Αυτοσχέδια ταΐστρα για άγρια πουλάκια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Elenie
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Elenie

PB Member
Εγγραφή
30 Νοε 2017
Μηνύματα
440
Πόλη
Αθήνα
Σημερα έφτιαξα με τα παιδιά μια αυτοσχέδια ταϊστρα από πλαστικό μπουκαλι για τα πουλάκια που ίσως τύχει να περάσουν από το μπαλκόνι τώρα το χειμώνα. Την κρέμασα από το σύρμα για τα ρούχα. Έχετε κάνει κάτι παρόμοιο; Θα ερθουν λέτε πουλάκια να φάνε ή θα φοβούνται; Θα δείξει. Φωτο σε λίγο.

19A34BC3-7659-481E-A678-C299372338ED.webp

Πώς σας φαίνεται; Υπάρχει κάτι που θα μπορουσα να διορθώσω; Εννοείται πως θα στείλω φωτο, όταν έρθει κανένας φτερωτός επισκεπτης
 
:DΌμορφη είναι, αλλά από που μπορούν να φάνε τα πουλιά; Πιστεύω πως όταν φυσάει θα κουνιέται αλλά και όταν βρέχει θα βρέχονται οι σπόροι... Η εμπειρία μου (από αγοραστή, ''κανονική'' ταΐστρα) είναι πως ποτέ δεν την πλησίασε κανένα πουλάκι ενώ αντιθέτως μαζεύονται πολλά πουλάκια σε αυτοσχέδιες ανοιχτού τύπου (μπολ) καλυμμένες.
Καλή τύχη πάντως! 🙂
δες κι αυτές

 
Ευχαριστώ για τα άρθρα. Τρώνε από μικρές τρυπούλες που υπάρχουν πάνω από τα κλαδάκια. Όσο για τη βροχη, προστατεύονται οι σπόροι από τ μπουκαλι, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο άνοιγμα. Τώρα για το φύσημα, σίγουρα, όσο κουνιούνται και τα λεπτά κλαδιά ενός δέντρου υποθετω. Ελπίζω να βοηθήσω κανένα πεινασμένο πουλάκι, και αν όχι, oh well, τουλάχιστον προσπάθησα. 😉
 
Πολύ όμορφο το αποτέλεσμα, το κατά πόσο θα την τιμήσουν, θα το δούμε :)
Δεν έχω δυστυχώς φωτογραφία από τη δική μου αλλά έχω κάνει το εξής:
Έχω χρησιμοποιήσει ένα κρεμαστάρι ζαρντινιέρας,
upload_2017-12-29_16-49-19.webp
έχω στρώσει στον πάτο σήτα παραθύρων, την οποία έχω σηκώσει λίγο να κάνει ένα μικρό βάθος να μη κυλάνε τα σπόρια κάτω και από πάνω έχω προσαρμόσει με συρματάκια ένα πλαστικό πιατάκι ζαρντινιέρας μεγαλύτερου μεγέθους από το κρεμαστάρι, ώστε να μην βρέχονται οι σπόροι πολύ.
Ότι κάπως θα βρέχονται εννοείται, γι' αυτό έβαλα ψιλή σήτα στον πάτο, για να μη λασπωνουν.
Έχει αποδοχή, βέβαια περισσότερο από δεκαοχτούρες και περιστέρια αλλά και σπουργίτια και προσφάτως και δενδροφυλλοσκόποι.
 
Ελένη, βλέποντας την ταΐστρα σου, έχω να σου πω τα ακόλουθα:
Πρώτα από όλα συγχαρητήρια που έβαλες και τα παιδιά να συμμετέχουν στο έργο. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στη διαπαιδαγώγηση, κατά τη γνώμη μου. Από την άλλη πλευρά ελπίζω η ταΐστρα να είναι, ιδανικά, σε άλλον χώρο από αυτόν στον οποίο βρίσκονται τα πτηνά σου, διότι σε γενικές γραμμές θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε επαφή των οικόσιτων πουλιών με ελεύθερα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, αν π.χ. κάποιο άγριο πουλάκι καθήσει πάνω στο κλουβί ενός πετ. Μετά, θα προτιμούσα στη θέση σου η ταΐστρα να βρίσκεται σε στεγασμένο χώρο, π.χ, στην άκρη ενός μπαλκονιού, ώστε να μην βρέχεται, διότι οι νοτισμένοι σπόροι συχνά αναπτύσσουν παθογόνους μικροοργανισμούς. Τέλος, δεν μου φαίνεται καθόλου καλή ιδέα, η ταΐστρα να βρίσκεται κοντά στα σύρματα στα οποία απλώνεις, διότι ενδεχομένως τα τελευταία να λερωθούν από κουτσουλιές, και δεν είναι μόνο η καθαριότητα που θα σε απασχολήσει, αλλά και κάποια μολυσματικά παράσιτα που μπορεί να μεταφερθούν, υπό ορισμένες σπάνιες βεβαίως συνθήκες από τα πουλιά στον άνθρωπο (ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένους ή σε μικρά παιδιά).
Οπότε, θα έλεγα, αν είναι εύκολο κρέμασε την ταΐστρα από μία κρεμάστρα, ένα σύρμα ή κάτι άλλο σε στεγασμένο χώρο, μακρυά από τα πτηνά και την μπουγάδα σου.
 
Έχεις δίκιο. Για άλλη μια φορά σκέφτηκες παράγοντες που μου διέφυγαν εντελώς, γι αυτό και πάντα θεωρώ τη γνώμη σου σημαντικη. Ίσως θα ήταν καλύτερα να την κρεμάσω από τα ψηλα κλαδιά της καρυδιάς στην αυλή; Είναι το δέντρο που φαίνεται κάτω. Εκεί βέβαια φοβάμαι για τις γάτες, αλλά λογικά τα άγρια πουλια θα γνωρίζουν από τέτοιους κινδύνους. Είναι σίγουρα πιο ασφαλές και για τα δικά μου πουλάκια και ίσως τα κλαδιά του δέντρου δίνουν μεγαλύτερο αίσθημα ασφαλείας στα άγρια. Θα το κάνουμε σαν πρότζεκτ με τα παιδιά αύριο, τους αρέσουν τέτοιες περιπέτειες. (Έτσι φαίνονται στα μάτια τους.)
 
Back
Top