Ασθένειες Ασθένεια budgie - υγρό στην κοιλίτσα της

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης frozed
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

frozed

PB New Member
Εγγραφή
1 Αυγ 2011
Μηνύματα
74
Καλημέρα σε όλους!

Να ξεκινήσω λέγοντας πως το τελευταίο διάστημα λόγω προσωπικών ζητημάτων δεν έβλεπα πολλή ώρα τα budgies μου.. Συγκεκριμένα λίγες ώρες την εβδομάδα.. Τα budgie ωστόσο τρέφονταν κανονικά με σπόρους συσκευασμένους χωρίς ζαχαρη και χρωματιστές λιχουδιές και με αυγοτροφή.. Μάλιστα κάποιες φορές τους παραχωρούταν μήλο.

Πρίν τρεις μέρες τα πήρα στον χώρο που πλέον μένω τις περισσότερες μέρες και τα έχω μαζί μου..
Παρατήρησα πως η θυληκή budgieνα μου είχε πρηστεί στην κοιλίτσα της αρκετα και είχε κουτσουλιές κολλημένες στην αμάρα της καθώς και αραίωση πτερώματος..

Την επομένη, δηλαδή προχτές έσπευσα σε κτηνίατρο καλό που γνώριζε και απο πτηνά. Έκανε παρακέντηση στην κοιλίτσα του budgie και διαπιστώσαμε πως υπάρχει υγρό διάφανο κιτρινωπό. Ο γιατρός έβαλε σε ένα καρτελάκι (σαν pHμετρικό χαρτί) το υγρό και είπε πως το πουλάκι έχει έλειψη βάρους και πρωτείνης αν θυμάμαι καλά... Μου είπε επίσης πως το υγρό οφείλεται στην επιλεγμένη τροφή του παπαγάλου.. Δηλαδή ξεχωρίζει και τρώει τους σπόρους η τα κομματάκια αυγοτροφης που της αρέσουν περισσότερο. Αυτό οδήγησε σε λιπώδη κύτταρα και συλλογή υγρού το οποίο μάλιστα λόγω του όγκου που πιάνει της δυσκολέυει την αναπνοή.

Αγωγή δεν μου χωρήγησε παραμόνο βιταμινούχο συμπλήρωμα καθώς ουσιαστικά ειναι δύσκολη η κατάσταση και δεν αντιμετωπίζεται.. Η ηλικία του budgie ειναι 7μιση ετών.

Της πήρα το συμπλήρωμ aidonine solution και ξεκίνησα χτες.. Μάλιστα απο το νερό πίνει και το μικρό (2 ετών) και ο γιατρός μου είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν πίνουν και τα δύο.

Διαγνωστικά, μου είπε πως πρόκειται είτε για νεφρικό είτε για συκώτι, και αυτό θέλει επιπλέον εξέταση και ακτινογραφία, πράγμα που θα βάλει το πουλάκι σε νέα ταλαιπωρία.

Παρόλα αυτά κάθε μέρα είναι δραστήριο, τρώει πάιζει κάνει ακροβατικά, τσιουρίζει (οχι πολυ), φιλιέται με το ταίρι της και γενικα είναι ζωηρούλα όσο μπορει..

Το βράδυ στην κούνια όμως δεν στέκεται κορδωμένη όπως παλαιότερα στην κούνια της αλλά σαν ξαπλωμένη...

Η ανάσα της φυσικά είναι λίγο βαρύτερη για τον λόγο που εξηγησα παραπάνω..

Θέλω τις γνώμες σας, τι μπορώ να κάνω πέραν του συμπληρώματος ωστε να ζήσει το πουλάκι για περισσότερο διάστημα... Ο γιατρός ουσιαστικά του έδωσε μήνες ζωης και όχι χρόνο..

Αυτα... Καλημέρα και πάλι σε όλους!
 
Επίσης εκτός αυτού που σε ρώτησε ο Ανέστης, αν μπορείς πες μας αν έχει προηγούμενες γέννες ή ασπορες ωοτοκίες αφού είναι θηλυκό.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Δεν εχει γεννησει ουτε ασπορο αυγουλακι ουτε γονιμοποιημενο..
Παγκρατι στον κ Πλουμη... Εξαιρετικος γιατρος..
 
Είχα μια ανάλογη περίπτωση με όχι αίσια κατάσταση δυστυχώς.
Θέλει πολύ καλό πολυβιταμινούχο σε αυγοτροφή αν τρώει ή στο στόμα πάνω από 20 μέρες.
Ότι και να έχει, προφανώς την επηρεάζει ορμονικά γι' αυτό δεν έχει γεννήσει ποτέ.
Φυσικά ξανατηλεφώνησε στον γιατρό και ευτυχώς που είναι πολύ καλός.
Αφού δεν σου δίνει πολλές ελπίδες, θα έλεγα να προσπαθήσεις με απλά μέσα, βασικά όμως για την υγεία τους.
Κατ' αρχήν κάθε μέρα να βγαίνετε μαζί τουλάχιστον 20 λεπτά στον ήλιο. (Πρόσεχε τις ώρες με τις υψηλές θερμοκρασίες).
Να της χορηγείς αφέψημα τριών βοτάνων 2-3 μέρες κάθε εβδομάδα.
Διάβασε και αυτό το θέμα Παπαγαλάκι με καρκίνο .
 
Παντως σημερα ειναι κατα πολυ ξεπρησμενη κ συνεχως ευδιαθετη.. Θα δουμε.. Σκεφτομαι να συνεχισω κανονικα τις σταγονες aidonine που ειναι πολυβιταμινες... Ερωτηση... Επηρεαζει η ποση του νερου με τις βιταμινες το αλλο παπαγαλακι π δεν εχει κατι;
 
Το να παίρνει βιταμίνες το άλλο πουλί δεν το βλάπτει.
Όμως με αυτές τις θερμοκρασίες, το νερό με τις βιταμίνες αλλοιώνεται το πολύ εντός μίας ώρας και δεν προσφέρει κάτι, εκτός απεύχομαι, από μύκητες.
Θα πρότεινα άλλο τρόπο χορήγησης των βιταμινών. Ή κατ ευθείαν στο στόμα ή σε αυγοτροφή.
Πολύ ευχάριστο που την βλέπεις καλύτερα :)
 
Back
Top