Γενικά Βλέπουν χρώματα τα καναρίνια;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο καλά μπορεί να βλέπουν τα καναρίνια και γενικώς τα πουλιά; Έχουν αχρωματοψία ή βλέπουν όλα τα χρώματα; Βλέπουν το ίδιο καλά με εμάς ή όχι;

Βλέπουν χρώματα τα καναρίνια ή έχουν αχρωματοψία;​

Όραση καναρινιώνΤα μάτια των πουλιών, όπως και τα δικά μας, έχουν δύο τύπους αισθητήριων δεκτών:
  1. αισθητήρες ράβδων (φωτοευαίσθητο μόριο αμφιβληστροειδούς)
  2. κωνικούς
Οι πρώτοι, αποδίδουν την αντίθεση και λειτουργούν καλά στο αμυδρό φως. Τα αρπακτικά νυχτόβια πουλιά όπως οι κουκουβάγιες, έχουν περισσότερους από αυτούς τους αισθητήρες.

Οι κωνικοί, αποδίδουν τη διάκριση χρώματος. Τα καναρίνια έχουν περισσότερους από αυτούς τους αισθητήρες από ότι εμείς. Η ποικιλομορφία των οπτικών χρωστικών ουσιών που βρίσκονται μέσα στους κώνους, συνηγορούν στο ότι η αντίληψη του χρώματος στα πτηνά μπορεί να ξεπεράσει τη δική μας.

Η αχρωματοψία στους ανθρώπους είναι συνήθως το αποτέλεσμα ανεπαρκούς λειτουργίας των κωνικών αισθητήρων. Στο βιβλίο του, "Island of the Colorblind", ο Oliver Sacks μιλά για μια ομάδα ανθρώπων με ολική αχρωματοψία. Δεν έχουν ΚΑΘΟΛΟΥ κωνικούς αισθητήρες. Δεν βλέπουν κανένα χρώμα, και τα μάτια τους δεν μπορούν να ανεχθούν το φως του ήλιου.

Δεν έχω βρει πολλές έρευνες για την όραση των καναρινιών, αλλά υπάρχουν ορισμένες για τα πουλιά γενικώς.

Θυμάστε τα χρώματα του ουράνιου τόξου; Στο ορατό φάσμα είναι: Κόκκινο, πορτοκάλι, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μοβ και βιολετί. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα υπέρυθρο χρώμα από τη μία πλευρά αυτού του ορατού φάσματος και ένα υπεριώδες από την άλλη, αλλά τα μάτια μας δεν μπορούν να τα δουν.

Το κολίμπρι μπορεί να δει το υπεριώδες (UV) φως, που δημιουργεί φωτεινά σχήματα σε μερικά φυτά που έχουν νέκταρ. Το βλέπουν στις μαργαρίτες παραδείγματος χάριν, εκεί όπου εμείς βλέπουμε απλώς άσπρα πέταλα.

Έχω ακούσει ότι εάν κρατήσετε μια μαργαρίτα κοντά στο μάτι σας απέναντι από το φως του ήλιου, και κοιτάξετε κατά μήκος της την επιφάνειάς της, μπορείτε να δείτε αμυδρά την πυράκτωση αυτών των σχεδίων.

Πώς βλέπουν τα πουλιά σε εσωτερικούς χώρους​

Επειδή ο μόλυβδος στα τζάμια των παραθύρων εμποδίζει το UV φως, ο "έξω" κόσμος πρέπει να φαίνεται αρκετά διαφορετικός στα πουλιά από τον εντός σπιτιού κόσμο. Μια αλλαγή που βλέπουμε πιθανώς, όταν φοράμε τα γυαλιά ηλίου μας.

Το UV φως είναι αυτό που χρησιμοποιεί ο οργανισμός των πουλιών και των ανθρώπων για τη δημιουργία βιταμίνης D. Πολλοί εκτροφείς χορηγούν βιταμίνη D στα πουλιά τους που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους και μακριά από το άμεσο φως του ήλιου.

Οι περισσότεροι από μας πιστεύουμε ότι ένας λαμπτήρας πλήρους φάσματος θα δώσει τα πουλιά μας την UV ακτινοβολία που χρειάζονται, αλλά κάποιοι λένε ότι δεν είναι πολύ αποτελεσματικοί, δεδομένου ότι οι ίδιοι οι λαμπτήρες είναι φτιαγμένοι από απορροφητικό γυαλί.

Είναι πιθανόν το καναρίνι σας να μπορεί να δει περισσότερα από σας, εκτός από τη νύχτα. Ίσως προτιμούν έναν συγκεκριμένο φύλλο ή ένα σπόρο απ' όλους τους άλλους λόγω μιας ομορφιάς που δεν την γνωρίζουμε καν και ίσως πετούν με πανικό τη νύχτα λόγω κάποιας αιτίας που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με τη δική μας όραση.

Επομένως, η απάντηση στο αρχικό ερώτημα του άρθρου είναι πως όχι, τα καναρίνια δεν έχουν αχρωματοψία και μπορούν να δουν περισσότερα από εμάς, τουλάχιστον στο φως της ημέρας!

Σχετικό περιεχόμενο​

Φωτισμός εκτροφείου
 
Πολύ ωραίο το άρθρο και πολύ ενδιαφέρον! Γενικά έχω τέτοιες απορίες πως βλέπουν γενικά όλα τα ζώα.
 
Back
Top