Διατροφή Αυγό ή αυγοτροφή;

MrNek36

PB Member
Εγγραφή
28 Απρ 2018
Μηνύματα
539
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους, βλέπω στο φορουμ θεματα για αυγοτροφή παρασκευή της κτλ. Θέλω να ρωτήσω ποιά η διαφορά της απ το σφιχτό αυγό που δίνουμε; Τι ωφελεί περισσότερο στην περίοδο ηρεμίας, τι στην πτερροροια και τι στην αναπαραγωγική περίοδο; Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων:D
 
Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, την αυγοτροφή μπορείς να την εμπλουτίσεις και με άλλα υλικά, όπως ρίγανη, θυμάρι, ελαιόλαδο, σκόρδο, πιπεριά κλπ, χτυπημένα στο μπλέντρερ. Έτσι γίνεται ακόμη πιο θρεπτική, ενώ πχ μπορείς να εμπλουτίσεις και ευκολότερα το μενού των πουλιών σου με τροφές που σκέτες ενδεχομένως να μην της τρώγανε. Επίσης είναι και πιο ανθεκτική σε σχέση με το αυγό που πρέπει να απομακρυνθεί ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες.
Μια καλή λύση είναι να ρίχνεις ένα αυγό στο μίγμα αυγοτροφής με το τσόφλι και να το λιώσεις με το πιρούνι (για να μην γίνει λάσπη). Έτσι όμως θα πρέπει επίσης να γίνεις προσεκτικός για το χρόνο που θα υπάρχει η αυγοτροφή στο κλουβί. Και το σκέτο αυγουλάκι όμως καλό είναι, αρκεί να έχει βραστεί καλά. Εγώ σε αυτήν τη φάση (προετοιμασίας) δίνω αυγό με το τσόφλι βρασμένο, 3 φορές την εβδομάδα.
Πρόσφατα ο κύριος Μάκης άνοιξε ένα θέμα σχετικά με το πόσο οι αυγοτροφές εμπεριέχουν πραγματικό αυγό ή είναι απλά θρεπτικά πρωτεινούχα σκευάσματα, γιατί τίθεται και ένα θέμα κόστους (https://community.petbirds.gr/threads/Αυγοτροφές-χωρίς-αυγό.32502/).
Επίσης στην πτερόρροια και την προετοιμασία αναπαραγωγής είναι απαραίτητο σε μεγαλύτερες ποσότητες (3 φορές την εβδομάδα).
Αυτά γνωρίζω και ελπίζω να μην κάνω κάπου λάθος, για περισσότερα οι πιο έμπειροι!
 
Νομίζω κατάλαβα αλλά θα ήθελα κάποιες επιπλέον πληροφορίες, όπως με τι υλικά ενισχύουμε την αυγοτροφή, πόσο παραπάνω αντέχει στο κλουβί, ποιες μάρκες είναι οι καλύτερες;
 
Δεν υπάρχει στάνταρ. Ο καθένας βάζει ότι θεωρεί ο ίδιος ότι χρειάζονται τα πουλιά του φτιάχνοντας μια συνταγή που ακολουθεί. Τέτοιες συνταγές μπορείς να βρεις αρκετές εδώ αυγοτροφές, μαζί με άλλα θέματα που νομίζω ότι απαντούν στις ερωτήσεις σου.
 
Νομίζω κατάλαβα αλλά θα ήθελα κάποιες επιπλέον πληροφορίες, όπως με τι υλικά ενισχύουμε την αυγοτροφή, πόσο παραπάνω αντέχει στο κλουβί, ποιες μάρκες είναι οι καλύτερες;

Υπάρχουν δύο ειδών, οι ξηρές και οι πατέ (υγρές). Εγώ δίνω την ξηρή της easyrem. Όσο για το πόσο παραπάνω σχετικό είναι, ούτε να ξεχαστείς ούτε να είσαι και πάνω απ το κλουβί. Μία μέρα με νορμάλ καιρικές συνθήκες νομίζω δεν υπάρχει πρόβλημα.
Όσο για τα υλικά, υπάρχουν πολλές οδηγίες εδώ και βιντεάκια στο youtube. Ένα πολύ καλό άρθρο είναι και αυτό εδώ:
https://community.petbirds.gr/threads/Ασφαλή-και-τοξικά-φυτά-και-καρποί-για-τα-πουλιά.26454/
Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις, λίγο ριγανούλα, θυμάρι, τριμμένη φρυγανιά, λαδάκι, καμιά πιπεριούλα και κομπλε είσαι! Σιγά σιγά θα καταλάβεις και μόνος σου τις αναλογίες και τι έχει αποδοχή από τα πουλάκια σου.
 
Ασφαλώς και πρέπει να έχεις μια αυγοτροφη του εμπορίου...
Η καλύτερη είναι αυτή που τρώνε με όρεξη τα δικά σου πουλιά...
πχ. Εγω χρησιμοποιώ την Raggio Di Sole Lipo Soft - Ουδέτερη Pate Αυγοτροφη..
Μια γρήγορη συνταγή για έτοιμη Αυγοτροφη είναι η παρακάτω.
-Τρία τέσσερα κομμάτια μπρόκολο με τα φύλλα τους αν έχουν..
- ένα αυγό καλά βρασμένο
- 5-6 brazilian nuts
- ένα κουταλάκι ηλιόσπορους καθαρισμενους ωμους..
- 1 κουταλάκι σουσάμι
-1 κουταλάκι ρίγανη
-1 κουταλάκι θυμάρι
-1 κουταλάκι αποξηραμένο βασιλικό
-1 κουταλάκι γύρη
-1 κουταλάκι μέλι
Προσθέτεις λίγη φρυγανιά τριμμένη και λίγη Αυγοτροφη εμπορίου για να μην λασπωσει και τα βάζεις στο μουλτι...
Δίνεις στα πουλιά και το υπόλοιπο στο ψυγείο για την επόμενη μέρα..
FB_IMG_1525764080467.webp FB_IMG_1525764085450.webp
 
Back
Top