Ασθένειες Βιταμίνη Κ προληπτικά στην κοκκιδίωση

Alexandros

PB Member
Εγγραφή
28 Απρ 2006
Μηνύματα
1.538
Χτες πήγα σε έναν φίλο που εκτρέφει τα παρακάτω πουλιά:
  • Μαύρα λούγαρα - Spinus atratus
  • Μπλε πύρρουλες
  • Caucasian Great Rosefinch - Carpodacus rubicilla
  • Καρποντάκους, μεταλλάξεις φαιό, isabel και rubino
Μερικά από αυτά τα πουλιά ζούνε στην πατρίδα τους σε υψόμετρο 3000 μ. και είναι πολύ ευαίσθητα όταν έχει ψηλή υγρασία, που σημαίνει ότι έχουνε συνέχεια πρόβλημα με κοκκίδια.

Γνωρίζοντας ότι πριν από δυο χρόνια έχασε πολλά πουλιά από κοκκιδίωση, τον ρώτησα πως πήγε πέρυσι και τώρα στο χειμώνα. Μου είπε ότι από το Νοέμβριο του 2006 βάζει στην τροφή 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό και ένα ρίγανη, ανά ένα κιλό τροφής. Επίσης, ξεκίνησε από τότε να βάζει μια σταγόνα Βιταμίνη K ανά λίτρο νερού, δυο φορές την εβδομάδα.

Από τότε, μέσα σε 15 μήνες έχασε 2 πουλιά από κοκκιδίωση.
 
Alexandros είπε:
βάζει στην τροφή 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό και ένα ρίγανη
Αλέξανδρε στην αυγοτροφή ή στο μείγμα σπόρων;
 
Σταύρο στην αυγοτροφή. Δίνει αυγοτροφή χωρίς φρέσκο αυγό δυο φορές την εβδομάδα, εκτός της περιόδου αναπαραγωγής. Στην περίοδο της αναπαραγωγής κάθε μέρα και με φρέσκο αυγό.
 
Ξερα αρωματικα φυτα τριμμενα και ειδικα ριγανη βαζω και γω συνεχεια σε ολα τα πουλια καθε βδομαδα μια φορα, απο ενα κουταλακι του γλυκου για καθε ζευγαρη ανακατεμενο ομως με αμμο, με ανθρακακαι με οστρακα σπασμενα σε ξεχωριστο μεγαλουτσικο δοχειο. Παντως περιπου σε μια εβδομαδα μενει στο δοχειο μονο η αμμος και μετα τους βαζω φρεσκο μειγμα.
Οταν εχω φρεσκα αρωματικα τους τα βαζω επιπλεον. Θα το δοκιμασω και με την βιταμινη Κ .
 
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα και με έκανε να ψαξω λίγο και να διαβάσω για την βιταμίνη Κ. Περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, ο μαϊντανός και άλλα. Γιατί δεν δίνεται στα πουλιά κατευθείαν αυτές τις φυσικές τροφές που θα χαρούνε κιόλας οτι τρώνε λίγη πρασινάδα δε λέω μεγάλη ποσότητα και να υπάρξουν προβλήματα... Κι εγώ παλιότερα έδινα συμπληρώματα στο νερό και θα το ξανάκανα αν υπήρχε σοβαρός λόγος. Προς το παρόν δεν δίνω κανένα σκεύασμα στον παπαγάλο μου και φροντίζω απλά τη διατροφή του με πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα κάθε μέρα.
 
Φοίβος είπε:
Γιατί δεν δίνεται στα πουλιά κατευθείαν αυτές τις φυσικές τροφές που θα χαρούνε κιόλας οτι τρώνε λίγη πρασινάδα δε λέω μεγάλη ποσότητα και να υπάρξουν προβλήματα...
Η βιταμίνη Κ υπάρχει σε δύο μορφές, την Κ1 και την Κ2. Την Κ1 την προσλαμβάνει ο οργανισμός από τις τροφές (πράσινα λαχανικά όπως αναφέρεις) ενώ την Κ2 τη συνθέτει η χλωρίδα του εντέρου (τα καλά μικρόβια).

Η επιμονή του Αλέξανδρου σε κάποιες συζητήσεις στην ταυτόχρονη χορήγηση βιταμίνης Κ με το ESB3 (εγώ θα έλεγα με όλα τα αντιβιοτικά που προορίζονται για παθήσεις του γαστρεντερικού) οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιβιοτικά δεν κάνουν διάκριση σε καλά και κακά μικρόβια καταστρέφοντας μαζί με τα παθογόνα και την ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παραγωγή ή ακόμη και έλλειψη της βιταμίνης Κ στον οργανισμό για κάποιο διάστημα.

Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος και η έλλειψη της σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αιμορραγία των εσωτερικών οργάνων του σώματος. Όταν λοιπόν έχουμε να κάνουμε με κοκκίδια, τα οποία καταστρέφουν τον ιστό του εντέρου, δημιουργούν δηλαδή μικρές πληγές προκαλώντας αιμορραγία στο έντερο και έχουμε ταυτόχρονη έλλειψη βιταμίνης Κ (ακόμη και μετά τη θεραπεία), τότε είτε επιδεινώνεται το πρόβλημα της αιμορραγίας είτε καθυστερεί η αποκατάσταση των προβλημάτων που μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και το θάνατο του πουλιού.
 
Σταυρο δεν καταλαβα οτι αναφεροσαστε σε περιπτωση με αντιβιωσεις και κοκκιδια! Πολυ χρήσιμες οι πληροφοριες σου. Ευχαριστω για την επισημανση!
 
Ένας σπόρος με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, είναι αυτός του βασιλικού μιας συγκεκριμένης ποικιλίας.
Θέλει φυσικά προσοχή καθώς ως λεγόμενο superfood θα κρύβει και κινδύνους αν κάνουμε αλόγιστη χρήση.
Προσωπικά,τον επέλεξα σαν ένα επιπρόσθετο κέρασμα τώρα στην πτερόρροια αλλά και για την περίοδο του χειμώνα. Η παροχή του στην προετοιμασία της αναπαραγωγής θα μειωθεί αφού φαίνεται να έχει μια σχέση με τα οιστρογόνα, την οποία δεν έχω διευκρινίσει επαρκώς. Μηχανικά συμπεριφέρεται όπως ο σπόρος chia, αν υγρανθεί.
Γενικές πληροφορίες στα Ελληνικά: https://www.itrofi.gr/diatrofi/super-foods/article/861/sporoi-vasilikoy-neo-superfood
Αγγλικά: https://remedygrove.com/supplements...a-Or-Tukmaria-Seeds-And-Their-Health-Benefits
Συνταγές για ανθρώπους: care2.com/greenliving/basil-seeds-not-just-for-growing-recipes.html

Μαζί με άλλα οφέλη, βιταμίνη Κ περιέχουν και οι σπόροι κολοκύθας.
 
Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος
Η πήξη του αίματος είναι μία λεπτή ισορροπία. Δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτό για τον κίνδυνο θρομβώσεων, ούτε πολύ αραιό για τον κίνδυνο μοιραίων αιμορραγικών επεισοδίων, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε πουλιά.
Είμαι πάντα υπέρ μιας καλής διατροφής που θωρακίζει μακροπρόθεσμα τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.
Ωστόσο επειδή συμβαίνουν και ατυχήματα και μια αιμορραγία μετά από ατύχημα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τα πτηνά μας, καλό είναι να είμαστε εφοδιασμένοι πάντα στο σπίτι με Κονάκιον, το σκεύασμα βιταμίνης Κ, που θα δοθεί σε λίγες σταγόνες στο πουλί για μια δυο μέρες.
Ένα σχετικό θέμα από τα πάμπολλα που υπάρχουν επ' αυτού https://community.petbirds.gr/threads/Καρδερίνα-με-πρόβλημα.23106/
 
Ένας σπόρος με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, είναι αυτός του βασιλικού μιας συγκεκριμένης ποικιλίας.

Τι σύμπτωση! Κι εγώ αποφάσισα ότι θα είναι ένας από τους έξτρα σπόρους που θα δίνω από φέτος το χειμώνα. Από βδομάδα έχω προγραμματίσει να πάρω, ελπίζω να τον τρώνε.
 
Σε αυτή την κοινή πρακτική ποια είναι η δοσολογία για το κονάκιον;
Εμπειρικά και με κάθε επιφύλαξη, μία σταγόνα στο στόμα ή 6 σταγόνες σε 100 ml νερό ημερησίως.
 
Back
Top