Αναπαραγωγή Από την πρώτη γέννα καναρινιών στη δεύτερη

Κι εκεί που φαινόταν ότι τα μικρά από την πρώτη γέννα των καναρινιών ήταν έτοιμα να βγουν από τη φωλιά, η κανάρα δείχνει να θέλει να πάει σε δεύτερη γέννα.

Δεύτερη γέννα καναρινιών πριν ολοκληρωθεί η πρώτη​

canary_eggs-cover.jpg

Επειδή συχνά στη αναπαραγωγική περίοδο συναντάμε το πρόβλημα σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε ανάμεσα στις γέννες καναρινιών, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο ώστε να δώσω τρόπους επέμβασης και λύσεις.

Η κανάρα ζητάει καινούργια γέννα ενώ τα μικρά είναι στη φωλιά​

Αυτό μπορεί να συμβεί από την 14 με 15 μέρα ζωής των νεοσσών. Εδώ χρειάζεται να επέμβουμε άμεσα και σωστά.

Εάν χρησιμοποιούμε πλαστικά αυγά δίνουμε στο ζευγάρι καινούργια φωλιά και νήματα. Εάν δε δώσουμε έγκαιρα φωλιά και νήματα, η θηλυκιά στη προσπάθειά της να βρει υλικά θα ξεπουπουλιάσει τα μικρά.

Αφήνουμε την οικογένεια όλη μαζί επιδιώκοντας τη συμμετοχή και των δύο γονιών στο τάισμα και παράλληλα δίνουμε τη δυνατότητα στη θηλυκιά να κατασκευάσει την καινούργια φωλιά. Ο δε αρσενικός, μπορεί άνετα να εκτελέσει τα συζυγικά του καθήκοντα.

Θα πρέπει όμως να αντικαθιστούμε τα αυγά το πρωί, ώστε να μην έχουμε κάποιο ατύχημα από τα περίεργα μικρά μας που θα έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν το κόσμο.

Υπάρχει ο κίνδυνος τα μικρά να σπάσουν τα αυγά ή να τα λερώσουν, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους καινούργιους νεοσσούς. Υπάρχει ο κίνδυνος να φράξουν οι πώροι του αυγού ή υπάρχει ακόμη και κίνδυνος μόλυνσης. Περισσότερα για αυτό στο άρθρο εμβρυική νέκρωση.

Όταν η κανάρα κάνει και το τελευταίο αυγό, κάνουμε μια μικρή καθαριότητα στη φωλιά από τυχόν περιττώματα και ξανατοποθετούμε τα αυγά στη θέση τους. Τότε, αφήνουμε την κανάρα να κλωσάει τα αυγά και χωρίζουμε στην άλλη πλευρά το πατέρα με τα μικρά για να βοηθάει όποιο έχει ανάγκη.

Αυτό γίνετε μέχρι την ολοκλήρωση της 4 εβδομάδας όπου μπορούμε να μετακινήσουμε τα μικρά στο καινούργιο τους σπίτι με ασφάλεια.

Όταν δε χρησιμοποιούμε πλαστικά αυγά δίνουμε στο ζευγάρι νήματα και καινούργια φωλιά. Μόλις ολοκληρώσει η κανάρα το χτίσιμο της φωλιάς και δούμε το πρώτο αυγό, τότε χωρίζουμε τον πατέρα με τα μικρά στην άλλη πλευρά. Όμως έτσι χάνουμε 3 μέρες απο τη βοήθεια της μάνας στο ταίσμα.

Η κανάρα συνεχίζει να ξεπουπουλιάζει τα μικρά​

Αφήνουμε την κανάρα μόνη της στη μία πλευρά μέχρι να ολοκληρώσει τη καινούργια φωλιά. Τότε, αν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου, πρέπει κάθε πρωί να ανοίγουμε το χώρισμα ώστε να μπορεί ο αρσενικός να εκτελεί τα καθήκοντά του. Μετά, πρέπει να επιστρέφει στα μικρά. Εάν συμβεί μία φορά είναι αρκετή για όλη τη γέννα.

Εάν δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια χρόνου, τοποθετούμε μία εσωτερική φωλιά επάνω στο χώρισμα. Ακόμη, βάζουμε μία πατήθρα στο ύψος της φωλιάς αλλά από την πλευρά των γονιών. Έτσι έχουμε τα μικρά στη μία πλευρά και στην άλλη τους γονείς.

Οι γονείς θα μπορούν να ταΐζουν μέσα από το χώρισμα και θα μπορούν να συνεχίσουν τη δεύτερη γέννα. Όταν η κανάρα κάνει το 1 ή τα 2 αυγά, παίρνουμε τον πατέρα και τον βάζουμε στα μικρά για όσο τον χρειάζονται ακόμη.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν την ύπαρξη ζευγαρώστρας με χώρισμα. Επειδή όμως κάποιες φορές παρατηρούνται και περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται μικρά κλουβάκια, εκεί πρέπει να προσαρμόσουμε ένα άλλο κλουβάκι κοντά στο πρώτο, ώστε να μπορούν οι γονείς να ταΐζουν τα μικρά τους μέσα από τα κλουβιά.

Media gallery αναπαραγωγής καναρινιών​


Σχετικό περιεχόμενο​

Η αναπαραγωγή των καναρινιών
Ο ιδανικός πατέρας καναρινιών
 
Back
Top