Φροντίδα Αρσενικό ή θηλυκό parrotlet και επιλογή κλουβιού, τροφών

michkat

PB New Member
Εγγραφή
26 Ιουν 2017
Μηνύματα
20
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα,
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.
Βρήκαμε τον εκτροφέα για το parrotlet αλλά πριν το υποδεχτούμε πρέπει λίγο να αποφασίσουμε:

1. αρσενικό ή θηλυκό (ποια η γνώμη σας, έχει διαφορά στα parrotlet:)
και να προετοιμάσουμε το χώρο του:
2. επιλογή και αγορά κλουβιού, αξεσουάρ, τροφές κλπ (προφανώς οι εμπειρίες σας καλοδεχούμενες).

Φιλικά
Μιχάλης
 
Καλημέρα. Με το καλό να υποδεχτείτε τον νέο σας φίλο.

1. Κατά την γνώμη μου δεν έχει τόση μεγάλη σημασία το φύλου του πτηνού όσο ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του. Καλό θα είναι να ενημερώσετε τον εκτροφέα για το τί ακριβώς ψάχνετε και αυτός οφείλει να σας κατευθύνει σωστά και υπεύθυνα.Λίγο ή πολύ οι εκτροφείς έχουν μια εικόνα για τα χαρακτηριστικά των πτηνών που εκτρέφουν.

2. Μία 60άρα (60 εκ.) ζευγαρώστρα είναι ιδανική για να φιλοξενήσει το νέο σας φίλο με ξύλινες πατήθρες και όχι πλαστικές και κατά προτίμηση σκεύη ανοιχτά, ειδικά για φαγητό και όχι τις κλασικές ταϊστρες κλειστού τύπου. Θα πρέπει να υπάρχουν και διάφορα παιχνίδια μέσα στο κλουβί για να ασχολείται τις ώρες που θα μένει μόνος του. Για τη σίτιση του μικρού σας φίλου θα χρειαστείτε ένα καλό μείγμα σπόρων και μια καλή αυγοτροφή πάντα επώνυμα και συσκευασμένα. Επίσης πάντα θα πρέπει να υπάρχει στο κλουβί σουπιοκόκκαλο.Ανάλογα με την εποχή θα πρέπει να χορηγείτε και μισό αυγό με το τσόφλι (βρασμένο για 15 λεπτά) 1 ή 2 φορές την εβδομάδα. Τέλος θα πρέπει να χορηγείτε λαχανικά 2-3 φορές την εβδομάδα και φρούτα το πολύ 2 φορές την εβδομάδα λόγω της ζάχαρης που περιέχουν(πάντα εποχής).Ζητείστε από τον εκτροφέα να σας ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για τις διατροφικές συνήθειες του πτηνού που πρόκειται να αποκτήσετε και αν είναι εφικτό να σας δώσει λίγο από το μείγμα σπόρων που χρησιμοποιεί για τις πρώτες μέρες.Αν για κάποιο λόγο θέλετε να αλλάξετε μείγμα σπόρων (η κάθε εταιρεία έχει διαφορετικό μείγμα σπόρων) η αλλαγή θα πρέπει να γίνει σταδιακά αναμειγνύοντας παλιό με νέο μείγμα. Καλό θα είναι να διαβάσετε και αυτά:

https://community.petbirds.gr/threads/Ασφαλή-και-τοξικά-φυτά-και-καρποί-για-τα-πουλιά.26454/
https://community.petbirds.gr/threads/Από-που-να-πάρω-τον-παπαγάλο-μου-και-τι-να-προσέξω-στην-αγορά-του.30524/

Παρακάτω παραθέτω μερικά από τα είδη που χρησιμοποιώ στα δικά μου πάρροτλετ:

Μείγμα σπόρων: Versele Laga Prestige Big Parakeets.

Αυγοτροφή: Deli Nature Eggfood Parakeets.

Σουπιοκόκκαλο

Ταϊστρα: Ταίστρα INES Εσωτερική.

Πατήθρες
patithres.webp

Μπορείτε να προμηθευτείτε αντίστοιχα πολύ καλά προϊόντα και άλλων εταιρειών.

Ελπίζω να σας βοήθησα αρκετά.
 
Καλώς ήρθες και να χαίρεσαι τις κορουλες σου :)
Προσωπικά θα σου έλεγα να διαλέξεις αγοράκι γιατί είναι λιγότερο νευρικά και κρητικά με το χώρο τους.
Εννοείται πως παίζει ρόλο και η προσωπικότητα του κάθε πτηνού Αλλά μιλάμε για την πλειοψηφία.
Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο και η δική σας συμπεριφορά απέναντι στο πουλί από την πρώτη μέρα που θα το φέρετε σπίτι Αλλά και το ποσό έχει ασχοληθεί ο εκτροφέας, δεν φτάνει μόνο το τάισμα με κρέμα δηλαδή αλλα πρέπει να εχει ασχοληθεί με το πουλι!
 
Επετρεψέ μου Ηλέκτρα να διαφωνήσω μαζί σου. Τα αρσενικά θεωρώ κατά κανόνα είναι πιο επιθετικά, νευρικά και κτητικά απο τα θηλυκά. Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
 
ράγισμα.webp
κλουβί1.webp
κλουβί3.webp
Καλημέρα σε όλους.

Μετά από πολλές σκέψεις και συζητήσεις (και με αρκετούς προβληματισμούς από σχόλια και απόψεις μελων του φόρουμ - σας ευχαριστώ για την βοήθεια) καταλήξαμε στην επιλογή μας και αρχίσαμε τις προετοιμασίες.

Τελικά θα έχουμε στην οικογένεια (αν όλα πάνε καλά) ένα αρσενικό (2 κόρες ήδη, οπότε είπα να αλλάξω λίγο τις ισορροπίες στο φύλο! ) parrotlet γύρω στα μέσα Αυγούστου.
Έχω προμηθευτεί κάποιες από τις τροφές (μου λείπει ακόμα αυγοτροφή, καρβουνάκι και millet), κάποια αξεσουάρ (δεν έχω ακόμα μπανιέρα αλλά νομίζω είναι νωρίς για αυτό) και πήρα και το κλουβάκι.

Δυστυχώς το κλουβί το παρέλαβα με ένα μικρό ράγισμα στην μία πλευρά. Ήθελα να το επιστρέψω αλλά δεν είχαν το ίδιο για να το αλλάξουν και μου πρότειναν ή να μου επιστρέψουν τα λεφτά ή αν θεωρώ ότι είναι μικρό το πρόβλημα να το κρατήσω με μία μικρή έκπτωση στην τιμή. Επειδή ήθελα το συγκεκριμένο κλουβάκι, δεν έχω πολύ χρόνο για αλλαγή τελικά το κρατάω και βλέπουμε. Έβαλα αυτοκόλλητο διάφανο (από αυτό που βάζουμε στα βιβλία) στην εξωτερική πλευρά του ραγίσματος και πιστεύω με σωστή χρήση δεν θα έχω πρόβλημα.

Το κλουβί το έβαλα πάνω σε μπουφέ στο σαλόνι (φωτεινός χώρος, μακριά από πηγές θερμότητας, ρεύματα κλιματισμού ή αέρα, παρέα όλη την ημέρα, ύψος περίπου στο λαιμό ενός ενήλικα για να μην έχει και εύκολη πρόσβαση η μικρή μου).
Στο πίσω μέρος μέρος του κλουβιού υπάρχει ένας μεγάλος καθρέπτης που με προβλημάτισε σχετικά με όσα διάβασα για τα είδωλα σε καθρέπτες γιαυτό στο τμήμα πίσω από το κλουβί έβαλα στον καθρέπτη ένα αυτοκόλλητο για να μην καθρεφτίζεται. Έκανα καλά ή αυτό με τα είδωλα αφορά μόνο τους καθρέπτες παιχνίδια μέσα στα κλουβιά;

Σχετικά με τον ύπνο είναι καλύτερα να το σκεπάζω σε αυτό το δωμάτιο (τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο κατα τις 9:30 και εμείς 12:00) ή να τον πηγαίνω σε άλλο δωμάτιο που υπάρχει δυνατότητα να κλείνω την πόρτα για ησυχία;

Σχετικά με την διατροφή, το κλουβί από ότι είδα έχει 2 θήκες με χώρισμα στη μέση δηλαδή 4 υποδοχές. Το νερό το βάζω σε αυτές ή παίρνω ποτίστρες και ποιές, ανοιχτές ή τις άλλες με την μπίλια. Και σχετικά με το φαγητό τι βάζω και πόσο συχνά δηλάδή σπόρους και αυγοτροφή τους αφήνω συνέχεια ή συγκεκριμένες ώρες. καρβουνάκι και μίνεραλ κάθε πότε; Το σουπιοκόκκαλο το βάζω σε κάποια βάση ή το σφηνώνω στα κάγκελάκια; (μερικές ερωτήσεις ακούγονται και σε μένα χαζές αλλά είναι τόσα πολλά τώρα στην αρχή !)

Σχετικά με το κλουβί άλλαξα αρχικά τις πατήθρες, έβαλα μία κούνια, μία σκάλα και ένα παιχνίδι. Είπα να μην βάλω τίποτα άλλο για να μην το φορτώσω πολύ και περιστασιακά να του αλλάζω ή προσθέτω παιχνίδια για ποικιλία.

Αυτά για την ώρα, μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες και όταν με το καλό πάρουμε τον μικρούλη (η μεγάλη μου κόρη έχει διαλέξει ήδη και όνομα : bibble το πλασματάκι από την barbie) θα ανεβάσω φωτογραφίες.

Ευχαριστώ
Μιχάλης
 
Με το καλό να πάρετε τον παπαγάλο σας, φαντάζομαι πως τον περιμένουν τα κορίτσια :)
Το κλουβί είναι πολύ όμορφο, μου αρέσει πολύ, καλορίζικο!
Με τα παιδιά πρέπει να προσέχετε, ιδιαίτερα που και το πουλάκι θα είναι και αυτό βρεφάκι αλλά καταλαβαίνω πως τα έχετε σκεφτεί και μελετήσει τα πράγματα.
Έβαλα αυτοκόλλητο διάφανο (από αυτό που βάζουμε στα βιβλία) στην εξωτερική πλευρά του ραγίσματος και πιστεύω με σωστή χρήση δεν θα έχω πρόβλημα.
Μπορείς εναλλακτικά να του βάλεις και αυτοκόλλητο με τ' όνομά του.
Στο πίσω μέρος μέρος του κλουβιού υπάρχει ένας μεγάλος καθρέπτης που με προβλημάτισε σχετικά με όσα διάβασα για τα είδωλα σε καθρέπτες γιαυτό στο τμήμα πίσω από το κλουβί έβαλα στον καθρέπτη ένα αυτοκόλλητο για να μην καθρεφτίζεται. Έκανα καλά ή αυτό με τα είδωλα αφορά μόνο τους καθρέπτες παιχνίδια μέσα στα κλουβιά;
Ναι ισχύει γενικά καλά έκανες.
Σχετικά με τον ύπνο είναι καλύτερα να το σκεπάζω σε αυτό το δωμάτιο (τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο κατα τις 9:30 και εμείς 12:00) ή να τον πηγαίνω σε άλλο δωμάτιο που υπάρχει δυνατότητα να κλείνω την πόρτα για ησυχία;
Καλύτερα να μάθει πως με την δύση θα αποσύρεται σε άλλο δωμάτιο. Όποια είναι αυτή η ώρα. Τώρα είναι αργά αλλά το χειμώνα θα είναι από τις 5 η ώρα.
Το νερό το βάζω σε αυτές ή παίρνω ποτίστρες και ποιές, ανοιχτές ή τις άλλες με την μπίλια.
Όχι το νερό σε ξεχωριστό δοχείο. Εγώ χρησιμοποιώ ανοικτά κύπελλα αλλά αν μάθει με τις μπίλλιες είναι καλύτερα.
καρβουνάκι και μίνεραλ κάθε πότε;
Τα έχεις σε μικρό ξεχωριστό θηκάκι αυγοτροφής μαζί και τα χρησιμοποιεί κατά βούληση.
το σουπιοκόκκαλο το βάζω σε κάποια βάση ή το σφηνώνω στα κάγκελάκια;
Σε βάση ή με το σύστημα που έχουν τα ίδια στις συσκευασίες τους. Καλύτερα όμως σε πλαστική υποδοχή.
άλλαξα αρχικά τις πατήθρες, έβαλα μία κούνια, μία σκάλα και ένα παιχνίδι. Είπα να μην βάλω τίποτα άλλο για να μην το φορτώσω πολύ και περιστασιακά να του αλλάζω ή προσθέτω παιχνίδια για ποικιλία.
Πατήθρες ξύλινες σε δύο διαμέτρους. Μην το φορτώνεις ιδίως τώρα που είναι μωρό. Και αργότερα θα του δίνεις ένα-ένα τα παιχνίδια αφού τ' αφήνεις για λίγο σε εξωτερικό σημείο να τα γνωρίζει πριν.

Προσοχή η διαχείριση του πουλιού τώρα στην αρχή θα είναι αυτή ενός μωρού και ως προς τα μέτρα λήψης καθαριότητας, ησυχίας, ενισχυμένου ύπνου και διατροφής κτλ.
Όχι πολλές ώρες εκτός κλουβιού, όχι από χέρι σε χέρι για παιχνίδι, όχι φιλιά στο στόμα, όχι τσιριχτές φωνές κοντά στο κλουβί. Να αποκτήσει μια ήρεμη και χαρούμενη προσωπικότητα.
Με το καλό και να σας ζήσει!
 
Για τον καθρέφτη, νομιζω οτι καλα κανεις.
Για τον ύπνο, προσωπικά θα επέλεγα να ακολουθήσω το φυσικό φως και να τον πηγαίνω στο άλλο δωμάτιο.
Το κόκκαλο σουπιας, όχι, μην το σφηνωνεις στα, κάγκελα. Κάνε του 1 ή 2 τρύπιες έως με ενα ψιλό κατσαβίδι, πέρασε ανάμεσά τους λεπτό πλαστικό νήμα, σαν αυτο που δένουν τα καλώδια για να μειώσουν το μήκος τους και στερέωσέ το στα κάγκελα.
Το φαγητό: από ό,τι αντιλαμβάνομαι, θα πάρετε ενα πολυ νεαρό πουλακι και για αυτό, θα πρεπει εξαρχής να δώσετε έμφαση στη σωστή διατροφή του, αλλά και στο γεγονός του να τρέφεται επαρκώς για όσο θα ειναι μικρό. Στη θέση σου λοιπόν, θα άνοιγα νέο θεμα, αναφέροντας την ηλικία και τις διατροφικές του, συνήθειες.
 
Άντε με το καλό να το πάρετε στο σπίτι και να περνάτε όμορφες στιγμές! 🙂
Για το σουπιοκοκκαλο, πάρε μια βάση.images.webp
Στο κουικο στην Αριστοτέλους έχει με ένα ευρώ.
Καλή συνέχεια!
 
Καλημέρα σε όλους,
Από χθες το μεσημέρι καλοδεχτήκαμε τον Bibble (το όνομα το έδωσε η μεγάλη μου κόρη από ένα φίλο της Barbie λόγω χρώματος νομίζω), ένα Forpus pacific parrotlet μπλε, 2 μηνών από ότι μου είπε ο εκτροφέας του, με το δαχτυλίδι του, ήρεμος, μας τιτίβιζε όλο το απόγευμα και σήμερα το πρωί και απολαμβάνει - εξερευνά το κλουβί του ροκανίζοντας την ξύλινη πατήθρα του και δαγκώνοντας το παιχνίδι του. Θα ετοιμάσω μερικές φώτο για παρουσίαση και πολλές! απορίες για βοήθεια...
 
Back
Top