Αναπαραγωγή Από το αυγό μέχρι την ανεξαρτητοποίηση των νεοσσών καναρινιών

Περιγραφή ενός μήνα της <Link Removed>, από το αυγό μέχρι την πλήρη ανεξαρτητοποίηση των νεοσσών.

Η έναρξη της αναπαραγωγής​

Η φωλιά ετοιμάστηκε και η κανάρα σας κάνει το πρώτο αυγό. Μην απορήσετε αν δείτε ότι σχεδόν αδιαφορεί, ότι δεν κάθεται να κλωσήσει το αυγουλάκι της. Θα ενδιαφερθεί αμέσως μόλις κάνει το τρίτο αυγό.

Διαχείριση των αυγών​


Πλαστικά αυγά καναρινιώνΑντικαταστήστε τα αυγά με πλαστικά ομοιώματα.

ΓΙΑΤΙ;
Επειδή επιδιώκουμε να εκκολαφθούν όλοι οι νεοσσοί την ίδια ημέρα.

Γιατί θέλουμε να συμβεί αυτό;
Για να έχουν όλοι οι νεοσσοί ίσες ευκαιρίες επιβίωσης. Να ξεκινήσουν όλοι από την ίδια ηλικιακή βάση και να απαιτήσουν με τον ίδιο τρόπο, δύναμη και σθένος το τάισμα από τους γονιούς τους.

Γι’ αυτόν το σκοπό υπάρχουν στο εμπόριο πλαστικές απομιμήσεις αυγών καναρινιών. Κάθε πρωί ελέγχετε την φωλιά. Παίρνετε το αυγό πιάνοντάς το προσεκτικά με την <Link Removed> και το τοποθετείτε σ’ ένα ανοικτό δοχείο με λίγους σπόρους.

Στη φωλιά τοποθετείτε ένα πλαστικό ομοίωμα. Η κατακόρυφη θέση (με τον αεροθάλαμο προς τα επάνω) θα σας επιτρέψει να μην μετακινήσετε πλέον το αυγό μέχρις ότου το επιστρέψετε στην φωλιά.

Αυτό επαναλαμβάνεται και τις επόμενες δύο ημέρες. Το πρωί της 4ης ημέρας αφαιρείτε τα πλαστικά και επιστρέφετε προσεκτικά τα κανονικά αυγά της κανάρας σας.

Τώρα πια δε σηκώνεται ούτε στιγμή από τη φωλιά της. Ήρθε η ώρα για την αντίστροφη μέτρηση. Σταματήστε αμέσως την παροχή της αυγοτροφής και δεν βάζετε καθόλου συμπληρώματα για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της 14ης μέρας θα συμβεί εκείνο που θα σας γεμίσει χαρά. Θα “σκάσουν μύτη” οι πρώτοι σας μπόμπιρες. Στις επόμενες το πολύ 2 μέρες, θα έχει συμπληρωθεί η (συνήθως) πεντάδα των νέων κατοίκων της ζευγαρώστρας σας.

Η γέννηση των νεοσσών​


Εδώ αρχίζει η σκληρή δουλειά για τους γονείς. Το τάισμα είναι συνεχές κάθε 2-3 ώρες το πολύ. Η περίοδος αυτή είναι η πιο κρίσιμη για την ζωή των νεοσσών.

Σ’ αυτές τις πρώτες μέρες θα πάρουν το μητρικό "γάλα" αλλά και όλες τις απαραίτητες ουσίες που θα τα κάνουν γερά άτομα, με αντοχές στις ασθένειες και θα τους δώσουν καθαρό και λαμπερό πτέρωμα. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να μη λείπει τίποτε από την διατροφή αυτών των ημερών.

Ενισχυμένο μείγμα σπόρων, έξτρα λιπαροί σπόροι, αυγό ή αυγοτροφή και μια πολυβιταμίνη στο νερό τους, θα δώσουν τα σωστά αποτελέσματα.

Συνοπτική περιγραφή του 1ου μήνα αναπαραγωγής καναρινιών​


1η Εβδομάδα​

Οι ημέρες περνούν, είναι ήδη 6 ημερών. Είναι η ημέρα που συνήθως περνούν οι εκτροφείς τα δακτυλίδια αναγνώρισης στα πόδια των νεοσσών. Εσείς που δεν έχετε μια τέτοια σκοτούρα έχετε την υποχρέωση να κάνετε μια πολύ καλή καθαριότητα. Τώρα θα φανεί η χρησιμότητα της τσόχας στη φωλιά.

Αφού αποθέσετε κάπου τους νεοσσούς με ασφάλεια, αφαιρείτε το <Link Removed> και την αφήνετε μόνον με την τσόχα. Κάνετε ένα γρήγορο αλλά σωστό καθάρισμα και ξανατοποθετείτε τα πουλάκια στην άνεση που προσφέρει πλέον η καθαρή φωλιά.

2η Εβδομάδα​

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε και πλέον δεν τους χωράει ο “τόπος”. Ο “πρωτότοκος” βγαίνει στο κλαρί, δεν θα αργήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Εδώ θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην <Link Removed> της θηλυκιάς.

Μήπως ζητάει να έρθει σε επαφή με το αρσενικό; Μήπως ψάχνει για καινούργιο υλικό φωλιάς θέλοντας να ξεκινήσει μια νέα γέννα; Προσοχή αν έχει τέτοια επιθυμία και δεν βρίσκει κλωστές, δεν αποκλείεται να αρχίσει το ομαδικό ξεπουπούλιασμα των νεοσσών, γι’ αυτό δράστε άμεσα.

Βάλτε αρκετές κλωστές στην ζευγαρώστρα σας και αν χρειαστεί τοποθετείστε το χώρισμα, αφήνοντας στην μία πλευρά το αρσενικό με τους νεοσσούς και την ίδια στην άλλη πλευρά να κτίζει ή να τελειοποιεί τη φωλιά της.

3η Εβδομάδα​

Περνώντας στην τρίτη εβδομάδα της ζωής τους, οι νεοσσοί αρχίζουν να δοκιμάζουν αυτά τα “μυστήρια” πράγματα που τσιμπολογούν όλη μέρα οι γονείς τους. Εντοπίζουν τα πιο ασφαλή σημεία στο χώρο και αρχίζουν να βρίσκουν ευχαρίστηση στο νερό.

Η μαμά, αν δεν έχει αρχίσει ήδη, είναι έτοιμη για νέα φωλιά και δεν τους δίνει και πολύ μεγάλη σημασία. Σε λίγες μέρες το αρσενικό (αν έχει χωριστεί) θα πρέπει να περάσει οριστικά στην πλευρά της κανάρας και όποιος από τους μικρούς θέλει φαΐ, έρχεται πια κοντά στο κάγκελο για να ταϊστεί. Όσοι τα καταφέρνουν, τρώνε μόνοι τους το τριμμένο μήλο και την μαλακή αυγοτροφή.

4η Εβδομάδα​

Από εδώ και πέρα ο χρόνος κυλά πιο ήρεμα και σε λίγο κλείνοντας και την 4η εβδομάδα ζωής, πρέπει να σκέπτεστε τη μετακίνησή τους σε δικό τους χώρο, μακριά από τους γονείς τους.

Να σας ζήσουν.

Media gallery αναπαραγωγής καναρινιών​


Σχετικό περιεχόμενο​

<Link Removed>
<Link Removed>
Γιατί δεν εκκολάπτονται τα αυγά των καναρινιών
Γιατί πεθαίνουν οι νεοσσοί καναρινιών
Απώλεια εμβρύων καναρινιών λόγω διατροφικών ελλείψεων
 
Αυτή η πολυβιταμίνη , η όποια πολυβιταμίνη , είναι πράγματι αναγκαία ή είναι πλεονασμός;
Το ρωτώ αυτό, γιατί η δική μου εμπειρία δεν μου έδειξε ότι χρειάζεται,στα καναρίνια τουλάχιστον.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Εφόσον υπάρχει μία πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, με τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, και υδατάνθρακες, κι εγώ είμαι της άποψης ότι δεν χρειάζεται κάποια πολυβιταμiνη, ειδικά σε περιόδους συντήρησης.
Μερικοί δίνουν πολυβιταμiνες στην πτερρόρια, στην προετοιμασία για αναπαραγωγή, και σε περίπτωση ασθένειας.
Υπάρχει και συζήτηση για το ερώτημα σου.
 
Back
Top