Αναπαραγωγή Αρσενικα ζεμπρακια ζευγαρωνουν (;)

μαρια γκ

PB New Member
Εγγραφή
7 Μαϊ 2015
Μηνύματα
34
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Ειχα γραψει παλιοτερα σε αλλο θεμα οτι ειχα 11 ζεμπρακια (2 γονεις και τα παιδια τους),τα χωρισα
αρσενικα θυληκα για να μην ζευγαρωσουν τα αδερφια μεταξυ τους.. Εχει 3-4 μερες τωρα που ο πατερας ζευγαρωνει με τον ενα απο τους γιους. Στο κλουβι εχω 2 φωλιες και ειναι 3 αρσενικα. συχνα μαλωναν το βραδυ λιγακι για το ποιος θα κοιμηθει στις φωλιες. Συνηθως κοιμοταν ο πατερας μονος και τα 2 μικρα αδερφια μαζι (η το ενα στην φωλια και το αλλο στο κλαδι). Τωρα κοιμαται ο πατερας με τον γιο που ζευγαρωνει 😛 και ο αλλος μονος του. Το κακο ειναι οτι και οι 2 ψιλοκυνηγαν το 3 αρσενικο τς παρεας(σαν να το διωχνουν; )Δεν βρηκα καποιο παρομοιο θεμα να διαβασω, περισσοτερο με ''αγχωνει'' μηπως και πανω που τα βρηκαν συνηθησαν τα καινουρια τους σπιτια κτλ αρχισουμε παλι τα κυνηγητα.. αν καποιος εχει παρομοια εμπερια θα ηθελα να μου πει και γενικα ευπροσδεκτο καθε σχολιο.:)
 
Μην σε παραξενεύουν τα ζευγαρώματα μεταξύ των αρσενικών, είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα ζεμπράκια, σε άλλα εξωτικά είδη και όχι μόνο.
Τα κυνηγητά είναι κάτι που γενικά δεν μας προβληματίζουν αλλά σε τριάδες με τα δύο αρσενικά να ενοχλούν τον τρίτο θα πρέπει να έχεις το νου σου για σημάδια έντονου στρες στον κυνηγημένο. Να σιγουρευτείς ότι ο κυνηγημένος τρέφεται και πίνει κανονικά.
Αν στο ίδιο κλουβί υπήρχαν 4 ή παραπάνω αρσενικά θα ήταν καλύτερα αφού το ζευγάρι θα μοίραζε την επιθετικότητα του σε περισσότερα άτομα, και όχι συνεχώς σε ένα.
 
Το κυνηγητό και επιθετικότητα του είδος είναι μία από τις αιτίες που δεν μπορώ να κρατάω πολλά ζεμπράκια. (Ένταξη είναι και πολύ δυνατό το πίου - πίου που κάνουν 🙄 ).

Τα ζεμπράκια θεωρούνται πολύ επιθετικά πουλια ειδικά όταν είναι σε φαση αναπαραγωγής. Προστατεύουν τη φωλια και το χώρο τους πολύ έντονα και σαν αποτέλεσμα τσακώνονται και συχνά τραυματίζουν αλλα πουλια.

Εκτος αυτού κάθε ζευγάρι προτιμώ να τα κρατάω μόνο του. Επειδή για μένα είναι σημαντικό το παρουσιαστικό τους και δεν θέλω αν έχω μαδημένα και καράφλα πουλια, έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι και την περίοδο εκτος αναπαραγωγής πρέπει να τα κρατάω 2-2 (2 αρσενικά ή 2 θηλυκά μαζί) οποιο δήποτε τρίτο πουλί κατά 60-70% θα είναι θύμα. Έτσι χρηαζομαι πολλά κλουβιά για να στεγάσω τέτοια "ζευγαρια". Σε μεγάλες κλούβες προσπαθώ να τα βάζω 2 ζεμπράκια ιδιου φυλου και όλα τα υπόλοιπα πουλια να είναι όχι ζεμπρακια. Έτσι για να μην ζευγαρώνουν μεταξύ τους και να μην έχουν ενδιαφέρον στα αλλα πουλια.

Αλλα στο θέμα μας τώρα...
Γενικά το πρόβλημα δεν είναι ότι ζευγαρώνουν τα 2 αρσενικά... είναι ότι αργά η γρήγορα το τρίτο πουλί θα πέσει θύμα των άλλον δυο κυριαρχων. Όταν λέω θύμα - δεν θα το σκοτώσουν, αλλα θα το μαδήσουν και θα είναι συνεχεια σε άγχος, και σαν αποτέλεσμα θα πέσει γρήγορα η άμυνα του οργανισμού, και θα είναι ευάλωτος μπροστά στις ασθένειες.

Κατά τη γνώμη μου, βγάλε το σε άλλο κλουβί.
 
Σε ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες! Ειμαι πολυ σκεπτικη στο τι να κανω τελικα. Εχω την δυνατοτητα να τον βαλω μονο του, εχω ακομα ενα κλουβι, απλα ειναι πολυ πιο μικρο απο αυτο που ειναι τωρα και ειναι κριμα ☹ Βεβαι απο το να ζει μεσα στο αγχος καλυτερα ετσι. Το παρατηρω οπως με συμβουλεψε και παραπανω ο Γιαννης, ενταξει τρωει και πινει αλλα δεν κινειται ελευθερα πια. Θα κανω ενα απο τα εξης
1)θα τον βαλω μονο σε μικροτερο κλουβι
(το μεγαλο κλουβι το εχει φτιαξει ο αντρας μου, φαντασου το σαν ζευγαρωστρα, εχει χωρισμα στην μεση, απο την μια εχω τα 3 αρσενικα και απο την αλλη ενα αρσενικο μονο του. Στην αρχη τα ειχα 2-2 αλλα ο ενας ηταν παρα πολυ επιθετικος και φοβηθηκα)
2)να τον βαλω με τον αλλον και να προσπαθησω μπας και τα βρουν; (γιατι τοσο καιρο τα βλεπει απο το χωρισμα κτλ, μηπως τα συνηθησε πια; η οχι 😉 και
3)να βγαλω το χωρισμα και να ειναι και τα 4 μαζι, να μοιραστει η επιθετικοτητα, μεγαλυτερο κλουβι,θα βρει ο καθενας την γωνια του;
τι λετε λοιπον να προσπαθησω το 2 η το 3; να δουμε πως θα παει η να μην κανω ''πειραματα'' και να παω κατευθειαν στο 1 ;
 
Back
Top