Ασθένειες Αρσενικό καναρίνι περνάει δεύτερη φορά πτερόρροια

Sofiachr97

PB New Member
Εγγραφή
30 Απρ 2021
Μηνύματα
124
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα ομάδα και καλή χρονιά! Έχω παρατηρήσει την τελευταία βδομάδα ένα αρσενικό μου καναρίνι περνάει δεύτερη φορά πτεροροια. Την προηγούμενη Δευτέρα είδα κάτι πουπουλακια καθως καθάριζα το κλουβί αλλά δεν έδωσα πολύ σημασία. Σήμερα όταν πήγα να το καθαρίσω είδα όλες τις γωνίες κάτω από την σχάρα γεμάτες πούπουλα. Το καναρινάκι μου είναι 10 μηνών. Η πρώτη του πτεροροια ξεκίνησε τέλος Αυγούστου και τελείωσε μέσα Σεπτεμβρίου. Τα κλουβιά τα έχω σε εξωτερικό χώρο όλο το χρόνο. Η διατροφή τους τώρα το χειμώνα είναι μίγμα σπόρων της Manitoba , φρέσκα λαχανικά 1 φορά την εβδομάδα και σπιτική αυγοτροφη 1 φορά την εβδομάδα. Επίσης έχω παρατηρήσει ότι το συγκεκριμένο αρσενικό μου δεν συμπαθεί πολύ το μπανιο σε σχέση με τα άλλα που τρελαίνονται. Παρόλα αυτά είναι το μόνο που κελαηδάει ακατάπαυστα. Πρέπει να ανησυχώ;
 
Καλησπέρα και καλή Χρόνια! Δεν έχω να σου δώσω κάποια απάντηση, απλά θέλω να αναφέρω ότι στην ίδια ακριβώς φάση είναι και σε εμένα ένας αρσενικός και ο γιος του. Πέρασαν πτερόροια την ίδια περίοδο που αναφέρεις. Τρώνε Manitoba T3 Platino ενισχυμένη λόγω εξωτερικης εκτροφής, αυγοτροφή, λαχανικά κλπ. Διαπιστώνω λοιπόν ότι το σύμπτωμα αυτό δεν είναι μεμονωμένο.
 
@Dimnik το μόνο που σκέφτηκα είναι μήπως επειδή ζέστανε λίγο ο καιρός σε σχέση με πριν που είχε 5 με 8 βαθμούς και τώρα φτάνει 17 18 βαθμούς. Αλλά δεν είμαι και σίγουρη αν αυτή είναι η αιτία.
 
Εγω χωρις να εχω μεγαλη και πολυετη πείρα σκεφτηκα το εξης..οταν λετε τελη Αυγούστου με μέσα Σεπτέμβρη εννοείτε καμια 15ρια μερες?γιατι μου φαίνεται λιγο διαστημα για να ολοκληρωθεί η αλλαγη πτερωματος.εκτος αν μιλαμε για ραγδαια πτεροροια.τα δικα μου κανουν παραπάνω απο μηνα (μπορει και 2 μηνες κοντα) να αλλάξουν φτερα.μηπως δεν ειχε ολοκληρωθει?
 
@ΠΑΝΤΕΛΗΣ V7 έχεις δικιο ήθελα να γράψω τέλη Σεπτεμβρίου. Αν και ο συγκεκριμένος αρσενικός είχε ολοκληρώσει πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα καναρίνια μου το φτέρωμα του.
[automerge]1641231740[/automerge]
@ΠΑΝΤΕΛΗΣ V7 έχει τύχει και σε μένα να κρατήσει σε θηλυκό καναρίνι ομως πάνω από 1μιση μήνα η πτεροροια
 
@Sofiachr97 το πουλακι απο οτι καταλαβαινω το εχεις εξω σωστά?το μυαλο μου παει (αν ειναι εξω και ακολουθει τις φυσικες ωρες νυχτας-ημερας) στο να μην εχει ολοκληρωσει την πτεροροια του εκτος αν ειναι κατι παθολογικο.ας περιμενουμε και τους πιο παλιούς να δουμε τι θα πουν.παντως αν μαδαει καλη διατροφή-αυγουλακι και λαχανικα-χορταρικα για να το βοηθήσεις.
 
@ΠΑΝΤΕΛΗΣ V7 ναι το έχω έξω. Πως γίνεται να μην έχει ολοκληρώσει την πτεροροια εφόσον εδώ και 3 μήνες δεν έπεφτε ούτε πούπουλο; υπάρχει και κάτι άλλο που δεν ανέφερα και μπορεί να έχει να κάνει με τις ώρες του φωτός. Το βράδυ για να μην κρυώνουν τα σκεπάζω με ένα σεντονακι. Και το πρωί το ξεσκεπαζω όταν ξυπνάω κατά τις 8μιση. Μήπως πρέπει να σηκωνομαι νωρίτερα και να τα ξεσκεπαζω;
 
Δε νομίζω να επηρεάζει σε κάτι, τα δικά μου ακολουθούν τον φυσικό φωτισμό και έχουνε το ίδιο θέμα, μόνο τα 2.
 
20220105_153252_800x643.webp
[automerge]1641390108[/automerge]
Αυτός είναι ο Λίο μου. Προσπάθησα να βγάλω όσο πιο καθαρές φώτο μπορώ.
[automerge]1641390377[/automerge]
Πριν την πρωτη πτεροροια ήταν κιτρινος. Όταν έφυγα για διακοπές τα φρόντιζε η μαμά μου και του έβαζε τριμμένο πατζαρι αλλά αυτό προοριζόταν για τον κόκκινο αρσενικό που έχω. Και η μάνα μου έβαζε και στα δυο. Και τώρα έχει καταλήξει σε αυτό το χρώμα.
 

Συνημμένα

  • 20220105_153254_800x652.webp
    20220105_153254_800x652.webp
    37,2 KB · Προβολές: 13
  • 20220105_153255_800x584.webp
    20220105_153255_800x584.webp
    38,7 KB · Προβολές: 13
Τελευταία επεξεργασία:
Το φτέρωμα του είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Πόσα πούπουλα βρίσκεις στον πάτο του κλουβιού σε σχέση με την προηγούμενη πτερόροια; Είναι περισσότερα ή λιγότερα; Συνεχίζεις να βρίσκεις πούπουλα μέχρι σήμερα;

Πριν την πρωτη πτεροροια ήταν κιτρινος
Μήπως έχεις κάποια φωτογραφία του από τότε;
 
Στην προηγούμενη έπεσαν πολύ περισσότερα απλά τώρα είναι μόνο μία βδομάδα που έχω παρατηρήσει αρκετά πεσμενα πούπουλα. Δηλαδή σκέφτομαι ότι είναι η αρχή ακόμα και φοβάμαι μην χάσει κι άλλα στην πορεία. Θα ενισχύσω λίγο την διατροφή του με αυγουλακι και λαχανικά μήπως το βοηθήσω κι ότι γίνει. Είχε πάντως στις γωνίες της σχαρας αρκετά έκαναν βουναλάκι δηλαδή. Δεν ήταν 2 3 σκορπια. Σουπιοκοκαλο έχει πάντα στο κλουβί και το τσιμπάει που και που. Μπορεί να είναι κάτι παροδικό. Θα σας ενημερώσω και σε καμία βδομάδα να δούμε αν συνεχίσω να βλέπω πολλά πούπουλα.
 
Πριν την πρωτη πτεροροια ήταν κιτρινος. Όταν έφυγα για διακοπές τα φρόντιζε η μαμά μου και του έβαζε τριμμένο πατζαρι αλλά αυτό προοριζόταν για τον κόκκινο αρσενικό που έχω. Και η μάνα μου έβαζε και στα δυο.
Σοφία, πόσο καιρό πήγες διακοπές; Ποιο διάστημα έλειψες; Ήσουν εσύ που φρόντιζες το πουλάκι από την έναρξη έως τη λήξη της πτερόρροιάς του; Κατά την πρώτη φάση της πτερόρροιας, το πουλί έτρωγε τριμμένο πατζάρι;
Σε ρωτώ διότι μου κάνει φοβερή εντύπωση η τόσο έντονη αλλαγή του χρώματος.
 
@ianos εγώ έλειψα 2 βδομάδες περίπου. Την τελευταία του Αυγούστου και την πρώτη του Σεπτεμβρίου. Είχε ξεκινήσει η πτεροροια όταν έφυγα. Πριν φύγω είχα πάρει έτοιμη αυγοτροφη καθως η μάνα μου δεν θα έμπαινε στην διαδικασία να φτιάχνει σπιτική και μια μικρή συσκευασία με τριμμένο αφυδατωμενο πατζαρι( ήταν σαν σκόνη) το οποίο της είχα πεί να βάζει ελάχιστο στην αυγοτροφη του κόκκινου καναρινιού μου . Και όταν έφυγα εκείνη έβαζε και στον άλλον. Και όταν επέστρεψα ακόμα δεν είχε αλλάξει το πτερωμα του τελείως Αλλά αν προσέξετε σε κάποια σημεία στο κεφάλι έχει πιο έντονα κοκκινα πούπουλα. Και όσο έβγαιναν σιγά σιγά τα πουπουλα του και ολοκληρώθηκε το πέτρωμα παρατηρησαμε την αλλαγή στο χρώμα.
 
@Stavros 20220117_135805(0)_560x800.webp20220117_135818_600x800.webp
[automerge]1642421382[/automerge]
Συνεχίζει και χάνει πουπουλακια ωστόσο είναι πολύ ζωηρός και κάνει μπάνιο που και που όταν έχει ήλιο. Σήμερα έκανε και έβγαλα φωτογραφία να δείτε ότι χάνει πούπουλα. Στην φωτογραφία με το κλουβί φαίνονται και πούπουλα πτήσης.
 
Back
Top