Φροντίδα Βγήκε το budgie από το κλουβί αλλά δεν μπαίνει πάλι μέσα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Bird03
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Bird03

PB New Member
Εγγραφή
3 Απρ 2019
Μηνύματα
31
Το budgie βγήκε από το κλουβί. Έχει μείνει σε ένα σημείο και δεν μπαίνει πάλι μέσα ☹
Τι να κάνω;
Παιχνίδια/τροφή -> κανένα αποτέλεσμα.
Έχω φτάσει το κλουβί σχεδόν στο ταβάνι για να είναι κοντά της και να είναι μικρότερη η απόσταση. Πάλι τίποτα. Μόνο το κοιτάζει.
 
Είναι εξημερωμένο και το εβγαλες για πρώτη φορά ή άγριο και σου ξέφυγε;
Υπομονή και αργές κινήσεις! Δοκίμασε να πάρεις μια πατηθρα και να την βαλεις σιγά σιγά κοντά στο πόδια της και όταν ανέβει μετέφερε την με την πατηθρα.
 
Σε ποιο δωμάτιο βρίσκεται;
Αρχικά φροντιστε να είναι ο χώρος ασφαλής. Κλειστά παράθυρα, να μην υπάρχουν ανοιχτά σκεύη / βάζα κτλ με νερό, μαχαίρια, πηρούνια ή τέλος πάντων οτιδήποτε μπορεί να το τραυματίσει στην περίπτωση που πετάξει.
Σε ποιο σημείο κάθεται;
 
Κάπου ψηλά, κοντά στο ταβάνι. Μου είπαν να είναι σκοτεινό το δωμάτιο και να την πιάσω, γιατί αλλιώς δεν θα μπει..
 
Χρησιμοποίησε ένα ξύλινο σκουπόξυλο, με αργές κινήσεις πλησίασε το κοντά στα πόδια του, άν ανέβει στο ξύλο με αργές κινήσεις πλησίασε το στην είσοδο του κλουβιού.
Αν κάτσει κάπου χαμηλά σκέπασε το με πετσέτα για να το ακινητοποιήσεις.
 
Έχω βάλει πάνω στον πάγκο δύο κουτιά και πάνω από αυτά το κλουβί, ώστε να απέχει λίγο από το πουλάκι.
[automerge]1562523154[/automerge]
Ξέροντας το πουλί, δεν υπάρχει περίπτωση να ανέβει πουθενά, ό,τι κι αν κάνω.. Μόνο θα τρομάξει..
 
Κάπου ψηλά, κοντά στο ταβάνι. Μου είπαν να είναι σκοτεινό το δωμάτιο και να την πιάσω, γιατί αλλιώς δεν θα μπει..
Μπορείς να κάνεις και αυτό που σου είπαν. Χαμήλωσε τα φώτα τόσο ώστε να μην τρομαξει.
 
Ξέροντας το πουλί, δεν υπάρχει περίπτωση να ανέβει πουθενά, ό,τι κι αν κάνω.
Δημιούργησε πλήρη συσκότιση στο δωμάτιο και πίαστο με τα χέρια σου.
 
Χρησιμοποίησε μια πετσέτα και πιαστο. Κακώς το άφησες να βγει και δεν υπάρχει περίπτωση να μπει μόνο του με σκουπόξυλα πατηθρες κτλ, μόνο να το τρομάξεις περισσότερο θα καταφέρεις.
 
Αν κάτσει κάπου χαμηλά σκέπασε το με πετσέτα για να το ακινητοποιήσεις.

Το έκανε αυτό η γιαγιά μου μια φορά με τον Λινκ, όταν πήγε να καθαρισει το κλουβί και βγήκε έξω ο Λινκ στο σαλόνι. Το αποτέλεσμα είναι 4 μήνες μετά ο Λινκ ακόμη φοβάται αν πλησιάσω κοντά του και πάω να φορέσω μπλούζα ή αν ανοίξω το σεντόνι για να το στρώσω στο κρεβάτι. Γενικά νομίζω ότι είναι ότι χειρότερο σαν εμπειρία για τα πτηνά αυτό. Καλύτερα να γεμίσει το κλουβί με φρούτα, ξηρούς καρπούς και ότι μπορεί να του προσφέρει από τροφή. Θέμα χρόνου είναι να μπει μέσα για να φάει.
 
Εγώ θα ήθελα να σημειώσω ότι κινήσεις όπως σκουπόξυλα, κλουβιά και πετσέτες εάν δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγει ή να τραυματιστεί το πουλί είναι ότι πιο λάθος μπορούμε να κάνουμε.Αυτά τα χρησιμοποιούμε σαν έσχατη λύση όταν υπάρχει πλέον πρόβλημα. Στρεσσάρουμε το πουλί και του δημιουργούμε μόνιμο πλέον ψυχολογικό πρόβλημα. Επίσης το σκοτεινό δωμάτιο ενέχει τεράστιο κίνδυνο τραυματισμού του πουλιού.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε το λάθος μας (αφού δικό μας λάθος είναι η όλη κατάσταση πάντα) είναι να περιμένουμε όσο χρειαστεί. Και εννοώ όσο χρειαστεί.
Δοκιμάζουμε με σνακ ή παιγνίδια αλλά προς θεού σκουπόξυλο στο πουλάκι; Θα φρικάρει και θα έχει και δίκιο.
 
Δοκιμάζουμε με σνακ ή παιγνίδια αλλά προς θεού σκουπόξυλο στο πουλάκι;
Να διευκρινίσω ότι αυτό που πρότεινα είναι αυτό που φαίνεται στο παρακάτω video του @misalouris προς αποφυγή του πιασίματος.
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Να διευκρινίσω ότι αυτό που πρότεινα είναι αυτό που φαίνεται στο παρακάτω video του misalouris προς αποφυγή του πιασίματος.
Όσα έγραψα να ξεκαθαρίσω πως δεν ήταν "μομφη" προς κανέναν, απλά η προσωπική μου άποψη και εμπειρία όσον αφορά πουλάκια που βρέθηκαν έξω και δεν έχουμε την εμπειρία ή την δυνατότητα να τα φέρουμε στο κλουβί όπως θα θέλαμε
 
Δεν μπαίνει με τίποτα στο κλουβί αφού βγει. Ούτε αν πεινάει, ούτε αν διψάει. Τη μία φορά την πιάσαμε στο σκοτάδι, την άλλη φορά ήταν εφιάλτης. Ούτε στο σκοτάδι μπορούσαμε να την πιάσουμε. Και πανικοβαλλόταν περισσότερο γιατί δεν ήξερε προς τα πού πετούσε. Εννοείται είχα ανοίξει το φως για να μην τραυματιστεί και καταφέραμε να την πιάσουμε στον αέρα. Και τις δύο φορές που την βάλαμε στο κλουβί έτρωγε για πόση ώρα (βράδυ) που δείχνει ότι πείναγε πολύ και πάλι δεν έμπαινε στο κλουβί. Έχει παρέα τώρα ένα ήμερο budgie, που το αντιγράφει σε ό,τι κάνει. Τους ανοίγω το κλουβί από πάνω και την πόρτα. Πάντα έβγαινε το ήμερο, που ξέρει να γυρίζει στο κλουβί μόνο του. Το άλλο έμενε μέσα, παρόλο που όλα ήταν ανοιχτά και έβλεπε το άλλο να πετά, όλες τις μέρες. Πιστεύοντας πως τραυματίστηκε ψυχολογικά από την τελευταία εμπειρία, δεν περίμενα να ξαναβγεί. Σήμερα, περιέργως, βγήκε πρώτη πρώτη από το κλουβί σαν αστραπή. Πετά σαν να της έχουν βάλει φωτιά, φοβερά γρήγορα. Την φώναζε το άλλο στο κλουβί, έρχεται προς αυτή τη κατεύθυνση, θέλει να έρθει, αλλά πετά μόνο στο ταβάνι.
Πείτε μου τώρα πως στο καλό θα μπει στο κλουβί. Δεν έχει φάει όλη μέρα. Το άλλο πήγε, έφαγε, ήπιε και ξαναβγήκε.
 
Το πρόβλημα παραμένει απ' τις αρχές του περασμένου μήνα που σημαίνει ότι κάτι κάνατε εσείς λάθος. Το πουλί είναι εμφανώς όχι απλά τρομαγμένο, τα έχει παίξει, έχει τρελλαθεί απ΄το φόβο του.

Το ότι έτρωγε το βράδυ είναι αντίδραση και πείνας (αν δεν είχε φάει οντως ολη μέρα) αλλά και υπερβολικού άγχους.
Κατ' αρχήν δείχνει οτι δε θελει να είναι είτε κοντά σας είτε κοντά στο άλλο μπατζι. Μήπως παρατηρήσατε αν τσακώνονται;

Πόσο καιρό το έχετε; Μήπως βιαστήκατε να το βγάλετε έξω πριν σας συνηθίσει και πριν μάθει να έρχεται στο χέρι σας; Το άλλο το είχατε απο πριν; Πως κατάφεραν και συμβιώνουν κιόλας;

Μερικές απαντήσεις σε αυτά και στο "ιστορικό" της υπόθεσης θα βοηθούσαν. Το πουλί δεν πρέπει με τίποτα να ξεκινάει να βγαίνει έξω αν δεν έχει πρώτα μάθει το "χέρι" μας.
 
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το καινούριο. Δεν τσακώνονται. Και έξω από το κλουβί, δίπλα δίπλα είναι.
[automerge]1565698853[/automerge]
Αυτό δεν ισχύει πάντα, έχω γνωστό που άφηνε άγρια (δεν ερχόντουσαν στο χέρι) ελεύθερα και με τον ήχο των παιχνιδιών επέστρεφαν στο κλουβί.
[automerge]1565699010[/automerge]
Και βέβαια έκανα λάθη, αλλιώς δεν θα έμπαινε μέσα. Ειλικρινά δεν περιμένω από αυτό το πουλάκι να εμπιστευτεί τους ανθρώπους μετά από όλα αυτά.
[automerge]1565699109[/automerge]
Ειχε μείνει και για χρόνια σε pet shop με κακές συνθήκες.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ειναι πάντοτε επικίνδυνο να βγαίνουν μη εξημερωμένα πουλάκια εκτός κλουβιου. Το να περνάει ένα πουλάκι καλά εκτός κλουβιου (και εμείς μαζί του) είναι αποτέλεσμα πολλής προσπάθειας, δουλειας και υπομονής. Δεν ξέρω πως το έκανε ο γνωστός σας αλλά δεν είναι όλα τα πουλάκια ίδια. Το σημαντικότερο είναι να είναι ασφαλές όταν βγαίνει έξω και το συγκεκριμένο πουλάκι δεν είναι και δεν υπάρχει λόγος να βγαίνει έξω αφού δεν το ευχαριστιεται. Δεν υπάρχει λόγος απογοήτευσης! Ξεκινάτε από την αρχή, με εξημερωση εντός κλουβιου και όταν τα καταφέρετε το αφήνετε και πάλι να βγει. Στην περίπτωση που το νέο ήμερο πουλάκι βρίσκεται στο ίδιο κλουβί με το πρωτο-αγριο, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.
 
Yπάρχουν άπειροι "χαρακτήρες" πουλιών όπως και ανθρώπων. Ο κανόνας λέει οτι το πουλάκι εάν δεν έχει μάθει στο χέρι σου δεν θα μπει μέσα εύκολα.
Για αρχή καλό θα είναι να του έχεις τροφή κάπου έξω ώστε να μην λιμοκτονεί όταν είναι έξω.Φυσικά για να γίνει αυτό θα πρέπει πριν το ξαναβγάλεις να βρεις τον τροπο να το πλησιάσεις. Να εμπιστευτεί το χέρι σου ώστε να σου έχει εμπιστοσύνη να ξαναμπει μέσα.
Θέλει τεράστια υπομονή και πολύ χρόνο, το ξέρω. Όμως μόνο έτσι μπορεί να γίνει.
Το άγριο και το ήμερο εντός του ίδιου κλουβιού μπορεί να φέρει τσακωμούς, μιμήσεις αντιδράσεων (ως μέσο επιβολής κυριαρχίας όμως και όχι "μάθησης") και αρκετές άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ολα αυτά στα γράφω με κάθε καλή προαίρεση και, πίστεψέ με, ουδεμία διάθεση έχω να σου κάνω είτε "κύρηγμα" είτε "υποδείξεις". Απλά σου λέω τι θα έκανα εγώ στη θέση σου (και τι κάνω εν πολλοίς καθώς κι εγώ έχω ένα ήμερο κι ένα άγριο πουλί και παρ΄ ολο που συμβιούν "σχετικά" αρμονικά εκτος κλουβιού) - αν εξαιρέσεις τα παιγνίδια κυριαρχίας χώρου και προσώπων- ποτέ δε θα τα έβαζα στο ίδιο κλουβί. Τα βάζω μόνο στον ελάχιστο χρόνο που περνάνε στη βεράντα για να χαρούν τον ήλιο.

Πιστεύω ότι με τον καιρό, με υπομονή και σωστή "εκπαίδευση" (κυρίως για εμάς είναι η εκπαίδευση και όχι για τα πουλάκια) θα καταφέρεις να έχεις μη αγχώδεις εξόδους.
 
Back
Top