Διατροφή Ασβέστιο στα πτηνά

Το ασβέστιο στη διατροφή των πτηνών, η περιεκτικότητα των τροφών σε ασβέστιο και οι παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση του από τον οργανισμό.


Απορρόφηση Ασβεστιου​


Ασβέστιο και Φώσφορος​


Το ασβέστιο που λαμβάνουν τα πτηνά μέσω της διατροφής μπορεί να εξουδετερωθεί από τον φώσφορο. Το μέγεθος της απώλειας εξαρτάται από την περιεκτικότητα του γεύματος σε φώσφορο. Η διατροφική αναλογία του ασβεστίου / φωσφόρου (Ca : P) πρέπει να κυμαίνεται από 1:1 έως 2:1.

Περιεκτικότητα ξηρών καρπών σε ασβέστιο και φωσφόρο
Πιν. 1 Περιεκτικότητα ξηρών καρπών σε ασβέστιο και φωσφόρο


Ασβέστιο και Οξαλικά Οξέα​


Η διαθεσιμότητα του ασβεστίου μπορεί να επηρεαστεί από τα οξαλικά οξέα. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα δημιουργούν αδιάλυτο οξαλικό ασβέστιο (μη απορροφήσιμο), ενώ οι φυτικές τροφές δεσμεύουν τον φώσφορο μειώνοντας έτσι τη διαθεσιμότητά του.

Περιεκτικότητα πράσινων λαχανικών σε οξαλικό οξύ και ασβέστιο
Πιν. 2 Περιεκτικότητα πράσινων λαχανικών σε οξαλικό οξύ και ασβέστιο


Περιεκτικότητα κονδύλων σε οξαλικό οξύ και ασβέστιο
Πιν. 3 Περιεκτικότητα κονδύλων σε οξαλικό οξύ και ασβέστιο​

Τέλος, η υπέρ-πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των οξαλικών οξέων στον οργανισμό.

Δείτε: Τι είναι το οξαλικό οξύ

Αντιβιοτικά και ασβέστιο​


Τα αντιβιοτικά που λαμβάνονται από το στόμα πηγαίνουν στο στομάχι και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος για να καταλήξουν στην πάσχουσα περιοχή του σώματος. Η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι και η διατροφή.

Ορισμένα είδη αντιβιοτικών επηρεάζονται για παράδειγμα από την παρουσία λίπους (τροφών) στο στομάχι, ενώ άλλα όχι. Γι' αυτό και κάποιες φορές ο γιατρός προτείνει η αντιβίωση να παίρνεται με φαγητό και κάποιες άλλες χωρίς.

Το ασβέστιο δεσμεύει τις τετρακυκλίνες και τις μινοκυκλίνες (ομάδες αντιβιοτικών) μειώνοντας έτσι κατά πολύ τη δράση τους. Έτσι, το σουπιοκόκκαλο που περιέχει υψηλά ποσοστά ασβεστίου στα...

Σουπιοκόκκαλο και αντιβιοτικά​

Το σουπιοκόκκαλο περιέχει υψηλά ποσοστά ασβεστίου στα διατροφικά στοιχεία του, επομένως είναι από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια θεραπείας με τετρακυκλίνες στα πουλιά, όπως και κάθε άλλο συμπλήρωμα ασβεστίου ή τροφή πλούσια σε ασβέστιο.

Αυτό ισχύει για τη χρήση των αντιβιοτικών γενικά και όχι μόνο στα πουλιά. Πολλοί άνθρωποι όταν παίρνουν αντιβίωση πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να την πάρουν με γάλα για να βοηθήσουν το στομάχι τους, κάτι που βέβαια στην περίπτωση των τετρακυκλινών κάθε άλλο παρά βοηθάει. Γι' αυτό προτείνεται το γάλα, να πίνεται τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Συμπληρώματα ασβεστίου​


Το ασβέστιο είναι ένα από τα διατροφικά στοιχεία που χρειάζονται περισσότερο τα πουλιά. Ειδικά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, τα θηλυκά έχουν πολύ αυξημένες ανάγκες ασβεστίου που χρησιμοποιούν για την παραγωγή των αυγών και τη διατήρηση του μυϊκού τους συστήματος σε καλή κατάσταση, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά δυστοκίας.

Εξίσου σημαντικό είναι το ασβέστιο στους νεοσσούς των πουλιών. Το ασβέστιο είναι από τα θρεπτικά στοιχεία που πρωτοστατούν την περίοδο της σωματικής ανάπτυξης των μικρών, βοηθώντας στο σχηματισμό του σκελετού αλλά και του μυϊκού τους συστήματος.

Είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα​

Όταν τα πουλιά λαμβάνουν καθημερινά μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, τότε τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν είναι απαραίτητα. Μία τέτοια διατροφή πρέπει καταρχήν να περιλαμβάνει ένα ποιοτικό μείγμα σπόρων, κατάλληλο για το είδος του πουλιού που προορίζεται. Ακόμη, τη χορήγηση με μέτρο φρούτων και λαχανικών που μπορούν να καταναλωθούν από το πουλιά, αλλά και πρωτεΐνης μέσω του βραστού αυγού, μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο σουπιοκόκκαλο, το οποίο φαίνεται να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των πουλιών σε ασβέστιο την περίοδο της συντήρησης, όταν δεν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Επομένως, το σουπιοκόκκαλο πρέπει να βρίσκεται απαραίτητα στα κλουβιά των πουλιών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το σουπιοκόκαλο δεν χρησιμεύει εάν τα πουλιά δεν το χρησιμοποιούν.

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά μερικά πουλιά το χρησιμοποιούν, ενώ αλλά όχι. Στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να αυξήσετε μέσω της διατροφή των πουλιών σας τη χορήγηση των τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο.

Δείτε: Το σουπιοκόκαλο και πώς να το δώσετε στα πουλιά

Πότε χρειάζονται τα συμπληρώματα​

Στην αναπαραγωγή. Όπως έχει αναφερθεί ήδη, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για ασβέστιο κατά την αναπαραγωγή των πουλιών και την ανατροφή των νεοσσών τους. Σε αυτήν την περίοδο η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να παρουσιαστεί εύκολα, ειδικά στις περιπτώσεις που η διατροφή των πουλιών δεν ήταν πλήρης και ισορροπημένη τον υπόλοιπο χρόνο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να ενισχυθεί η πρόσληψη του ασβεστίου με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Δείτε: Πλήρης οδηγός αναπαραγωγής καναρινιών

Εσωτερικοί χώροι. Στους χώρους εντός του σπιτιού αλλά και σε εσωτερικές εκτροφές όπου δεν έχει ληφθεί η σχετική μέριμνα, είναι πιθανή η έλλειψη βιταμίνης D από τον οργανισμό των πουλιών. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της βιταμίνης D είναι ότι συντίθεται στο δέρμα των πουλιών όταν εκτίθεται σε υπεριώδες φως, δηλαδή στον ήλιο.

Επομένως, τα πουλιά που βρίσκονται μόνιμα σε εσωτερικό χώρο αλλά και τα πουλιά δεν τα "βλέπει" καθόλου ο ήλιος, είναι πιθανό να παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D και κατ' επέκταση να μην μπορούν να αφομοιώσουν σωστά το ασβέστιο.

Δείτε: <Link Removed>

Σε αυτές τις περιπτώσεις και όπου δεν είναι δυνατή η αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκαλούν προβλήματα στη λήψη και απορρόφηση του ασβεστίου, η χορήγηση ενός σωστού συμπληρώματος στη διατροφή των πουλιών, είναι απαραίτητη.

Σχετικό περιεχόμενο​

Σουπιοκόκκαλο στα πουλιά
<Link Removed>
 
Πολύ χρήσιμο Σταύρο. Ίσως αξίζει να αναφέρουμε ότι επίσης πρέπει να αποφεύγουμε την παράλληλη χρήση άνθρακα (καρβουνάκι) μαζί με φάρμακα. Ο άνθρακας δεσμεύει εύκολα διάφορες ουσίες και καθιστά τα φάρμακα μη δραστικά κατά την διάρκεια της αγωγής.

Αντιθέτως όταν η φαρμακευτική αγωγή ολοκληρωθεί η χρήση άνθρακα είναι ευεργετική αφού καθαρίζει τον οργανισμό από τα υπολείμματα της.
 
Πολύ χρήσιμο Σταύρο. Ίσως αξίζει να αναφέρουμε ότι επίσης πρέπει να αποφεύγουμε την παράλληλη χρήση άνθρακα (καρβουνάκι) μαζί με φάρμακα. Ο άνθρακας δεσμεύει εύκολα διάφορες ουσίες και καθιστά τα φάρμακα μη δραστικά κατά την διάρκεια της αγωγής.

Αντιθέτως όταν η φαρμακευτική αγωγή ολοκληρωθεί η χρήση άνθρακα είναι ευεργετική αφού καθαρίζει τον οργανισμό από τα υπολείμματα της.
 
Και γι' αυτούς που τους αρέσει το κάτι παραπάνω...
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Κατά τη διάρκεια της συντήρησης - ανάπαυσης, είναι αρκετό. Στην αναπαραγωγή τα πουλιά (κυρίως τα θηλυκά) έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε ασβέστιο. Ρίξε μια ματιά στα σχόλια του άρθρου και αν έχεις και άλλες απορίες, μπορείς να ρωτήσεις ξανά εδώ.
 
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρων. Γενικά ασβέστιο από μόνο του δεν χρησιμοποίησα ποτέ. Αλλά ποτέ δεν είχα όποιο πρόβλημα το οποίο συνδεόταν με έλλειψη ασβεστίου.

Φέτος χρησιμοποίησα για πρώτη χρόνια στην προετοιμασία για αναπαραγωγή το Ferti-Vit. Τα πράγματα μέχρι τώρα είναι θετικά. Ελπίζω να συνεχίσουν έτσι. Και θεωρώ ότι περιέχει το συγκεκριμένο σκεύασμα αρκετό ασβέστιο έτσι ώστε να καλύπτει της ανάγκες τους αρκεί να μην έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα φυσικά
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Συγνώμη παιδιά. Έχω μια άκυρη ερώτηση (και πολύ φοβάμαι, και χαζή!). Διάβαζω εδώ και κάποιες ώρες διάφορα άρθρα στο site περί διατροφής, και βλέπω συχνά να γράφετε για τις ιδιαίτερες ανάγκες των πουλιών σε διατροφή και κατ’ επέκταση σε πρόσληψη συστατικών/βιταμινών/κοκ ανάλογα με την περίοδο που διανύουν. Πχ “στην αναπαραγωγική περίοδο περισσότερο αυγό και ασβέστιο”. Οκ η απορία μου είναι η εξής: Η αναπαραγωγική περίοδος αναφέρεται μόνο στα πουλιά που βάζουμε στη διαδικασία αναπαραγωγής, ή τα αφορά όλα; Δηλαδή και το δικό μου που είναι μοναχικός καβαλάρης περνάει τέτοια περίοδο (σα να χτυπάει εσωτερικό ρολόι), και άρα πρέπει να του ενισχύεω τη διατροφή τότε??
 
Όσον αφορά την αναπαραγωγή, η ενίσχυση της διατροφής είναι απαραίτητα για τα πουλιά σε αναπαραγωγή. Όταν δεν πρόκειται να γεννήσουν αυγά ή να αναθρέψουν νεοσσούς, δεν χρειάζονται αλλαγές στη διατροφή τους.
 
Back
Top