Ανασταλτικές / Υποκινητικές ουσίες
Τα ακόλουθα συστατικά τροφίμων έχει βρεθεί ότι υποκινούν την απορρόφηση του ασβεστίου .
Βιταμίνη D - η βιταμίνη D απαιτείται για τη βέλτιστη απορρόφηση ασβεστίου.
Τα ακόλουθα συστατικά τροφίμων έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου.
Το οξαλικό οξύ - επίσης γνωστό ως εστέρας του οξαλικού οξέος, είναι ο πιο ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας της απορρόφησης ασβεστίου και βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σπανάκι και το ραβέντι και σε κάπως χαμηλότερες συγκεντρώσεις στη γλυκιά πατάτα και τα ξερά φασόλια.
Φυτικό οξύ - ένας λιγότερο ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας της απορρόφησης ασβεστίου από τον εστέρα του οξαλικού οξέος. Η μαγιά έχει ένα ένζυμο (φυτάση), το οποίο χωρίζει το φυτικό οξύ σε κόκκους κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, μειώνει την περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ των ψωμιών και άλλων ζυμωμένων τροφίμων. Μόνο οι συγκεντρωμένες πηγές φυτικού όπως το πίτουρο σίτου ή τα ξερά φασόλια μειώνουν ουσιαστικά την απορρόφηση ασβεστίου.
Νάτριο - η αυξανόμενη πρόσληψη νατρίου οδηγεί στην αυξανόμενη απώλεια ασβεστίου στα ούρα, που οφείλεται ενδεχομένως στον ανταγωνισμό μεταξύ του νατρίου και του ασβεστίου για την επαναρρόφηση στο νεφρό ή στην επίδραση του νατρίου στην έκκριση της παραθυρεοειδούς ορμόνης (PTH). Επειδή οι ουρικές απώλειες αποτελούν περίπου τη μισή από τη διαφορά στη διατήρηση ασβεστίου μεταξύ των ατόμων, το νάτριο από τη διατροφή έχει μεγάλη δυνατότητα να επηρεάσει την μείωση των οστών.
Πρωτεΐνη - όσο η διατροφική πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνεται, η ουρική έκκριση ασβεστίου αυξάνεται επίσης. Εντούτοις, η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης έχει συνδεθεί με τη φτωχή αποκατάσταση των οστεοπορικών σπασιμάτων. Οι τιμές της αλβουμίνης του ορού (ένας δείκτης της θρεπτικής αξίας της πρωτεΐνης) έχει βρεθεί ότι είναι αντιστρόφως ανάλογες του κινδύνου σπασίματος των ισχίων.
Φώσφορος - ο φώσφορος βρίσκεται χαρακτηριστικά στα πλούσια σε πρωτεΐνη τρόφιμα και τείνει να μειώσει την έκκριση του ασβεστίου στα ούρα. Εντούτοις, τα πλούσια σε πρωτεΐνη τρόφιμα τείνουν επίσης να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε ασβέστιο των πεπτικών εκκρίσεων, με συνέπεια την αυξανόμενη απώλεια ασβεστίου στα περιττώματα. Κατά συνέπεια, ο φώσφορος δεν αντισταθμίζει την καθαρή απώλεια ασβεστίου που συνδέεται με την αυξανόμενη πρόσληψη πρωτεΐνης.
Καφεΐνη - η καφεΐνη σε μεγάλα ποσά αυξάνει την ουρική περιεκτικότητα σε ασβέστιο για έναν σύντομο χρόνο.
Πηγή:
Food-Info.net : Ασβέστιο (Ca)