Αναπαραγωγή Αυγά με μαλακό κέλυφος (τσόφλι)

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stavros

Administrator
Staff member
Εγγραφή
7 Απρ 2006
Μηνύματα
20.400
Η γέννηση αυγών με μαλακό ή χωρίς τσόφλι που περιβάλλεται μόνον από τη μεμβράνη του αυγού, είναι ένα σχετικά κοινό φαινόμενο στην αναπαραγωγή των πουλιών. Ως αιτίες του προβλήματος αναφέρονται συχνά η έλλειψη ασβεστίου, η γενετική προδιάθεση, η ηλικία του θηλυκού ή άλλα επίκτητα προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος.

Κατά την άποψή μου, οι λόγοι που προκαλούν αυτήν την κατάσταση μπορεί να είναι διάφοροι και εξαρτώνται από το κάθε πουλί ξεχωριστά, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει εξατομικευμένη κλινική αλλά και εργαστηριακή εξέταση ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά.

Παρόλα αυτά, θα είχε ενδιαφέρον εκτός από την άποψη σας, να καταθέσετε και τις παρατηρήσεις σας από προσωπικές εμπειρίες.
  • Πόσο συχνά συμβαίνει το περιστατικό στην εκτροφή σας;
  • Ποια είναι συνήθως η ηλικία των πουλιών που εμφανίζουν το πρόβλημα;
  • Συμβαίνει στα ίδια πουλιά κάθε χρόνο;
  • Έχετε παρατηρήσει ότι μειώνεται η συχνότητα του με προληπτικές ενέργειες μέσω της διατροφικής προετοιμασίας ή και της διατροφής κατά τη διάρκεια και αν ναι, ποιες ακριβώς;
Θα ήταν χρήσιμες και οποιεσδήποτε άλλες εμπειρικές παρατηρήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του θέματος αλλά και την αντιμετώπιση του, σε όποιο βαθμό είναι δυνατόν κάτι τέτοιο.

Σχετικά
Εσωτερική άποψη του αυγού
 
H δική μου παρατήρηση όλα αυτά τα χρόνια.
  • Κάθε χρόνο παρατηρώ αυτό το φαινόμενο σε πολύ μικρά ποσοστά που δεν αξιολογούνται (ίσως 1%)
  • Σχεδόν πάντα σε προχωρημένης ηλικίας θηλυκά (συνήθως πέραν των 2-3 η 4ων ετων)
  • Δεν μπορώ να ελέγξω αν συμβαίνει στα ίδια πουλιά διότι δεν χρησιμοποιώ δεύτερη χρονιά ένα θηλυκό που παρουσίασε τέτοιες γέννες (μαλακά αυγά)
  • Επειδή η παροχή γκριτ και σουπιοκόκκαλου είναι μόνιμη όλο το χρόνο στα θηλυκά μου δεν κατάφερα να αντιμετωπίσω κάποιο τέτοιο φαινόμενο με παροχή ασβεστίου. Προφανώς δεν υπήρχε έλλειψη του στοιχείου. Αντίθετα παρατήρησα οτι ακόμα και με συνεχείς παροχές υγρού ασβεστίου η κατάσταση παρέμενε η ίδια.
Σαν συμπέρασμα θα έλεγα, χωρίς να μπορώ να γενικεύσω, οτι το θέμα είναι οργανικό. Μου έχουν μπεί και ιδέες οτι μπορεί να έχει και κάποια κληρονομική καταβολή. Εχω μια σειρά πουλιών σχεδόν σταθερή απο τους Ιταλούς γεννήτορες που απέκτησα το 2010 . Ε λοιπόν το 90% αυτών των "συμβάντων" εμφανίζεται σε θηλυκά που προέρχονται απο αυτή την σειρά, που παρ' όλα αυτά ξαναλέω, αποτελούν ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό.

Υ. Γ Δεν αναφέρομαι καθόλου σε περιστατικά δυστοκίας διότι με την λέξη εννοώ μόνον την δυσκολία εξόδου ενός απόλυτα ολοκληρομένου αυγού.
 
Στα πρώτα χρόνια της εκτροφικής μου προσπάθειας και να υπήρχαν τέτοια φαινόμενα ή δεν τα έδινα σημασία ή δεν μπορούσα αντικειμενικά να τα «διαβάσω».
Στη δεύτερη δεκαετία που άρχισα να κρατώ ας το πούμε κάποιο υποτυπώδες "αρχείο" υπάρχουν καταγραφές περιστατικών και δυστοκίας και «αιφνιδίων» θανάτων στις γέννες (πιθανότατα δυστοκία) αλλά και κάποιων περιπτώσεων με ημιτελή αυγά... αυγά δηλαδή χωρίς τσόφλι.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μόνο ένα αυγό χωρίς τσόφλι. Σημειωτέον πως ήταν το 5 αυγό της δεύτερης σειράς ωοτοκίας ενός λευκού υπολειπόμενου καναρινιού το 2003 αλλά τότε χρησιμοποιούσα ανθρώπινα σκευάσματα ασβεστίου και ίσως σε λάθος διαλύσεις για τον οργανισμό των πουλιών
Από το 2006 και μετά που χρησιμοποιώ το «ειδικό» για τα πουλιά υγρό ασβέστιο …. μετά το δεύτερο αυγό της γέννας βάζω 3-4 σταγόνες ασβέστιο μέχρι να ολοκληρωθεί η ωοτοκία του θηλυκού…. Δεν έχω καμία περίπτωση καταγεγραμμένη. Δηλαδή 3-4 σταγόνες υγρό ασβέστιο στην ποτίστρα με το νερό για 3-4 μέρες είτε γιατί χρειάζεται... είτε όχι...
Κι αυτό γιατί ειλικρινά δεν μπορώ να ξέρω αν όντως είναι απαιτητό από τα πουλιά ή αν βοηθά μόνο την μείωση της προσωπικής αίσθηση ανασφάλειας ή ακόμη και άγνοιας του αντικειμενικά σωστού. Σε συζήτηση με πτηνίατρο του εξωτερικού που ανέφερα την παραπάνω «ασβεστοδοσία» μου είπε πως αυτή δεν μπορεί να αποδειχτεί επιζήμια για τον οργανισμό των πουλιών.
Συνεπώς και μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές με το θέμα γνώσεις μας θα συνεχίσω την παραπάνω τακτική ως τη μόνη για μένα ασφαλή.
 
Προ αρκετο καιρο μου ειχε συμβη σε καναρα πρωτογενη το πρωτο της αυγο να μην ειναι πληρες, το δευτερο και τα υπολειπα ητανε κανονικα. Δεν ξερω αν παιζη ρολο οτι την περιοδο αναπαραγωγης εκτος απο τα ετοιμα σκευασματα βιταμινων /αυγοτροφης /πρωτεινων που δινω χρησιμοποιω ακομα τον παραδοσιακο τροπο "ντοπαρισματος" των πουλιων με φρεσκοτατα αυγουλακια παραγωγης μου. Εκτοτε δεν εχω δει αλλο προβληματικο αυγο.
 
Στα χρόνια που ασχολούμαι με την αναπαραγωγή ειχα μονάχα ένα περιστατικό με ένα θηλυκό ενός έτους ακόμα δεν έχω καταλαβει τι ακριβώς είχε συμβεί, το πουλί το βρήκα σε άσχημη κατάσταση στον πάτο του κλουβιου μέσα στο αίμα, εξειχε απο τον πρωκτο ελάχιστα (περίπου ενα εκατοστό) σαν ένα αυγό χωρίς τσοφλι που αιμοραγουσε είχα δοκιμάσει σταγόνες ασβεστίου στο στόμα καί λάδι στο πρωκτο αλλά μέσα σε δύο περίπου ώρες ξεψυχισε στα χέρια μου, είχα και άλλο θηλυκό από την ίδια γέννα που δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα και τα δύο πουλιά είχανε την ίδια διατροφή, τον ίδιο ήλιο, τής ίδιες προληπτικες σταγόνες ασβεστίου που βάζω πάντα μόλις το θηλυκό πιάσει της πρώτες κλωστές, από τότε δεν έχω αντιμετώπιση κάτι παρόμοιο και δεν έχω αλλάξει κάτι εκτός από ότι δεν χορηγό σταγόνες ασβεστίου αλλά δίνω breedmax 15 με 20 ημέρες πριν από την ένωση του ζευγαριού και και σε όλη την διάρκεια μέχρι το χωρισμό του ζευγαριού.
 
Πέρσι ήμουν αποφασισμένος να κάνω το μεγάλο βήμα.. Και σκόνταψα! Είχα ακριβώς ένα ζευγάρι και αφιέρωσα όλη την προσοχή που μπορεί να έχει ένας φέρελπις νέος (τότε ήμουν), για να κάνει by the book αναπαραγωγή.
Την 14η και την 7η ημέρα πριν το πρώτο αβγό, χορήγησα ασβέστιο (landmark) και την 12η και 5η πολυβιταμινούχο στην αυγοτροφή. Έπειτα ήρθε η πίκρα.

Για έναν μήνα και πλέον είχα παράξενα αβγά. Η ακολουθία πήγαινε δύο αυγά σερί,3-4 μέρες κενό και άλλο ένα απο τα ίδια.Χώριζα το ζευγάρι και έβαζα ξανά εγγλέζικο χώρισμα,έδωσα ξανά ασβέστιο (τα γνωστά τριήμερα), πήγα σε άλλη εταιρεία, άλλαξα σουπιοκόκκαλα, τα έτριβα στην αυγοτροφή,έδινα σουσάμι, κατηγόρησα το σελήνιο (τριμμένο brazil nuts), πίστεψα οτι έχω υπερβιταμίνωση Α, διάβασα τόμους και τόμους ιατρικής.. Αλλά τίποτα.

Τα καλύτερα μυαλά του petbirds και ολόκληρο συνέδριο της ΑΛΟΠ προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί η κουτσή Μαρία μπορεί και ο Deukalion όχι! Τελικά μια μέρα ο κ. Μάκης μου λέει,Δημήτρη φέρτα απο εδώ, προσπαθείς να ζευγαρώσεις δύο θηλυκά!Όντως, δεν είχα φάει γκολ μόνο απο τα αποδυτήρια αλλά είχα κατέβει και χωρίς ομάδα στο γήπεδο.

Ο "αρσενικός" που καθόλου τυχαία τον είχα ονομάσει Κουραμπιέ ήταν θηλυκό,ωστόσο, αν εξαιρεθεί το κελάηδημα είχε αναλάβει τον κατάλληλο ρόλο.Χοροπήδαγε και ταίζε απο το χώρισμα,όπως και έκανε στην φωλιά της βιδωμένης υποδειγματικά κανάρας. Το έξυπνο πουλί (εγώ είμαι αυτός) από την μύτη πιάνεται!

Από την στιγμή που έφυγε το δήθεν αρσενικό, "παράτησα" την θηλυκιά σε μια κλούβα όπου και έκανε κανονικά αυγά μέχρι τον Νοέμβρη. Υπόψιν αυτό το πτηνό μου έκανε πτερόρροια μέσα στον Δεκέμβρη.

Τα παράξενα αυγά, οι συνεχιζόμενες γέννες και η καθυστερημένη πτερόρροια δείχνουν κάτι το ορμονικό. Παρόλα αυτά ο τέλειος συγχρονισμός και η ακριβής πρόβλεψη των κινήσεων που διατηρούσα κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, σημαίνουν ένα καλορυθμισμένο πτηνό. Τα κανονικά αυγά που ακολούθησαν είχαν το εξής μήνυμα για εμένα "Δημήτρη,το πτηνό βάρεσε μπιέλα προσπαθώντας εσύ να κάνεις αυτό που δεν γίνεται". Έπειτα ήρθε η παρατεταμένη περίοδος ωοτοκίας και η πτερόρροια (αυτή είναι η συνεπής ανάγνωση των γεγονότων).

Η εμπειρία μου έχει μεγαλύτερη συνάφεια με κάποια θέματα που έχουμε ανοίξει κατά καιρούς περί ομοφυλοφιλίας των ζώων παρά με το μαλακό κέλυφος.Ωστόσο, συμπερασματικά, λάθος προετοιμασίες, πρόωρη ένωση και άτσαλοι χειρισμοί εμπίπτουν στο ίδιο πεδίο με την ιστορία μου και μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Παραθέτω δύο φωτογραφίες του ίδιου αυγού. Γαλαζο-πράσινο, χωρίς μεμβράνη, σχεδόν στρογγυλό και με φυσαλίδες, σε άλλα σταθεροποιημένες σε άλλα κινούμενες στο εσωτερικό. Το τοίχωμα ήταν τόσο λεπτό όσο το δέρμα μας, μια λάθος κίνηση και γινόταν αέρας.
Δίνω για την ιστορία και μια φωτογραφία του ζευγαριού. Πλην του γεγονότος οτι το αρσενικοθήλυκο είναι εκτροφικό εργαλείο, εκείνη την εποχή έψαχνα αναφορές για αυτό ακριβώς, για θηλυκά με φαινότυπο αρσενικού... Και το είχα κάτω ακριβώς απο την μύτη μου.
 

Συνημμένα

  • hh.webp
    hh.webp
    128,2 KB · Προβολές: 48
  • .webp
    .webp
    111,6 KB · Προβολές: 63
  • 0-02-05-1bd47a05155044a1f4dc4e1dee2b15ee5a0826ea7b6eb1b84424323c80f4001d_full.webp
    0-02-05-1bd47a05155044a1f4dc4e1dee2b15ee5a0826ea7b6eb1b84424323c80f4001d_full.webp
    77,1 KB · Προβολές: 47
Δεν χωρά αμφιβολία για μένα πως το μαλακό κέλυφος έχει σχέση με το ασβέστιο.
Αν αφορά κάποια έλλειψή του, που μάλλον είναι η πιο εύκολη περίπτωση και καλύπτεται σχετικά εύκολα ή αν αφορα μια δυσλειτουργία καλής απορρόφησής του είναι όλο το θέμα και μάλλον δεν είναι πάντα η ίδια αιτία σε όλα τα πουλιά.
Μη ξεχνάμε πως η βιταμίνη D, δεν είναι μια απλή βιταμίνη, είναι μία βιταμίνη-ορμόνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τη συμμετοχή της στην καλή απορρόφηση του ασβεστίου.
 
Και για μένα το μαλακό κέλυφος έχει άμεση σχέση με την έλλειψη ασβεστίου την δεδομένη χρονική στιγμή. Φυσικά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο. Το διαθέσιμο ασβέστιο στην τροφή, η διατροφική προετοιμασία, η ηλικία, γενετική προδιάθεση, πόσες γέννες έχουν προηγηθεί και ίσως κάποια παθολογικά αίτια.
Η έλλειψη ασβεστίου επίσης πολλές φορές (αν όχι πάντα) συνδυάζεται με γέννα εκτός φωλιάς και φυσικά με την δυστοκία.
 
Μέχρι στιγμής το συμπέρασμα που βγαίνει από τη συζήτηση είναι ότι ο κύριος λόγος που ευθύνεται για το πρόβλημα είναι η έλλειψη ασβεστίου, είτε λόγω διατροφικής ανεπάρκειας, είτε λόγω οργανικού προβλήματος που "μπλοκάρει" την αφομοίωση του.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα επίσης να ρωτήσω, για ποιο λόγο καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι η αιτία του προβλήματος είναι η έλλειψη ασβεστίου; Ποιες είναι οι πηγές σας που σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις σας σάς οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα
 
για ποιο λόγο καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι η αιτία του προβλήματος είναι η έλλειψη ασβεστίου;
Γιατί εμφανέστατα την επόμενη μέρα μετά τη χορήγηση ασβεστίου στο πουλί που έκανε αυγό χωρίς "τσόφλι" παρουσιάζονται αυγά κανονικά και εκ του αποτελέσματος (όταν βγουν οι νεοσσοί) με το κατάλληλο κέλυφος.
 
Γιάννη, η ερώτησή μου βασίζεται σε αυτή την παράθεση.
Ποιες είναι οι πηγές σας που σε συνδυασμό με τις παρατηρήσεις σας

Το κομμάτι του μηνύματός μου που παρέθεσες είναι αυτονόητο από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις σας. Το γεγονός ότι δόθηκε ασβέστιο σήμερα και αύριο βγήκε αυγό με κέλυφος, θα μπορούσε να είναι τυχαίο γεγονός.

Ρωτάω λοιπόν ξανά, επειδή οι προσωπικές παρατηρήσεις δεν μπορούν να αποτελούν κανόνα, υπάρχουν κάποιες έρευνες που υποστηρίζουν ότι όταν έχουμε μαλακό κέλυφος πρέπει να δίνουμε ασβέστιο και το πρόβλημα θα λυθεί; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές;

Καλό θα είναι να τις παραθέσουμε προκειμένου να στηρίξουμε τη συζήτησή μας σε μια πιο σταθερή βάση που θα ενισχύει ή θα αποδυναμώνει η άποψη και οι παρατηρήσεις καθενός μας, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να βγαίνουν πιο ασφαλή συμπεράσματα από τους αναγνώστες.
 
Καλό θα είναι να τις παραθέσουμε προκειμένου να στηρίξουμε τη συζήτησή μας σε μια πιο σταθερή βάση που θα ενισχύει ή θα αποδυναμώνει η άποψη και οι παρατηρήσεις καθενός μας, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να βγαίνουν πιο ασφαλή συμπεράσματα από τους αναγνώστες.
Τέτοιο βάθος έρευνας και μελέτης δεν έχω...
Τις παρατηρήσεις και τα δικά μου αυτονόητα κατέθεσα...
 
Καλημερα και χρονια πολλα σε μενα μου ετυχε μια φορα να βγει μαλακο αυγο αλλα η αναπαραγωγη μου δεν ηταν καλη φετος ειχα μια καναρα που τα ταιζε τα μικρα αλλα μωλις αρχιζαν να μεγαλωνουν και να βγαζουν πουπουλα μου ψωφαγανε
 
Back
Top