Ασθένειες Αρρωστο καναρινι είναι κατω στο κλουβι, δεν τρωει δεν πινει

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης dim74
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

dim74

PB New Member
Εγγραφή
17 Αυγ 2008
Μηνύματα
77
Πόλη
Αίγιο
το καναρινακι που βλεπεται ειναι απο χθες το πρωι κατω στο κλουβακι του μαζεμενο και δεν τρωει και δεν πινει... Ενω εχει και ενα προβλημα στο ενα ματακι του. Ειναι αδυνατο, σημερα το ματακι του ειναι χειροτερα, εχει πρηστει λιγο και εχει σχεδον κλεισει... Πτηνιατρο εδω που ειμαι δεν εχει και κτηνιατρο που να εχει σχεση με πουλια ουτε!
σε συννενοηση με φιλο που εχει σχεση με πουλια μεγαλη... απο χθες το ταιζω με χυλο για νεοσους με συριγγα... Ενω του δινω στο νερακι βιταμινες(bogena multivit) και ενα υγρο για το σκουλικι(bogena wormmiddel). Αυτα για μια μερα(την πρωτη που ειναι αρρωστο) και απο σημερα το μεσημερι θα αρχισω θεραπεια αντιβιωσης με Baytril 0.5%. Για το ματακι του απο σημερα το πρωι του βαζω φυσιολογικο ορο και μετα μια σταγονα tobradex. Το θεμα ειναι τι εχει. Αυτο στο ματι του τι ειναι. Αυτο ειναι η αιτια που ειναι χαλια η κατι αλλο ασχετο; Εχει καποια αλλη γνωμη κανεις τι πρεπει να κάνω;(σπιτι εχω αλλα 11 καναρινακια σε ξεχωριστα κλουβακια το καθενα και εννοειται πως το αρρωστο ειναι σε αλλο χωρο απο χθες...).
 

Συνημμένα

  • Εικόνα 001.webp
    Εικόνα 001.webp
    37,6 KB · Προβολές: 352
  • Εικόνα 002.webp
    Εικόνα 002.webp
    41,1 KB · Προβολές: 682
  • Εικόνα 003.webp
    Εικόνα 003.webp
    37,7 KB · Προβολές: 760
  • Εικόνα 004.webp
    Εικόνα 004.webp
    36,3 KB · Προβολές: 298
  • Εικόνα 005.webp
    Εικόνα 005.webp
    39,1 KB · Προβολές: 481
Είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της Ορνίθωσης, αυτή η διόγκωση
που ξεκινάει στην επάνω πλευρά του ματιού.Αν υπάρχει και "πράσινη" διάρροια, δύσποια, καρίνιασμα και φούσκωμα ταυτόχρονα, τότε είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για Chlamydia psittaci(ορνίθωση).
Βάλε το κλουβί σε όσο πιο ζεστό χώρο γίνεται, και δώσε...
Tylosin + (PLUS) ΤΥΛΟΖΙΝ +.
Αντιμετώπησε, την ασθένεια σαν να είναι μεταδοτική ακόμη και στον άνθρωπο, διότι αν πραγματικά είναι κάτι τέτοιο (μόνο ο γιατρός μπορεί να πεί με σιγουριά 100%), είναι πράγματι μεταδοτική ακόμη και με τον αέρα.
 
ακολουθω την θεραπεια που σας εγραψα πριν... Το καναρινακι ειναι καλυτερα! Εχει ζωηρεψει καπως, εχει αρχισει σιγα σιγα να τρωει μονο του(το ταιζω ακομα ομως κι εγω...). Το ματακι του με τις σταγονες αυτες εχει ανοιξει αλλα υπαρχει ακομα αυτο το μαυρο γυρω, συνεχιζω κανονικα την θεραπεια με ανησυχια περα απο το καναρινακι αυτο μηπως αν ειναι τελικα ορνιθωση εχει κολλησει και τα αλλα... (συμπτωματα δεν εχει κανενα αλλο μεχρι αυτη την στιγμη). Θα μπορουσα να κανω κατι προληπτικο στα αλλα η ειναι καλυτερο να περιμενω...
 
Χαιρομαι που τ καναρινακι σου παει καλυτερα. Ελπιζω να γινει οπως ηταν πρωτα με τα φαρμακα κ τη φροντιδα σου.
 
ακολουθωντας την θεραπεια που σας εγραψα στην αρχη, μπορω πλεον να πω πως το καναρινακι σωθηκε... Αν το βλεπατε στην αρχη θα λεγατε πως κατι τετοιο ηταν δυσκολο ως αδυνατο! Απλα δεν αφησα λεπτο να παει χαμενο αλλα κυριως ειχα και ανθρωπο να με κατευθυνει σωστα... Και αυτον τον γνωρισα εδω μεσα!(δεν εχει σημασια το ονομα).
τωρα του βαζω βιταμινες muta-vit(orlux) και ultra levure για να δυναμωσει...
κλεινοντας ακομα εχω στο μυαλο μου μια γιαγια που ειδα σε ενα pet-shop να κουβαλα ενα κλουβακι με ενα καναρινακι που ειχε προβλημα στο ποδαρακι του απο το δαχτυλιδι(ειχε ματωσει και ηταν πρησμενο) ψαχνωντας καποιον να την βοηθησει... Ο κτηνιατρος την εστειλε στο pet-shop και το pet-shop στον κτηνιατρο! Και στην μεση η γιαγιουλα με το ταλαιπωρημενο αγγελουδακι, κριμα για ολους μας αυτα να συμβαινουν το 2009.
 
δυστυχως το καναρινακι χθες το βραδυ παρουσιασε εντελως ξαφνικά επιδεινωση.ηταν σχετικα καλα μετα την περιπετεια που σας ανεφερα στις αρχες του χρονου(αν και δεν ειχε ανακτησει ακομα τις δυναμεις του πληρως...) ωσπου χθες βραδυ στην 1 ξυπνησε εντελως ξαφνικά και αρχισε να φτερουγιζει πανικοβλητο ανευ λογου στο κλουβακι του(στο σκοταδι ηταν μεσα στο σπιτι, απο τοτε που αρρωστησε δεν το ειχα βγαλει καθολου εξω...). Εγω ημουν στο διπλα δωματιο και το ακουσα. Πηγα αμεσως να δω τι συμβαινει και το βρηκα στο κατω μερος να εχει σπασμους εντονους και να βγαζει κραυγες σαν να ποναγε πολυ... Το κεφαλακι του το τιναζε συνεχεια, οπως κανει ενα πουλακι οταν το βρεχεις και τιναζεται... Ολο το βραδυ ηταν ανησυχο και δεν σταματησε να κανει αυτα που σας ειπα πριν, σημερα αφου ρωτησα και κτηνιατρο(απο το τηλ καθως μενει αλλου... Εδω κτηνιατος που να γνωριζει δεν υπαρχει...) αλλα και καποιον φιλο που απο την αρχη το παρακολουθουμε μαζι και ξερει απο καναρινια του δινω2 σταγονες κορτιζονη και 1 σταγονα αμοξικιλινη καθε 8 ωρες με συριγγα καθως και χυλο για νεοσσους. Μεχρι αυτη την ωρα παλευει αλλα ειναι σε ασχημη κατασταση, εχει τα ματακια του κλειστα και ειναι μαζεμενο(εννοειται πως δεν τρωει και δεν πινει). Οποιος μπορει να βοηθησει ας το κανει παρακαλω... Θα εβαζα φωτο αλλα δεν νομιζω να βοηθησει σε κατι...
 
η αμοξικιλλινη απ οσο ξερω κ ελπιζω να μην μου διαφευγει κατι, ενδεικνυται για περιπτωσεις αναπνευστικου.

η κατασταση του ειναι σιγουρα πολυ σοβαρη.
μακαρι να το ξεπερασει...

φροντισε να παιρνει λιγες σταγονες νερο εστω, με καποια πολυβιταμινη
δωσ'του τες εσυ στο στομα (μαλλον δεν θα μπορει μονο του)

ισως να χρησιμοποιουσες καλυτερα το aviomycin που ειναι γενικη αντιβιωση.
επισης θα σου προτεινα να προσπαθησεις να επικοινωνησεις με καποιο γιατρο απ τη λιστα τηλεφωνικως, ελπιζοντας να σου δωσει μια κατευθυνση, αφου δεν μπορεις να βρεις καποιον εκει κοντα.

https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/

σου ευχομαι να το σωσεις κ να πανε ολα καλα :)
 
απο οτι καταλαβα δεν δινουμε αντιβιωση επειδη κατι τετοιο καναμε πριν εναν μηνα με το Baytril, οποτε δεν ειναι προβλημα που λυνεται με αντιβιωση...
 
7 μερες 1ml στο νερο που χωραει η ποτιστρα και απο εκει του το εδινα με συριγγα...
 
Το ματάκι του είναι καλύτερα τώρα; Είχα χορηγήσει και εγώ το Baytril στο καναρινι μου γιατί χωρίς λόγο ήταν αδιάθετο στο πάτο και μου είχε πει ο κτηνίατρος για 10 μέρες και μετά να του το ξαναπάω. Στην 8η μέρα τη σταμάτησα γιατι είχε διάροια και τρόμαξα, παρολαυτα ο κτηνίατρος μου είπε να του τη χορηγήσω για ακόμα 5 μέρες. Με λίγες βιταμίνες (αρχικά aidonine και μετά omni-vit για ενίσχυση του οργανισμού) και τη συσκευασμένη τροφή ανέβηκε στα κλαδια με λίγη αστάθεια αλλά μετά σταθεροποιήθηκε. Συμβουλέψου έναν κτηνίατρο για το αν χρειάζεται αντιβίωση και πόσσες μέρες. Η δοσολογία πάντως είναι σωστή.
 
το ματακι του ηταν εντελως καλα μεχρι χθες... Τωρα τα εχει σχεδον κλειστα και τα δυο.
 
απο οτι καταλαβα δεν δινουμε αντιβιωση επειδη κατι τετοιο καναμε πριν εναν μηνα με το Baytril, οποτε δεν ειναι προβλημα που λυνεται με αντιβιωση...
η αμοξικιλλινη που γραφεις οτι δινεις,ειναι αντιβιωση.
δεν ξερω αν στο μεταξυ την διεκοψες αλλα στο ποστ #6
γραφεις:
, αλλα και καποιον φιλο που απο την αρχη το παρακολουθουμε μαζι και ξερει απο καναρινια του δινω2 σταγονες κορτιζονη και 1 σταγονα αμοξικιλινη καθε 8 ωρες με συριγγα καθως και χυλο για νεοσσους...
 
ισως να ειναι ασχετο με την προηγουμενη ασθενεια😕μηπως κατι το τσιμπησε;η Baytril η θα το εκανε καλα ή δεν θα την αντεχε και θα χειροτερευε. Ειναι η αντιστοιχη ciproxin για ανθρωπους. Μονο κοκκιδια δεν πιανει καλα απο τις αρρωστιες που παρεπεμπαν τα προηγουμενα συμπτωματα εκτος αν ηταν καποιος ιος. Με λιγη διαφοροποιηση σε αυτα που περιεγραψες (τα νεα) το μυαλο μου θα πηγαινε σε twirling . Για δες εδω :
"http://www.ladygouldianfinch.com/features_twirling.mgi"
 
δεν ηξερα πως η αμοξικιλινη ειναι αντιβιωση... Την πρωτη φορα του εδωσα Baytril για επτα μερες και συνηλθε σχετικα. Τωρα μου ειπαν να του δωσω για σημερα τουλαχιστον κορτιζονη και αμοξικιλινη...
 
δεν ηξερα πως η αμοξικιλινη ειναι αντιβιωση... Την πρωτη φορα του εδωσα Baytril για επτα μερες και συνηλθε σχετικα. Τωρα μου ειπαν να του δωσω για σημερα τουλαχιστον κορτιζονη και αμοξικιλινη...
αυτος που σου ειπε να του δωσεις
αμοξικιλλινη ενημερωθηκε με καποιο τροπο οτι το καναρινι σου εχει αναπνευστικο;
γιατι σου προτεινε αυτη την αντιβιωση;

επειδη δεν ημουν σιγουρη οτι ειναι οντως μονο για περιπτωσεις αναπνευστικου, εψαξα λιγο στο νετ
(οσο χρονο μπορουσα να διαθεσω ...)
ομως, δεν βρηκα να ειναι κ για αλλες παθησεις εκτος του αναπνευστικου...
[😎 μπορει κ να ναι... Κ να μην το ξερω εγω.]

αλλα το καλυτερο για το πουλακι ,θα ειναι να ακολουθησεις συμβουλες γιατρων .
ελπιζω να μπορεσεις να βρεις εναν τροπο:)

ειναι κριμα, γιατι ειναι πολυ ασχημα
 
Η αμοξικιλλινη είναι αντιβοίωση παράγωγο της πενικιλλίνης η οποία δρα επιθετικά σε διάφορες μορφές μικροβίων κτλ αλλά όχι για την ορνίθωση η οποία απαιτεί φάρμακα με doxycycline ή chlortetracycline. Η πρώτη χορηγείται από το στόμα ή ενέσιμα και η δεύτερη στην τροφή.

Πιστεύω ότι πρέπει να ακούσεις τις αρχικές συμβουλές του mgerom που σου έδωσε αρχικά και να επισκευτείς άμεσα ένα γιατρό γιατί αν πρόκειται για ορνίθωση τότε η θεραπεία διαρκεί τουλάχιστο 45 ημέρες. Οπότε οποιαδήποτε επέμβαση και αν κάνεις μπορεί μερικώς να έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά μακροπρόθεσμα το πουλί θα ξαναασθενεί. Η ορνίθωση να υπενθυμίσω ότι ονομάζεται και ψιττάκωση και είναι κολητική στον άνθρωπο από τον αέρα. Από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια μεταδωτική. Οπότε αρχικά νομίζω είναι πιο σημαντική η δική σου υγεία και μετά του πτηνού. (ελπίζω προληπτικά να χρησιμοποιείς γάντια 1 χρήσεως και μάσκα και το πουλί να είναι πλήρως απομονωμένο).
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk21
αν ηταν ορνιθωση δεν θα ειχαν κολλησει και τα αλλα οσο ηταν μαζι(εννοω μεχρι να αρρωστησει αυτο και να τα χωρισω...);
 
Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 3 ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Οι παράγοντες είναι:
- Αριθμός χλαμυδίων (έτσι ονομάζωνται αυτά που ευθύνονται για την κατάσταση).
- Ευαισθησία του πτηνού.
( στοιχεία από βιβλιογραφία)
Εγώ προσωπικά δε θα το "έπαιζα" και θα προτιμούσα να δώσω τα 20-30€ στο γιατρό για να είμαι σίγουρος.
 
δεν ειναι θεμα χρηματων... Ειναι θεμα πως δεν υπαρχει γιατρος που να εχει γνωση σε τετοια θεματα εδω που μενω!
 
Back
Top