Αναπαραγωγή Από ποιο αυγό μετράμε για την εκκόλαψη;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης giospa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

giospa

PB New Member
Εγγραφή
13 Σεπ 2015
Μηνύματα
122
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους.
Επανέρχομαι μετά από καιρό. Αποφάσισα να ζευγαρώσω το καναρίνι μου και έτσι πήρα ένα άλλο θηλυκό. Από την πρώτη στιγμή έδειξαν πως τα πήγαιναν καλά μαζί. Στής 24/3 το θηλυκό (που είναι και η πρώτη της γέννα) έκανε το πρώτο από τα τέσσαρα αβγά. Το τελευταίο αβγό ήρθε στις 27/3. τις πρώτες μέρες η κυρία έβγαινε από τη φωλιά και έκανε βόλτες κανονικά. Μετα το τέταρτο αβγό βγαίνει περίπου 4 φορές τη μέρα για 2 λεπτά το πολύ, και αυτό το διάστημα κάθεται ο αρσενικός. Το αρσενικό πάει κάθεται μαζί της στη φωλιά την ταιζει στο στόμα και όλα τα σχετικα. Σήμερα κλείνουν 15 μέρες από όταν έκανε το πρώτο αβγό και ακόμα δεν έχει εκολαπτεί κάποιο. Διάβασα σε κάποιο άρθρο σας πως μπορεί να πάρει και 18 μέρες λόγω θερμοκρασίας. Είναι φυσιολογικό όλο αυτό? τις μέρες τις υπολογίζουμε ξεχωριστά για κάθε αβγό ή μετράμε απο το τελευταίο και μετά; Επίσης ο κύριος από το pet shop που την αγόρασα μου είπε μέχρι να γεννηθούν να μην βάζω μέσα το χέρι μου για να τα καθαρίσω απλά να αδειάζω προσεκτικά το πλαστικό από κατω. συνεχίζω με αυτόν τον τρόπο;
σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.
 
Σήμερα κλείνουν 15 μέρες από όταν έκανε το πρώτο αβγό και ακόμα δεν έχει εκολαπτεί κάποιο.
Θα κάνεις υπομονή 2-3 μέρες ακόμη... και μετά βλέπουμε και συζητάμε!
Διάβασα σε κάποιο άρθρο σας πως μπορεί να πάρει και 18 μέρες λόγω θερμοκρασίας.
Έχει εφαρμογή σε πολύ πιο πρώιμα στάδια της αναπαραγωγής και κυρίως όχι στον Απρίλιο...
 
Καλημέρα. Ακόμα δεν έχει βγει κανένα. Αλλά περιμένω με υπομονή και ελπίζω ότι όλα πήγαν καλά.
Όπως σας είπα είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το ζευγάρωμα και δεν ξέρω πολλά. Μόνο ότι διάβασα και ότι μου λένε. Υπάρχει λόγος να κοιτάξω τα αβγά με φακό ή καλύτερα να περιμένω. Φοβάμαι μήπως η καναρα αν τα πειράξω δεν ξαναπάει. Τι μου προτείνετε εσείς να κάνω;
Τώρα όσον αφορά το τι πρέπει να τα ταιζω μετά την εκκόλαψη από όσο έχω διαβάσει και μου έχει πει ο κύριος στο pet shop χρειάζεται αβγό αβγοτροφη τα σπορακια τους κανονικά και πολυβοταμινη στο νερό.
 
Υπάρχει λόγος να κοιτάξω τα αβγά με φακό ή καλύτερα να περιμένω
Δεν υπάρχει λόγος τώρα. Καλύτερα να περιμένεις 15 μέρες από το τελευταίο και ότι γίνει έγινε.

και πολυβοταμινη στο νερό
Απέφυγε την. Αν θέλεις να δώσεις, καλύτερα σε σκόνη μέσα στην αυγοτρφή που θα φτιάξεις.
 
Πολυβιταμίνη, δεν έχω δώσει ποτε δε γονείς με πουλακια. Δεν τη θεωρω απαραίτητη και φοβάμαι επισης σε τόσο μικρούς οργανισμους οτι μπορει να επηρεάσω αρνητικά και την ηπατική τους λειτουργία. Θα σου πρότεινα να το σκεφτείς.
Τι μάρκα σπόρων και τι αυγοτροφης τους παρέχεις;
 
Vitacraft σπόροι και rio αυγοτροφη. Εννοείται συσκευασμένες.
Βιταμίνες δεν θα τους βάλω αν μου λέτε πως δεν βοηθάνε.
Ήμουν σίγουρη πως θα ειχα μικρουλια γιατί το αρσενικό πήγαινε κλωσσουσε και αυτός την φρόντιζε καθόταν μαζί. Όσο περνάει η ώρα απελπιζομαι πως δεν θα βγει κατι.. Και δείχνουν να το θέλουν πολύ. Όταν σηκώνεται η θηλυκιά πάει και κοιτάει μέσα στη φωλιά αυτός. Σαν να περιμένει να τα δει.
 
Καλημέρα σας και πάλι.
Ακόμα τίποτα... έγινε όμως κάτι που με προβληματίζει περισσότερο... η θηλυκιά σήμερα κάποιο στιγμή, βγήκε από τη φωλιά και αφου έφαγε, έκατσε σε ένα κλαράκι που είναι κοντα στη φωλιά και κοιτούσε σαν άγαλμα για ώρα τα αβγά.
Περιμένει η γλυκιά μου και έχει στεναχωρηθεί.
να τα αφήσω και άλλο ή να τα βγάλω από τη φωλιά;
σήμερα κλείνουν 14 μέρες και από το τελευταίο.
 
Καλησπέρα σε όλους. Πέρασαν κοντά 20 ημέρες από τη γέννηση του τελευταίου αβγου. Έβγαλα τη φωλιά κοίταξα τα αβγά στο φως και όπως φαντάζουν δεν είχαν πουλάκια μέσα.
Καθαρίσα πάρα πολύ καλά το μεγάλο κλουβί και τα χώρισα. Τι πρέπει να κάνω απο εδώ και πέρα; Ο κύριος από το pet shop μου είπε να τους ξαναβάλω νήμα και πως θα ξανακάνουν αβγά.
Πως να το χειριστώ από εδώ και πέρα να τα ξαναβάλω μαζί τη διατροφή να ακολουθήσω;
 
Πως να το χειριστώ από εδώ και πέρα
Κοίταξε λιγάκι το άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/Η-αναπαραγωγή-των-καναρινιών.29538/

Το σημείο που αφορά στην ερώτησή σου, βρίσκεται στην παράγραφο: Διακοπή της αναπαραγωγής ή επιλογή δεύτερης γέννας. Καλό είναι όμως να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο.
 
Καλησπέρα. Έχω καιρό να γράψω αλλά έχω καταπληκτικά νέα! Η δεύτερη προσπάθεια στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Κάναμε 4 αυγά. Και τα 4 είχαν πουλάκια μέσα. Τα 2 πρώτα βγήκαν το Σάββατο που πέρασε το τρίτο την Κυριακή αλλά την ίδια μέρα για κάποιο λόγο πέθανε και το τέταρτο βγήκε την δευτέρα. Έχει περάσει μια εβδομάδα σχεδόν και έχουν μεγαλώσει παρά πολυ. Μέρα με την μέρα αλλάζουν καταπληκτικά. Κάθε μέρα τους βάζω ένα βραστό αυγό αυγοτροφη και κλασικά τους σπόρους.
Τα έχω όλα μαζί ακομα, στο ίδιο κλουβακι.
Ο αρσενικός όμως έχει λυσαξει. Κελαιδαει συνέχεια και κυνηγάει τ θηλυκό. Φοβάμαι ότι θα τα ταλαιπωρήσω αν κάνουν και άλλα. Ποια είναι η γνώμη σας;
Αν τα χωρίσω πότε πρέπει να το κάνω;
Το αρσενικό προς το παρόν δεν τα ταιζει τα μικρά.
Εσείς που έχετε πείρα τι θα κάνετε σε όλα τα παραπάνω στη θέση μου;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Στη θέση σου και εφόσον δεν θέλεις άλλη ένσπορη γέννα θα τα χώριζα έως τη 10η ημέρα από τη γέννηση του πρώτου πουλιού. Ελπίζω βέβαια το θηλυκό να μην έχει ζευγαρώσει μαζί του ήδη. Άλλωστε η εποχή της αναπαραγωγής των καναρινιών στη χώρα μας τυπικά τουλάχιστον τείνει να λήξει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχεις και άλλη γέννα αν τα αφήσεις μαζί τα ενήλικα πουλιά. Μάλιστα, από αυτά που διαβάζω στο φόρουμ, είναι καλύτερα τα μικρά να μείνουν με τη μητέρα τους και ο αρσενικός να πάει σε άλλον χώρο, χωρίς οπτική επαφή μαζί τους. Αν από την άλλη θέλεις να τα ταΐζει κι εκείνος, ειδικά αν δεις την κανάρα να κάνει εκ νέου αυγά, τότε χωρίζεις τους γονείς με κάγκελα αφού όμως έχεις βεβαιωθεί ότι ο πατέρας ταΐζει τα μικρά.
Η δική μου πρακτική είναι ότι στην τελευταία γέννα αφήνω τα μικρά με τον πατέρα τους εφόσον ήδη τα ταΐζει και βγάζω την κανάρα από το κλουβί ώστε να ξεκουραστεί πιο σύντομα. Αλλά αυτό όπως καταλαβαίνεις προυποθέτει να έχεις έναν, στοργικό πατέρα.
 
Καλημέρα. Επανέρχομαι και πάλι... Χώρισα την μάνα από τον πατέρα αλλά μάλλον είχαν προλάβει να ζευγαρώσουν...
Σήμερα το πρωί η καναρα έκοβε κομμάτια από χαρτί και έψαχνε που να τα τοποθετήσει για να κάνει φωλιά.
Τα μικρά που ήδη υπάρχουν έχουν γεννηθεί 5 Μαϊου. Έχουν αρχίσει να βγάζουν φτερά αλλά δεν κουνάνε από τη φωλιά. Είναι μικρά ακόμα.
Τι πρέπει να κάνω τώρα; Με νέα αυγά ή καναρα θα καθισει στη φωλιά τα μικρά πως θα επιβιώσουν; Προφανώς πρέπει να βάλω μέσα τον πατέρα;
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Με νέα αυγά ή καναρα θα καθισει στη φωλιά τα μικρά πως θα επιβιώσουν;
Η κανάρα θα συνεχίσει να φτιάχνει τη νέα φωλιά που ελπίζω πως έχεις βάλει.
Τα μικρά θα τα ταΐζει ο αρσενικός... έτσι ή αλλιώς μόνο αυτός πρέπει να τα ταΐζει.
Επειδή υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να μαδήσει η μητέρα τα μικρά για να φτιάξει τη νέα φωλιά θα σε συμβούλευα να βάλεις διαχωριστικό και επειδή όπως κατάλαβα δεν σε ενδιαφέρει να βγάλεις άλλα πουλιά θα την αφήσεις μόνη της στο μέρος της νέας φωλιάς και ο πατέρας με τα μικρά στο μέρος της παλιά φωλιάς.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν ήθελα να κάνει νέα αυγά είναι η αλήθεια.
Από τη στιγμή όμως που θα τα κάνει δεν μπορώ να τα αφήσω έτσι ή να πετάξω τα αυγά.
θα την αφήσω να κλωσήσει αν αυτό δεν την επιβαρύνει.
έστειλα τον πατέρα μου να πάρει νέο νήμα και ο άνθρωπος στο pet shop μας είπε να μην κάνουμε τίποτα και να μην τους βάλουμε νήμα και απλά να την παρακολουθήσουμε. Δεν ξέρω με ποιό σκεπτικό το είπε αλλά δεν νομίζω πως μπορώ να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια.
Οπότε μιας και δεν ξέρω πολλά πείτε μου τί να κάνω για να καταφέρουν να επιβιώσουν τα 3 υπάρχοντα μικρά, και ότι βγεί από τα νέα που θα έρθουν (φυσικά και ο πατέρας και η μάνα).
να αφήσω όλη την ολη την οικογένεια μαζί όπως λέει το άρθρο, να βάλω νήμα και φωλιά και να αρχίσουν την διαδικασία, και με το καλό όταν η κανάρα κάνει το τρίτο αυγό να πάω τον πατέρα από την μεριά των μικρών;
τα μικρά να τα χωρίσω από τους γονείς μόλις αρχίσουν και πεταράνε και πάνε στη νέα φωλιά;
 
Back
Top