Διατροφή Αυγοτροφή, εναλλακτική πρόταση

jk21

PB Member
Εγγραφή
17 Μαρ 2007
Μηνύματα
1.756
Πόλη
Περιστέρι
η παρασκευη αυγοτροφης απο τους λατρεις των καναρινιων ειναι ενα θεμα οπου υπαρχουν αρκετες παραλλαγες αλλα ολες οι συνταγες κινουνται γυρω απο καποια στανταρ:

>αυγο σφιχτο τριμμενο με ή χωρις το τσοφλι αν δινεται ασβεστιο με αλλο τροπο.
>ρασκ ή φρυγανια τριμμενη για την απορροφηση του νερου στο οποιο πριν διαλυουμε τα συμπληρωματα διατροφης(εγω χρησιμοποιω τριμμενη φρυγανια για παναρισμα που κυκλοφορει σε συσκευασια κιλου γυρω στο 1 ευρω στα δυο γερμανικα μαρκετ που υπαρχουν στην Αθήνα. Το ρασκ δεν μπορω να το βρω παρα μονο απο e-shop και αφου δεν ειμαι εκτροφεας αλλα ερασιτεχνης δεν μπαινω σε αυτη τη διαδικασια)
>τριμμενα λαχανικα(εχω δει συνταγες ειτε με καροτο ειτε με μπροκολο και προσθετω ποτε ποτε στην συνταγη μου)
>τροφες που σε μικρη ποσοτητα εχουν τεραστια βιολογικη αξια(σπιρουλινα ή γυρη-θα προτεινα εναλλαξ)
>συμπληρωματα οπως μαγια που εχει ολο το συμπλεγμα των βιταμινων β και οχι μονο, ή ετοιμα σκευασματα διαφορων εταιριων του εμποριου πολυβιταμινικα ή εξειδικευμενα οπως η χορηγηση βιτ. Ε πριν την αναπαραγωγικη περιοδο(εγω προτεινω εναλλακτικα σιτελαιο για λογους τους οποιους αναφερω σε αλλο ποστ στα συμπληρωματα και το κανουν και αλλοι εκτροφεις αποτι εχω δει σε ιστοσελιδες του εξωτερικου)

πιο σπανια εχω δει σε συνταγη ξενων ιστοσελιδων και χρησιμοποιω μονο οταν υπαρχουν νεοσσοι
>προσθηκη ριζαλευρου του εμποριου για μωρα ενισχυμενο με βιταμινες


η εναλλακτικη μου ομως προταση αφορμη για την οποια γραφω αυτο το ποστ
και την οποια χρησιμοποιω εδω και ενα χρονο ειναι η προσθήκη τριμμενου με μουλτι σε σκονη κιμα σογιας ο οποιος επειδη ειναι απολιπασμενος(εχει βγει το σογιελαιο) εχει πολυ καλη συσταση πρωτεινης 52% με ολα τα αμινοξεα της ζωικης(οπως το αυγο) 32%,υδατανθρακες,15%φυτικες ινες και μολις 1% λιπαρα. Για να προλαβω τυχον ενστασεις οτι ειναι πολυθερμιδικη τροφη να τονισω οτι ειναι η συσταση ξηρης τροφης ανευ νερου και η προσθηκη νερου που ετσι κιαλλιως κανουμε ριχνει τα συνολικα μεγεθη της αυγοτροφης μη αναλογια λιπους συνολικα μειωνεται αφου και το αυγο κυριως αλλα και τα τριμμενα δημητριακα σε χαμηλοτερο βαθμο εχουν περισσοτερα λιπαρα.
τελος για να προλαβω και αλλες τυχον ενστασεις απο οπαδους των ετοιμων αυγοτροφων (οχι αυτους που δινουν κατευθειαν ετοιμη γιατι δεν εχουν χρονο να παρασκευασουν αλλα αυτους που προσθετουν ετοιμη στη συνταγη τους) οτι τα φυτικα αμινοξεα ή οι φυτικες πρωτείνες που αναφερονται στις συσκευασιες των τροφων αυτων δεν ειναι τιποτα αλλο απο σογια που ειναι το φυτο με την μεγαλυτερη συσταση και εισαγεται σε πολυ φθηνη τιμη απο τις εταιριες ζωωτροφων απο την αμερικη με οτι αυτο μπορει να κρυβει.ρωτηστε την green peace να σας πει... Εγω αυτη που χρησιμοπιω τουλαχιστον αν και επιφυλλασομαι ειναι καθαρη στον σχετικο καταλογο της οργανωσης αυτης.

σχετικα με την διατροφικη της αξια σαν πληρη πρωτεινη μοναδικη φυτικη αναμεσα στις ζωικες μπορειτε να δειτε και στο πινακακι της ιστοσελιδας
"http://www.fitnesslogic.gr/diet/learn_diet/learn_diet03.htm"
 
Από ότι ξέρω και είδα εκτρέφεις γκλοστερ .
Το πρόβλημα σε αυτήν την ράτσα είναι ότι το στάνταρ της είναι να προσπαθείς να το κρατάς μικρό σε μέγεθος.
Προσφέροντας του τόσο πολύ πρωτεΐνη έχει σαν αποτέλεσμα τα πουλιά να μεγαλώνουν, δηλαδή να μακραίνουν.
Όσοι εκτρέφουν πουλιά που τα στάνταρ της ράτσας τους είναι κοντά δεν χρειάζεται αυγοτροφη με τόσο πολύ πρωτεΐνη.
 
δημητρη καταρχην να σε ευχαριστησω για την δυνατοτητα που εδωσες αφιλοκερδως σε μενα και σε αρκετους αλλους να ξεκινησουμε με αυτα τα ομορφα πουλακια. Πραγματι πολυ χρησιμη η συμβουλη σου απλα θα ηθελα να σου υπενθυμισω οτι η προσθηκη της φρυγανιας (κυριως υδατανθρακας εξισοροπει την αναλογια θρεπτικων συστατικων.η δυνατοτητα που σου δινει η σογια ειναι να δινεις ισαξια με ζωικη πρωτεινη σαν του αυγου στα πουλια χωρις τα υψηλα λιπαρα του αυγου.σε συγκριση τωρα με τις ετοιμες αν το προσεξεις εχει παρομοιες αναλογιες(οσες δινουν πληροφοριες)αφου επαναλαμβανω τα φυτικα αμινοξεα δεν ειναι παρα σογια(αγνωστης προελευσεως). Εκτος βεβαια αν συνιστας και χρησιμοποιεις και συ σαν παλιοτερος σκετο αγνο αυγουλακι. Να προσθεσω οτι η θρεπτικη αξια του αυγου εναντι της σογιας ειναι μονο οτι εχει και την Β12 που μονο οι ζωικες τροφες εχουν και οι ζωικοι οργανισμοι εχουν αναγκη γι'αυτο και δεν αντικαθισταται πληρως στο διαιτολογιο των πουλιων.
θα ειμαι πιο λιτος παντως στα γκλοστερακια μου. Ευχαριστώ πολυ!
 
παιρνοντας σαν αφορμη το ποστ της Kimi οπου βλεπω οτι τα pet shop σερβιρουν αγνωστα ειδη "αυγοτροφης"
ειπα να κανω την προταση μου πιο συγκεκριμενη:
η συνταγη μου λοιπον ειναι:

βαζουμε στο μουλτι
1 φλυτζανι σογια κιμα (υπαρχει στα μαρκετ πχ ο "fytro" στα 400γρ γυρω στα 2 ευρω)
2 φλυτζανια τριμμενη φρυγανια (υπαρχει σε ολα τα μαρκετ, εγω παιρνω απο το "plus" 1 ευρω το κιλο)
1 κουταλακι γυρη μικρο ρηχο (εγω την παιρνω απο παραγωγο, εχω δει στα μαρκετ την "αττικη"
ή στην μυτη του κουταλιου σπιρουλινα απο καταστηματα υγιεινης διατροφης

1 κουταλακι ρηχο μαγια μπυρας (απο την "κτηνιατρικη" την ειχα παιρει γυρω στα 2 ευρω το 1/2 κιλο)
1 καροτο μικρο
και τα κανω οσο περισσοτερο σκονη γινονται
προσθετω 1/2 κουταλακι σιτελαιο και τεμαχισμενο το αυγο με το τσοφλι(βρασμενο 10 λεπτα και αφου κρυωσει)
και τα χτυπαω με διακοπτομενες ενεργοποιησεις για να μην λασπωσει το μιγμα λιγες φορες
στην συνεχεια τα βαζω σε ενα μπολ σχετικα πλατυ και βαζω με το κουταλι και ανακατευοντας καθε φορα
λιγο λιγο νερο ωσπου το μιγμα να ειναι αφρατο αλλα οχι λασπωδες.
προσθετω ειτε λιγο νιζερ ειτε λιγο chia
καλη τους ορεξη!
 
στην παραπανω συνταγη που υπαρχει και εδω Παρασκευή αυγοτροφής για καναρίνια
τις τελευταιες 2 βδομαδες χρησιμοποιω με πολυ καλη αποδοχη απο τα καναρια και τους νεοσσους χωρις προβλημα και μισο μηλο ή σχεδον 1 ακτινιδιο(εναλλαξ) το οποιο προσθετω πριν το αυγο, την ωρα που ριχνω το ψιλοκομμενο μιγμα σπανακι-τσουκνιδα(αποτην καταψυξη κατευθειαν) γιανα πολτοποιηθουν στο υπολοιπο μιγμα(με βαση τη φρυγανια και τη σογια). Μαλιστα η μυρουδια του ειναι πολυ πιο εντονη και ωραια!
 
Με την προσθήκη του μήλου τα πουλάκια άρχισαν να το τρώνε με όρεξη ενώ πριν κάνανε μούτρα :)
 
Ηθελα να θεσω το εξης ερωτημα:ειναι ασφαλης η σογια για τα πτηνα μας αν παρουμε ως δεδομενο οτι ειναι 100% μεταλλαγμενη;
 
η σογια πραγματι μαζι με την ελαιοκραμβη ειναι τα ειδη που τη στιγμη αυτη στην παγκοσμια παραγωγη κυριαρχουν τα μεταλλαγμενα ειδη τους και αυτο συμβαινει γιατι καλλιεργειται σε μεγαλη εκταση κυριως στις ΗΠΑ οπου τα μεταλλαγμενα ειναι νομιμα.η εισαγωγη της στην ευρωπη για ανθρωπινη τροφη απαγορευεται.συσκευασμενη στην αγορα θα βρεις ειτε σε βιολογικα ειδη που αυτη σιγουρα δεν ειναι μεταλλαγμενη αλλα και στα μαρκετ σε 2 μαρκες. Την μια που προαναφερω σε προηγουμενο ποστ η greenpeace την αναφερει σαν "πρασινη"(μη μεταλλαγμενη). Το ιδιο αναγραφεται και στο προιον. Εγω αυτην συνηθως χρησιμοποιω αν και δεν ειμαι σιγουρος για τιποτα. Γιαυτο που ειμαι σιγουρος ειναι οτι σε παρα πολλα προιοντα που τρωμε αναφερεται οτι περιεχεται ενα προιον εξαγομενο απο τη σογια, η λεκιθινη .σιγουρα η παραγωγη της ευρωπης δεν μπορει να καλυψει σε ποσοτητα αυτην τη χρηση. Εντελως τυχαια οι εταιρειες που εμπορευονται προιοντα σογιας βρισκοται σε ολλανδια -βελγιο οπου υπαρχουν τα λιμανια αμστερνταμ -αμβερσα αντιστοιχα, εμπορικες πυλες των πλοιων που ερχονται απο ηπα...
εντελως τυχαια εκει ειναι και οι μεγαλυτερες εταιριες παραγωγης ζωωτροφων (οπου η χρηση μεταλλαγμενης σογιας δεν απαγορευεται απο οτι ξερω πια). Ολες οι αυγοτροφες γραφουν οτι περιεχουν φυτικα αμινοξεα. Αν σκεφτεις οτι τα φυτικα ειδη με μεγαλη περιεκτικοτητα σε αμινοξεα ειναι τα οσπρια, η σογια και η ελαιοκραμβη(ρουπσεν) τα συμπερασματα δικα σου 😉:)

βεβαια οτι ειναι μεταλλαγμενο δεν ειναι απαραιτητα κακο. Ειναι απλα επικινδυνο αφου δεν μπορουμε να γνωριζουμε την μεσοπροθεσμη επιδραση διατροφης με μεταλλαγμανη ειδη τοσο στον ανθρωπο οσο και στα ζωα.ή το γνωριζουν καποιοι και το αποκρυπτουν...
 
  • Like
Αντιδράσεις: PRO
αφου περιεχει αυγο και γυρη σιγουρα χρειαζεται ψυγειο. Διατηρειται ανετα 4-5 μερες.στην ταιστρα εννοειται δεν την αφηνουμε πολλες ωρες. Αν θες μπορεις να εχεις ετοιμο στεγνο εκτος ψυγειου το μιγμα διχως γυρη και αυγο και να χρησιμοποιεις οση ποσοτητα θες καθε φορα που φτιαχνεις καινουργια. Επισης αν θες διατηρησιμοτητα περισσοτερων ημερων αντι για αυγο αναζητας να βρεις και προσθετεις αυγο σε σκονη(στην Αθήνα υπαρχει σιγουρα και αυγο και κροκος σε σκονη στο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ αλλα πιστευω και σε αλλα μαγαζια του ειδους)αλλα να ξερεις οτι καποια διατροφικα στοιχεια (κυριως βιταμινες,τα αμινοξεα δεν χανονται ) ειναι σχετικα μειωμενες σε σχεση με το φρεσκο αυγο οπως και στις ετοιμες αυγοτροφες.

μπορεις αντι για νερο να "αφρατεψεις" την αυγοτροφη αναμιγνυοντας τους βλαστωμενους σπορους σου στο μιγμα (στο τελος με κουταλι μονο) 😉 . Απο τοτε που αρχισα να το εφαρμοζω εχω παρατηρησει οτι την τρωνε και περισσοτερο. Αν ομως διαλεξεις το νερο σαν λυση τοτε αν διαλυσεις λιγο μελι την κανει και πιο νοστιμη. Αντιθετα η σπιρουλινα συνηθως δεν τους αρεσει οποτε αν την βαλεις θα το κανεις σταδιακα.
 
Back
Top