Διατροφή Βασικές διατροφικές αξίες

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mortal1
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mortal1

PB Member
Εγγραφή
8 Μαρ 2008
Μηνύματα
833
Πόλη
Αιγάλεω
Έχοντας ασχοληθεί αρκετό καιρό με την εκτροφή πτηνών και έχωντας ακούσει και αρκετές θεωρίες μεταξύ φίλων εμπλούτισα τις γνώσεις μου, αλλά έπρεπε να ενημερώσο την γνώση μου ακόμα πιο πολύ μέσα απο βιβλία δικά μας αλλά και ξένα, τα οποία βρίσκοντε παντού! Το κυριότερο στην διατροφή των πτηνών μας είναι ο συνδιασμός των καλών σπόρων, οι αυγοτροφές και η πρασινάδα σε συνδιασμό πάντα με την ράτσα, την εποχή και την σωματική άσκηση των πτηνών. Οι παρακάτω κανόνες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς μπορούμε να έχουμε υγιή πουλιά.

ΛΙΠΗ: Οι ποσότητες πρέπει να είναι μικρές. Τα λίπη μεταφέρουν τις βιταμίνες που διαλύονται στο λίπος(Α,Ε,Κ,D).Λιπαροί σπόροι:κανναβούρι, νίζερ,το ρούπσεν,το λινάρι και ο ηλιόσπορος. Οι μικρές ποσότητες είναι απαραίτητες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα παχυσαρκείας. Επομένως παίρνουμε έτοιμα προ'ι'όντα απο εταιρίες που ασχολούντε χρόνια και είναι πιο σωστές οι μίξεις και όχι να κάνουμε δικές μας.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Οι βιταμίνες λειτουργούν σαν καταλύτες στον οργανισμό των πτηνών και χωρίζονται σε λιποδιαλύτες και υδατοδιαλύτες.
Η μεγαλύτερη και πιό κύρια έλλειψη παρουσιάζεται στην βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τα υγιή μάτια, δέρμα και τους βλεννογόνους αδένες. Η έλλειψη διακρίνεται απο την υπερκεράτωση(λεπιασμένα πόδια).
Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη γιατί λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό στον οργανισμό του πτηνού.
Η βιταμίνη D3 είναι απαραίτητη για τον σκελετό του πτηνού. Η βιταμίνη αυτή δημιουργείτε μέσω της έκθεσης των υπεριώδων ακτίνων του ήλιου και είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου.
Η βιταμίνη Κ κάνει καλό στο έντερο των πουλιών και βρίσκεται στους λιπαρούς σπόρους.
Η βιταμίνη C κατασκευάζεται απο μόνη της μέσω του πτηνού είτε απο το συκώτη, ειτέ απο τα νεφρά.
Οι βιταμίνες Β πρέπει να δίνονται μέσα απο την διατροφή. Οι ελλείψης προκαλούν κακή ανάπτυξη και προβληματίκο φτέρωμα και κάποιες πρόσθετες ελλείψεις
Β1(αστάθεια στα πτηνά),Β2( γυρισμένα νύχια),Β6(νευρικότητα και ξαφνικό θάνατος).

ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ: Το 5% του σωματικού βάρος του πτηνού αποτελείτε απο μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δεν δημιουργούντε αυτόνομα στον οργανισμό και γι'αυτό πρέπει να περιλαμβάνονται στην διατροφή βασικά μέταλλα σαν το ασβέστιο,το ποτάσιο,το νάτριο,τον σίδηρο, το μαγγάνιο, το ιώδιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο. Τα συστάτικα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη και την συντήρηση του σκελετού, επίσης βοηθά στην παραγωγή των αιμοσφαιρίων, για να υπάρχει καλό φτέρωμα και σωστή λειτουργεία των μεταβολικών συστημάτων των ενζύμων.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: Οι υδατάνθρακες λειτουργούν σαν πηγή ενέργειας και θερμότητας. Οι υδατάνθρακες είναι προ'ι'όντα φυτικά τα οποία παράγονται με την φωτοσύνθεση. Οι ποσότητες που περισσεύουν μετατρέπονται σε λίπη και κανένα πτηνό δεν παρουσιάζει έλλειψη. Πηγές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι η βρώμη, το κεχρί, το σιτάρι και τα τσαμπιά απο πάνικο(κυρίως το κόκκινο).

ΠΡΩΤΕ'Ι'ΝΕΣ: Οι πρωτε'ι'νες είναι οι πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί το σώμα για να συντηρεί και να φτιάχνει διάφορους ιστούς:νύχια, φτερά, ράμφος, δέρμα και τους μύοις. Η απώλεια πρωτε'ι'νών δημιουργεί απώλεια βάρους, κακό φτέρωμα και μάδημα των φτερών.


Πιστεώ τηρώντας τους παραπάνω κανόνες στην διατροφή των πτηνών μας
θα έχουμε και υγιεί ωδικά πτηνά.
 
Η μεγαλύτερη και πιό κύρια έλλειψη παρουσιάζεται στην βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τα υγιή μάτια, δέρμα και τους βλεννογόνους αδένες. Η έλλειψη διακρίνεται απο την υπερκεράτωση(λεπιασμένα πόδια).

Την βιταμινη Α απο που την περνουμε;
 
Mόλις είδα το μήνυμα Πασχάλη και από τι βλέπω σου απάντησε ο mgerom
 
  • Like
Αντιδράσεις: pasx79
Παιδιά θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Σε τι χρησιμεύει το μπρόκολο,το καρότο και το κόκκαλο σουπιάς; Ποιά η διατροφική αξία του καθενός; Το καρότο πως το βάζετε; Όπως το μήλο; Στα κάγκελα του κλουβιού;
 
Το μπρόκολο έχει βιταμίνη Ε, χρήσιμη στο πύρωμα των πουλιών.
Το καρότο, κυρίως σαν φυσική χρωστική (δεν ξέρω κάποια άλλη ιδιότητά του παρότι το χρησιμοποιώ πολύ).
 
Το καρότο επίσης είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α και έχει μεγάλη περιεκτικότητα από βιταμίνες Β1 και Β2 και νιασίνη ή νικοτονικό οξύ ή νικοτιναμύδι, είναι γνωστή για την πρόληψη και θεραπεία σε δερματικές και νευρικές διαταραχές.
 
το μπροκολο θεωρειται απο τα πιο ωφελιμα λαχανικα.
ο πινακας δειχνει τι περιεχει.


ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 5 g- Σάκχαρα 1.7 g- Φυτικές ίνες 6.64 g Λίπος0.37 gΠρωτείνη2.82 gΘειαμίνη (Βιτ. B1) 0.071 mg 5%Ριβοφλαβίνη (Βιτ. B2) 0.117 mg 8%Νιασίνη (Βιτ. B3) 0.639 mg 4%Παντοθενικό οξύ (B5) 0.573 mg 11%Βιταμίνη B6 0.175 mg13%Φολικό οξύ (Βιτ. B9) 63 μg 16%Βιταμίνη C 89.2 mg149%Ασβέστιο 47 mg5%Σίδηρος 0.73 mg6%Μαγνήσιο 21 mg6% Φώσφορος 66 mg9%Κάλιο 316 mg 7%Ψευδάργυρος 0.41 mg4%Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
ΠΗΓΗ: http://www.nal.usda.gov/
 
μαλλον ειναι... μερος του πινακα! Οχι ολος ε;😛
 
Παιδιά έβαλα πρώτη φορά μπρόκολο σε 2 καναρίνια που μου τα δώσαν συγγενείς να τους τα προετοιμάσω για ζευγάρωμα(σαν πιο έμπερος από αυτούς... 😀)αλλά αυτά ούτε που το αγγίζουν. Να το αφήσω αρκετά στο κλουβί ή να το βγαλω; Μαραίνεται όπως π.χ το μαρούλι ή όχι;
 
Εντάξει ΟΚ. Είδα το ψιλοάγγιξαν το μπρόκολο.Αρχισα να ανησυχώ. Λέω βλέπουν πρασινάδα και δεν ορμάνε...😕
 
Λογικο να ειναι λιγο επιφυλακτικα στην αρχη αφου δεν εχουν ξαναφαει...

Εμενα τρωει και τα κοτσανια... 😀 (με τα φεγγαρια του παντα γιατι αλλες φορες το πιανει και το πεταει εξω απο το μπωλ του με τη μια.😀)
 
Aνέστη επίσης δεν αγγίζουν το κόκκαλο σουπιάς. Για τον ίδιο μάλλον λόγο,ότι επειδή δεν το χουν ξαναδεί ε;Φαντάσου ότι η θεία μου τα είχαν μόνο με την τροφή τους και νερό,τίποτα άλλο. Τα καημένα...Βασικά αν δεν ξέρουν να φροντίζουν καναρίνια να μην τα παίρνουν, σωστά.Αυτά σε μένα φάγαν κ μπρόκολο πρώτη φορά και αυγό βραστό και μήλο... Κρίμα...
 
Καλησπέρα Τάσσο.
Δοκίμασε να ξύσις λίγο σουπιοκόκαλο σε μια αβγουλιέρα και παρακολούθησε τα να δεις, θα το φάνε...
αν όχι ξύσε το σουπιοκόκαλο στην μέσα στην αυγοτροφή έτσι θα είσαι σίγουρος ότι θα πάρουν το ασβέστιο τους.
ΜΠΑΜΠΗΣ.
 
Δοκίμασε να ξύσις λίγο σουπιοκόκαλο σε μια αβγουλιέρα και παρακολούθησε τα να δεις, θα το φάνε...
αν όχι ξύσε το σουπιοκόκαλο στην μέσα στην αυγοτροφή έτσι θα είσαι σίγουρος ότι θα πάρουν το ασβέστιο τους.
θα συμφωνησω και εγω με αυτο. Οταν τους το εβαλα στην αυγοτροφη το εφαγαν.
 
  • Like
Αντιδράσεις: tassos
να κανω κι εγω μια χαζη ερωτηση σχετικα με το μπροκολο και το καροτο... Θα πρεπει να ειναι βρασμενα ή ωμα τα λαχανικα;
 
Back
Top