Διατροφή Ασπούρι - κεχρί - canary seed

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mgerom
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mgerom

Canaries Expert
Εγγραφή
16 Απρ 2006
Μηνύματα
8.640
Πόλη
Αθήνα
-Ανοίγω ένα νέο θέμα με την ελπίδα να συγκεντρωθεί εδώ, απο όλους, η πιο πρόσφατη γνώση για τον βασικό σπόρο της δίαιτας των καναρινιών.
- Εκείνο που μου έδωσε την αφορμή είναι η παρατήρησή μου τα τελευταία χρόνια, οτι " κάτι συμβαίνει με το κεχρί ". Οπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε ο σπόρος χρησιμοποιείται ευρέως ώς μέσον αραίωσης των μειγμάτων που θεωρούνται "βαριά" για το κλίμα της χώρας μας. Η παρατήρηση λοιπόν δείχνει οτι τα πουλιά που διαιτώνται, ακόμα και αποκλειστικά, με ασπούρι, δεν παρουσιάζουν αύξηση κατανάλωσης σπορικών και δεν χάνουν καθόλου απο την ενέργειά τους αλλά και το λίπος τους κατα την διάρκεια της "δίαιτας".
Ρίχνοντας μια ματιά στο διαδύκτιο βρίσκω οτι οι νέοι σπόροι (συνήθως Καναδικής προέλευσης) έχουν πολύ αυξημένα ποσοστά ΠΡΩΤΕΪΝΏΝ .
 

Συνημμένα

Ρίχνοντας μια ματιά στο διαδύκτιο βρίσκω οτι οι νέοι σπόροι (συνήθως Καναδικής προέλευσης) έχουν πολύ αυξημένα ποσοστά ΠΡΩΤΕΪΝΏΝ .

Μακη λεγοντας οτι εχουν αυξημενα ποσοστα πρωτεινης ενοεις οτι εχουν μεταλαχτη γεννετικα να παρουσιαζουν τετοια ποσοστα;
 
Ή είχαμε λάθος πληροφόρηση όταν υπολογίζαμε τόσα χρόνια γύρο στο 13-14% τις πρωτεΐνες του, ή δεν μιλάμε πλέον για τον ίδιο σπόρο. Προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο γι' αυτό και άνοιξα το θέμα.
Οπως καταλαβαίνετε αν ο βασικός σπόρος έχει 6-8% μεγαλύτερα ποσοστά πρωτεϊνών,θα πρέπει να αναθεωρηθεί και όλο το σκεπτικό γύρο απο τις αναλογίες των υπολοίπων σπόρων κάθε μείγματος.
 
Ή είχαμε λάθος πληροφόρηση όταν υπολογίζαμε τόσα χρόνια γύρο στο 13-14% τις πρωτεΐνες του, ή δεν μιλάμε πλέον για τον ίδιο σπόρο.
...ή και τα δύο ταυτόχρονα (το μαθηματικό "ή")!
Κοίταξα την πηγή του παγκόσμιου προμηθευτή και ΝΑΙ υπάρχουν δύο ποικιλίες που παράγονται. Η παραδοσιακή, η οποία λέγεται και τριχωτή (itchy,keet,elias) και η καραφλή (hairless,glabrous) η οποία φτιάχτηκε σε ένα πανεπιστήμιο το 1997 και άρχισε να παράγεται το 2001.
Εικόνα Α η παραδοσιακή- Εικόνα Β η καινούρια ποικιλία.
upload_2018-2-23_10-14-15.png
[2]
Το θέμα είναι οτι η παραδοσιακή τριχωτή ποικιλία, προκαλούσε αλλεργίες και καρκινογενέσεις. Στη προσπάθεια να μπει αυτός ο σπόρος στην ανθρώπινη διατροφή έφτιαξαν την καραφλή ποικιλία η οποία έχει απολέσει κατά 97% το τριχωτό περίβλημα. Διατροφικά, παραγωγικά και οικονομικά συμφέρει την παγκόσμια οικονομία η αντικατάσταση διαφόρων άλλων σπόρων στην διατροφή του ανθρώπου, με το ασπούρι.
Σκεφτείτε μόνο ότι με την καραφλή ποικιλία κερδίζουν ένα 12% όγκου μεταφοράς. (δεν ξέρω την τεχνική ορολογία στα logistics). Η παραγωγή της καινούριας ποικιλίας δεν ξεπερνά αυτή της παραδοσιακής.Ωστόσο επειδή έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια πιστοποίησης του σπόρου ως ακίνδυνου για τον άνθρωπο και νομίζω πριν λίγα χρόνια(2016) την πήρε, η παραγωγή της καραφλής ποικιλίας αναμένεται να επεκταθεί.

Τώρα επι του θέματος. Οι Καναδοί αφήνουν να αχνοφανεί οτι διατροφικά, είναι ο ίδιος σπόρος. Δηλαδή δεν έχει αλλάξει τίποτα, ούτε η πρωτείνη. Έχει αλλάξει απλά το περίβλημα.
Προσπάθησα να βρω τα διατροφικά δεδομένα της παραδοσιακής ποικιλίας αλλά δεν τα βρήκα. Όταν όμως έκανα μια ριζοσπαστική σκέψη και googlara στο περίπου σαν spanish canary seed, βρήκα αυτόν τον σπόρο με 17% πρωτεΐνη. Δηλαδή, αν ο spanish είναι ο παραδοσιακός,τότε η καινούρια ποικιλία έχει τροποποιημένα ποσοστά πρωτεΐνης.

Αν και υπήρξαν αναφορές, καμία δεν με έπεισε ή δεν με οδήγησε σε κάποιο συμπέρασμα για το ποια ποικιλία έρχεται στα πουλάκια μας. (αν και δείτε προσεκτικά την πηγή[1])

Αλλά βρε παιδιά, συγκεντρώσαμε όλα τα βιογραφικά και έχουμε ήδη στείλει τον καλύτερο άνθρωπό μας εκεί πέρα!
Οπότε πρώην πράσινε Φοίβος, Ανέστη, εσύ που έχεις και μαύρη ζώνη στις φυτοκαταστάσεις, μήπως θα μπορούσες να μας δώσεις λίγο Καναδέζικο φώς;

Πηγές
[1]https://www.agr.gc.ca/resources/prod/Internet-Internet/MISB-DGSIM/CB-MC/PDF/4686-eng.pdf
[2]Canaryseed crop.pdf
-google it, αφορά Αυστραλιανή παραγωγή. Σελίδα 13 του pdf ή 5 του εγγράφου-
grainews.ca/2016/03/07/canaryseed-for-the-people/
https://globalnews.ca/news/3170511/canary-seed-safe-to-eat-but-human-food-market-developing-slowly/

ΥΓ:Το τριχωτό περίβλημα χάνεται με την μεταφορά, οπότε μην περιμένει κανείς να βρει τριχίδια για να καταλάβει ποιον σπόρο ταίζει.
 

Συνημμένα

Τελευταία επεξεργασία:
Δημήτρη δεν έχω ήδη άποψη για το θέμα χωρίς να ψάξω δηλαδή. :)

Αυτά τα διάβασες ήδη;
1. https://www5.agr.gc.ca/eng/news/sci...-just-for-the-birds-anymore/?id=1515515941101
2. http://www.agr.gc.ca/eng/industry-m...oducts/canadian-canary-seed/?id=1425995322722
3. https://www.canada.ca/en/health-can...0.1453332149.1519403934-1459942316.1519403934
4. https://www.canada.ca/en/health-can...6.1453332149.1519403934-1459942316.1519403934
5. https://www.canada.ca/en/health-can...8.1453332149.1519403934-1459942316.1519403934

Περιέχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία και την πιστοποίηση του σπόρου κι ελπίζω να απαντούν στα ερωτήματά σου που δεν κατάλαβα ακριβώς ποια είναι. Πόση πρωτεΐνη περιέχει ο σπόρος;

Glabrous and pubescent canary seeds were similar in proximate composition except for slightly lower crude fat and higher protein content in the glabrous canary seeds. With the exception of higher lysine content for the glabrous cultivar, the amino acid profiles were similar. The fatty acid profiles were also similar.
https://www.canada.ca/en/health-can...6.1453332149.1519403934-1459942316.1519403934


Υ. Γ. Γενικότερα όλες οι "επίσημες" πληροφορίες απο την πλευρά του καναδικού κράτος (σχετικά με τα πάντα) περιέχονται στην ιστοσελίδα τους.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σε ευχαριστώ Ανέστη.
Η ερώτηση είναι στο ποιον σπόρο ταΐζουμε τα πουλιά μας.
Καθαρή απάντηση δεν βρήκα, μάλλον γιατί ταΐζουμε και τις δύο ποικιλίες παράλληλα. Οπότε είναι ανάλογα με την εταιρεία.

Canary seed is primarily used in the birdfeed market as a major component in feed mixtures for pet and wild birds. The commercial cultivars of annual canary seeds for the bird feed market are brown coloured seeds and can be either pubescent, (contain small silicified hairs (trichomes or spicules) covering the hull surface) or glabrous (no spicules).[*1]

Στο θέμα της πρωτεΐνης υπάρχει διαφορά. Μαζί με την παράθεση που έβαλες παραπάνω, προσθέτω και αυτήν που αναφέρει οτι η καινούρια ποικιλία έχει 21,8% ενώ η παραδοσιακή 16.3%.Φαντάζομαι οτι το CP είναι crude protein.

The hairless canary seed groat,hairless hulled canary seed, and the hairy hulled canary seed contained 24.5, 21.8, and 16.3% CP [*2]

Η πηγή [*2] είναι πολύ σημαντική,έχεις πολλές συγκρίσεις των δύο ποικιλιών στην διατροφή της κότας. Η ανάπτυξη των κοτόπουλων είναι παρόμοια και το μόνο που παρατηρείται είναι μια συσχέτιση του έλκους με την κατανάλωση των σπόρων που έχουν φλοιό (hulled), αλλά αυτό δεν μας αφορά.

Με κάθε επιφύλαξη θα μιλήσω για 4 σπόρους. Υπάρχει καφέ και κίτρινη ποικιλία και στις δυο μορφές, με το χνούδι και χωρίς αυτό. Οι βασικές ποικιλίες που εκτρέφουμε είναι οι καφέ,τουλάχιστον αυτές παράγονται μαζικά αν και δεν αποκλείεται σε κάποια ράφια να έρχεται και κάποια κίτρινη με χνούδι.

Η χνουδωτή κίτρινη ποικιλία πρέπει να προέκυψε κάπως αυθόρμητα το 1960 [*3]. Προφανώς με διάφορες φυσικές διασταυρώσεις το χρώμα γενικά θα ήταν κάπως σχετικό, ανάλογα με την περιοχή παραγωγής. Με την βοήθεια του ανθρώπου πρέπει να σταθεροποιήθηκε σε μια πιο κίτρινη ποικιλία.Αυτήν στις μέρες προσπαθούν και έχουν επιτύχει να τροποποιήσουν διότι φαίνεται πιο αρεστή για ανθρώπινη κατανάλωση,έφτιαξαν δηλαδή το ίδιο πράγμα χωρίς χνούδι.

Η καφέ ποικιλία χωρίς χνούδι είναι προϊόν στοχευμένης μετάλλαξης από τον άνθρωπο(όπως και οι κίτρινες). Είναι ο σπόρος του οποίου τα στοιχεία παρουσιάσε ο κ. Μάκης στο #1.

Είναι λοιπόν θέμα της κάθε εταιρείας, αφού και οι δύο καφέ ποικιλίες παράγονται και το ασπούρι σαν σπόρος δεν έχει ακόμα άλλον προορισμό πέραν της τροφής για κατοικίδια πουλιά.

Πηγές
Συγκεντρωτικά του Καναδά [*1]: https://www.canada.ca/en/health-can...6.1453332149.1519403934-1459942316.1519403934
Διαφοροποιήσεις των σπόρων [*2]: https://watermark.silverchair.com/p...CzlDQFYHkFSEsDs32ODyqA1o7yDdb-MiZwl35h9-0Nb_c
Χρώμα και χνούδι των σπόρων[*3]: http://www.nrcresearchpress.com/doi/pdf/10.4141/P02-062
 
Επειδή όπως ήδη αναφέρθηκε πιο πριν (από το Δημήτρη; ) γίνεται από τους καναδούς προσπάθεια προώθησης του σπόρου για ανθρώπινη κατανάλωση και άρα διάφορα πειράματα σε αρουραίους, βρήκα δύο μελέτες που δεν ξέρω αν έχετε εντοπίσει και ίσως φανούν χρήσιμες σ' όσους το ψάχνουν.
Η πρώτη είναι αυτή με τ' αποτελέσματα των πειραμάτων
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24200856/
και η δεύτερη αυτή με την ανάλυση των στοιχείων του φαλακρού στελέχους
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20465306/
με αξιοσημείωτη την σημείωση της διαφοράς απόδοσης σε πρωτεΐνη αναλόγως της προεργασίας του σπόρου.
Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε κάπου, δηλαδή κάπου που να έχει σημαντική αξία για τις κινήσεις μας σε σχέση με τα κατοικίδιά μας.
 
Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε κάπου, δηλαδή κάπου που να έχει σημαντική αξία για τις κινήσεις μας σε σχέση με τα κατοικίδιά μας.
Μαρία η πηγή [2] του #6, κάνει συγκριτική μελέτη σε κοτόπουλα. Το ξέρω δεν ανοίγει πια, αλλά έχω το pdf για όποιον το θέλει. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες σελίδες, άρθρα και έρευνες που αφορούν άμεσα τα πτηνά και όχι έμμεσα.
 
Back
Top