και γλυτώνει,ή συμβαίνει το ατύχημα και χάνεις το πουλί.
Μη βλέπεις που ο Γιώργος τα παρουσιάζει κάπως εύκολα, ακόμα
και το πώς θα βάλεις τα δάκτυλά σου για να ωθήσεις το αυγό
έχει μεγάλη σημασία. Μπράβο Γιώργο!

Φιλε Γιώργο:
Στο κουτάκι την έβαλα εκτως ζευγαρώστρας γιατι δεν ήξερα τι είχε μεχρι να συνέλθει!
Δεν επιδιόκω άλλη γέννα!Για μενα ειναι αργα! Ο αρσενικος εχει βγει απο την ζευγαρώστρα απο την 5 ημέρα κλωσιματος!

Έχω σε σκόνη της Orlux, το κάνω διάλυμα με νερό και το χορηγώ.
Υπάρχουν και σκευάσματα άλλων εταιρειών, σε υγρή μορφή. Tabernil Calcio, της Tafarm το Ostex αν δεν κάνω λάθος, και βέβαια σε φαρμακείο ή κτηνιατρείο κάποιο άλλο σκεύασμα.

Back