Ασθένειες Ατύχημα καναρινιού

Πόλη
Αθήνα
Καλημέρα. Πριν μια εβδομάδα το καναρίνι της μητέρας μου έπεσε από τον τοίχο όπου ήταν στερεωμένο μαζί με το κλουβι και χτύπησε.Ήμουν κι εγώ μπροστά. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να το πάω στο πιο κοντινό pet shop από το οποίο ψωνίζουμε τροφές και τα σχετικά. Εκεί μας είπαν αυτό που υποθέσαμε κι εμείς. Έχει σπάσει το πόδι του ψηλά, στην ένωση με τον κορμό. Μας είπε οτι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα.Απλά θα πρέπει να το αφήσουμε έτσι χωρίς να το πειράξουμε μήπως και θρέψει μόνο του.Ισχύει κάτι τέτοιο; Πολύ επιπόλαιο μου φάνηκε.Βέβαια το πουλάκι τρώει κανονικά και μας μιλάει όταν του μιλάμε. Έχει μόνο μαζεμένο το ένα του πόδι και χρησιμοποιεί το άλλο. Υπάρχει περίπτωση να πάθει γάγκραινα ή κάτι τέτοιο; Τί πρέπει να κάνουμε;

Αν είναι ψηλά ο τραυματισμός νομίζω πως δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Θα έπρεπε στην αρχή να του δώσεις κάποιο παυσίπονο για να μην υποφέρει πολύ από τον πόνο αλλά πλέον έχει περάσει αυτό το στάδιο. Γάγγραινα θα μπορούσε να πάθει από μόλυνση αν υπήρχε ανοιχτό τραύμα.

Φρόντισε να έχει πρόσβαση σε τροφή και νερό. Βάζε του πολυβιταμίνες στο νερό του, φρέσκο διάλυμα καθημερινά. Δίνε του επίσης αβγοτροφή μέρα παρά μέρα για μερικές ημέρες προσθέτοντας σε αυτήν κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου. Φρόντισε να μην τρομάζει και να μην το ανησυχείς. Ένα ήσυχο ζεστό σχετικά μέρος θα ήταν ο καλύτερος χώρος για να βρίσκεται αυτό το διάστημα.

Τέλος, μια επικοινωνία ή επίσκεψη στον κτηνίατρο θα ήταν ίσως πιο χρήσιμη από αυτά που σου είπα. :)

. Έχει σπάσει το πόδι του ψηλά, στην ένωση με τον κορμό.

Αν συνέβαινε αυτό, το πόδι θα ήταν συνέχεια ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟ. Δεν θα μπορούσε να το μαζέψει, όπως λές παρα κάτω.
- Είναι συνηθισμένο φαινόμενο,όταν τα πουλιά είναι υγιή και δυνατά,
να αντεπεξέρχονται μόνα τους μικροτραυματισμούς και πολλές φορές ακόμα και δυσκολότερες καταστάσεις.
-Αν το δείς να φουσκώνεικαι να αποφεύγει φαί και νερό, απευθείας στο γιατρό.

Στο σημείο που ενώνεται το πόδι με τον κορμό είχε βγάλει λίγο αίμα.Λίγο όμως. Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να μην έχει σπάσει;Όχι τίποτα άλλο αλλα να καθησυχάσω και λίγο τη μητέρα μου που είναι η αδυναμία της και έχει καταστεναχωρεθεί. Τρώει κανονικά απ'ότι μου λέει.Απλά έχει το ένα του πόδι μαζεμένο. Εδώ και μια βδομάδα αυτό.

Μήπως θα έπρεπε να το έχεις πάει ήδη στον κτηνίατρο;

Ευχομαι με ολη μου την καρδια στο καναρινακι να τα καταφερει! Αν ημουν στην θεση σου θα εκανα ολα οσα σου αναφερει ο Σταυρος αλλα θα σκεφτομουν και τροπο να "κρατησω "το πουλακι απο μεγαλες μετακινησεις χωρις να το στρεσσαρω αλλαζοντας του κλουβι! Δηλ. Δενοντας ενα λευκο βαμβ. υφασμα χωρις τρυπες στις τεσσερις γωνιες του κλουβιου στο μισο του υψους θα το εμποδιζα απο το να προσπαθει να ανεβοκατεβαινει οταν κατι το τρομαζει, κατι σαν τεντα. Ισως κατι αναλογο και στο μισο του φαρδους του κλουβιου, αλλαζοντας το καθε βδομαδα για τον φοβο μολυνσης.Βεβαια στηναποφαση μου θα βαραινε πολυ και η κινητικοτητα και η προηγουμενη συμπεριφορα του πουλιου...

Αν υπάρχει αίμα τα δεδομένα αλλάζουν. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει διάγνωση εδώ. Νομίζω πως θα πρέπει να επισκεφτείς ένα γιατρό για να κάνει ψηλάφηση και να καταλάβει ακριβώς τι έχει συμβεί.

Παιδιά είμαι πολύ χαρούμενη. Πήγα χθες στη μαμά μου και είδα το πουλάκι. Είναι μια χαρά. Το ποδαράκι του το πατάει. Όχι πολύ καλά ακόμα αλλά το πατάει. Είναι ζωηρό, πίνει και τρώει κανονικά. Είμαι πολύ χαρούμενη. Τώρα που θα λείψει η μητέρα μου μια εβδομάδα, θα το πάρω στο σπίτι μου να το φιλοξενήσω. Θα του πάρω κι ένα καινούριο κλουβί για δωράκι, μια χαρά θα περάσουμε.Αυτά είναι τα ευχάριστα νέα που έχω και ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας γιατί αν τα πω σε κανέναν γνωστό μου θα με περάσουν για τρελλή. Δυστυχώς τα ζώα στην Ελλάδα τα βλέπουμε πιο πολύ σαν διακοσμητικά και δεν ξέρω αν θα απαλλαγούμε ποτέ από αυτή τη νοοτροπία. Τέλος πάντων.. Μόλις το φέρω σπίτι θα στείλω και φωτό του να το δείτε.

Κάποια στιγμή τα δεδομένα θα αλλάξουν. Θέλω να πιστεύω τουλάχιστον!

Νομίζω οτι σχεδόν το ξεπέρασε. Σήμερα τον πήρα στο σπίτι μου για καμμια βδομάδα που θα λέιψει η μητέρα μου και είναι μια χαρά. Πατάει και τα δυο του πόδια καννονικά εκτός από κάποιες ελάχιστες στιγμές που ψιλοανασηκώνει το χτυπημένο πόδι. Στιγμιαία όμως. Μέτά το ξαναχρησιμοποιεί κανονικά. Τού έβαλα μια μπανιέρα, έκανε μπάνιο, τρώει κανονικά, του έβαλα και καρότο και όταν του μιλάω μου μιλάει κανονικά.Άν κάποιος δεν γνωρίζει για το ατύχημα δηλαδή, βλέποντάς το θα δεί ένα φυσιολογικό πουλι. Όπως ήταν και πριν. Τελικά ύπάρχει περίπτωση να μην το έσπασε;Τί λέτε;Ήταν τόσο τυχερό?

Δημητρα χαρηκα που το καναρινακι σου το ξεπερασε. Μια χαρα θα τα περασει με εσενα. Περιμενουμε να δουμε φωτογραφια του.
Χρονια πολλα για χθες.

Δένει κόκκαλο σε 15 μέρες;

Ακριβώς αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Τί στο καλό συνέβη τότε; Δε μπορώ να καταλάβω. Ευτυχώς όμως. Το πουλάκι απ'ότι φαίνεται είναι πολύ τυχερό και πάρα πολύ αξιαγάπητο. Μου μιλάει ακατάπαυστα. Μόνο όταν δε με βλέπει δε μου μιλάει. Τί πράμα κι αυτό; Πλάκα έχει...Άντε γιατί κοντέψαμε να σκάσουμε οικογενειακώς.

Δημητρα χαρηκα που το καναρινακι σου το ξεπερασε. Μια χαρα θα τα περασει με εσενα. Περιμενουμε να δουμε φωτογραφια του.
Χρονια πολλα για χθες.

Ευχαριστώ πολύ. Θα σας βάλω και φωτό... Είναι πολύ καλό, θα το δεις.Ίσως τραβήξω κανένα βιντεάκι. Όταν μου μιλάει σηκώνει τα πούπουλα του κεφαλιού του και φαίνεται σαν σκουφάτο! Και στη μητέρα μου μιλάει (αφού δικό της είναι) αλλά με μένα κάνει συζήτηση εκ βαθέων.. Στην αδερφή μου που δεν τα πολυσυμπαθεί ούτε κουβέντα. Κοίτα να δεις που έχουν ένστικτο...

Back