Tσόφλι... φυσική πηγή ασβεστίου... Και όχι μόνο.
Κέλυφος (τσόφλι)
Εξωτερικά υπάρχει το κέλυφος που περιβάλλει και προστατεύει το περιεχόμενο του αυγού που αποτελείται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο και ζυγίζει περίπου 6g .
Η σύσταση του κελύφους
Κέλυφος (τσόφλι)
Συστατικό% ποσοστό
Ανόργανες ουσίες94,50%
Νερό1,50%
Κολλαγόνο (οργανική ουσία)4%
Λεκιθίνη, χοληστερόλη, ένζυμα
Περιέχονται σε μικρότερες ποσότητες
Πίνακας 1: Σύσταση κελύφους
Το χρώμα του κελύφους μπορεί να ποικίλει από άσπρο έως καφέ ανάλογα με το είδος της κότας και δεν έχει επηρεάζει τα διατροφικά ή ποιοτικά χαρακτηριστικά του αυγού. Το κέλυφος είναι πορώδες (εκτιμάται ότι η επιφάνειά του περιέχει περίπου 17000 πόρους), οπότε είναι διαπερατό από τον αέρα, ατμούς, διοξείδιο του άνθρακα, μικρόβια, οσμές κλπ. Οι κατάλληλοι χειρισμοί σε όλα τα στάδια από την παραγωγή του μέχρι και να χρησιμοποιηθεί εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητά του. Προσέξτε: η σωστή συσκευασία του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση του αυγού στην καλύτερη δυνατή κατάστασή του μέχρι να το καταναλώσετε γι’ αυτό προτιμείστε τα συσκευασμένα αυγά!
Μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στη χρόνια επιστημονική διαμάχη σχετικά με το πoιό μέρος του αυγού είναι το πολυτιμότερο διατροφικά. Αντίθετα με αυτό που πιστεύει η πλειονότητα του κόσμου, οι ευεργετικές ιδιότητες του αυγού δε βρίσκονται ούτε στον κρόκο ούτε στο ασπράδι. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το τσόφλι του αυγού είναι αυτό που περιλαμβάνει τα σημαντικότερα θρεπτικά και όχι μόνο συστατικά.
Τσόφλι-«ασπίδα». Τα βέλη δείχνουν σημεία υψηλής συγκέντρωσης βρασόλης.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Kentucky με δημοσίευση τους στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition for Longevity, το τσόφλι του αυγού περιέχει την πολύτιμη ουσία βρασόλη (ουσία που βρίσκεται στο περίβλημα των περισσότερων ουσιών που είθισται να βράζονται) η οποία προκαλεί ένα φοβερό αίσθημα ισχύος και ευεξίας από τα πρώτα μόλις πέντε λεπτά της κατάπoσης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας από τους πρώτους εθελοντές του πειράματος αφού δοκίμασε το τσόφλι του αυγού «νιώθω απίστευτα δυνατός, αδιαπέραστος, σαν να περιβάλλομαι από ένα φυσικό κέλυφος». Η υπέροχη αυτή αίσθηση διαρκεί τουλάχιστον για τρεις ημέρες ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα, η συστηματική κατανάλωση τσοφλιών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη μακροζωία.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσοφλιού δε σταματούν εκεί. Σπουδαία είναι τα οφέλη και για την οδοντική υγιεινή, αφού το μάσημα του τσοφλιού του αυγού δυναμώνει σημαντικά τα δόντια καθιστώντας τα ανθεκτικά σε οποιοδήποτε μικρόβιο. Νέα τα οποία ηχούν ευχάριστα σε όλους εκτός ίσως από τους οδοντιάτρους οι οποίοι αναμένεται να χάσουν μεγάλο μέρος της πελατείας τους. Οι μοναδικές ιδιότητες της βρασόλης έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ipanema οι οποίοι πλέον την αναζητούν και στη σύσταση του κελύφους των σαλιγκαριών, των φυστικιών Αιγίνης και των καρυδιών.
Πηγή : foodbytes.eu - tokoulouri.com