Διατροφή Αυγό / Αυγοτροφή / Δίαιτα & Πτερόρροια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ianos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ianos

PB Supporter
Εγγραφή
31 Ιαν 2011
Μηνύματα
13.010
Πόλη
Νέα Σμύρνη
Καλημέρα. Έχω λοιπόν τον Fluently, ένα αρσενικό Τιμπράντο 10 ετών. Παραδοσιακά ο Fluently ξεκινά πτερόρροια κατά τα μέσα Αυγούστου και η περίοδος αυτή διαρκεί 2 μήνες.
Στις αρχές Αυγούστου παρατήρησα λοιπόν ότι είχε παχύνει....όχι τίποτε εξωπραγματικό, αλλά το λιπάκι του το είχε. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να μην τον φουλάρω όπως κάθε χρόνο με πρωτεϊνούχες τροφές όπως κάθε χρόνο, αλλά ούτε και με λιπαρές. Άλλωστε σκέφτηκα ότι το μείγμα που τρώει τα τελευταία περίπου 8 έτη, Manitoba best premium, ήταν ήδη αρκετά πλούσιο. Του έδινα λοιπόν επί ένα μήνα 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους την ημέρα (τους καθάριζε κανονικά), καθημερινά χορταρικά (ραδίκια, γλυστρίδα, ζωχούς, βασιλικό), και αυγό ή αυγοτροφή μία φορά την εβδομάδα στην αρχή για να δω πως πάει. Όλα αυτά σε αντίθεση με κανναβούρι, λευκή περίλα, κία, καμελίνα, νίζερ, κινόα, που αποτελούσαν τα προηγούμενα έτη τα σχεδόν καθημερινά συμπληρωματικά πρόσθετα τρόφιμα, σε όλη την περίοδο της πτερόρροιας. Φρούτα δεν δίνω ούτως ή άλλως. Δεν έβλεπα πολλά φτερά ή πούπουλα να αλλάζουν.
Παρατήρησα όμως ότι όποτε του έδινα αυγοτροφή (cede morbido) ή αυγό, την επόμενη ημέρα είχα αρκετά περισσότερα φτερά και πούπουλα στο κλουβί. Προϊόντος του χρόνου, φτάνοντας στα μέσα Σεπτεμβρίου αύξησα το αυγό / αυγοτροφή σε δύο κι έπειτα σε 3 φορές την εβδομάδα και μου έγινε εμφανές ότι κάθε φορά που του τα πρόσθετα στο σιτηρέσιό του, την επόμενη ημέρα έβλεπα πληθώρα φτερών και πούπουλων.
Έβγαλα το συμπέρασμα λοιπόν ότι η παροχή πρωτεΐνης έχει άμεση ανταπόκριση στην επαγωγή του νέου πτερώματος.
Φυσικά πρόσφατα σταμάτησα και την περιορισμένη διάθεση σπόρων, του δίνω παραπάνω κι όσο φάει, έως το τέλος της φάσης αυτής, κι έπειτα για δίαιτα βλέπουμε, αναλόγως με τον καιρό, καθώς στα κρύα, μια και τον έχω έξω, υπάρχει υπερεπάρκεια λιπαρών. Επίσης είδα ότι το αυγό προκαλεί σε μεγαλύτερο βαθμό πτώση φτερών (συνεκδοχικά και αναγέννηση νέων) από ό,τι η αυγοτροφή.
Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν είναι ούτε επιστημονική γνώση, ούτε στατιστική, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι αν κατά την πτερόρροια όσο ο καιρός επιδεινώνεται θερμοκρασιακά τουλάχιστον, τόσο μικραίνει και το χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος αυτής.
 
Θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε όλοι στα δικά μας καναρίνια την επίδραση της αυγοτροφής στη πτερόρροια. Και να αναφέρουμε εδώ ή σε κάποιο άλλο συγκεκριμένο ποστ τα αποτελέσματα συνοδευόμενα από επιπρόσθετες πληροφορίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την αύξηση πτώσης της φτερών, όπως η μεταφορά κλουβιού από εξωτερικό σε εσωτερικό χώρο, ώστε όσο είναι δυνατόν να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η πτερόρροια να οφείλεται σε άλλον παράγοντα.
 
Back
Top