Αναπαραγωγή Αρσενικό λευκό κυρίαρχο με κόκκινο έντονο ή χιονέ

panos_sk

PB Member
Εγγραφή
26 Δεκ 2016
Μηνύματα
405
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Ερωτηση μονο για να μαθαίνω! Αν ζευγαρωσεις αρσενικο λευκο κυριαρχο με κοκκινο λιποχρωμικο ή χιονε θα δωσει μισα μισα;
 
Ερωτηση μονο για να μαθαίνω! Αν ζευγαρωσεις αρσενικο λευκο κυριαρχο με κοκκινο λιποχρωμικο ή χιονε θα δωσει μισα μισα;
Ναί και όχι.

Σχηματικά θεωρούμε πως σε ένα άτομο,ένα χαρακτηριστικό ελέγχεται απο δύο γονίδια. Κληρονομούμε το κάθε ένα απο αυτά τα δύο γονίδια, μέσω των γεννητόρων,ένα απο τον καθένα.Αυτά τα δύο λοιπόν μπορεί να είναι ίδια ή διαφορετικά και αυτό θεσπίζει μία σχέση μεταξύ τους.Βάσει αυτού μιλάμε για επικρατή, ατελώς επικρατή, συνεπικρατή και υπολειπόμενα(υποχωρητικά) γονίδια, σε σχεση δηλαδή με το ζευγάρι τους.

Εσύ μιλάς για ένα χαρακτηριστικό που λέγεται λιπόχρωμα και είναι ή λευκό ή κίτρινο ή κόκκινο. Όταν λέμε λοιπόν λευκό επικρατές, εννοούμεοτι αυτό το λευκό επικρατεί κάποιου άλλου, δηαλδή επικρατεί του κίτρινου ή του κόκκινου. Οι οδηγοί των φτερών ενός λευκού επικρατούς πτηνού μας δείχνουν ποιό είναι το λιπόχρωμα που κρύβει. Όλα αυτά είναι σχετικά γιατί ένα άβαφο κόκκινο λιπόχρωμα μοιάζει με το κίτρινο.Ωστόσο η τεράστια πλειοψηφία των πουλιών που κυκλοφορούν κρύβουν κίτρινο.

Σε ενα τέτοιο κλασικό πουλί το ένα γονίδιο είναι λευκό κυρίαρχο και κίτρινο το άλλο.Αν γίνει διασταύρωση με κόκκινο, δηλαδή με πτηνό που έχει και τα δύο γονίδια κόκκινα τότε οι μισοί απόγονοι θα έχουν το ένα γονίδιο λευκό κυριαρχο και το άλλο κόκκινο και οι άλλοι μισοί το ένα γονίδιο κίτρινο και το άλλο κόκκινο. Δηλαδή οι μισοί θα είναι λευκά κυρίαρχα που κρύβουν το κόκκινο και οι άλλοι μισοί θα είναι πορτοκαλί. Η σχέση του κόκκινου με το κίτρινο είναι σχέση ατελούς επικράτειας, δηλαδή πουθενά δεν επικρατεί το ένα του άλλου, ο φαινότυπος είναι ενδιάμεσος.

Μόνο αν το λευκό κυρίαρχο έκρυβε κόκκινο θα ήταν σωστή η πρότασή σου, για μισά μισά
Λεπτομέρειες τύπου το λευκό κυρίαρχο να κρύβει άλλο λευκό, δεν κρίνω πως πρέπει να αναφέρω επι του παρόντος.
 
... Και αφού εξελίχθηκε σ' έναν ωραίο χρωματικό πίνακα, απο τον Δημήτρη, να βάλω κι' εγώ μια πινελιά (σιγά μη δεν έβαζα :D ). Η σωστή ερώτηση έπρεπε να είναι....Αν ζευγαρώσεις αρσενικό λευκό κυρίαρχο μ' ένα κόκκινο ΕΝΤΟΝΟ ή ΧΙΟΝΕ (διότι λιποχρωμικά είναι ΟΛΑ , ακόμα και τα μωσαικού).
Και μιας και όλα γίνονται με αφορμή την επιθυμία του Πάνου για μάθηση, θα προέτρεπα τον Δημήτρη να γράψει (... Επι του παρόντος )
Τι θα προέκυπτε απο την διασταύρωση ενός ΕΝΤΟΝΟΥ η ΧΙΟΝΕ κόκκινου με ένα Λευκό κυρίαρχο φορέα Λευκού υπολοιπόμενου;
 
Τι θα προέκυπτε απο την διασταύρωση ενός ΕΝΤΟΝΟΥ η ΧΙΟΝΕ κόκκινου με ένα Λευκό κυρίαρχο φορέα Λευκού υπολοιπόμενου;
Με την ίδια λογική οι μισοί απόγονοι θα είχαν το ένα γονίδιο λευκό κυρίαρχο και το άλλο κόκκινο, δηλαδή θα ήταν λευκά κυρίαρχα που κρύβουν κόκκινο, λευκά πουλιά με κόκκινους οδηγούς στα φτερά τους, ενώ οι άλλοι μισοί θα είχαν το ένα γονίδιο κόκκινο και το άλλο λευκό υπολειπόμενο, δηλαδή θα ήταν κόκκινα πτηνά με κάπως άσχημο τόνο χρώματος. Μπορούμε να θεωρήσουμε την σχέση του κόκκινου με το λευκό υπολειπόμενο, προφανώς,ως σχέση επικράτειας,ωστόσο:
Το άσχημό χρώμα θα προκύψει γιατί το γονίδιο του λευκού υπολειπόμενου υποδηλώνει αδυναμία αφομοίωσης καροτινοειδών, ουσιών δηλαδή άμεσης παραγωγής λιποχρώματος. Είτε λοιπόν ομόζυγα λευκά υπολειπόμενα θα είναι όπως λέει και η λέξη λευκά είτε όλα τα παράγωγα τους, ετερόζυγα, θα έχουν μερική αφομοίωση και άρα μερική έκφραση.
Το λευκό σε όλα τα άλλα πτηνά προκύπτει απο μια ενζυμική αδυναμία μεταφοράς του λιποχρώματος στα φτερά. Το λιπόχρωμα παράγεται αλλά δεν μεταφέρεται μέσω του αίματος.
Όλα αυτά έχουν κενά, ακόμα! 🙂.Αυτό γιατί το σύστημα επεξεργασίας τους δεν είναι ακριβές. Σε μια απάντηση για τους πιο μυημένους θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πολλά άλλα και παράξενα αποτελέσματα ανάλογα με τα δεδομένα. Παράδειγμα, η συγκεκριμένη ερώτηση δεν αποτρέπει γονότυπο γεννητόρων που να παράγει μόνο λευκά κυρίαρχα με πιθανότητα 1. Υπομονή:)!
Κάθε αναφορά για μισούς μισούς απογόνους είναι μια θεωρητική πιθανότητα, ακριβέστατη για άπειρο πλήθος απογόνων.
ΥΓ:Ενα πτηνό διπλά λευκού κυρίαρχου δηλαδή ενα πτηνο με δύο γονίδια λευκού κυρίαρχου, ομόζυγο,θεωρειται ως μη βιώσιμο,ωστόσο αυτό καταρρίπτεται ως μύθος.Αυτό έχει φαινότυπο παρόμοιο με το ομόζυγο λευκό υπολειπόμενο αλλά για όποιους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις ποιότητες του λευκού ή των κεράτινων μερών υπάρχει και το λίπος του πτηνού. Επειδή ακριβώς αυτό το πουλί αφομοιώνει τα καροτινοειδή δηλαδή παράγει λιπόχρωμα, το λίπος του θα χρωματίζεται και θα υπόκειται σε όλες τις μεταβολές που ακολουθεί η δίαιτά του!
 
Αν ζευγαρώσεις αρσενικό λευκό κυρίαρχο μ' ένα κόκκινο ΕΝΤΟΝΟ ή ΧΙΟΝΕ (διότι λιποχρωμικά είναι ΟΛΑ , ακόμα και τα μωσαικού).
Σωστά.

Έχω αλλάξει και τον τίτλο που ήταν "Αρσενικό λευκό κυρίαρχο με κόκκινο λιποχρωμικό ή χιονέ", για να μην αφήνει λάθος εντυπώσεις.
 
... Ενώ οι άλλοι μισοί θα είχαν το ένα γονίδιο κόκκινο και το άλλο λευκό υπολειπόμενο, δηλαδή θα ήταν κόκκινα πτηνά με κάπως άσχημο τόνο χρώματος
Eίναι ακριβώς αυτά τα πουλιά που χρησιμοποιούνται για "φρεσκάρισμα" του αίματος στα ΚΟΚΚΙΝΑ ΙΒΟΥΑΡ (έντονα -χιονε).

... Παράδειγμα, η συγκεκριμένη ερώτηση δεν αποτρέπει γονότυπο γεννητόρων που να παράγει μόνο λευκά κυρίαρχα με πιθανότητα 1. Υπομονή:)!
Υπομονή υπάρχει, αλλά μη περιμένεις οτι θα το ξεχάσουμε.
 
Eίναι ακριβώς αυτά τα πουλιά που χρησιμοποιούνται για "φρεσκάρισμα" του αίματος στα ΚΟΚΚΙΝΑ ΙΒΟΥΑΡ (έντονα -χιονε).
Δεν άνοιξα εγώ το κουτί της Πανδώρας 🙂!
Εσεις κύριε Μάκη το ξέρετε, γιατί ακριβώς σας είχα εκφράσει την απορία μου,θεωρητική απορία που η εμπειρία το επιβεβαίωσε. Δεν ξέρω πως δείχνει ένα κόκκινο φορέας λευκού υπολειπόμενου,ωστόσο μπορώ να υποθέσω πως αυτό το φρεσκάρισμα δεν έχει τόσο μεγάλη σχέση με τη γενετική. Θέλω να πω πως πιο πολύ μου μοιάζει με προσπάθεια υποκλοπής του ΙΒΟΥΑΡ φαινότυπου. Επισημαίνω εν ολίγοις πως απο τα άγνωστα νερά μπορεί να προκύψει μια πρακτική ειδικά όταν είναι υπαρκτή λόγω άγνοιας μια συσχέτιση μεταξύ κόκκινου ΙΒΟΥΑΡ, κόκκινου άβαφου και κόκκινου φορέα λευκού υπολειπόμενου.
Αν βάλουμε μέσα και τις "επιστημονικές" θεωρίες για το τί είναι τα Ιβουαρ, ολοκληρώνεται το πάζλ του να μην πιστεύουμε στα μάτια μας.
 
Κάτι ενδιαφέρον λέτε εσείς, το καταλαβαίνω, γιατί δεν το καταλαβαίνω :D
Που το έχασες Μαρία στα ιβουάρ;
Αρχισε απο τώρα να εξοικειώνεσαι γιατί μετά τα καναρίνια θα έρθουν οι παπαγάλοι, με πιο πολύ υλικό αλλά και διασπορά των τύπων.
 
...ωστόσο μπορώ να υποθέσω πως αυτό το φρεσκάρισμα δεν έχει τόσο μεγάλη σχέση με τη γενετική. Θέλω να πω πως πιο πολύ μου μοιάζει με προσπάθεια υποκλοπής του ΙΒΟΥΑΡ φαινότυπου
-Αν θέλεις πές το κ' έτσι. Αν και ουσιαστικά εκείνο που επιδιώκεται είναι να μην χαλάσει τόσο πολύ ο φαινότυπος απο τη είσοδο κάποιου καθαρού κόκκινου αλλά ταυτόχρονα να ανανεωθεί και το αίμα σε μια μετάλλαξη που σαν υποχωρητική φθίνει γρήγορα.

Εν τέλη πρέπει να γίνει κατανοητό, οτι ο στόχος είναι η έκθεση. Κι' εκείνο που κρίνεται σε μια έκθεση, είναι ο φαινότυπος. Αυτό ενδιαφέρει τον εκτροφέα, άσχετα με τον τρόπο που επιτυγχάνεται. Η γενετική αποτελεί την επιστημονική κάλυψη και απασχολεί τις επιτροπές ελέγχου της κατηγορίας D και φυσικά κάποιους απο εμάς που έχουμε την "τρέλλα". Αν μέσα στο χόμπυ βρίσκει κανείς εκτός απο την χαρά της επίτευξης του στόχου και αυτή της κατανόησης της πολυπλοκότητας της δημιουργίας είναι διπλά τυχερός.
 
Αν μέσα στο χόμπυ βρίσκει κανείς εκτός απο την χαρά της επίτευξης του στόχου και αυτή της κατανόησης της πολυπλοκότητας της δημιουργίας είναι διπλά τυχερός.
ΕΓΏ την χαρά της επιτευξης την έχω αλλά στην κατανόηση το χάνω λίγο... μωρέ τα λέτε πολύ επιστημονικά και νέα ορολογίες και μπερδευομαστε! Ειδικά ο Δημήτρης μας! 😛

*όσο για το ιβουαρ έρχεται νέο θέμα από μένα! Υπομονή! :D
 
Back
Top