Διατροφή Αυγοτροφή με τη χρήση κουσκούς (couscous)

Η δυσκολία ανεύρεσης του ρασκ για την χρήση του ως βάση στις συνταγές αυγοτροφής, βρέθηκε στη χρήση του κουσκούς (couscous), ενός σκευάσματος από δημητριακά με παρόμοιες ιδιότητες.

Κουσκούς αντί ρασκ στην αυγοτροφή​

Τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί ανάμεσα στους εκτροφείς καναρινιών η χρήση του ρασκ ως βάση στις συνταγές αυγοτροφής για τα πουλιά της εκτροφής τους.

Η χρησιμότητα του και ο λόγος που το καθιέρωσε είναι η ιδιότητα του να απορροφάει μεγάλη ποσότητα νερού μέσα του, κάτι που κάνει την αυγοτροφή, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, να κρατιέται αφράτη για μεγαλύτερο διάστημα χωρίς να λασπώνει.

Επίσης δίνει τη δυνατότητα (λόγω της χρήσης νερού) να προσθέσουμε εύκολα και να αναμίξουμε υδατοδιαλυτά συμπληρώματα διατροφής.

Η δυσκολία όμως ανεύρεσης του (δεν υπάρχει στα περισσότερα pet shop, μόνο σε e-pet shop του διαδικτύου) από απλούς χομπίστες καθώς και η θρεπτική του αξία που είναι αμφιλεγόμενη (η φράση “επεξεργασμένα δημητριακά” χωρίς σαφή διατροφικά στοιχεία) ήταν η αιτία αναζήτησης κάποιας εναλλακτικής λύσης.

Αυτή βρέθηκε στη χρήση του κουσκούς (couscous), ενός σκευάσματος από δημητριακά (συνήθως σκληρό σιτάρι αλλά όχι μόνο) με παρόμοιες ιδιότητες ως προς την απορροφητικότητα στο νερό, αλλά και στην εμφάνιση (μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος μπουκιάς για ένα καναρίνι όταν διογκωθούν ύστερα από την απορρόφηση του νερού).

Ένα προϊόν που είναι μάλιστα και γνωστής διατροφικής αξίας: Couscous

Συνταγή αυγοτροφής με κουσκούς για ένα αυγό​

ΚουσκούςΗ συνταγή αυγοτροφής που ακολουθεί έχει δοκιμασθεί με μεγάλη επιτυχία, τόσο στην υφή της όσο και στην αποδοχή της από τα πουλιά. Περιέχει φυσικά συμπληρώματα διατροφής αλλά και από μόνη της είναι διατροφικά πολύ μεγάλης διατροφικής αξίας.

Ειδικά αν επιλέξουμε να την αναμίξουμε με βλαστημένους σπόρους που έχουμε ετοιμάσει, τότε είναι ιδανική και ότι καλύτερο για την προετοιμασία των πουλιών για ζευγάρωμα, την ανάπτυξη των νεοσσών και το γρήγορο πέρασμα της πτερόρροιας.

Τοποθετούμε σε ένα μπολ 50 ml νερού (80 ml αν δεν προσθέσουμε στο τέλος βλαστημένους σπόρους) και 50 ml κουσκούς (couscous).

Στο νερό έχουμε ήδη διαλύσει 1 κουτάλι του γλυκού μέλι και ότι συμπληρώματα υδατοδιαλυτά θέλουμε (πολυβιταμίνες, σπιρουλίνα, ασβέστιο κλπ).

2-couscous4.jpgΕγώ προσθέτω μόνο ασβέστιο και στην πτερόρροια, στη μύτη του κουταλιού σπιρουλίνα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε να απορροφηθεί το νερό (10- 20 λεπτά,).

Σε ένα μούλτι τοποθετούμε 1 δάκτυλο φρυγανιά τριμμένη (υπάρχει έτοιμο στο μάρκετ), 2 κουταλιές κιμά σόγιας (ή 1 κουταλιά αυγό σκόνη, έχει στο Μπαχάρ- Εξειδικευμένο Κατάστημα Μπαχαρικών αλλά και σε άλλα παρόμοια μαγαζιά).

Επίσης, 1 κουταλιά μαγιά μπύρας, 1 κουτάλι γύρης (ειδικά πριν την αναπαραγωγή είναι επιβεβλημένη η χρήση της), 1 κουταλιά ρίγανη, 1 κουτάλι θυμάρι και αν βρούμε σε μαγαζί με βότανα σκόνη γλυκάνισο 1 κουτάλι και δόση προβιοτικού για τέσσερις ημέρες.

Τα κάνουμε όσο μπορούμε με το μούλτι σκόνη. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μούλτι κομμένο σφιχτβρασμένο για 12 λεπτά αυγό σε φέτες.

Αυγοτροφή με κουσκούςΜε παλμικές ενεργοποιήσεις του μούλτι, το θρυμματίζουμε και γίνεται ένα με το μείγμα της φρυγανιάς.

Όταν το κουσκούς έχει απορροφήσει το νερό, ρίχνουμε και το μείγμα της φρυγανιάς, αυγού κλπ μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Η αυγοτροφή είναι έτοιμη και την διατηρούμε στο ψυγείο για 4-6 μέρες.

Αν θέλουμε να την κάνουμε ακόμα πιο θρεπτική και μια λιχουδιά υγείας για τα καναρίνια μας, τότε προσθέτουμε ποσότητα του μισού του όγκους της, σπόρους βλαστωμένους.

Η πρόταση μου είναι ένα μείγμα 2 προς 1 σε βάρος κινόα και νίζερ για την προετοιμασία της αναπαραγωγής και 2 προς 1 κινόα και mung bean (ροβίτσα) για περίοδο ανάπτυξης των νεοσσών και την πτερόρροια.

Πρόσθετες σημειώσεις​

Στη διάρκεια της προετοιμασίας για την αναπαραγωγή, προσθέτουμε στα διαλυόμενα συστατικά του νερού 1 κουταλιά σιτέλαιο, την καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης Ε και στο μείγμα φρυγανιάς στο μουλτι 3 brazil nuts που είναι επίσης σημαντικότατη φυσική πηγή σεληνίου, το οποίο μαζί με την βιταμίνη Ε έχουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθούν τη γονιμότητα των πουλιών.

Επίσης την ίδια περίοδο τα φύτρα κινόας μπορούν να εναλλάσσονται με φύτρα σιταριού, που πέρα από την πολύ βιταμίνη Ε που έχουν είναι και πηγή αργινίνης, ενός αμινοξέος που παίζει σημαντικότατο ρόλο στη γονιμότητα.

Στην περίοδο ανάπτυξης των νεοσσών αν δεν δίνουμε κάποια πολυβιταμινη, μπορούμε να προσθέσουμε και 2 κουτάλια ριζάλευρο.

Σχετικό περιεχόμενο​

Συνταγές αυγοτροφής
 
Παρατηρήσεις πάνω στη συνταγή αυγοτροφης με κουσκούς

Δεν ξέρω πόσοι δοκιμάσει να κάνετε τη συνταγή αυγοτροφής με τη χρήση κουσκούς (couscous) που έχω προτείνει, αλλά σήμερα ανακάλυψα ένα στοιχείο που ίσως σε κάποιους από σας ήταν αιτία να μην πετύχει.

Έχω δοκιμάσει με επιτυχία διαφόρους τύπους (μάρκες κουσκούς), είτε από αυτές που βρήκα σε μαγαζιά γύρω από την λαχαναγορά της Αθήνας (με είδη διατροφής μουσουλμάνων), είτε το κουσκούς που υπάρχει στα καρφούρ και στο Μαρινόπουλο με την ονομασία της ίδιας της εταιρίας.

Σήμερα είπα να δοκιμάσω τα "ελληνικά" και πήρα Μίσκο. Η απορροφητικότητα του (τουλάχιστον άβραστο που μέχρι τώρα το έφτιαχνα) ήταν ελάχιστη και δεν μαλάκωσε αρκετά. Ίσως κάποιοι να το έχουν πάθει και σκέφτηκα να το επισημάνω. Προφανώς είναι άλλος ο τρόπος παρασκευής του και οι ιδιότητες του και μονό στο σχήμα έχει σχέση με το γνήσιο.

Έκανα το σχόλιο για αυτή την παρατήρηση, αλλά μπορεί ο καθένας να πει τις δικές του εμπειρίες και απορίες.
 
Αν το βράσουμε, μεταβάλλεται (μειώνεται) η θρεπτική του αξία;
 
dgk είπε:
Αν το βράσουμε, μεταβάλλεται (μειώνεται) η θρεπτική του αξία;
Όχι σημαντικά, δεν νομίζω, απλά γίνεται μεγάλη απορρόφηση νερού και η αυγοτροφή θέλει αρκετή φρυγανιά μετά για να μην έχει λασπώδη υφή. Πέρα από αυτό, νομίζω ότι το προϊόν (μάρκα) που χρειάζεται βράσιμο δεν είναι το γνήσιο κουσκούς που εννοείται το επιλέγουμε για να αντικαταστήσει σε ποιότητα και ευκολία εύρεσης το δυσεύρετο σε πολλούς rask.

Είδα και κάποιο στο Βασιλόπουλο "εισαγόμενο" στο ράφι με τα oriental είδη (αραβικά, μεξικάνικα, κινέζικα φαγητά) αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει και είναι και πιο ακριβό.
 
Να ρωτήσω Δημήτρη αν μπορούμε την φρυγανιά στην αυγοτροφή με κουσκούς να την αντικαταστήσουμε με ρυζάλευρο ή να τα βάλουμε μισό μισό;
 
Το κάνω και εγώ κατά ένα μικρό ποσοστό στην περίοδο που υπάρχουν νεοσσοί επειδή βοηθάει να μην είναι πολύ υδαρή και έχει και πρόσθετες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (εννοείται δεν χρησιμοποιώ τότε άλλο συνθετικό σκεύασμα βιταμινούχο). Όμως το σιτάρι έχει πιο υψηλής αφομοίωσης αμινοξέα σε σχέση με το ρύζι. Το πολύ ρυζάλευρο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Αφαίρεσε 2 κουτάλια φρυγανιά, βάλε 2 κουτάλια ρυζάλευρο. Στο Βασιλόπουλο είχα δει και κάποιο που έχει 20% αλεύρι κινόα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: lizard
Νομιζω οτι ολοι μας παμε να συγκρινουμε σε υφη την αυγοτροφη την δικη μας με αυτη του εμποριου και εκει ειναι το λαθος μας. Οι ετοιμες αυγοτροφες νομίζω οτι ειναι ψημενες για αυτο και ειναι τραγανες. Αν δεν την βαλουμε στο φουρνο και εμεις θα ειναι παντα λασπωμενη, αυτο εχω καταλαβει.
 
Οι ετοιμες αυγοτροφες ειτε ειναι σε ξηρη μορφη (οποτε χρειαζονται σιγουρα να αφρατεψουν και υπαρχουν διαφοροι τροποι, μουσκεμα με καποιο χυμο, χρηση ρασκ κλπ) ειτε ειναι σε πατε μορφη που ειναι παρομοιας υφης με την φτιαχτη.

Εγω προσωπικα δεν εχω να ζηλεψω και δεν προσπαθω καθολου να πετυχω την υφη της ετοιμης (ξηρης).

Οσο για τα υλικα της φτιαχτης (κουςκους, φρυγανια) ειναι ηδη ψημενα σκευασματα.
 
Εγω δοκιμασα την συνταγη με κουσκους αγορασμενο απο το κεντρο (τουρκικο ψιλο πληγουρι) και εδοσε καλα αποτελεσμετα οσον αφορα την αποροφηση του νερου η μορφη του τελικου προιοντος μιαζει με το πατε αυγοτροφης το ετοιμο. Το αλλο δε κουσκους της ελληνικης ετερια νομιζω οτι προκειτε για παστα και οχι για φυσικο προιον.
 
Το λεγόμενο κους-κους των εταιρειών ζυμαρικών, είναι απο σιμιγδάλι ψημένο και συμπεριφέρεται όπως όλες οι πάστες και τα μακαρόνια τους, ΔΕΝ ΜΟΥΛΙΑΖΟΥΝ.

Η αυγοτροφή που φτιάχνουμε όλοι όσοι το θεωρούμε απαραίτητο συμπλήρωμα για τα πουλιά μας, χρησιμοποιείται τις ανάλογες εποχές και όχι απλώς δεν επιθυμεί να συγκριθεί ή να μιμηθεί τις έτοιμες αυγοτροφές, αλλά προέκυψε απο την ανάγκη να έχουμε αυγοτροφές μαλακιές, εύκολα διαχειρίσιμες ιδιαίτερα την αναπαραγωγική περίοδο.
 
Μακη το γνησιο κουσκους (ειτε στα καταστηματα του κεντρου με oriental προιοντα) ειτε το σκευασμα careffur couscous που υπαρχει μονο στα καρφουρ και στο μαρινοπουλο εχουν πολυ καλη αποορροφητικοτητα. Εχουν και πιο λευκο χρωμα σε σχεση με τα υπολοιπες γνωστες ελληνικες μαρκες που πραγματι ειναι αλλο προιον (παστα).

Δοκιμασε και καλη ορεξη. 😉😄
 
Τι αναλογία έχει το κους κους; Δηλαδή πόσο μέρος νερό και πόσο κους κους βάζεις; Και πόσα μέρη αυγοτροφή μετά;
 
Back
Top