Γενικά Από που να πάρω τον παπαγάλο μου και τι να προσέξω στην αγορά του

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης jk1980
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

jk1980

PB Member
Εγγραφή
14 Σεπ 2016
Μηνύματα
890
Πόλη
Αγία Βαρβάρα
Κατά καιρούς διαβάζουμε θέματα, όπως για παράδειγμα τι να προσέξω στην αγορά budgie, από που να αγοράσω το Κοκατίλ μου και άλλα με συναφή περιεχόμενο. Με αφορμή την ψυχοφθόρα και ιδιαίτερα αγχωτική περιπέτεια που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει o Βασίλης (Pecher https://community.petbirds.gr/threa...πό-τότε-που-τον-πήρα.30510/page-5#post-392900) γράφω αυτό το κείμενο με σκοπό να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σε ένα άρθρο έτσι ώστε να μπορούν να ενημερωθούν καλύτερα μέλη ή μη που θέλουν να αποκτήσουν έναν παπαγάλο.

Έχουμε λοιπόν αποφασίσει να "υιοθετήσουμε" έναν παπαγάλο και αφού έχουμε κάνει την έρευνά μας σχετικά με το ποιο είδος μας ταιριάζει σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και δυνατότητες αλλά και του πτηνού (διαδικασία πολύ σημαντική που πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και που θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε μελλοντικά σοβαρά προβλήματα) φτάνει η στιγμή που θα προχωρήσουμε στην αγορά του. Και αμέσως προκύπτουν τα παραπάνω ερωτήματα.

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η αγορά του πτηνού από κάποιο Pet Shop, ειδικά αν πρόκειται για κάποιο μη σπάνιο και άγριο. Σε κάποιες περιοχές, πιο μακρινές, η επιλογή αυτή ίσως είναι μονόδρομος λόγω της μη ύπαρξης εκτροφέα σε κοντινή απόσταση. Μπορεί να μην θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη λύση αλλά κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχθεί αρκετά καλή και αξιόπιστη.

Αρχικά προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για το pet shop που μας ενδιαφέρει, όσο αυτό είναι εφικτό, και έπειτα επισκεπτόμαστε το κατάστημα πρωί ή νωρίς το απόγευμα έτσι ώστε τα πτηνά να έχουν ενέργεια και να μην έχουν μπει σε διαδικασία κουρνιάσματος.

Ελέγχουμε το χώρο διαβίωσης των πτηνών και τις συνθήκες της (καθαριότητα, τροφή κτλ.). Εννοείται πως αν κάτι δεν μας αρέσει ή δεν το βρίσκουμε σωστό απλά αποχωρούμε. Στη συνέχεια παρατηρούμε την κλούβα ή το κλουβί με το είδος που μας ενδιαφέρει για όση ώρα χρειαστεί, έτσι ώστε να αποκτήσουμε πιο σαφή εικόνα των πτηνών και να ξεχωρίσουμε αυτά που μας ενδιαφέρουν.

Προσέχουμε λοιπόν να έχουν δαχτυλίδι για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε την ηλικία τους, να είναι ζωηρά, να έχουν ωραίο και ομοιογενές πτέρωμα χωρίς απώλειες πούπουλων που μπορεί να δηλώνουν ένα μη υγιές πτηνό. Επίσης τα πόδια και το ράμφος πρέπει να είναι καθαρά από σημάδια που μπορεί να σημαίνουν ακάρεα όπως επίσης και η αμάρα να είναι καθαρή από κουτσουλιές.

Στα είδη όπου υπάρχει σεξουαλικός διμορφισμός επιλέγουμε ανάμεσα σε αρσενικά και θηλυκά πτηνά ανάλογα με το τι ζητάμε. Δεν εμπιστευόμαστε τα λεγόμενα του πωλητή ή του καταστηματάρχη καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν λιγότερες γνώσεις από εμάς και δυστυχώς βλέπουν τα πτηνά, όπως και τα άλλα κατοικίδια του καταστήματος, σαν εμπόρευμα που πρέπει να φύγει από το ράφι. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις.

Αποφεύγουμε να δίνουμε προκαταβολή για πτηνό που δεν έχουμε δει και μας το φέρνουν κατόπιν παραγγελίας. Γενικά αποφεύγουμε να αγοράσουμε πτηνό που δεν έχουμε δει από κοντά. Αν τελικά καταλήξουμε σε κάποιο πτηνό και το αγοράσουμε ζητάμε από τον υπεύθυνο να μας δώσει και την τροφή που το ταϊζει και αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε στο μέλλον, το κάνουμε σταδιακά αναμειγνύοντας την νέα τροφή με την παλιά.

Η δεύτερη επιλογή που έχουμε, και που είναι η πιο ενδεδειγμένη, είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον εκτροφέα, ειδικά αν πρόκειται για πτηνό ταϊσμένο στο χέρι ή κάποιο σπάνιο και ακριβό είδος. Υπάρχουν αξιόλογοι εκτροφείς που πραγματικά αγαπούν τα πτηνά και αυτό που κάνουν, τα μεγαλώνουν σωστά και τα πουλάνε σωστά (στην ηλικία που πρέπει, απογαλακτισμένα). Υπάρχουν όμως και οι ευκαιριακοί που εκτρέφουν πτηνά μόνο για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, λειτουργώντας πολλές φορές σε βάρος των πτηνών και των ιδιοκτητών με γνώμονα το κέρδος.

Και σ' αυτήν την περίπτωση λειτουργούμε όπως και παραπάνω. Είναι προτιμότερο να πάμε από το εκτροφείο να δούμε τους χώρους και τις συνθήκες διαβίωσης των πτηνών από κοντά όπως επίσης και τα διαθέσιμα πτηνά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τον οπτικό έλεγχο για να ξεχωρίσουμε το πτηνό ή τα πτηνά που μας ενδιαφέρουν. Παράλληλα, εφόσον έχουμε να κάνουμε με τον ίδιο τον εκτροφέα, μπορούμε να μάθουμε την ακριβή ηλικία των πτηνών καθώς και το διατροφολόγιό τους.

Σε καμία περίπτωση δεν αγοράζουμε πτηνά μικρότερα των δύο μηνών εάν πρόκειται για άγρια. Εάν πρόκειται για πτηνό ταϊσμένο στο χέρι το αγοράζουμε μόνο εάν μας επιβεβαιώσει ο εκτροφέας ότι έχει σταματήσει την κρέμα και τρέφεται κανονικά με σπόρους
.

Δεν εμπιστευόμαστε τους επιτήδειους που μας λένε ότι το τάισμα με κρέμα δεν είναι δύσκολη διαδικασία και θα βοηθήσει να δεθεί ο νεοσσός με τον νέο του ιδιοκτήτη. Είναι πολύ απαιτητική διαδικασία που απαιτεί γνώση και εμπειρία και ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον νεοσσό. Και εδώ επίσης αν καταλήξουμε σε κάποιο πτηνό ενημερωνόμαστε πλήρως για τις διατροφικές του και όχι μόνο συνήθειες.

Ολοκληρώνοντας να παραθέσω μια χρυσή συμβουλή: υπομονή. Πολλές φορές ο παρορμητισμός και η λαχτάρα να αποκτήσουμε το πτηνό που επιθυμούμε μας οδηγεί σε λάθος επιλογή. Αν δεν βρούμε αυτό που ακριβώς θέλουμε, με τα κριτήρια που έχουμε θέσει, δεν προχωράμε σε αγορά του πτηνού. Κάνουμε υπομονή μέχρι να βρούμε ακριβώς αυτό που θέλουμε.

Είμαι και ο ίδιος παθών και το γνωρίζω από πρώτο χέρι.
 
Γιάννη πάντα τα θέματά σου πιάνουν τον παλμό των προβλημάτων. Πολύ χρήσιμη η αναφορά σου και συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις.
Κάτι που έχω κάνει αρκετές φορές και πολλά άτομα επίσης του φόρουμ και που παρ' όλο που η πρόθεση είναι ευγενική και συναισθηματικά φορτισμένη από λύπη αλλά παρ' όλα αυτά λάθος, είναι να αγοράζουμε πουλιά ταλαίπωρα, άρρωστα ή ετοιμοθάνατα, απλά στην προσπθάθειά μας να τα σώσουμε από τα βασανιστήριά τους.
Ίσως αξίζει έπαινος στην αγαθή πρόθεση αλλά δυστυχώς συμβάλλει στην διατήρηση του καθεστώτος της κακής φιλοξενίας πτηνών σε κάποια μαγαζιά και της παραμέλησής τους.
 
Θαυμάσιο και χρησιμο άρθρο.
Θα ήθελα να προσθέσω και τον δικό μας παράγοντα. Ισχύει για κάθε κατοικίδιο, όχι μόνο για πουλάκι. Το σκεφτόμαστε 2 και 3 και 103 φορές πριν πάρουμε. Η απόκτηση ενός κατοικιδίου, μιας ψυχής που θα ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ αποκλειστικά από εμάς για το ευ ζην του απαιτεί την πλήρη κατανόηση του γεγονότος ότι η ζωή μας θα αλλάξει. Και είναι δεδομένο οτι θα αλλάξει εφ' οσον θέλουμε το κατοικίδιό μας να ζήσει και να ζήσει ευτυχισμένα. Πλέον απαιτείται η ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ενασχόληση με αυτό όπως και με καθε μέλος της οικογένειας.
Το σκεφτόμαστε καλά λοιπόν. Καλύτερα χωρίς κατοικίδιο παρά μετά από λίγο καιρό ένα κατοικίδιο μαραμένο και παρατημένο. Αν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση ότι "κάποτε δεν θα έχω το χρόνο γι' αυτό" καλύτερα μην πάρετε.

Συγνώμη για την παρέμβαση αλλά όλο και πιο συχνά βλέπω την παραπάνω περίπτωση και θέλω να το επισημάνω.
 
Γειά σας. Είμαι καινούργιο μέλος και ενδιαφέρομαι για παπαγάλους. Το άρθρο σου με βοήθησε και ευχαριστώ πολύ μιας και δεν έχω πείρα σε τέτοια θέματα. Δεν είχα ιδέα για όλα αυτά και δεν θα επέλεγα σωστά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γειά σας. Είμαι καινούργιο μέλος και ενδιαφέρομαι για παπαγάλους. Το άρθρο σου με βοήθησε και ευχαριστώ πολύ μιας και δεν έχω πείρα σε τέτοια θέματα. Δεν είχα ιδέα για όλα αυτά και δεν θα επέλεγα σωστά.

Gloria καλως ηλθες εδω υπαρχουν πολλα παιδια που εχουν στην κατοχη τους παπαγαλους κ μεγαλη εμπειρια στο αντικειμενο αυτο, οποτε εδω θα βρεις οτι θελεις σχετικα κ πολλες αποψεις γυρω απο το καθετι που σχετιζετε με παπαγαλους
 
Gloria καλως ηλθες εδω υπαρχουν πολλα παιδια που εχουν στην κατοχη τους παπαγαλους κ μεγαλη εμπειρια στο αντικειμενο αυτο, οποτε εδω θα βρεις οτι θελεις σχετικα κ πολλες αποψεις γυρω απο το καθετι που σχετιζετε με παπαγαλους
Ε, ναι άλλοι έχουν απλούς παπαγάλους και άλλοι άρχοντες πάροτλετ 😛
(έριξα την ύπουλη σφήνα μου)
Καλώς ήρθες φίλη Gloria και καλή επιτυχία στο ψάξιμό σου για τον νέο φίλο σου.
 
Αν κοιτάξω ολα αυτα το φτερωμα τα ματια και γενικα την υγεια του πτηνου και το παρω απο pet shop θα ειναι κακο;
 
Καλησπέρα και από εμένα σαν νέο μέλος. Πολύ καλό το άρθρο και κατατοπιστικό. Θέλω και εγώ να αγοράσω έναν κοκατίλ για την κόρη μου, αλλά απογοητεύτηκα με τα πρώτα τηλέφωνα που έκανα μέσω αγγελιών! Ο καθένας λέει ότι θέλει μόνο και μόνο για να πουλήσει! Ωστόσο αν κάποιο από τα μέλη μπορεί να μου υποδείξει κάποιον εκτροφέα κοκακίλ στην Αθήνα θα το εκτιμούσα.
 
Υπέροχο το άρθρο, θερμά συγχαρητήρια!
Θα ήθελα μόνο να σταθώ στο κομμάτι του ταΐσματος των νεοσσών στο χέρι. Ένα πουλί που έχει ταϊστεί στο χέρι είναι ήρεμο και φιλικό, η διαδικασία όμως δεν είναι τόσο εύκολη όσο παρουσιάζεται από ορισμένους! Θερμή παράκληση σε όσους δεν γνωρίζουν: Παρακαλώ ΜΗΝ μπαίνετε στην διαδικασία! Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σκοτώσετε τα πουλάκια! Πολύ σωστά τα γράφει στο άρθρο, ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι διότι πρόσφατα επικοινώνησαν μαζί μου για συμβουλές άτομα τα οποία δεν είχαν καμία εμπειρία και ανέλαβαν να ταΐσουν στο χέρι επειδή τους είπαν ακριβώς αυτό, ότι είναι καλύτερα να το ταΐσεις γιατί θα δεθεί και θα είναι ήρεμο και ιστορίες για αγρίους! Πολύ προσοχή
 
Συμφωνώ, επαυξάνω και τονίζω ότι η εκτροφή δεν είναι απλά ένα χόμπι, προϋποθέτει, χρόνο, γνώση και εμπειρία και δε θα πρέπει να γίνεται ως "παιγνίδι".
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Πάντα επίκαιρο και εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα σου Γιάννη!
Δίνεις τη σωστή πληροφόρηση και τη γενική βάση, ώστε οι μελλοντικοί κάτοχοι παπαγάλων (και πολλοί που ήδη έχουν), ν΄αποκτήσουν γνώσεις ώστε να μπορούν να επιλέξουν υγιή και σωστά μεγαλωμένα πουλιά. Παπαγάλους, με τους οποίους θα έχουν (αντικειμενικά) τη δυνατότητα, να συμβιώσουν πολλά χρόνια.
Μακάρι όλοι όσοι σκέφτονται ν΄αποκτήσουν παπαγάλους (αλλά και άλλα είδη πουλιών), να ενδιαφερθούν, να ψάξουν και να διαβάσουν τις συγκεκριμένες αναλυτικές πληροφορίες!
 
Καλησπερα και απο μενα... Πολυ χρησιμα ολα αυτα και σε ευχαριστουμε! Εγω εχω ηδη καποιο πουλι στο σπιτι και παλαιοτερα ειχα περισσοτερα. Ποτε δεν πηρα απο pet shop ειναι η αληθεια! Εδω και χρονια θελω να αγορασω ενα παπαγαλο και μετα απο πολυ σκεψη πηρα την αποφαση να αποκτησω ενα μονκ. Μενω θεσσαλονικη και δεν γνωριζω καποιον που να ασχολειτε με αυτα τα πουλια! Αν καποιος εχει κατι στο νου του θα βοηθουσε πολυ!
 
Back
Top