Γενικά Βλάπτει τα πτηνά το φως μέσα στη νύχτα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Alexx
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Alexx

PB New Member
Εγγραφή
31 Δεκ 2021
Μηνύματα
163
Πόλη
Αττική
Γενικότερα, είναι κακό να υπάρχει αναμένα φως κατά τη διάρκεια της νύχτας; Όχι απαραίτητα μόνιμο, ας πούμε για 1-2 ώρες αφού νυχτώσει, ή και για σύντομο χρονικό διάστημα. Ας πούμε, αυτή τη στιγμή έχω ένα λούγαρο και ένα budgie στο κλιμακοστάσιο, και ωστόσο καθημερινά το φως θα ανάψει μετά τη δύση του ηλίου για τουλάχιστον 5 λεπτά. Είναι κακό αυτό;
 
Το κακό με το κλιμακοστάσιο είναι οι οσμές. Τα πουλιά έχουν πολύ ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα κι ο χώρος αυτός ακούγεται τελείως ακατάλληλος για τη διαμονή τους. Γιατί μένουν εκεί κι όχι στο σπίτι; Το λούγαρο τι προέλευσης είναι;
 
Το άρρωστο παπαγαλάκι που παρέλαβα ζούσε σε κλιμακοστάσιο, και έτσι έμεινε γεμάτος μύκητες, λόγω υγρασίας. Είναι κατεξοχίν απαγορευτικό μέρος για παπαγάλους. Δεν ξέρω για το άλλο πουλάκι, αλλά κι αυτό μάλλον έχει όμοιο αναπνευστικό και υποφέρει.

Σχετικά με το φως, δεν είμαι σίγουρη τι εννοείτε. Σημείωση, πάντα αναφέρομαι στο μπάτζι, δεν ξέρω καν πώς είναι το άλλο πουλάκι. Ένα μπάτζι πρέπει να κοιμάται τουλ 10-12 ώρες την ημέρα κανονικά, 14 αν έχει υπερβολικές ορμόνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι το βάζουμε για υπνο την στιγμή που δύσει ο ήλιος και το ξυπνάμε με την αυγή. Συνήθως τα βάζουμε για ύπνο κανονικό κατα τις οκτώ, αν και το πιο πιθανό να έχουν ήδη αποσυρθεί στο κλουβί και να χαλαρώνουν από ώρα. Τα καλύπτουμε με ένα σκούρο πανί μέχρι την μέση και μειώνουμε τον θόρυβο. Ένα φωτάκι νυκτός ή κάποιος αντίστοιχος ήπιος φωτισμός βοηθά σε περιπτωση πανικού το βράδυ, γιατί έχουν πολύ κακή όραση. Να φανταστείτε, τα δύο από τα τρία παπαγαλάκια μου είαι μόνιμα στο γραφείο μου, όπου διαβάζω μέχρι περασμενα μεσ'ανυκτα. Τουλ το φως του γραφείου μου είναι αναμμενο μέχρι τότε, αλλά με επαρκώς μακρύ ύφασμα κοιμούνται μια χαρά. Μάλιστα τις ακούω να ξυπνούν και να αναπουπουλιάζουν αν κάνω κανέναν απότομο θόρυβο. Ανθρωποι είμαστε κι εμείς, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε για ύπνο με τις κότες, στην κυριολεξία.

Το βασικό είναι να τα βγάλετε από το κλιμακοστάσιο, το είχαμε πει και παλαι΄βτερα, είναι ένα μέρος που δύσκολα καθαρίζεται, είναι υγρό, έχει απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, που είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για τα πουλιά, είναι ανήλιαγο και μπορεί να έχει παράσιτα όπως ποντίκια, αράχνες και κατσαρίδες, συν ό,τι παρασιτοκτόνα εσείς ή η εταιρεία συν΄τηρησης του κτιριου χρησιμοποιείτε.
 
Με το φως εννοώ ότι τώρα που είναι χειμώνας, όλο και κάποιος άνθρωπος θα έρθει μετά τις 6, θα ανοίξει το φως, θα φύγει, πάλι φως. Το κλιμακοστάσιο επίσης είναι χώρος που έχω λίγα πράγματα που χρησιμοποιώ στον κήπο όπου λόγω προγράμματος πηγαίνω μετά τις 6, πάμε πάλι φως... Αναβοσβήνει το φως και δεν ξέρω αν κάνει. Διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να τα σκεπάζω, βρίσκονται δίπλα στο παράθυρο, οπότε κυριολεκτικά ο φωτεισμός είναι ανάλογος του εξωτερικού
Τα πουλάκια δυστυχώς δεν είναι μέσα στο σπίτι διότι δεν είναι όλα τα μέλη της οικογένειας συμφιλιωμένα με τα ζώα του σπιτιού..πούπουλα κλπ και δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν.. Ο μόνος τρόπος, να μπούνε σε διαφορετικό όροφο που δεν χρησιμοποιείται και άρα θα έρχονται σε επαφή με άνθρωπο πάνω κάτω 2 ώρες την ημέρα, αν όχι, ένα 15λεπτο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμμα! Το κλιμακοστάσιο βέβαια από άποψη καθαριότητας είναι μια χαρά, για το αναπνευστικό...
 
Υπάρχουν κλιμακοστάσια που μυρίζουν πετρέλαιο γιατί στο τέλος τους υπάρχει ο λέβητας πετρελαίου,υπαρχουν όμως και "κυριλέ" κλιμακοστασια.Αυτο το ξέρεις εσύ.

Το φως θα τα ενοχλήσει,άλλα δεν θα τα σκοτώσει κιόλας!

Αυτά με δεδομένο ότι δεν έχει εναλλακτική.
 
Ρε παιδιά το κλιμακοστάσιο απ'όσο ξέρω εγώ είναι οι σκάλες μιας πολυκατοικίας.
Εσείς σε άλλο πράγμα αναφέρεστε;
 
Εγώ τις σκάλες εννοώ
Οκ, δεκτό το φως για σύντομο χρονικό διάστημα
Άμα είναι για περισσότερο χρόνο; Πχ στον αχρησιμοποίητο όροφο έβαλα ένα budgie καραντίνα. Σήμερα έτυχε και το φως ήταν ανοιχτό από τις 5:30 εως τις 9:00! Το πειράζει;
 
Σήμερα έτυχε και το φως ήταν ανοιχτό από τις 5:30 εως τις 9:00! Το πειράζει;
5:30 η ώρα νυχτώνει τώρα το Γενάρη ενώ 9:00 νυχτώνει στα μέσα Ιουνίου. Θα πρέπει να ξέρει το πουλάκι τι πραγματικά του συμβαίνει για να προσαρμόσει ανάλογα τους βιορυθμούς του. Από αυτή την άποψη, ναι πειράζει.
 
και το δικό μου καναρινάκι το έχω στα σκαλιά,δεν έχει οσμές, βρωμιά.
έχω μια παλιά βιβλιοθήκη και στο ένα ράφι έχω το κλουβί του δίπλα από το παράθυρο.
η σύζυγος θέλει όλο το βράδυ ανοιχτό το φως της εξωπορτας οπότε ενώ δεν χτυπάει το φως το πουλί ο χώρος δεν είναι σκοτεινός.
παρακολουθώ όμως το καναρίνι και βλέπω στη δύση του ηλίου έχει κουρνιάσει και τον ακούω να κελαηδεί στο πρώτο φως.
θεωρητικά είναι οκ αλλά θέλω και την γνώμη σας,τι λέτε????
 
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους . Είναι λάθος να κατευθύνουμε τα γεγονότα ανάλογα με τα δικά μας δεδομένα . Έτσι φτάνουμε να συζητάμε εάν είναι τόσο ή λιγότερο ή λίγο παραπάνω κλπ , κλπ. Το σωστό είναι σωστό και δεν παίρνει συζήτηση . Τα πουλιά δεν θέλουν φως παρά μόνο ένα λιγοστό φωτισμό , τόσο όσο και εμείς χρειαζόμαστε να μην σκουντουφλάμε στα έπιπλα μεσ΄το σπίτι. Τώρα εάν κάνει κάποιος την αναγωγή προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις δικές του συνθήκες ,... , θα πω και εγώ ότι γνωρίζω άτομα που δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς φως . Όχι απλά να μην είναι απόλυτο σκοτάδι , αλλά φωωωωςςς. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό . Τώρα απ΄το να το έχεις έξω στους -5 καλύτερα στο κλιμακοστάσιο . Αλλά και τι θα γινόταν εάν είχες ένα φωτάκι μικρότερο ; Τίποτα απλά θέλεις και την ασφάλεια . Τότε γιατί δεν το βάζεις με στο σπίτι; έτσι απλά κλπ κλπ . Δεν μιλάω προσπαθώντας να ¨την πω ¨ στον όποιο φίλο , απλά προσπαθώ να κάνω σαφές πως στο τέλος συζητάμε σαν τους φανατικούς καπνιστές που κάθε συζήτησή τους καταλήγει σε μαθηματικά , προσπαθώντας να πείσουν στο πόσα τσιγάρα δεν είναι βλαβερά . Καλή συνέχεια .
 
Μα ο λόγος που ρώτησα δεν είναι άλλος παρά για να δω πως μπορώ να βελτιώσω τις συνθήκες, καθώς και αν χρειάζεται. Πλέον ξέρω ότι την επόμενη φορά που το φως θα είναι ανοιχτό στον όροφο, ή το πουλάκι θα είναι σκεπασμένο ή θα είναι σε άλλο, σκοτεινό δωμάτιο! Επιπλέον ρώτησα γενικά, διότι θεώρησα πως ίσως μετά από τόσα χρόνια εκτροφής ο παπαγάλος κυρίως να μπορεί να ζήσει όπως ο άνθρωπος..να κλείνει το φως μετά τη δύση! Τώρα για το κλιμακοστάσιο, κατ αρχάς οι συνθήκες υγειινής είναι άριστες κατά τη γνώμη μου, ενώ η θερμοκρασία σύμφωνα και με τις δικές μου πράξεις, αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 18.
Θέλω να πω, απέδωσε η συζήτηση. Απλά υπάρχουν κάποια όρια στη συγκεκριμένη περίπτωση, και προσπαθώ να 《ισοροπήσω》, και φυσικά να μάθω αν πρέπει να τα υπερβώ ή αν δεν υπάρχει λόγος κούρασης
 
κατ αρχάς οι συνθήκες υγειινής είναι άριστες κατά τη γνώμη μου
Σχετικά με αυτό, θα ήθελα να πω ότι πολλές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις όταν προτείνουμε στους φροντιστές να αλλάξουν τον χώρο που βρίσκεται το πουλάκι που φροντίζουν. Αυτό συμβαίνει συνήθως στις περιπτώσεις που το πτηνό βρίσκεται σε κουζίνες, μπάνια ή αποθήκες που βάζουμε τις προμήθειες του σπιτιού (απορρυπαντικά, διάφορα καθαριστικά, υγρά καύσιμα, αρώματα κλπ.).

Ο λόγος που το κάνουμε δεν είναι επειδή θεωρούμε ότι αυτοί οι χώροι είναι βρώμικοι, αλλά επειδή, όσον αφορά τα πουλιά, ο κίνδυνος δεν βρίσκεται μόνο σε ότι μπορεί να γίνει αντιληπτό από τις δικές μας αισθήσεις. Κάποια πράγματα είναι επικίνδυνα για τα πουλιά ακόμη κι αν δεν μπορούμε να τα μυρίσουμε ή να τα δούμε εμείς.

Αφιερώστε αν θέλετε λίγο χρόνο και διαβάστε αυτά:
@Alexx δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο θέμα σου. Πήρα απλώς αφορμή από αυτό. Εξάλλου, όπως ανέφερες ήδη ο δικός σου χώρος δεν έχει κάποια άλλη πέραν από τη σκάλα.

Ακόμη, οι χώροι που ανέφερα δεν έχουν συνήθως καθόλου φυσικό φωτισμό ή λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με τεχνητό φωτισμό και αυτό είναι κάτι που επίσης δημιουργεί προβλήματα Στα πουλιά. Περισσότερα: Πως πειράζει το φως τους βιορυθμούς των πτηνών.
 
Σας ευχαριστώ όσους συμμετείχατε! Μόλις άλλαξε προς το καλύτερο η διαβίωση 3 πουλιών μετά τη δύση!
Τώρα, όσον αφορά το κλιμακοστάσιο, από αυτά που είπαμε σας διαβεβαιώ πως οι πιθανότητες να πάθουν κάτι είναι μηδαμινές. Μη με βάζετε να εξηγώ τη λειτουργία του κλιμακοστασίου και το σημείο που βρίσκονται :)
 
Back
Top