Ασθένεια του φτερώματος και του ράμφους - PBFD

inca1099

PB Known Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2006
Μηνύματα
2.542
Πόλη
Ιωάννινα
Οι περισσότεροι από εμάς που κατέχουμε έναν μεγάλο παπαγάλο βλέπουμε αρκετά συχνά την λεγόμενη σκόνη να παράγεται από το πτέρωμα του φτερωτού μας φίλου. Βάση του παρακάτω άρθρου θα δείτε τι είναι αυτή η σκόνη και πόσο αποτελεσματικά βοηθάει στο ανοσοποιητικό σύστημα του φίλου μας και παράλληλα καταστρέφει το δικό μας σε περιπτώσεις αλλεργίας, άσθματος κτλ.

Περιγραφή:
Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια αυτή είναι μέλος του Circoviridae. Ο ιός έχει μια έντονη ομοιότητα με τον ιό Circovirus, καθώς και σε μια σειρά φυτικών ιών, όπως ο ιός Bungy. Η ασθένεια πιστεύεται ότι είναι ειδική για μερικά ψιτακοειδή αλλά όλα τα ψιτακοειδή πρέπει να θεωρούνται ευαίσθητα. Παπαγάλοι που είναι γνωστό ότι πλήττονται ιδιαίτερα από PBFD είναι τα εξής: Cockatoos (κατά 75%), Macaws, Αfrican Grey, Ringneck parakeets, Eclectus Parrots, Lovebirds.

Προκαλεί θανατηφόρες λοιμώξεις κυρίως σε μικρά πτηνά αλλά και σε μεγαλύτερα άτομα και υπάρχουν περιπτώσεις που μεγαλύτερα άτομα να αποβληθεί από τον οργανισμό αφήνοντας όμως τα πτηνά να είναι φορείς του ιού. Μελέτες έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από τα πουλιά - φορείς μέσω του αέρα, όπως και επίσης ο ιός να περάσει στους απογόνους των πτηνών. Ο ιός επηρεάζει άμεσα το ήπαρ, τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα αφήνοντας το πτηνό με μειωμένη αντίσταση σε άλλες λοιμώξεις με αποτέλεσμα το πτηνό να αποβιώσει λόγο δευτερευόντων ιών (μύκητες, βακτήρια, παράσιτα, ιογενής λοιμώξεις).

Μετάδοση:
Η μετάδοση του ιού από το ένα άτομο στο άλλο γίνεται κυρίως μέσω της άμεσης επαφής, του αέρα αλλά και της κατάποσης μολυσμένου φτερού, και σκόνης. Ο ιός επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων επιφανειών όπως σκεύη τροφίμων, υλικά φωλιάσματος κτλ Τα υιικά σωματίδια μπορούνε να παραμείνουν βιώσιμα στο περιβάλλον ακόμα και μετά από μήνες και ας μην υπάρχει πτηνό στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

Συμπτώματα:
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την παύση παραγωγής της "πούδρας" και ανεπανόρθωτη απώλεια των φτερών. Τα φτερά της ανάπτυξης πέφτουν και τα νέα βγαίνουν παραμορφωμένα, ανώμαλα και τσιμπημένα. Αλλά πιθανά συμπτώματα είναι η ανώμαλη και το ασύμμετρη ανάπτυξη του ράμφους η ασσύμετρη ανάπτυξη των νυχιών και η πτώση αυτών με παράλληλη ταχεία απώλεια βάρους, καταθλίψη, ανορεξία και μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόληψη σε περίπτωση νόσους:
Αυστηρή απομόνωση όλων των νοσούντων πτηνών, προκειμένου η διακοπή της η διάδοσης της νόσου.

Θεραπεία:
Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και αποθαρρυντικά δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία και τα εμβόλια βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο ακόμα.
 
Το άρθρο παραχωρείται από τον @inca1099 στην Κοινότητα του PetBirds (PBCP). Το περιεχόμενό ή τμήμα του περιεχομένου του διατίθεται στα μέλη μας για την περεταίρω ανάπτυξη και ενημέρωσή του με νέες, επικαιροποιημένες πληροφορίες.

Το PBCP άρθρο: PBFD - Ασθένεια του πτερώματος και του ράμφους των παπαγάλων

Σχετικά: PetBirds Community Project
 
Back
Top