Όταν με το καλό έρθει η ώρα που τα πουλιά μας θα αντικρύσουν τους νεοσσούς τους να ξεπροβάλλουν ένας ένας μέσα απο την 14ήμερη κρυψώνα τους, αρχίζει η μεγάλη ευθύνη μας, να παρέχουμε σε κάθε στιγμή φρέσκια τροφή κάτάλληλη για την γρήγορη και χωρίς προβλήματα ανάπτυξή τους.
Πέρα απο ένα καλό μίγμα σπόρων, η αυγοτροφή που θα προσφέρει τις απαραίτητες ζωικές πρωτείνες στους νεοσσούς είναι ίσως το βασικότερο κομμάτι της διατροφής αυτό το διάστημα. Για αυτό το λόγο επιβάλλεται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στην συνταγή που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα. Στο διάστημα αυτό σταματάμε σίγουρα τα συνθετικά συμπληρώματα και για να μην συνεχίσουμε να "φορτσάρουμε " τα πουλιά αλλα και γιατί γνώμη μου είναι οι νεοσσόι αυτό το διάστημα να μην έχουν μεγάλες ποσότητες συνθετικών ουσιών στο διαιτολόγιό τους. Παράλληλα πρωτεινικές τροφές με τα αμινοξέα μεθειονίνη και λυσίνη, που λείπουν απο τους περισσότερους σπόρους και συναντώνται κυρίως, αλλα όχι μόνο στα ζωικά τρόφιμα, πρέπει να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο μίγμα. Τέτοιες είναι πρώτα απο όλα το αυγό αλλά και η σόγια. Ένα μέρος επίσης απο το ράσκ ή την φρυγανιά που χρησιμοποιούμε μπορεί να αντικατασταθεί με αντίστοιχη καλύτερης ποιότητας πηγή υδατανθράκων και πρωτεινών όπως είναι το προψημένο ρυζάλευρο για μωρά αλλά και ψημένο για λίγη ώρα αλεύρι ολικής άλεσης σιταριού που διατηρεί θρεπτικές ουσίες που πιθανόν τα επεξεργασμένα με όχι γνωστό τρόπο ρασκ και φρυγανιά να έχουνε χάσει.
Η συνταγή λοιπόν έχει ως εξής:
Σε ένα μούλτι τοποθετώ 1 δάκτυλο ρασκ,1 δάκτυλο ψημένο (στους 150 β. Για 10 λεπτα) αλεύρι σίτου ολικής, δύο κουταλιές της σούπας ρυζάλευρο,1κουτάλι του γλυκού μαγιά μπύρας,1 κάψουλα προβιοτικού (την αδειάζουμε),1 κουτάλι ρίγανη,1/2 κουταλιου γλυκάνισο σκόνη και 2 κουταλιές κεμπάπ σόγιας (γυρω στις 10 μπάλλες). Τα κάνουμε όσο μπορούμε σκόνη.Στη συνέχεια κόβουμε εκεί μέσα σε κομματάκια με το μαχαίρι, δύο αυγά (με το τσοφλι γιατι το ασβέστιο είναι πλήρως απαραίτητο στους νεοσσούς) βρασμένα για 12 λεπτά (να χουν κρυώσει καλύτερα). Στη συνέχεια ενεργοποιούμαι ξανά το μούλτι και τα αυγα θρυμματίζονται και ενσωματόνονται στο μίγμα. Το μίγμα δεν λασπώνει γιατί δεν έχουμε βάλει τώρα πια νερό, αφού η υγρασία των δύο και όχι ενός αυγού που χρησιμοποιούσαμε στην προηγούμενη συνταγη
https://community.petbirds.gr/threads/Η-εναλλακτική-αυγοτροφή-μου.11345/
αρκεί για να το κάνει αφράτο. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπόλ .Αν το μίγμα κρίνεται στην πράξη σχετικά στεγνό (και μόνο τότε) προσθέτουμε στα "πεταχτά " μια ή δύο κουταλιές της σούπας νερό και ανακατέβουμε καλά. Η τροφή είναι έτοιμη και διατηρείται 5-6 μέρες φρέσκια στο ψυγείο. Στην ταίστρα τοποθετούμε ποσότητα ώστε να επαρκεί για μισή μερα σίγουρα αν και οι αλλαγές όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία πρέπει να είναι συχνότερες
Πέρα απο ένα καλό μίγμα σπόρων, η αυγοτροφή που θα προσφέρει τις απαραίτητες ζωικές πρωτείνες στους νεοσσούς είναι ίσως το βασικότερο κομμάτι της διατροφής αυτό το διάστημα. Για αυτό το λόγο επιβάλλεται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στην συνταγή που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα. Στο διάστημα αυτό σταματάμε σίγουρα τα συνθετικά συμπληρώματα και για να μην συνεχίσουμε να "φορτσάρουμε " τα πουλιά αλλα και γιατί γνώμη μου είναι οι νεοσσόι αυτό το διάστημα να μην έχουν μεγάλες ποσότητες συνθετικών ουσιών στο διαιτολόγιό τους. Παράλληλα πρωτεινικές τροφές με τα αμινοξέα μεθειονίνη και λυσίνη, που λείπουν απο τους περισσότερους σπόρους και συναντώνται κυρίως, αλλα όχι μόνο στα ζωικά τρόφιμα, πρέπει να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο μίγμα. Τέτοιες είναι πρώτα απο όλα το αυγό αλλά και η σόγια. Ένα μέρος επίσης απο το ράσκ ή την φρυγανιά που χρησιμοποιούμε μπορεί να αντικατασταθεί με αντίστοιχη καλύτερης ποιότητας πηγή υδατανθράκων και πρωτεινών όπως είναι το προψημένο ρυζάλευρο για μωρά αλλά και ψημένο για λίγη ώρα αλεύρι ολικής άλεσης σιταριού που διατηρεί θρεπτικές ουσίες που πιθανόν τα επεξεργασμένα με όχι γνωστό τρόπο ρασκ και φρυγανιά να έχουνε χάσει.
Η συνταγή λοιπόν έχει ως εξής:
Σε ένα μούλτι τοποθετώ 1 δάκτυλο ρασκ,1 δάκτυλο ψημένο (στους 150 β. Για 10 λεπτα) αλεύρι σίτου ολικής, δύο κουταλιές της σούπας ρυζάλευρο,1κουτάλι του γλυκού μαγιά μπύρας,1 κάψουλα προβιοτικού (την αδειάζουμε),1 κουτάλι ρίγανη,1/2 κουταλιου γλυκάνισο σκόνη και 2 κουταλιές κεμπάπ σόγιας (γυρω στις 10 μπάλλες). Τα κάνουμε όσο μπορούμε σκόνη.Στη συνέχεια κόβουμε εκεί μέσα σε κομματάκια με το μαχαίρι, δύο αυγά (με το τσοφλι γιατι το ασβέστιο είναι πλήρως απαραίτητο στους νεοσσούς) βρασμένα για 12 λεπτά (να χουν κρυώσει καλύτερα). Στη συνέχεια ενεργοποιούμαι ξανά το μούλτι και τα αυγα θρυμματίζονται και ενσωματόνονται στο μίγμα. Το μίγμα δεν λασπώνει γιατί δεν έχουμε βάλει τώρα πια νερό, αφού η υγρασία των δύο και όχι ενός αυγού που χρησιμοποιούσαμε στην προηγούμενη συνταγη
https://community.petbirds.gr/threads/Η-εναλλακτική-αυγοτροφή-μου.11345/
αρκεί για να το κάνει αφράτο. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπόλ .Αν το μίγμα κρίνεται στην πράξη σχετικά στεγνό (και μόνο τότε) προσθέτουμε στα "πεταχτά " μια ή δύο κουταλιές της σούπας νερό και ανακατέβουμε καλά. Η τροφή είναι έτοιμη και διατηρείται 5-6 μέρες φρέσκια στο ψυγείο. Στην ταίστρα τοποθετούμε ποσότητα ώστε να επαρκεί για μισή μερα σίγουρα αν και οι αλλαγές όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία πρέπει να είναι συχνότερες