Φροντίδα Απόψεις περι ταίσματος κι ανατροφής νεοσσών παπαγάλων

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης tzavegio
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Εγγραφή
10 Ιουν 2014
Μηνύματα
77
Πόλη
Αθήνα
το να θελει καποιος να παρει ενα ΜΩΡΟ να το μεγαλωσει μονος του δεν ειναι κακο, αρκει να γνωριζει με καθε λεπτομερεια τον τροπο πως γινετε η ολη διαδικασια.φυσικα θα πρεπει να εχει και τον αναλογο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ. Μην ξεχναμε οτι ολοι οσοι σημερα ταιζουν μωρα παπαγαλακια καποτε και αυτοι δεν γνωριζαν και οσο ποιο παλιοι ειναι τοσο πιο χειροτερτα ηταν τα πραγματα τοτε, γιατι δεν υπηρχε ιντερνετ, δεν υπηρχε πληροφορηση.σημασια εχει κατα ποσο θελει ο καθενας να ασχοληθει να μαθει. Δεν ειναι απλο πραγμα το μεγαλωμα ενος μωρου.χρειαζετε γνωση,υπομονη και υπευθυνοτητα. Μην ξεχναμε οτι δεν ειναι ΠΑΙΧΝΙΔΙ ενα πουλι. Εχουμε να κανουμε με ΖΩΗ και δεν υπαρχουν περιθωρια λαθους ουτε κινησεις αψυχολογητες. Οσοι θελουν να μαθουν ρωτανε καποιους παλιοτερους (εμπειρους) και μαθαινουν. Οχι στην τυχη και οχι να προσπαθουμε να εφαρμοσουμε μονο τη θεωρεια που διαβαζουμε. Ειμαστε παντε εδω να βοηθεισουμε οποιον εχει την επιθυμια να μαθει οπως εχουμε βοηθεισει και παρα πολλους στο παρελθον.
 
Σίγουρα κ. Γιώργο μου αλλά δεν πρέπει να ταιστεί από τους γονείς κάποιες μέρες να λάβει τα κατάλληλα αντισώματα;
Θυμάμαι που μου είπατε, μόνο σε περίπτωση ανάγκης τα ταίζετε αποκλειστικά εσείς τα δικά σας.
Επίσης είμαστε λίγο αυστηροί γιατί νέα παιδιά παίρνουν αψήφιστα αυτό που πολύ σωστά επισημάνατε ότι έχουμε να κάνουμε με ζωή.
Το να ταίζεται ο νεοσσός από τους γονείς και εκ παραλλήλου από τον άνθρωπο για την καλύτερη γνωριμία είναι ό,τι το καλύτερο πιστεύουμε Ανατροφή νεοσσών με τη μέθοδο του co-parenting .
 
Συμφωνώ οτι δεν το κάνει ο οποιοδήποτε(να το ταΐσει με κρεμα μόνος του) απλα θεωρω οτι ειναι καλύτερά για το πουλακι και εμενα γτ ετσι θα ξερει μονο εμενα
 
φυσικα και θα πρεπει να ταιζετε απο τους γονεις τουλαχιστον μεχρι 18-20 ημερων για να αποκτησει τα αντισωματα. Μονο ετσι το πουλι θα ειναι υγειες στην υπολοιπη ζωη του. Ομως αν προκειτε να ταιστει στο χερι δεν θα πρεπει να παρθει μεγαλυτερο γιατι πλεον το πουλι και ειδικα τα κοκατιλ αρχιζουν και γινοντε δυσκολα στο ταισμα και ειναι δυσκολη η διαχειρηση τους σαν μωρα. Παντα οτι λεμε εχει να κανει με ανθρωπους που γνωριζουν την ολη δισαδικασια η με ανθρωπους που θα τους δειξουν αλλοι (γνωστες ) την σωστη και λεπτομερη διαδικασια και οχι την διεκπαιρεωση και μονο. Οσο για το παραλληλο ταισμα απο γονεις και ανθρωπους κατα την γνωμη μου περισσοτερα προβληματα επισυρει παρα διευκολυνει.
 
. Οσο για το παραλληλο ταισμα απο γονεις και ανθρωπους κατα την γνωμη μου περισσοτερα προβληματα επισυρει παρα διευκολυνει.
Γιατί το πιστεύετε αυτό; Πραγματικά θα ήθελα να "ακούσω" γιατί ξέρετε πόσο εκτιμώ τις απόψεις σας.
 
οταν βαζουμε το χερι μας μεσα στην φωλια αυτοματα παρεμβαινουμε στον ιδιοτικο χωρο του ζευγαριου. Αυτο εχει ως αποτελεσμα τον εκνευρισμο των πουλιων και αυτοματα το στρεσαρισμα τους. Οσο και φιλικο να ειναι το ζευγαρι μαζι μας δεν παει να εισερχομαστε στο δικο τους χωρο να τους χαλαμε την ησυχια τους. Ποσο μαλον να τους πειραζουμε τα μωρα τους η να τα περνουμε εξω απο την φωλια. Οσο διαστημα λειπουν τα μωρα απο μεσα η μανα περναει μια συνεχη ενταση γιατι ψαχνει το παιδι της. Αν αυτο γινετε καθε μερα επιβαρυνει την ψυχοσυνθεση του ζευγαριου και παρατηρουμε περιπτωσεις που οταν βαλουμε χερι στην φωλια η μανα τα παραταει τα μωρα και δεν ξαναπηγαινει να τα ταισει. Γι αυτο η πειρα εχει δειξει οτι αν αποφασισουμε να τα ταισουμε εμεις μονο μια φορα βαζουμε χερι στην φωλια οταν θα βαλουμε δακτυλιδια και μια φορα που θα τα παρουμε εντελως απο την μανα. Ετσι αποφευγουμε το μεγαλο στρεσαρισμα στο ζευγαρι.
 
Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη και αποκτά μεγαλύτερη αξία λόγω της εμπειρίας σας.
Ευχαριστούμε πολύ.
 
φυσικα ισως υπαρχουν και διαφορετικες αποψεις που ειναι ολες σεβαστες. Ομως παντα θα πρεπει να λαμβανουμε υποψιν τα αποτελεσματα που βγαινουν απο την πραξη και οχι μονο να μιλαμε θεωρητικα.

και κατι πολυ σημαντικο που ισως δεν γνωριζουν αρκετοι. Τα πουλια που ειναι ημερα και βρισκοντε σε φαση ζευγαρωματος και καθ ολην την διαρκεια της γεννας ειναι πολυ επιθετικα μαζι μας σε σημειο που να μην μπορουμε να βαλουμε χερι μεσα στο κλουβι ποσο μαλλον στην φωλια, ενω τα αγρια πουλια στην ιδια φαση δεν μας δινουν καθολου σημασια.
 
Το ζητούμενο είναι υγιή νεαρά πουλιά σωματικά αλλά αφού μιλάμε για παπαγάλους κυρίως και ψυχολογικά.
Γι' αυτό είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά έμπειρων ατόμων σε τέτοιες συζητήσεις και τις θέλουμε.
Άλλο έχω ένα ζευγαράκι και το ζευγαρώνω μια φορά έτσι για την χαρά της αναπαραγωγής, άλλο να έχει κάποιος εμπειρία σε ικανό αριθμό πουλιών.
Πολύ ενδιαφέρουσα η τελευταία επισήμανση, δεν το ήξερα καθόλου αυτό.
 
ναι ολα τα ημερα οταν ερχετε η περιοδος αναπαραγωγης και βρισκοντε σε φαση ζευγαρωματος χρειαζετε πολυ προσοχη απο τον κατοχο τους γιατι εχουν πολυ μεγαλο βαθμο επιθετικοτητας. Ενοητε οταν τελειωσει η γεννα και τα πουλια βγουν εκτος κλουβιου αντιδρουν τελειως διαφορετικα. Επανερχοντε στον προηγουμενη καλη κατασταση.
συμβουλευτικα για οσους εχουν την επιθυμια να ταισουν τα παρακατω βιντεο μας.
tzavegio - YouTube
 
οταν βαζουμε το χερι μας μεσα στην φωλια αυτοματα παρεμβαινουμε στον ιδιοτικο χωρο του ζευγαριου. Αυτο εχει ως αποτελεσμα τον εκνευρισμο των πουλιων και αυτοματα το στρεσαρισμα τους. Οσο και φιλικο να ειναι το ζευγαρι μαζι μας δεν παει να εισερχομαστε στο δικο τους χωρο να τους χαλαμε την ησυχια τους. Ποσο μαλον να τους πειραζουμε τα μωρα τους η να τα περνουμε εξω απο την φωλια. Οσο διαστημα λειπουν τα μωρα απο μεσα η μανα περναει μια συνεχη ενταση γιατι ψαχνει το παιδι της. Αν αυτο γινετε καθε μερα επιβαρυνει την ψυχοσυνθεση του ζευγαριου και παρατηρουμε περιπτωσεις που οταν βαλουμε χερι στην φωλια η μανα τα παραταει τα μωρα και δεν ξαναπηγαινει να τα ταισει. Γι αυτο η πειρα εχει δειξει οτι αν αποφασισουμε να τα ταισουμε εμεις μονο μια φορα βαζουμε χερι στην φωλια οταν θα βαλουμε δακτυλιδια και μια φορα που θα τα παρουμε εντελως απο την μανα. Ετσι αποφευγουμε το μεγαλο στρεσαρισμα στο ζευγαρι.

Γιωργο ποσες φορες σου εχει τυχει να παρατησουν παπαγαλοι τα μωρα τους επειδη εβαλες χερι στη φωλια και σε ποια ειδη πουλιων αναφερεσαι; Εμενα δεν μου εχει τυχει αν και δεν εχω εκτροφικη εμπειρια ιδιαιτερη απο πολλα ζευγαρια αλλα οσα ειχα ως τωρα απο μπατζι παλιοτερα μεχρι τις αμαζονες ποτε δεν παρατησαν τα μωρα επειδη τα επιασα. Και τα επιανα καθε μερα. Επισης γνωριζω ενα εκτροφειο της Ολλανδιας που μεγαλωνει ολα τα πουλια με co-parenting χωρις να εχει τετοια θεματα. Δεν εχει απειρα ζευγαρια και μπορουν και το κανουν. Αντιθετα ειναι περισσοτερα στο διαδικτυο τα περιστατικα πουλιων που μεγαλωσαν αποκλειστικα στο χερι και παρατανε αυγα και μωρα ή δεν ταιριαζουν με πουλια. Χωρια τα ψυχολογικα θεματα που οδηγουν σε αυτοκαταστροφη.
 
το αν θα παρατησουν οι γονεις τα μικρα ασχετα απο το ειδος του πουλιου ποτε κανενας δεν το γνωριζει για να το πει με απολυτη βεβαιοτητα.υπαρχουν περιπτωσεις που μετα απο ενα γρηγορο καθαρισμα της φωλιας οι γονεις να μην ξαναμπουν μεσα με αποτελεσμα αναγκαστικα τα μωρα να παρθουν για ταισμα στο χερι περαν απο οποια ηλικια εχουν την στιγμη εκεινη. Δεν λεει κανεις οτι το παραλληλο ταισμα απο γονεις και εκτροφεα ειναι κακο, ομως η περιπτωση αυτη εχει και τα ασχημα της. Παραδειγμα:ποτε ο εκτροφεας θα τα παρει απο μεσα να τα ταισει παραλληλα αφου η μανα εχει το δικο της προγραμμα στο ταισμα; Αν ο εκτροφεας τυχει και τα πετυχει αταιστα και τα ταισει, η μανα τι θα κανει; Πως θα λειττουργησει συμφωνα με το δικο της προγραμμα οσον αφορα το ταισμα των νεοσσων. Αρα με λιγα λογα λογικα σκεπτομενοι δεν γινετε ποτε να τα βρεις τα μωρα αταιστα. Οποτε πως θα τα ταισεις στο χερι αφου κατα 99% θα ειναι ταισμενα; Και κατι αλλο που ισως να διαφευγει απο τους πολλους.η μανα πως καταλαβαινει πιο πουλι πρεπει να φαει περισοτερο συμφωνα με την ηλικια του και το βαρος του σε σχεση με ενα αλλο πουλι που ειναι το τελευταιο στην γεννα; ΠΧ:οταν εχουμε 6 πουλια που γεννηθηκαν μερα παρα μερα. Το πρωτο πουλι θα ειναι 12 ημερων το 6ο θα ειναι 1 ημερας. Αρα εχουμε 11 μερες διαφορα. Αυτο σημαινει οτι το μικρο πουλι της 1 ημερας πρεπει να τρωει καθε 2 ωρες ενω το πουλι των 12 ημερων καθε 4 ωρες. Τωρα οσον αφορα τα ψυχολογικα των πουλιων που τυχον δημιουργουντε ειναι τεραστιο θεμα που θελει αρκετες δεκαδες ωρες αναλυση χωρις σιγουρη λυση. Γιατι η καθε περιπτωση πουλιου ειναι διαφορετικη που εχει να κανει με ενα σωρο παραγοντες με κυριοτερη την συμβιωση του με τον ανθρωπο και πως θα χειριστει την συμβιωση αυτη ο ανθρωπος κατοχος του πουλιου.
 
Συμφωνω με καποια τμηματα της παραπανω αποψης σου, οχι με ολα. :)

Αλλα αυτο μου εκανε μεγαλη εντυπωση ως προς το τι εννοεις...
... Και κατι αλλο που ισως να διαφευγει απο τους πολλους.η μανα πως καταλαβαινει πιο πουλι πρεπει να φαει περισοτερο συμφωνα με την ηλικια του και το βαρος του σε σχεση με ενα αλλο πουλι που ειναι το τελευταιο στην γεννα; ΠΧ:οταν εχουμε 6 πουλια που γεννηθηκαν μερα παρα μερα. Το πρωτο πουλι θα ειναι 12 ημερων το 6ο θα ειναι 1 ημερας. Αρα εχουμε 11 μερες διαφορα.

Τι θελεις να πεις με αυτο, οτι η φυση δεν εχει προνοησει καλα και προνουμε εμεις γι'αυτην; Λιγο οξυμωρο μου φαινεται. Αν δεν βαζαμε τα χερακια μας, μια χαρα θα τα καταφερναν και παλι οι παπαγαλοι να επιβιωσουν.
 
τα χερακια μας τα βαζουμε για συμπληρωσουμε αυτο που δεν κανει η φυση. Να κανουμε τα πουλια ημερα για καλυψουν καποιες απο τις αναγκες των ανθρωπων.η φυση γνωριζει πολυ καλα τι πρεπει να κανει. Ομως αφου θελουμε να παρεμβουμε κατα την δικη μου αποψη παντα, καλο ειναι να μην την ενοχλουμε την φυση συνεχεια.στην περιπτωση των πουλιων που κουβεντιαζουμε, καλο ειναι αφου θελουμε να τα ταισουμε στο χερι, τα περνουμε μια και εξω απο την φωλια σε ηλικια καταλληλη αφου εχουν παρει τα απαραιτητα αντισωματα απο το μητρικο ταισμα.η ηλικια αυτη κατα την δικη μου αποψη παντα ειναι 18 ημερες εως 20. Ενοω λοιπον πιο πανω οτι με το να προσπαθουμε να ταισουμε κι εμεις παραλληλα με τους γονεις ισως να τους δημιουργουμε περισοτερα προβλημα απο οτι εμεις νομιζουμε. Ισως θα ειναι καλυτερο να μην τα αγγιξουμε καν τα μωρα αφου εχουμε καποιους ενδιασμους η δεν ειμαστε απολυτα σιγουροι οτι μπορουμε να υποκαθιστησουμε πληρως τους γονεις με το δικο μας ταισμα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Ekt
Εξακολουθω να διαφωνω, πιστευω οτι μαλλον βλεπω τα πραγματα λιγο πιο ρομαντικα κι ερασιτεχνικα με την κανονικη σημασια της λεξης.

... ηλικια αυτη κατα την δικη μου αποψη παντα ειναι 18 ημερες εως 20...

Πως μπορεις να το κρινεις αυτο και να το παγιωνεις σαν αποψη, οταν ενα κοκατιλ απογαλακτιζεται στον 1,5 μηνα κι ενα κοκατου στους 6 μηνες; Θελω να πω οτι οταν μιλαμε για μια ομαδα πουλιων με τοσο διαφορετικα ειδη αναμεσα τους δεν πιστευω οτι υπαρχουν κανονες τετοιου ειδους.
 
πιστευω οτι η κουβεντα μας δεν οδηγει πουθενα. Οι αποψεις ειναι οι εξεις 2.
ή αφηνουμε τα πουλια στους γονεις και ολα εξελισοντε φυσιολογικα και γινοντε τα πουλια αγρια.
ή τα περνουμε απο οποια ηλικια αποφασισει ο καθενας εφοσων γνωριζει την ολη διαδικασια και τις λεπτομερειες και τα μεγαλωνουμε στο χερι και γινοντε τα πουλια ημερα.
ο καθενας ειναι ελευθερος να αποφασισει τι θελει να κανει.
 
πιστευω οτι η κουβεντα μας δεν οδηγει πουθενα. Οι αποψεις ειναι οι εξεις 2.
ή αφηνουμε τα πουλια στους γονεις και ολα εξελισοντε φυσιολογικα και γινοντε τα πουλια αγρια.
ή τα περνουμε απο οποια ηλικια αποφασισει ο καθενας εφοσων γνωριζει την ολη διαδικασια και τις λεπτομερειες και τα μεγαλωνουμε στο χερι και γινοντε τα πουλια ημερα.
ο καθενας ειναι ελευθερος να αποφασισει τι θελει να κανει.

Σαφως και οι αποψεις μπορει να ειναι διαφορετικες. Και σιγουρα οχι μονο 2. Αλλα στα παραπανω ξεχασες το 3. το co-parenting (οπου τα πουλια δεν απομακρυνονται πριν σχεδον ξεκινησει ο φυσικος απογαλακτισμος τους) που κερδιζει εδαφος σε ολη την Ευρωπη ακομη και με νομοθεσια. Ισως κι αυτο κατι να λεει περι της ευζωιας τους που ολοι νοιαζομαστε.
 
αν το πουλι δεν απομακρυνθει μεχρι να απογαλακτιστει απο την φωλια το παιχνιδι εχει χαθει δυστυχως. Δεν μιλαμε πλεον για ημερο πουλι αλλα για κατι αλλο. Παντα η θεωρια μπορει να ακουγετε σαν η καλυτερη λυση, ομως στην πραξη δυστιχως τα αποτελεσματα ειναι τελειως διαφορετικα.
φυσικα ολες οι αποψεις ειναι δεκτες και σεβαστες, αλλα οχι απαραιτητα εφαρμοσιμες και επιτυχεις.
 
αν το πουλι δεν απομακρυνθει μεχρι να απογαλακτιστει απο την φωλια το παιχνιδι εχει χαθει δυστυχως. Δεν μιλαμε πλεον για ημερο πουλι αλλα για κατι αλλο. Παντα η θεωρια μπορει να ακουγετε σαν η καλυτερη λυση, ομως στην πραξη δυστιχως τα αποτελεσματα ειναι τελειως διαφορετικα.

Ποιο παιχνιδι εχει χαθει; Τα δικα μου πουλια απομακρυνθηκαν απο το κλουβι των γονιων (οχι απο τη φωλια) ενω εβγαιναν και καθονταν στα κλαδια κι ειχαν αρχισει να τρωνε. Ενας φιλος με αμαζονες παλι, το κανει αυτο καθε χρονο με τα πουλια του και ποτε δεν ειχε κανενα απο τα προβληματα που αναφερεις. Πιστευω οτι καπου θα εχεις δει καποιο απο τα βιντεο που εχω ανεβασει και για το ποσο ημερα ειναι.

8 εβδομαδων εδω το ενα μικρο μαθαινει απο τον πατερα του πως ανοιγουν τα αμυγδαλα.
0f4ab92e-7b6b-437d-aa07-8bebd475ac75_zpsa2fb3484.jpg


το ιδιο μικρο που εδω ειναι ετσι ακριβως
7cc386d2-3dfe-46f5-8eba-63bc51a04d19_zps36d200cd.jpg
 
Για μένα όλοι οι παπαγάλοι είναι ίδιοι... απλώς αλλάζει το χρώμα... όμως οι πράσινοι φίλοι της παρέας είναι πανέμορφοι... Πως και δεν δαγκώνουν βρε παιδιά;
 
Back
Top