Αναπαραγωγή Αυγό στον πάτο του κλουβιού

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης geokan21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

geokan21

PB New Member
Εγγραφή
16 Νοε 2020
Μηνύματα
8
Πόλη
Λαμία
Καλησπέρα σας.Τα καναρινάκια μου έκαναν 4 αυγά.Τα είχα αφαιρέσει και τα είχα τοποθετήσει όλα μαζί ώστε να εκκολαφθούν ταυτόχρονα.Χθες το πρωί βγήκε το πρώτο καναρινάκι και το απόγευμα βγήκε το δεύτερο.Σήμερα το πρωί που κοίταξα είδα τα 2 καναρινάκια κανονικά στη φωλιά και τα 2 αυγά να μην έχουν σκάσει.Το απόγευμα ετοιμάστηκα να βγάλω τα αυγά πιστεύοντας ότι είναι άσπορα και είπα να τοποθετήσω 1 ψεύτικο για να έχουν να στηρίζονται τα μικρούλια.Όντως το 1 αυγό ήταν στη φωλιά και απ'ότι το κοίταξα ήταν άσπορο.Το δεύτερο αυγό όμως το βρήκα στον πάτο του κλουβιού και είχε ψόφιο πουλάκι κάτω στον πάτο του κλουβιού.Τα 2 πουλάκια απ'ότι είδα ήταν ταισμένα και με την κανάρα από πάνω τους ευτυχώς.Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν αυτό δείχνει επιθετική συμπεριφορά από τον αρσενικό ή αν είδαν ότι το καναρινάκι ήταν ψόφιο και το πέταξαν στον πάτο του κλουβιού για να προστατέψουν τη φωλιά?Μήπως κινδυνεύουν και τα άλλα πουλάκια?
Πάντως το συγκεκριμένο ζευγάρι πέρυσι μου έκανε 2 γέννες.Στην πρώτη μου έβγαλε 3 πουλάκια (απ'τα 5 αυγά) τα οποία τα μεγάλωσε κανονικά και στην δεύτερη 0 στα 5 (ολα άσπορα).
Όταν η θυληκιά βγαίνει απ'τη φωλιά βλέπω να υπάρχουν καυγάδες αλλά όσο είναι στη φωλιά ο αρσενικός ταίζει χωρίς σταματημό!
 
Όταν η θυληκιά βγαίνει απ'τη φωλιά βλέπω να υπάρχουν καυγάδες
Έχεις παρατηρήσει αν ουσιαστικά την κυνηγάει / πιέζει να επιστρέψει στην φωλιά να ταισει?
 
καμια φορα υπαρχουν και απλοι λογοι και οχι ασθενειες
νευρικα πουλια
ακοπα νυχια
ρηχα φτιαγμενες φωλιες
ζωηρουληδες αρσενικοι που πανε να βατεψουν εντος της φωλιας
κλπ κλπ
ισχυει κατι απο αυτα εδω?
 
@φιλομαθης Έχω στηθεί και τα παρακολουθώ εδώ και καμιά ώρα να δω συμπεριφορές.Λοιπόν η θυληκιά όταν βγαίνει απ'τη φωλιά ο αρσενικός τρελαίνεται.Για λίγο μπαίνει στην φωλιά και κάθεται πάνω απ΄τα μικρά και μετά βγαίνει απ'τη φωλιά και δεν αφήνει τη θυληκιά σε ησυχία μέχρι να επιστρέψει στη φωλιά.Δεν μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να τη ζευγαρώσει.Περισσότερο μου βγάζει ότι την πιέζει να επιστρέψει στη φωλιά.Όταν η θυληκιά επιστρέφει στη φωλιά όλα καλα.Την ταίζει κανονικά και κανένα πρόβλημα!
Το μόνο που ισχύει από όλα αυτά που ρωτάς είναι ότι είναι λίγο άκοπα τα νύχια αλλά όχι τρομερά πράγματα.Τα είχα κόψει τον Ιανουάριο απ'οτι θυμάμαι αλλά όταν τα έβαλα μαζί έπρεπε να τα ξανακόψω.Τώρα με τα μικρά δεν θέλω να τα τρομάξω και να τα πιάσω στα χέρια μου για να τους κόψω νύχια.
Η φωλιά είναι βαθιά σχετικά και ο αρσενικός γίνεται πολυ νευρικός μόνο όταν η θυληκιά βγαίνει απ'τη φωλιά.
 
οπως καταλαβες οι αιτιες που ανεφερα εχουν να κανουν με ατσουμπαλες και νευρικες κινησεις των πουλιων στο μπες βγες απο την φωλια που μπορει να "παρασυρουν" τα αυγα ή και νεοσσους εκτος φωλιας,Αν πεσει νεοσσος εκτος φωλαις δεν νομιζω οτι μπορει να τον επιστρεψουν οι γονεις.τεχνικα εννοω
 
@geokan21 , από αυτά που μας γράφεις, πιθανότατα δεν είναι ο αρσενικός ένοχος. Ίσως το πουλάκι να πέθανε κατά την εκκόλαψή του, ίσως να συντρέχουν και άλλοι λόγοι, π.χ. όπως αναφέρεται παραπάνω, το αυγό να παρασύρθηκε από ένα από τα πουλιά.
Στην επόμενο αναπαραγωγικό κύκλο λοιπόν, βάλε μια πατήθρα σχεδόν να εφάπτεται στο χείλος της φωλιάς, και μισό - ένα εκατοστό πιο πάνω από το χείλος. Έτσι θα μειώσεις την πιθανότητα να παρασυρθεί νεοσσός ή αυγό έξω από τη φωλιά κατά την έξοδο των γονέων.
 
Back
Top