Βασικές φωνές καρδερίνας

Αυτά που θα ανεβάζω είναι μόνο φωνή δεν ανεβάζω ακόμα παρτίδα
 

Συνημμένα

Φιλε ΛΕΛΟ της φωνες αυτες ουτε τις εχεις καθαρισει εσυ, ουτε ειναι δικε σου, ουτε εχεις φτιαξει τιποτα μονοσου, απλος τις εχεις κλεψεικαι κακος τις ανεβασεκαι παρουσιαζεις οτι ειναι δικισου δουλια.
 
Οι φωνές αυτές έχουν προέλθει από πουλιά εδω και 40 χρόνια και βέβαια δεν τις έφταξα εγώ.
Την συγκεκριμένη την είχε σε καρδερίνα κάποιος Γιάνναρος από Μ Ασία στην Πάτρα εδώ και τριάντα -σαράντα χρόνια και σιγά σιγά πέρασαν στα χέρια μας από παλιές ηχογραφήσεις με φορητά μπομπινόφωνα.
Πολλές από αυτές τις φωνές τις έχω βέβαια και σε πουλιά μου είτε πρωτότυπες είτε με κάποιες αλλοιώσεις.
 
Δεν ξέρω αν κάνω καλά που παίρνω μέρος σε αυτήν την συζήτηση αλλά δεν μπορώ θα σκάσω.
Καταρχήν η φωνή της καρδερίνας διακρίνεται από την πλοκή της, την ένταση την καθαρότητα το μέταλο. Μία καρδερίνα που τα έχει όλα αυτά ή τουλάχιστον τα προσεγγίζει θεωρείται καλή.
Από την στιγμή όμως που τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί κάποια στάνταρ για την φωνή της πως μπορούμε να λέμε ότι το πουλί που έχουμε εμείς είναι καλό?
Από την άλλη,όλοι που ασχολούνται με πουλιά φωνής προτιμούν τον δάσκαλο και πολύ λιγότερο την κασέτα πως μπορούμε να χτυπάμε τα πουλιά μας με αυτόν τον τρόπο;
Προσωπικά δεν απευθύνομαι σε κανέναν και πάνω απόλα δεν θέλω να προσβάλω κανέναν. Όμως από το αρχικό ποστ του φίλου Λέλου έχω κάποιες ενστάσεις.
Η γνώμη μου είναι ότι αν κάποιος φίλος από το forum θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί μας αστο μοιραστεί.Αν όχι απλά να μην μας κάνει χάρη.
Το να λέμε ότι διαθέτουμε φανταστικά πουλιά και πάρτε να ακούσετε φωνές προσωπικά με αφήνει αδιάφορο. Το ζητούμενο για μένα είναι να έχω υγιή πουλιά και να αναπαράγω υγιείς απογόνους.
Όλοι μας πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα πουλία δεν είναι μηχανές.Αν τα φωνητικά προσόντα ενός πουλιού είναι περιορισμένα θα μείνουν έτσι για πάντα. Το να θέλουμε εμείς να κάνουμε ένα πουλί από Στανίση Παβαρότι είναι σχεδόν αδύνατο.Ακόμα και το μούτιασμα που λες φίλε Λέλο που προσωπικά με ενοχλεί να το κάνω στα πουλιά μου είναι αδύνατο να σου φτιάξει ένα πουλί περιορισμένων δυνατοτήτων.
Τα πουλιά που διαθέτεις είναι εκτροφείς δική σου;Νομίζω πως μόνο έτσι μπορείς να λες ότι έχεις κάποια πείρα. Μόνο έτσι μπορείς να ξέρεις τις δυνατότητές τους.
Οι δυνατότητες ενός πουλιού φωνητικά μας είναι άγνωστες ακόμα. Το λέω αυτό επειδή μεγαλώνοντας μέσα σε μικρασιάτες μερακλήδες έχω ακούσει καρδερίνες πολύ ανώτερες φωνητικά από αυτές που ανέβασες.
Δεν χρειάζεται να είμαστε απόλυτοι σε τίποτα. Πρέπει ότι έχουμε να το μοιραζόμαστε και να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά. Τα πουλιά δεν είναι μηχανές.
Φίλε Λελο αν σε έθιξα σε κάτι σου ζητώ συγνώμη.Απλά οι αντιλήψεις μου πάνω στο θέμα καρδερίνα είναι λίγο διαφορετικές.
 
Συμφωνω με τον Ισιδωρο οσον αφορα τις φωνες των πουλιων, ειναι τελειως υποκειμενικο το τι φωνες θελουμε να τους δωσουμε. Π.χ στην Αθηνα ξερω οτι δεν τους αρεσει ο φρεντζος(μαλωμα) ενω σε αλλες περιοχες ναι, επισης οι φωνες απο τσιχλονι που προσωπικα δεν μου αρεσουν. Συμφωνω και στα υπολοιπα εκτος απο κατι, για το θεμα της εκπαιδευσης που ειπε. Ειναι λογικο καθε εκτροφεας να εχει διαφορετικα πραγματα στο μυαλο του για το πως θελει τα πουλια του. Μερικοι τα εκτρεφουν μονο για τη σπανιοτητα, το εξωτερικο πχ τις μετλλαξεις και αλλοι για τις φωνες. Δεν νομιζω οτι υπαρχει κατι κακο σε αυτο, ακομα και ο τροπος της εκπαιδευσης το μουτιασμα ας πουμε δεν χαλαει τα πουλια, ειναι μερος της εκπαιδευσης,το χρησιμοποιω και εγω αν και προτιμω το δασκαλο.Αυτο δε σημαινει οτι δεν αγαπαω τα πουλια μου και οτι δεν τα θελω υγιη.Απλα προσπαθω να τα κανω καλυτερα πανω στον τομεα που θελω.
Ειναι ολα υποκειμενικα, εκτος απο την προσοχη και την αγαπη που πρεπει ολοι να δειξουμε στα πουλια μας.
Φιλικα Νωντας
 
Ας βάλουμε τα πράγματα από την αρχή. Καταρχίν δεν υπάρχει στάνταρ σε φωνές αγριοπούλια. Υπάρχει όμως και η καλαισθησία η ακουστική η οποία λέει ότι μου αρέσει αυτό που δεν με ενοχλεί στο αυτί μου. Θα έχετε παρατηρήσει πως εαν κάποιο πουλί λέει ωραίες φωνές είναι πάντοτε για το αυτί το δικό σας. Μπορεί σε μένα το πουλί αυτό να θεωρείτε σκάρτο δεν το αποκλείουμε όμως από την καρδιά μας, δεν σταματάμε να το περιποιούμαστε, ή δεν τον αφήνουμε να ψωφήσει. Προσπαθούμε πάντα να βελτιώνουμε την ποιότητα των φωνών του δασκαλεύοντας πάντα ένα πιο καλό να βγάλουμε. Αυτή είναι και η γοητία. Αν είναι να έχω σε κλουβιά πουλιά οδικά και να τα βλέπω είναι σαν να παίρνουμε σκάφος με τρέιλερ όταν δεν ξέρουμε μπάνιο σε θάλασσα.
 
Back
Top