Αναπαραγωγή Απώλεια φτερών ουράς σε νεοσσούς

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης crisam
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

crisam

PB New Member
Εγγραφή
16 Νοε 2020
Μηνύματα
186
Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα στην ομάδα και καλό καλοκαίρι. Έχω ένα ζευγάρι τιμπραντο με δεύτερη γέννα. Τώρα τα μικρά είναι ενός μηνός. Είχα φύγει διακοπές για δύο εβδομάδες,ερχομουνα όμως μία φορά την για παρακολούθηση. Όταν έφυγα τα μικρά ήταν 15 ημερών και τα άφησα και με τους δύο γονείς. Δεν ήθελα να κάνω άλλη γέννα λόγο καλοκαιριού. Είναι τέσσερα και αν χώριζα την μάνα δεν ξέρω κατά πόσο θα τα έβγαζε πέρα ο πατέρας μόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όταν γύρισα επειδή η θηλυκή ήθελε ξανά να φτιάξει φωλιά ( δεν της είχα βάλει ούτε φωλιά ούτε νήμα ) έβγαλε τα φτερά της ουράς και από τα τέσσερα. Τα μικρά κοντεύουν μήνα . Το μεγαλύτερο αύριο. Αρχικά χώρισα την θηλυκή και την έβαλα στην κλούβα πτήσεις μαζί με τα άλλα θηλυκά. Από όσο θυμάμαι και είχα διαβάσει τα φτερά ουράς βγαίνουν ξανά σε κανένα 15θημερο. Θυμάμαι καλά ή θα βγουν με την πτερρόρια;
 
Από όσο θυμάμαι και είχα διαβάσει τα φτερά ουράς βγαίνουν ξανά σε κανένα 15θημερο. Θυμάμαι καλά ή θα βγουν με την πτερρόρια;
Ξεκινούν να βγαίνουν σε λίγες εβδομάδες, κι εγώ νομίζω ότι περίπου στις 10-15 ημέρες αρχίζουν να ξεμυτίζουν. Θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι οι αποστάσεις των πατηθρών από τα πλαϊνά κάγκελα είναι τέτοιες ώστε να πουλιά όταν γυρίζουν για να ξαναπετάξουν δεν τρίβουν την ουρά τους πάνω στα κάγκελα. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι η τροφή τους είναι πολύ θρεπτική σε αμινοξέα, θείο και ασβέστιο ώστε να αναπτύσσονται σωστά, κάτι που πιστεύω ήδη το κάνεις, αφού τα πουλιά είναι μικρά. Με άλλα λόγια, ένα σωστό μείγμα σπόρων, προσθήκη ελαιούχων και πρωτεϊνούχων σπόρων 3-4 φορές την εβδομάδα σε άλλη ταΐστρα, ύπαρξη σουπιοκόκκαλου, λαχανικά κηπευτικά κάθε δεύτερη μέρα (ξεκινάς με πιο αραιωμένη συχνότητα), αυγό 3-4 φορές την εβδομάδα (δεν το αφήνεις πάνω από 2 ώρες στο κλουβί γιατί αλλοιώνεται).
Τέλος βεβαιώνεσαι ότι τα νέα φτερά της ουράς όπως βγαίνουν δεν είναι σπασμένα (διότι δεν θα μεγαλώσουν) καθώς επίσης και ότι τους τα τράβηξε από τη ρίζα (το πιο πιθανό) και δεν τους τα έκοψε.
Οπωσδήποτε το λάθος, όπως πολύ σωστά το προσδιόρισες, ήταν να αφήσεις το θηλυκό με τα μικρά ενόσω πιθανά θα έμπαινε σε επόμενο αναπαραγωγικό κύκλο...θα μπορούσες είτε να τη χωρίσεις με κάγκελο και να τα ταΐζει μέσα από αυτό είτε να τα αφήσεις με τον πατέρα αφού βέβαια θα είχες βεβαιωθεί ότι τα φροντίζει.
Να συμπληρώσω ότι αν τα μικρά είναι μόνα τους, χωρίς γονείς, θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχεις ότι είναι ικανά να τραφούν. Η πρώτη τους πτερόρροια ξεκινά περίπου στο 3μηνο από τη γέννησή τους.
 
Έτυχε να φύγω πιο σύντομα . Να πω την αλήθεια στην αρχή ήθελα να την χωρίσω αλλά επειδή δεν είχα δει κατά πόσο ο αρσενικός θα ανταπεξέλθει για όλα την άφησα μαζί. Από διατροφή κάνω αυτά ακριβώς. Μετά την 15η ημέρα άρχισα λαχανικά ( μπρόκολο κατά κύριο μενού) και μήλο για 2 με 3 ημέρες γιατί μετά έφυγα. Αυγό βάζω κάθε μέρα εκτός το διάστημα που έλειπα που είχαν αυγοτροφή. Τους βάζω το 1/4 σε κάθε ζευγαρώστρα. Στο 2 Ώρο το έχουν φάει και ότι έχει μείνει πέταμα και βάζω άλλο. Να πω την αλήθεια έχω μια απορία. Πρέπει να τους παρέχω άλλο αυγό την μέρα εκτός από αυτό που βάζω το πρωί; Σήμερα θα βγάλω τον αρσενικό και θα αφήσω μόνα τους τα μικρά. Το μικρότερο είναι 30 ημερών και από ότι βλέπω τρώνε μόνα τους. Φυσικά θα τα παρακολουθώ όπως και τις ταιστρες για να δω τσόφλια από τροφή.
 
Καλό που τρώνε μόνα τους. Πάντως ήτανε σωστή κίνηση που τα χώρισες, γιατί εγώ ποτέ δεν έχω βιώσει αυτό το πράγμα, σε αναπαραγωγες που κάνανε τα καναρινια μου, ευτυχώς πάντα πήγαιναν όλα ομαλά, αλλά από εικόνες που έχω δει στο google και στο petbirds πραγματικά ήτανε πολύ ασχημη εικόνα. Και έχει και άσχημα αποτελέσματα άμα προχωρήσει πολύ το ξεπουπουλιασμα.
 
Να πω την αλήθεια έχω μια απορία. Πρέπει να τους παρέχω άλλο αυγό την μέρα εκτός από αυτό που βάζω το πρωί;
Θεωρώ ότι αν προλαβαίνουν όλα τα μικρά να φάνε λίγο αυγό, είναι αρκετή η μία φορά για ένα δίωρο.
 
Back
Top