Αναπαραγωγή Αρσενικό νορμάλ Χ θηλυκό σατινέ καναρίνι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης billoss1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

billoss1

PB Member
Εγγραφή
28 Φεβ 2016
Μηνύματα
616
καλησπέρα σε όλους η ερωτηση μου είναι η εξής: σε ζευγάρωμα αρσενικου νορμαλ με θηλυκο σατινέ όλοι οι αρσενικοι απόγονοι θα ειναι φορείς σατινε και τα θηλυκα νορμαλ?
 
οχι οπαλ?η θηλυκια ειναι σατινε κοκκινο μωσαικο
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
οχι οπαλ?η θηλυκια ειναι σατινε κοκκινο μωσαικο
Απο τα 40 ζεύγη χρωμοσωμάτων που έχει το καναρίνι εσένα σε ενδιαφέρει μόνο ένα, αυτό το ζεύγος που καθορίζει το φύλο. Εκεί εδράζεται η μετάλλαξη σατινέτ και για αυτό λέγεται φυλοσύνδετη, πάνε πακέτο. Συνεπώς, αν απο αυτό το ζεύγος το ένα χρωμόσωμα είναι σατινέτ, η ερώτησή σου αφορά το τι μπορεί να έχει το άλλο χρωμόσωμα, διότι αυτά τα δύο, εν τέλει,θα καθορίσουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Οι υπόλοιποι φυλοσύνδετοι παράγοντες λοιπόν είναι το αρχέγονο Μαύρο,το Καφέ, ο αχάτης, η Ίζαμπελ ( η Παστέλ και το Ιβουάρ).Από όλα αυτά το σατινε δουλεύεται για λόγους που δεν θα αναπτύξω τώρα, με το καφέ και το ίζαμπελ.
Όταν λέμε "νορμάλ" εννοούμε το άγριο αλληλόμορφο (το αμετάλλακτο) μιας μετάλλαξης... Προκύπτει δηλαδή οτι μιλάμε για ταυτόσημες γονιδιακές θέσεις επι συγκεκριμένων πάντα χρωμοσωμάτων. Το νορμάλ των φυλοσύνδετων μεταλλάξεων είναι το οξειδωμένο μαύρο.
Η μετάλλαξη Οπάλ βρίσκεται σε άλλο ζεύγος χρωμοσωμάτων,όχι φυλοσύνδετο και άρα λέγεται αυτοσωμική μετάλλαξη.
Τεχνικά λοιπόν πρέπει να αναφέρεις ποια είναι η φυλοσύνδετη βάση (μάυρο, καφέ, αχάτης ή ίζαμπελ) του εν λόγω οπάλ, διαφορετικά δεν έχει νόημα.
Το οπάλ με το σατινε, ασφαλώς και μπορούν να δράσουν συνεργατικά και να δώσουν έναν φαινότυπο, γονιδιακά όμως είναι δύο ασύνδετες μεταλλάξεις. Ο φαινότυπος που θα δώσουν θα είναι ένα σχεδόν λευκό πτηνό, αν το είχες απορία.
Τέλος ενας τετοιος συνδυασμός μεταλλάξεων δεν διαγωνίζεται, απαγορεύεται και εδω που τα λέμε, δεν εχει ενδιαφέρον.
 
αναφερομουν σε αχατη οπαλ κοκκινο μωσαικο..
 
έχει νοημα ενα τετοιο ζευγαρωμα;
Αυτό σου λέω, δεν έχει.Αν ποτέ φτάσεις να αποκτήσεις έναν απόγονο οπάλ και σατινετ, φαινοτυπικά σχεδόν θα εξαλείψεις τις μελανίνες, δηλαδή θα μοιάζει πολύ κοντά σε ένα λιποχρωμικό μωσαικό.
Καταστρέφεις ποικιλίες χωρίς κάποιο όφελος.
Σε ένα παρόμοιο ζευγάρωμα που έκανα εγώ, είχα λόγο. Μετέφερα απο τα σατινετ το μωσαικό πτέρωμα στα κοβάλτια.Αποκτώ δηλαδή κάποια πουλιά που δεν χρειάζομαι και δεν ανήκουν πουθενά απο την άλλη όμως δημιουργώ και μια ποικιλία που έχει μια υπόσταση.
Πειραματικά μπορούν να γίνουν μίξεις μεταλλάξεων αρκεί να υπάρχει γνώση τις λειτουργίας τους έτσι ώστε να γίνει και η σωστή παρατήρηση ή να προκύψει τουλάχιστον κάποιο ενδιαφέρον που να προσφέρει γνώση.
 
ευχαριστω πολυ
Επειδή έχεις και κοβάλτια και οπάλ, διάβασε προσεκτικά το παρακάτω θέμα και προσπάθησε να καταλάβεις την φιλοσοφία των πειραματικών ζευγαρωμάτων. Είναι μια σειρά απο γονιδιακά ή φαινοτυπικά δίπολα, άλλοτε ομόρροπα άλλοτε αντίρροπα.
https://community.petbirds.gr/threads/Καναρίνια-μαύρα-κοβάλτιο-όνυχας.28852/
Στο τέλος τέλος συνειδητοποιούμε οτι απο την αρχέγονη εικόνα της άφθαρτης ζωής,τον Διόνυσο, μέχρι τον Χέγκελ και ακόμα παραπέρα μέχρι την εκτροφή καναρινιών του σήμερα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα απο τον Ηράκλειτο και την αρμονία των αντιθέτων.
 
η αληθεια ειναι οτι τωρα θελω να ΄ξεκινησω' την εκτροφη καναρινιων.
Στο μυαλό μου έχω μια σειρά που νομίζω πρέπει να ακολουθεί κανείς αν πρόκειται να ξεκινήσει εκτροφική προσπάθεια. α) Γνώση και οριστική απόφαση για την ποικιλία που θέλει β) Εύρεση του κατάλληλου συλλόγου για εγγραφή, που να διαθέτει γνώση και εμπειρία γύρο απο αυτή την κατηγορία που ανήκει η ποικιλία γ)Δημιουργία προϋποθέσεων υποδοχής και διαβίωσης των πουλιών δ)Προμήθεια δειγμάτων,όχι απαραίτητα άριστων και ακριβών, αλλά μέσα στα πρότυπα με δυνατότητα βελτίωσης και τελικά απόφαση για συνεχή μελέτη και ασχολία με τις λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν την όλη διαχείρηση.
 
Back
Top