Αναπαραγωγή Ασβεστώματα σε αυγό περιστεριού

dimitris2022

PB New Member
Εγγραφή
29 Ιαν 2022
Μηνύματα
7
Πόλη
Paris
Καλησπέρα.Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα ασβεστωματα στα αυγά Περιστερίου?IMG_20220814_170145.jpgIMG_20220814_170145.jpg
 
Αυτή η κατάσταση λέγεται υπερασβέστωση. Συνήθως προκαλείται από παρουσία ξενικών σωμάτων στο εσωτερικό μέρος του πτηνού κατά την διάρκεια ασβέστωσης και δημιουργίας του κελύφους. Μπορεί ακόμη να οφείλεται σε διατροφικούς και ηλικιακούς παράγοντες. Τυπικά το αυγό δεν φέρει κάποια ιδιαίτερη ανωμαλία αν και εγώ δεν θα το χρησιμοποιούσα για εκκόλαψη.
 
Τα λεπτά λευκά σωματίδια στα αυγά δεν είναι τίποτα περισσότερο από εναποθέσεις ασβεστίου. Εάν υπάρχουν διαφορετικά είδη σωματιδίων στον ωαγωγό, από το οποίο σχηματίζεται το κέλυφος, τότε το ασβέστιο αρχίζει να απελευθερώνεται για να τα συνδέσει. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό λευκών εναποθέσεων στο κέλυφος.
 
Πόσο η ηλικία επηρεάζει αυτή την κατάσταση?
Ενδεχομένως να την επηρεάζει.
Ίσως να είναι και ένας συνδυασμός διατροφής και ηλικίας.
Η περίσσια ασβεστίου στον ωαγωγό συνήθως συμβαίνει σε ενήλικα και κάποιας ηλικίας πουλιά.
Άλλωστε ο @Γιαννης17 το έγραψε ότι η υπερασβέστωση μπορεί να οφείλεται στην διατροφή και την ηλικία του πτηνού.
 
@Vada ρωτάω το ηλικιακό,γιατί είναι το πρώτο αυγό που γεννά αυτό το πτηνό.Ειναι δηλαδή νεαρής ηλικίας 6-7 μηνών .Και γέννησε ένα αυγό και όχι δύο ,όπως κανονικά θα έπρεπε..
 
Η δικιά μου απορία είναι αν ένας νεοσσός θα κατάφερνε να ανοίξει με την ίδια ευκολία αυτό το κάπως παχύτερο τσόφλι.
 
Φοίβο στα περιστέρια δεν θα είχε πρόβλημα να το σπάσει , απλά δεν θα είχε τύχη σε ένα πρόβλημα που θα παρουσιαζόταν π.χ ένας τσακωμός ή μια πρωτομάνα που δεν προσέχει. Εκτός από την υπερασβέστωση υπάρχει και λάθος διάχυση του στο αυγό . Πρέπει το πουλί να στρώσει εφ΄ όσον αποκλειστεί κακή διατροφή (υπερβολικά βιταμινούχα) και έντονη τριχομονάδα . Καλή συνέχεια .
 
ρωτάω το ηλικιακό,γιατί είναι το πρώτο αυγό που γεννά αυτό το πτηνό.Ειναι δηλαδή νεαρής ηλικίας 6-7 μηνών .Και γέννησε ένα αυγό και όχι δύο ,όπως κανονικά θα έπρεπε..
Φαινόμενα σαν και αυτό είναι αρκετά σύνηθες να παρατηρηθούν σε νεαρά πτηνά μιας και η έναρξη της ωοτοκίας είναι μία πρωτόγνωρη διαδικασία για εκείνα. Παράγοντες όπως το στρες και η απειρία του οργανισμού στην πρόσφατη παραγωγή αυγών συνάδουν στη δημιουργία "τεχνικών " λαθών κατά την φάση της ολοκλήρωσης του αυγού (υπερασβέστωση, έλλειψη κελύφους, έλλειψη κρόκου, έλλειψη ασβεστίου στο τσόφλι κ.α.). Τα φαινόμενα αυτά διορθώνονται όμως με τον καιρό και τα αυγά αποκτούν κανονική διαμόρφωση. Φυσικά δεν είναι καθόλου απίθανο να παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα και σε έμπειρα πτηνά. Εκεί συνήθως οφείλονται διατροφικοί και ορμονικοί παράγοντες.
 
Back
Top