Διατροφή Αύξηση πρωτεΐνης στην αυγοτροφή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Spuros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Spuros

PB New Member
Εγγραφή
20 Οκτ 2016
Μηνύματα
31
Πόλη
Αθήνα
Χρησιμοποιώ μια αυγοτροφή υγρή στην αναπαραγωγή με ποσοστό πρωτεΐνης 19% και θέλω να ανεβάσω την πρωτεΐνη στο 24-25%. Πρόσφατα είδα ένα σκεύασμα μιας εταιρίας ασπράδι αυγού με 90% πρωτεΐνη. Πως μπορώ να υπολογίσω σωστά το πόσο πρέπει να βάλω;
 
Η αυγοτροφη 19 κ το σκευασμα με το ασπραδι 90..
 
Γιατί θες να ανεβάσεις την ποσότητα της πρωτείνης;βρίσκεσαι σε φάση προετοιμασίας για αναπαραγωγή;διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να παχύνουν.
 
Οχι για τωρα. Απλα ρωταω για την αναπαραγωγη αργοτερα
 
Γράφει κάπου στη συσκευασία το ποσοστό πρωτεΐνης που περιέχει το σκεύασμα;
Δεν γνωριζω αν το αναγραφει η συσκευασια απλα η εταιρια αναφερει στη σελιδα της στο FB οτι περιεχει πανω απο 90./' καθαρη πρωτεινη το συγκεκριμενο σκευασμα
 
Αν υποθέσουμε πως είναι 90% τότε αναγωγικά αν προσθέσεις 11 γραμμάρια από το σκεύασμα ανά κιλό αυγοτροφής τότε ανεβάζεις την πρωτεΐνη της αυγοτροφής περίπου κατά 1%.
Ξέρεις όμως ποιο είναι το πάνω όριο ποσοστού για μια προσεγμένη διατροφή ακόμη και στην αναπαραγωγή;
Ποιος ο λόγος να την ανεβάσεις σε 24%?
Γνωρίζεις αν αυτά τα υψηλά ποσοστά είναι αφομοιώσιμα από τον οργανισμό των πουλιών ή αν πετάμε στην καλύτερη τα χρήματά μας στις κουτσουλιές των πουλιών;
Τι θέλεις τελικά να κερδίσεις;
Σε μια ισορροπημένη αριθμητικά φωλιά με 3-4 νεοσσούς ή αν μιλάμε για την πρώτη ή δεύτερη γέννα πουλιών τότε κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει ανάγκη να προσθέσουμε κάτι παραπάνω εκτός από όσα εμπεριέχονται στην σωστή και επώνυμη αυγοτροφή μας.
Τα πουλιά μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των νεοσσών της φωλιάς τους...
Αν τώρα σε κάποια φωλιά έχουμε 5-6 νεοσσούς μπορούμε να συνεπικουρούμε τους γονείς προσθέτοντας (για μια δυο βδομάδες) είτε αυγό (ασπράδι) είτε σκευάσματα με extra ασπράδι, όπως πιθανολογώ πως είναι αυτό που έχεις κι εσύ.
Τρίτη, τέταρτη ή και περισσότερες γέννες από το ίδιο ζευγάρι είναι κάτι που θεωρώ λάθος και αποτρέπω τους φίλους εκτροφείς να συνεχίσουν.
Πιστεύω ακράδαντα πως η υπερβολή μόνο κακό κάνει... και το μέτρο χρειάζεται παντού, είτε στη διατροφή είτε στους εκτροφικούς στόχους μας.
Οι "άκρατες ενισχύσεις" της αυγοτροφής που κατά καιρούς διαβάζω στο internet προσωπικά και κυριολεκτικά... με τρομάζουν...
 
..όντως πολύ χρήσιμο,το είχα διαβάσει και εδώ οφείλω να πω πως πέρυσι έκανα χρήση προσθήκης της τροφής νεοσσών (σε σχετική πάντοτε αναλογία) στην αυγοτροφή με.. Πολύ καλά από απόψεως υγείας αποτελέσματα.
 
Εμπειρικά το είχα καταλάβει και εγώ.. Οι νεοσοί μου με απλό αυγό ήταν θηρία! Ασφαλώς πλέον η επιστήμη δίνει απαντήσεις με στοιχεία.
 
Γιώργο.. Διαβάζοντας τα συστατικά της αυγοτροφής που προσφέρεις.. Και σε συνδυασμό με το άρθρο που μας επισύναψε ο κος Γερολυμάτος, μπορείς πολύ εύκολα να βρεις πόσο να αυξήσεις την προσφορά πρωτείνης στα πουλιά που φιλοξενείς(ανάλογα τη ράτσα).. ανά περίοδο.👍
 
Απαντώ στο ερώτημα του @Spuros
Η μόνη προϋπόθεση για να ισχύουν τα παρακάτω είναι οι περιεκτικότητες πρωτεϊνης που έδωσες (19% & 90%) να είναι περιεκτικότητες επί ξηρού και φυσικά κατά βάρος (%κ. Β ή % w/w).
α= αρχική ποσότητα σε γραμμάρια της αυγοτροφής με περιεκτικότητα 19%
β= ποσότητα την οποία θα προσθέσεις από την αυγοτροφή με περιεκτικότητα 90%
σε 100 γραμμάρια αυγοτροφής θέλουμε να έχουμε 24 γραμμάρια πρωτεΐνης (προσδοκώμενο 24%)
σε 100 γραμμάρια αυγοτροφής έχουμε 19 γραμμάρια πρωτεϊνης (αρχική αυγοτροφή 19%)
σε α γραμμάρια έχουμε 0,19α γραμμάρια πρωτεΐνης

προσθέτουμε β γραμμάρια της άλλης αυγοτροφής (90%), κατά τα παραπάνω περιέχει 0,9β γραμμάρια πρωτεΐνης
Επομένως πλέον έχουμε
(α+β) γραμμάρια αυγοτροφής που περιέχουν 0,19α+0,9β γραμμάρια πρωτεΐνης
τα 100 γραμμάρια θέλουμε να περιέχουν 24 γραμμάρια πρωτεΐνης
Άρα ισχύει 19α+90β =24α+24β και συνακόλουθα 66β=5α και α = 66β/5 ή α =13,2 β ή β = 0,076α
Τελικά αν ας πούμε η αρχική σου ποσότητα α είναι 100 γραμμάρια, τότε σε αυτά θα πρέπει να προσθέσεις 7,6 γραμμάρια β.

Το ίδιο ισχύει όταν θέλει κανείς να προσθέσει ο,τιδήποτε σε κάτι ώστε να αυξήσει την περιεκτικότητά του σε αυτό, αρκεί να μιλάμε για % κατά βάρος περιεκτικότητες.
 
Back
Top