Αναπαραγωγή Αρσενικός πάει και χαλάει τη φωλιά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης kavouras
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

kavouras

PB New Member
Εγγραφή
3 Φεβ 2018
Μηνύματα
45
Πόλη
Λαμία
Ξεκίνησα μια χαρά την προηγούμενη εβδομάδα την φάση γνωριμίας του ζευγαριού.
Εχθές εβγαλα τα διαχωριστικά γιατί η θυληκια άρχισε να φτιάχνει φωλιά και ο αρσενικός την τάιζε μέσα από το κάγκελο.
Σήμερα το πρωι η φωλια ηταν σχεδόν έτοιμη αλλά ο "Ρομέος" δεν φαίνεται να την θέλει και πάει και την χαλάει!
Εδώ αρχίζει η μάχη... η θυληκια τον κυνηγάει και μετα αυτός με τη σειρά του κυνηγάει την θυληκιά.
Γίνεται ένας κακός χαμός μέσα στο κλουβί.
Μόνο ζευγάρι δεν τους λές..
Επίσης το αρσενικό τραβάει και πετάει όλα τα υλικά για την φωλιά... Εχει γεμισει νηματα και βαμβακια η σχαρα του κλουβιου.

Να τα ξαναχωρίσω ; Να τα αφησω έτσι;
 
Να τα ξαναχωρίσω ; Να τα αφησω έτσι;
Νομίζω πως όποιος διαβάσει αυτό το άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/Ο-ρόλος-του-αρσενικού-καναρινιού-στην-αναπαραγωγή.27314/
θα λυθούν όλες οι απορίες του για το ρόλο του αρσενικού.
Όπως επίσης είμαι σίγουρος πως θα απαντηθούν και οι δικές σου...
 
Το είχα διαβάσει αλλά το ξαναδιαβασα μηπως μου εχει ξεφυγει κατι.
Δεν διαβασα κατι διαφορετικό ή περίεργο.
Ναι το λέει ξεκάθαρα.. ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ

Αλλα ειμαι σε μια φαση που βλεπω πως αυτη φτιαχνει φωλια και αυτος καταστρεφει οτι βρει και μετα αρχιζει και τον κυνηγαει..
Μια φορα κυνηγαει αυτη δέκα αυτός...ηρεμια για 3-4 λεπτα και αντε πάλι.
 
Αλλα ειμαι σε μια φαση που βλεπω πως αυτη φτιαχνει φωλια και αυτος καταστρεφει οτι βρει και μετα αρχιζει και τον κυνηγαει
Όταν η κανάρα είναι έτοιμη να βγάλει και να μεγαλώσει τα μωρά της.. κανένας αρσενικός δε θα μπορεί να κάνει ζημιά στη φωλιά γιατί δεν θα του το επιτρέψει...
Όμως η όλη συμπεριφορά του ζευγαριού σε μένα φαντάζει ως μη ζευγάρωμα... και ως συνέπεια ίσως να μη δούμε γόνιμα αυγά από αυτό το ζευγάρι αν ασφαλώς γεννήσει σύντομα. Εικάζω πως δεν είναι έτοιμα τα πουλιά
Όταν είναι έτοιμα τα πουλιά, θα αλλάξουν όλα... και η συμπεριφορά τους.
Υπομονή και βλέπουμε
 
Ναι, κι εγώ λέω ότι εφόσον δεν σκοτώνονται και μόνο μαλώνουν απλά χωρίς να δημιουργούν βλάβες το ένα στο άλλο, να τα αφήσεις και αυτά θα βρουν τις ισορροπίες τους. Θεωρώ μάλιστα ότι τα πουλιά δεν έχουν ζευγαρώσει ακόμη, διότι διαφορετικά δεν θα της χάλαγε τη φωλιά. Δεν μπορώ βέβαια να σου πω, πως στηρίζω αυτήν την άποψη, αλλά έχω ακούσει ότι οι αρσενικοί όταν χαλούν τη φωλιά, το κάνουν γιατί δεν έχουν ακόμα ζευγαρώσει με το θηλυκό.
 
Εχθες ητανε ολη μερα μαζι. Διπλα διπλα (οσο τα ειδα τουλαχιστον), ταιζε το ενα το αλλο και γενικα πολυ ωραια κατασταση.
Σημερα κυνηγητα.. Τωρα που ειδα η θυληκια, εχει τελειωσει τα γυρω γυρω στη φωλια και καθεται μεσα.
Δεν εχει κανει αυγο.
Διατροφικα εχουν τα παντα, αυγο, λαχανικα, φρουτα, τροφή & εξτρα σπορους. Ολα στην ωρα τους
Θεωρω οτι ειναι ευτυχισμενα απο διατροφικής άποψης και τα αλλα θα τα βρουν

Οπως και να εχει, αυτα ξερουν, θα τα αφησω και ας κανουν αυτα οτι θελουν.
 
Τελικα τα βρήκανε μια χαρά και είμαστε ήδη στο 4ο αυγουλάκι!
Ταιζονται μεταξυ τους όλη μέρα και ο αρσενικος παραφυλαει ποτε θα βγει η θηλυκια εξω για να συνεχισει ο ιδιος να κλωσσαει τα "ψευτικα" αυγα που τους τοποθετώ κάθε μέρα.

Επίσης έχω μια ερώτηση :
το μισό αυγό που τους έβαλα εχθές το τσακίσανε δεν βρήκα τίποτα σήμερα το πρωί, παρα μόνο λίγο από το τσόφλι
ξέρω ότι θα με μαλώσετε που το άφησα μια μέρα μέσα. αλλά

είναι φυσιολογικό να τρώνε 2 καναρίνια σε περίοδο επώασης μισό αυγό σε 24 ώρες;
 
Δεν υπαρχει καποιο στανταρ στο ποσο θα φανε αυγο τα πουλια γενικα. Εισαι σε φαση αναπαραγωγης μην σε προβληματιζει τιποτα.

Θελω να πω οτι το οτι τρωνε πολυ αυγο δεν σημαινει κατι οπως ασθενεια η οτι κατι θα παθουν απο το πολυ αυγο, αυτη ειναι η εποχη της αυθονιας για τα πουλια, ολα πανε μια χαρα!
 
Δεν είναι θέμα αν θα σε "μαλώσουμε" ή όχι για την πολύωρη παραμονή του αυγού μέσα στο κλουβί. Το ζήτημα είναι ότι τα πουλιά μπορεί να αρρωστήσουν, ο μεταβολισμός τους είναι ταχύς και η ζωή τους ακόμα, μπορεί να κινδυνεύσει. Αν δεν μπορείς να τους αλλάζεις το αυγό αγόρασε μια πατέ αυγοτροφή η οποία αντέχει 24ωρο σχετικά αναλλοίωτη και βάζε τους αυτήν.
Το άλλο θέμα είναι ότι συνήθως τα αληθινά αυγά επιστρέφονται στη φωλιά από τη γέννηση του 3ου ή του 4ου αυγού. Από ό,τι καταλαβαίνω εσύ αντικατέστησες και το 4ο αυγό.
 
Το άλλο θέμα είναι ότι συνήθως τα αληθινά αυγά επιστρέφονται στη φωλιά από τη γέννηση του 3ου ή του 4ου αυγού. Από ό,τι καταλαβαίνω εσύ αντικατέστησες και το 4ο αυγό.
Ναι δυστυχώς η η ευτυχ αντικατέστησαν τα 4 πρώτα αυγά.
Σήμερα θα επιστραφούν πίσω στη φωλιά που έχει κάνει και το 5ο.
Θεώρησα εγώ σωστό να τα αντικαταστήσω για να έχω και τα 5 μαζεμένα.
Να μην υπάρχουν διάφορες στις ημερομηνίες...
 
Θεώρησα εγώ σωστό να τα αντικαταστήσω για να έχω και τα 5 μαζεμένα.
Να μην υπάρχουν διάφορες στις ημερομηνίες...

Δεν βρισκω κατι λαθος στην πρακτικη αυτη. Πολλες καναρες πανε για 5 αυγα οποτε να παρεις και το τεταρτο απλα κανει τα πραγματα ομαλοτερα απο τη στιγμη που μπαινουμε στη διαδικασια να τα μαζευουμε.
 
Θεώρησα εγώ σωστό να τα αντικαταστήσω για να έχω και τα 5 μαζεμένα.
Να μην υπάρχουν διάφορες στις ημερομηνίες...
Μια μικρή λεπτομέρεια... λέγεται ότι το πουλάκι από το τελευταίο αυγό βγαίνει μία μέρα νωρίτερα. Λέγεται ότι αυτό είναι μια ρύθμιση της φύσης ώστε να του αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης συγκριτικά με τα ήδη μεγαλύτερα αδέρφια του. Λέγεται ότι αυτή η ρύθμιση έχει να κάνει με έναν μηχανισμό μιας ορμόνης του θηλυκού πουλιού που το γεννά και η οποία είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι στα άλλα αυγά, ώστε το πουλάκι όχι μόνο να βγει νωρίτερα, αλλά και να είναι πιο δυναμικό στη διεκδίκηση ταΐσματος.
Όλα αυτά λέγονται... (τα είχα διαβάσει κάποτε σε ξένα sites, αλλά δεν είχα δώσει τη δέουσα σημασία) και μπορεί να μην ευσταθούν. Όπως επίσης δεν μπορείς να ξέρεις πόσα αυγά θα κάνει η κανάρα 3-7, συνηθέστερα 4-5. Αυτά τα γράφω βασικά έτσι για να υπάρχουν στο θέμα.
Εύχομαι γρήγορα να δεις τους απογόνους.
 
Γιάννη, αν μπορούσες να βρεις την πηγή θα είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κάνε μια προσπάθεια σε παρακαλώ.
Σταύρο, όχι, δεν κατάφερα να βρω την πηγή, όσο κι αν προσπάθησα. Έχουν περάσει και αρκετά χρόνια μάλιστα από τότε που είχα διαβάσει αυτά, και δεν είμαι σίγουρος αν ήταν απόψεις, εκτιμήσεις ή κανονικό paper ερευνητικού τύπου, και για αυτό επαναλαμβάνω στο μήνυμά το "λέγεται".
 
Most interesting, Dr. Schwabl has learned that the mother bestows varying amounts of the steroid hormone on her chicks, with the first-laid egg receiving the smallest dose of testosterone, and donations of the potent compound increasing with each successive egg. As a result, the last chick born in a clutch of, say, five eggs, gets a dose of testosterone that may be 20 times that given to the first chick. The discrepancy has a dramatic effect. As Dr. Schwabl reported in a recent issue of The Proceedings of the National Academy of Sciences, the last-born bird, whatever its gender, always proves to be the most aggressive. It is no bigger than its siblings, but it is the most pugnacious, able to monopolize food and to chase the rest away from its perch.
https://www.nytimes.com/1994/01/25/science/canary-chicks-not-all-created-equal.html
Αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ είναι το έως και 20πλάσιο της τεστοστερόνης που παρέχεται στο τελευταίο αυγό συγκριτικά με το πρώτο. Φαίνεται λοιπόν ότι με αυτήν την "παροχή" το τελευταίο πουλάκι, το οποίο εκκολάπτεται λίγες ημέρες αργότερα από το πρώτο, αν κανείς δεν αντικαταστήσει τα αυγά, είναι και το πιο δυναμικό ως προς την απαίτηση / διεκδίκηση της τροφής από τους γονείς.
In his recent experiments, Dr. Schwabl discovered that the mother canary donates the testosterone to her eggs early in their development, while they are swelling up from the follicles surrounding her ovaries but before they have been inseminated by a male's sperm. During that rapid egg production, a layer of cells is laid down around the egg yolk able to produce testosterone. Later, during incubation, as the chicks bloom within the shelter of the shells, the testosterone seeps through the yolks and enters their bloodstreams. Dr. Schwabl does not yet know why the mother canary parcels out her testosterone inequitably, but he suspects it is her way of attempting to equalize the birds' initial odds of survival. Helping Last-Born Chicks
Παραπάνω περιγράφεται περίπου ο μηχανισμός παροχής / επίδρασης της τεστοστερόνης. Πάνω - κάτω λέει ότι η τεστοστερόνη δημιουργείται στο αυγό στη φάση δημιουργίας του και μάλιστα πριν την γονιμοποίησή του από το σπέρμα, από στοιβάδα κυττάρων που περιβάλλουν τον κρόκκο. Κατά την επώαση είναι που η τεστοστερόνη εισέρχεται στον οργανισμό των μικρών.
Τέλος σε κάθε σειρά αυγών η ποσότητα της τεστοστερόνης που θα δεχθούν τα μικρά κατά την εκκόλαψή τους είναι διαρκώς αυξανόμενη όσο προχωράμε από το πρώτο στο τελευταίο αυγό.
 
Οπότε είναι κουταμαρα να τους αντικαθιστούμε τα αυγά με ψεύτικα.

Η φύση ξέρει!
Στη φύση τα άγρια καναρίνια παίζει να κάθονται για κλώσσημα και με το τέλος της ωοτοκίας, με επιφύλαξη το λέω αυτό βεβαίως, οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν θα χρειαζόταν (έστω και αν ήταν εφικτή) να παίρνει κανείς τα πρώτα αυγά και να τα επιστρέφει.
Κουταμάρα, μάλλον καθόλου δεν είναι η αντικατάσταση διότι δεν είναι και σπάνιο φαινόμενο οι νεοσσοί των τελευταίων αυγών να μην επιβιώνουν λόγω ανταγωνισμού στη λήψη τροφής ή /και ποδοπάτημα από τους μεγαλύτερους σε ηλικία
 
Καλησπέρα και πάλι,

Πέμπτη 5-4-18 θα ξέρουμε τα αποτελέσματα...
Είμαι πολύ αισιόδοξος και δεν μπήκα καν στη διαδικασία ωοσκοπησης!
Θέλω πολύ και εύχομαι και τα 5 αυγουλάκια να βγουν υγιέστατα πουλάκια.

Τα αποτελέσματα λοιπόν σε λίγες μερες
 
Καλημέρα, εχθές (13η μέρα) είχα το πρώτο πουλάκι!
Σήμερα βλέπω αλλά 2 τρύπια αυγουλάκια και τα υπόλοιπα 2 κλειστά.

Δεν ξέρω γιατί την 13η μέρα βγήκε το πρώτο;

Εν αναμονή λοιπόν για τα άλλα 2 σήμερα.
 
Back
Top