Αναπαραγωγή Αυγά σε παραμάνα

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης vagbird
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Από τη στιγμή που θα γεννήσει η κανάρα το αυγό πόσο χρονικό περιθώριο έχω για να το πάρω για να το βάλω σε παραμάνα

Από την στιγμή που θα γεννήσει τα αυγά της και δεν τα "προσέχει" τα παίρνεις και τα βάζεις σε μια στοργική θηλυκιά. Παραμάνες μπορούν να γίνουν από πουλιά του ίδιου είδους μέχρι και ιθαγενή κτλ. Γιατί όμως; Η θηλυκιά σου τα τα γέννησε και δεν ασχολείται; Μια θηλυκιά που θα γίνει παραμάνα θα πρέπει να έχει στρώσει φωλιά είτε έχει ήδη αυγά είτε όχι. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καλές παραμάνες είναι τα tibrados και τα κοινά καναρίνια φυσικά. Καλές παραμάνες μπορούν να γίνουν και τα gloster..

Τελευταία επεξεργασία:
Αυτό ανέφερα και εγώ παραπάνω. Αφού γεννήσει τα αυγά ξεχωριστά τα μεταφέρει..

Ισχύουν τα ακόλουθα:
Αφαιρείς το κάθε φρεσκογεννημένο αυγό (γεννιέται συνήθως εντός διώρου από την ανατολή) για τις 3 πρώτες ημέρες ή το αντικαθιστάς καλύτερα με ομοίωμα αυγού το οποίο βρίσκεις στο εμπόριο και την 4η τα επιστρέφεις στη φωλιά. Τα διατηρείς σε σκοτεινό, δροσερό μέρος, χωρίς ξηρότητα αέρα. Έπειτα τα επαναφέρεις στη φωλιά (σε όποια κατάλληλη φωλιά).
Εντωμεταξύ σε θηλυκό καναρίνι που είναι ήδη πυρωμένο, δίνεις φωλιά και νήμα ώστε να τη στρώσει. Αν δεν τη στρώσει, τη στρώνεις μόνος σου κι ελπίζεις ότι θα κλωσσήσει τα αυγά. Καλό θα ήταν να μαρκάρεις με μαλακό μαρκαδόρο για παιδιά (ο διαλύτης δλδ να μην είναι τοξικός) τα αυγά που θα μεταφέρεις, ώστε να ξέρεις ποια είναι στην περίπτωση που και η παραμάνα κάνει (άσπορα) αυγά. Το μαρκάρισμα πρέπει να γίνει προσεκτικά μην σπάσουν τα αυγά και όχι στην περιοχή του αεροθαλάμου (το αντίθετο από τη μυτερή άκρη του αυγού).
Κατά τα άλλα, είμαι της γνώμης ένα θηλυκό πουλάκι να προσπαθεί να ολοκληρώσει όλη του την αναπαραγωγική διάθεση, να του δίνεται δλδ η δυνατότητα να ανταποκριθεί πλήρως, μέχρι του τέλους.
Και να τονίσω ότι συχνά - πολύ συχνά οι κανάρες δεν βιδώνονται στη φωλιά μέχρι την άφιξη του τρίτου αυγού και κάποιοι φροντιστές κάνουν το λάθος και τις θεωρούν ακατάλληλες.
Εσύ @vagbird , για ποιους λόγους αναρωτιέσαι για παρένθετη μητέρα;

@ianos για την ακρίβεια ήθελα να μάθω πόσες ώρες έχω περιθώριο να πάρω το αυγό αφού το γεννήσει 2-3-5 ώρες γιατί αν το κλωσαει κάποιες ώρες αυτό αρχίζει και σχηματίζεται το έμβρυο και αν το πάρω εγώ το αυγό μετά από αυτό το περιθώριο του σταματάω τον σχηματισμό του και πάει χαμένο

@vagbird αν η παρένθετη μητέρα το αποδείξει ιδιαίτερα άμα έχει και δικά της αυγά και "κάτσει" πάνω του αμέσως δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο το έμβρυο. Τώρα όμως που έχει χαλάσει και ο καιρός μετά τα 10-15 λεπτά ήδη διατρέχει κίνδυνο το έμβρυο ειδικά αν η υγρασία είναι πάνω τα 60%.

Οι καλύτερες παραμάνες για καναρίνια είναι οι μούλοι ,τα θηλυκά καρδερινοκαναρα. Για ποιο λόγο όμως θέλεις να τα βάλεις σε παραμάνα; Τα αυγά τα παίρνουμε το πρωί και τα τοποθετούμε σε σκοτεινό μέρος σε μπωλ με σπορακια και έχουμε περιθώριο μια βδομάδα να μπουν για εκκόλαψη . Πρέπει να μας πεις όμως αν παράλληλα έχεις πουλί που είναι στην ίδια αναπαραγωγική φάση με τη καναρα σου ,πρέπει να τα συγχρονίσεις .Να είναι και εκείνη σε φωλιά ήδη. Ετσι θα μπορέσεις άμεσα να βάλεις τ αυγά την 4η μέρα που ξεκινά συνηθως το κλωσσημα χωρίς να χρειαστεί να περιμένεις ή ν αντικαθιστάς τ αυγά με πλαστικά . Τα πουλιά ξέρουν τι κάνουν , δεν χρειάζεται να επεμβαίνουμε άσκοπα αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος .

Back