Αναπαραγωγή Αυγό μικρό χωρίς κροκο

Ρανια.κ

PB New Member
Εγγραφή
15 Απρ 2016
Μηνύματα
175
Πόλη
Πεύκη
Καλησπέρα κ πάλι. Έχει τύχει ποτέ σε κάποιον αυγό χωρίς κρόκο; Το δεύτερο ζευγαρακι μου έκανε ένα αυγό ιδιαίτερα μικρό κ δεν έχει κρόκο. Ή θηλυκιά αυτή έχει κάνει πολλά αυγά αλλά ποτέ πουλακι. Με προετοιμασία διατροφικη κανονικά. Ίσως να έφταιγε ο παλιός αρσενικός γιατί ήταν μεγαλος. Τώρα το αυγο το εκανε με έναν αλλο. Αυτή είναι σχεδόν δύο χρονων.
 
Αυτό που φταίει για το μικρό αυγό χωρίς κρόκο (ναι τυχαίνει) είναι η έλλειψη ασβεστίου. Μετά από τόσα αυγά δεν έχει μείνει και πολύ διαθέσιμο ασβέστιο για να κάνει ένα φυσιολογικό αυγό. Πόσες γέννες έχει κάνει; Από πόσα αυγά; Και τι πηγές ασβεστίου τις έχεις διαθέσιμες όλον αυτόν τον καιρό?
 
Κάνει αυγά συνέχεια είτε την έχω μόνη της είτε με αρσενικό. Το Σεπτεμβριο την είχα πάει κ σε ένα κτηνίατρος που ξέρει από πουλιά κ μ είπε πωςαλλον έχει πολλοικυστικες ωοθήκες. Της έχω πάντα σουπιοκοκκαλο κ τώρα δίνω κ αυγό γιατί ζευγαρώνει συνέχεια με τον αρσενικό.
 
Της έχω πάντα σουπιοκοκκαλο
Δεν αρκεί αυτό... Πάντα κόκκαλο σουπιάς, τσόφλι αυγού και όταν περιμένουμε ωοτοκίες και πολλά αυγά προσθέτουμε στη διατροφή των θηλυκών και λίγο σουσάμι ωμό που περιέχει πολύ ασβέστιο ( με μέτρο γιατί παχαίνει ).

Ειδικά μόλις κάνει το 2ο αυγό οπωσδήποτε δίνουμε υδατοδιαλυτό ασβέστιο στο νεράκι της για 3-4 μέρες καθημερινά, για να να ανακτήσει το ασβέστιο που έχασε.

Αν είχα ένα τέτοιο θηλυκό θα το έβγαζα εκτός αναπαραγωγής για αρχή, θα έδινα για 5-6 μέρες κάθε μέρα υδατοδιαλυτό ασβέστιο και θα ενίσχυα τη διατροφή του με ό,τι περιέχει πολύ ασβέστιο (κόκκαλο σουπιάς - μπορείς να το ξύνεις μ ένα μαχαίρι πάνω απ΄το αυγό ή την αυγοτροφή που βάζεις, τσόφλι και σουσάμι σε ξεχωριστή αυγοθήκη). Δε ξέρω κατά πόσο πρέπει να συνεχίσει να ωοτοκεί γιατί μετά μπορεί να κινδυνέψει και η ζωή της όπως λέει και σε αυτό το άρθρο: https://community.petbirds.gr/threads/Δυστοκία-των-πτηνών.2759/
 
Θα τη χωρισω με τον αρσενικό. Για το σουσαμι, το πουλακι είναι αρκετά παχυ. Βλέπω λίπος στην κοιλιά αλλά κ στο στήθος. Παρεμπιπτόντως η θηλυκιά με το νεοσσο σήμερα δεν κάθεται σχεδόν καθόλου πάνω του το τάιζει μεν αλλά είναι εκτός φωλιας!
 
Δεν πιστεύω πως η αιτία που το αυγό δεν έχει κρόκο είναι η έλλειψη ασβεστίου.
Η έλλειψη γίνεται εύκολα ορατή όταν δεν δημιουργείται το εξωτερικό περίβλημα (τσόφλι) του αυγού.
Για την έλλειψη του κρόκου είναι άλλα τα αίτια, κυρίως από οργανικές ελλείψεις και ορμονικές ανωμαλίες στον οργανισμό του πτηνού.
Χρήσιμο για την περίπτωση ίσως φανεί και το περιστατικό που έχει καταγραφεί στον τύπο με αυγά κότας που δεν είχαν καθόλου κρόκο μέσα.
Και αν το περιστατικό είναι μεμονωμένο (ένα μόνο αυγό) η κατάσταση ίσως είναι αναστρέψιμη. Αν όμως μόνιμα παρουσιάζεται αυτό σαν φαινόμενο, τότε πολύ φοβάμαι πως όλο αυτό είναι κάτι που θα κάνει το καναρίνι αναπαραγωγικά ακατάλληλο...
Εύχομαι γι' αυτή την περίπτωση να είναι προσωρινό.
 
Back
Top