Ασθένειες Απώλεια φτερώματος στο κεφάλι budgie

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης marioss
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

marioss

PB New Member
Εγγραφή
26 Αυγ 2009
Μηνύματα
15
Πόλη
Κύπρος
Εδώ και 2-3 μήνες ένα μικρό badgie που έχω εδώ και κανα δυο χρόνια παρουσιάζει απώλεια φτερώματος στο πίσω μέρος της κεφαλής του. Στην αρχή δεν έδωσα σημασία μέχρι σήμερα νομιζόμενος ότι προκλήθηκε από κάποιο δάγκωμα ή κάτι τέτοιο αλλά απ΄ότι βλέπω δεν υπάρχει αποκατάσταση του φτερώματος όπως περίμενα και αυτό μου δημιουργεί υποψίες ότι ίσως πρόκειτε για κάποια ασθένεια. Το παπαγαλάκι αυτό πάντως τρώει κανονικά, είναι όπως και τα άλλα κοινωνικό και δραστήριο (ίσως και περισσότερο) και δεν έχω παρατηρήσει μέχρι σήμερα τα ίδια "συμπτώματα" και σε κάποιο άλλο πουλάκι.
Εσείς τι λέτε; Ίσως να έπρεπε να το απομακρύνω για κάποιο διάστημα από τα υπόλοιπα;
Υπάρχει κάποια εποχική αλλαγή που να το επηρεάζει ίσως;
(Δυστηχώς δεν έχω καταφέρει να βγάλω κάποια φώτο)
 
Μάριε, το πουλάκι είναι στον ίδιο χώρο με άλλα πουλιά; Αν ναι, μήπως το τσιμπάνε και του βγάζουν τα φτερά τα άλλα πουλιά; Ή διατροφή του πώς είναι, από τι αποτελείται; Κοίταξες για εξωπαράσιτα; Πέρασε πτερόρροια;
 
Ναι είναι στην ίδια κλούβα με αρκετά άλλα. Δεν νομίζω ότι πρόκειτε για τσιμπίματα. Και η διατροφή τους είναι η ίδια που ακολουθούν εδώ και χρόνια. Η μόνη δικαιολογία που βρήκα στο άρθρο που μπορεί να το εξηγεί είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Αν τα καταφέρω θα προσθέσω και μια φωτογραφία.
 
Εγώ θα σου πρότεινα να δεις την συμπεριφορά των άλλων πουλιών προς αυτό (αν υπάρχει η δυνατότητα να είσαι κρυμμένος και να δεις πώς συμπεριφέρονται όταν μένουν μόνα τους ακόμα καλύτερα), αν είναι επιθετικά προς αυτό, αν το δαγκώνουν και του τραβάνε τα πούπουλα κλπ. Και να παρατηρήσεις αν ξύνεται επίμονα στο συγκεκριμένο σημείο ή κάπου αλλού (που λογικά αν είχε εξωπαράσιτα θα είχαν κολλήσει και τα άλλα...).

Δεν ξέρω αν θα σε βοηθήσω με αυτά που θα σου πω... αλλά μια παρόμοια περίπτωση είχα αντιμετωπίσει κι εγώ πριν κάτι μήνες με ένα καναρίνι που είχε γυμνά σημεία (που μπορεί πολύ απλά να πέρναγε μια δύσκολη πτερόρροια). Έκανα ένα τηλέφωνο στον κτηνίατρο, ο οποίος επικοινώνησε με έναν πτηνίατρο γιατί δεν ήξερε και πολλά πράγματα και μου είπε τα εξής: αρχικά να δω για εξωπαράσιτα και να του δίνω συχνά λίγη αυγοτροφή. Εγώ παράλληλα του έδινα και muta-vit (όχι καθημερινά) και σε σύντομο χρονικό διάστημα είδα διαφορά και γέμισαν οι γυμνές περιοχές.

Ίσως η δική μου περίπτωση να ήταν διαφορετική, αλλά δε χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις κι εσύ, αν όμως δεις ότι το πρόβλημα παραμένει θα ήταν καλό να επικοινωνούσες με έναν πτηνίατρο ή κτηνίατρο.

Όλα αυτά αν εξαιρέσουμε τον ψυχολογικό παράγοντα κι ότι δεν υπάρχει περίπτωση το ίδιο ή κάποιο άλλο πουλί να βγάζει τα φτερά του...
 
Μάριε, η απώλεια φτερών σχηματίζει ένα σχετικά συμμετρικό στεφανάκι στο πίσω μέρος του κεφαλιού;
Θα σου έλεγα να το χωρίσεις από τα άλλα πουλιά σου και να το πας σε κάποιο γιατρό.
Είχε αυτό το πρόβλημα ένα cockatiel της αδελφής μου, παλιά... Δυστυχώς δεν μάθαμε ποτέ τι ακριβώς ήταν.
Σίγουρα ΔΕΝ ήταν τσιμπιές από το φιλαράκι του στο κλουβί.
Το πουλί δεν παρουσίαζε κανένα άλλο προφανές ανησυχητικό σύμπτωμα.
 
Είχε αυτό το πρόβλημα ένα cockatiel της αδελφής μου, παλιά... Δυστυχώς δεν μάθαμε ποτέ τι ακριβώς ήταν.


Εαν το κοκατιλακι της αδερφης σου ηταν μεταλλαγμενο χρωματικα ειναι φυσιολογικη η καραφλιτσα του!
Τα λουτινο και τα white face το παρουσιαζουν αυτο!

Στην παραπανω περιπτωση πολυ πιθανο να λειπουν καποιες βιταμινες η να πασχει απο κατι αλλο!
Θα μας δωσεις μια εικονα απο την διατροφη που κανεις στα Budgie σου;
 
Νίκη, δεν ξέρω τι ήταν.
Το παρουσίασε ξαφνικά και μετά από κάποιον καιρό πέθανε.
Δεν ξέρω αν σχετίζεται το ένα με το άλλο βέβαια.
Ήταν και άγριο και δεν είχαμε τη δυνατότητα να το εξετάσουμε και πολύ.
 
Κατερινα τι χρωμα ειχε;

Τωρα απο τι πεθανε υπαρχουν χιλιες 2 αιτιες!
 
χμμμ... αν θυμάμαι καλά ήταν κυρίως άσπρο με γκρί στην πλάτη και γκρι αποχρώσεις στο κεφαλάκι του
 
Πρόσθεσα φώτο του πουλιού. Λίγο μικρή αλλά αυτήν κατάφερα να βγάλω.
Πάντως το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 2 μήνες. ίσως και περισσότερο. Λόγω χρόνου δεν έδωσα και πολλή σημασία αλλά βλέπω ότι το πρόβλημα παραμένει. Και δεν είναι από τσιμπίματα. Το διαπίστωσα ο ίδιος. Το πουλάκι έχει τις ίδιες συνήθειες με τα άλλα, δεν παρουσιάζει κανένα άλλο πρόβλημα, είναι ζωηρό και τρώει κανονικά μέχρι στιγμής. Και κανένα άλλο πουλί δεν έχει παρουσιάσει κάτι παρόμοιο.

Δείτε την φώτο και πείτε μου τι νομίζετε.
 

Συνημμένα

  • 2.webp
    2.webp
    4,7 KB · Προβολές: 102
Back
Top