Παπαγάλοι Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος τίμνιχ (Psittacus timneh)

Ο γκρίζος αφρικανικός παπαγάλος τίμνιχ (Timneh African grey parrot), είναι παπαγάλος της Δυτικής Αφρικής. Παλαιότερα ταξινομημούνταν ως υποείδος του αφρικανικού γκρίζου παπαγάλου του Κονγκό, ενώ πλέον θεωρείται ξεχωριστό είδος.

Περιγραφή του γκρίζου παπαγάλου τίμνιχ​

Γκρίζος αφρικανικός παπαγάλος τίμνιχ

Ο Τίμνιχ είναι ένας παπαγάλος μεσαίου μεγέθους με μήκος 28-33 εκ. και βάρος 275-375 γρ. Το φτέρωμα του είναι κυρίως γκρίζο, με λευκή μάσκα προσώπου και ανοιχτόχρωμα κίτρινα μάτια.

Ένας παπαγάλος που μοιάζει πολύ με τον African grey του Congo, μικρότερος όμως σε μέγεθος με πιο θαμπή καστανή ουρά (κόκκινη του Κονγκό) και πάνω ράμφος στο χρώμα του δέρματος (μαύρο του Κονγκό).

Διάκριση φύλου​

Ο γκρίζος παπαγάλος τίμνιχ όπως και ο γκρίζος παπαγάλος του Κονγκό, δεν παρουσιάζει φυλετικό διμορφισμό. Η διάκριση του φύλου γίνεται με τεστ DNA ή με την ενδοσκοπική μέθοδο.

Συμπεριφορά​

Ο παπαγάλος Timneh είναι στενά συνδεδεμένος με αυτόν του Congo. Είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια πτηνά στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μέση Ανατολή λόγω της μακροζωίας και της ικανότητάς τους να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία.

Ο Τίμνιχ είναι λιγότερο νευρικός, πιο εξωστρεφής προς τον άνθρωπο, πιο ανεξάρτητος και μπορεί να μάθει να μιλά σε νεαρότερη ηλικία από τον γκρίζο του Κονγκό.

Ως ανεξάρτητος χαρακτήρας πουλιού, το οποίο μάλιστα θα έχετε για το υπόλοιπο της ζωής σας, έχει μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να αναφερθούν. Οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή. Μέχρι να αρχίσει η σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας, του αρέσει να ορίζει εκείνος το μέχρι που θα πλησιάζετε εσείς και όπως όλοι οι παπαγάλοι, θα βρομίζει αρκετά.

Αξιοσημείωτες είναι οι πρωτοβουλίες που παίρνουν στο παιχνίδι.

Στα υπέρ τώρα, το μικρότερο μέγεθος τους κάνει πιο βολικούς για κάποιον που θέλει μεγάλο παπαγάλο σε μικρότερο χώρο. Είναι ένα πουλί το οποίο δεν υστερεί σε τίποτα του ξαδέρφου του από το Κονγκό.

Θα σας καταπλήξει με την στάση που κρατάει και πόσο του αρέσει να σας παρατηρεί. Όταν θέλει να καθαρίσετε το κλουβί του, μπορεί να βρομίσει τα ΠΑΝΤΑ. Αν του έχετε πριονίδι, μην απορήσετε αν αρχίσει να παίζει πετώντας σας κομματάκια, περιμένοντας να δει πως αντιδράτε.

Λατρεύουν να λύνουν κόμπους και παίζουν με τις ώρες. Τους αρέσει να παίζουν πολύ με ξύλινα παιχνίδια και ροκανίδια και η χρήση τους προτείνεται για την απασχόλησή τους.

Έχουν καταπληκτικές μιμητικές ικανότητες και πολλές φορές με την κίνηση τους σου λένε πολλά.

Μην εκπλήσσεστε, είναι έξυπνα πουλιά με μυαλό 5 χρόνου παιδιού και συναισθήματα 2 χρόνου παιδιού!

Γεωγραφική κατανομή και βιότοποι​

Ο παπαγάλος Timneh είναι ενδημικός στις δυτικές περιοχές της Γουινέας με τα υγρά δάση της και στις παρακείμενες σαβάνες της Δυτικής Αφρικής από τη Γουινέα-Μπισάου, τη Σιέρα Λεόνε και το νότιο Μάλι προς ανατολάς, μέχρι τα ανατολικά του ποταμού Bandama στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Στις περιοχές αυτές δεν γίνεται επικάλυψη ειδών με τον γκρίζο παπαγάλο του Κονγκό, παρόλο που και τα δύο είδη είναι κοινά στην ορνιθοκουλτούρα και έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να παράξουν υβρίδια μεταξύ τους.

Οι αφρικανικοί παπαγάλοι τίμνιχ ζουν συνήθως σε πυκνά δάση, αλλά παρατηρούνται και πέριξ των δασών, κατά μήκος των υδάτινων οδών (ποταμών), σε σαβάνες και περιοχές με μαγκρόβια βλάστηση. Αν και κάποιες φορές συναντώνται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και κήπους, δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για αυτοσυντηρούμενους πληθυσμούς των περιοχών αυτών.

Πληθυσμός και προστασία​

Ο εκτιμώμενος συνολικός πληθυσμός των Timneh είναι 120.000-259.000 πτηνά. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί βρίσκονται στην Ακτή Ελεφαντοστού (54.000-130.000) και στη Λιβερία (50.000-100.000).

Στις άλλες χώρες, οι εκτιμώμενοι πληθυσμοί είναι: Σιέρα Λεόνε (11.000-18.000), Γουινέα (5.000-10.000), Γουινέα-Μπισάου (100-1.000) και ένας πολύ μικρός αριθμός πουλιών στο νότιο Μάλι.

Ο πληθυσμός των Timneh μειώνεται συνεχώς, τόσο λόγω της μείωσης των δασικών οικοτόπων τους όσο και λόγω της παγίδευσης των πουλιών για να διατεθούν στο διεθνές εμπόριο άγριων πτηνών.

Το προσδόκιμο ζωής τους κυμαίνεται στα 50-60 χρόνια.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Psittacus timneh
Ελληνική ονομασία: Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος τίμνιχ
Αγγλική ονομασία: Timneh parrot, Timneh grey parrot, Timneh African grey parrot
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
Γένος: Ψιττακός (Psittacus)
Είδος: P. timneh

Άλλα είδη του γένους Ψιττακός​

Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος του Κονγκό

Media gallery Ψιττακών​


Σχετικό περιεχόμενο​

Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος - African grey (Psittacus erithacus)
Αναπαραγωγή Αφρικανικού γκρίζου παπαγάλου (African grey)
Αναταξινόμηση του African Grey από το Παράρτημα ΙΙ, στο Ι της CITES
 
Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο το άρθρο για τους "Τιμνίχ", ειδικά για κάποιον που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα ζακό. Δυστυχώς εγώ πέρα από φωτογραφίες δεν τον έχω δει από κοντά και επίσης σε κανένα πετ σοπ.
 
Μπράβο που συγκεντρώσατε πληροφορίες για το είδος αυτό. Έλειπε κάτι τέτοιο για το είδος του Τίμνεϊ. :)

Εγώ όταν πήρα τον δικό μου πριν από 8 χρόνια δεν ήξερα τίποτα και έψαξα πολύ στο ίντερνετ στα διάφορα ξένα site και διάβασα πολλά. Στα ελληνικά τότε ακόμα δεν γράφανε τίποτα. Πολλοί που θα ψάξουν από δω και μετά, μάλλον θα βοηθηθούν πολύ από το άρθρο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: medfun
Πολύ ωραίο το άρθρο.

Πως προφέρεται τίμνεϊ η τίμνιχ; Εγώ νόμιζα τιμνεϊ
 
Timneh γράφεται οπότε ελληνικά τιμνιχ κατ' εμέ είναι πιο σωστά και τιμνεϊ να το πεις πάλι δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.
 
Πόση διαφορά έχει τελικά η τιμή του Timneh από τον Congo;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
myr είπε:
Πόση διαφορά έχει τελικά η τιμή του Timneh από τον Congo;
Όχι μεγάλη, αν δεν κάνω λάθος γύρω στα 100€, εξαρτάται σαφώς κι απο τον εκτροφέα-πωλητή. Επίσης οι Timneh είναι αρκετά δυσεύρετοι.
 
Back
Top