Φροντίδα Βοήθεια με το νέο κοκατίλ μου

GeorgiaGeo

PB New Member
Εγγραφή
16 Ιαν 2023
Μηνύματα
19
Πόλη
Βέροια
Καλησπέρα παιδια,
Μου έφερε προ μιας εβδομάδας γνωστος μου ενα κοκατιλακι. Το πουλάκι ζουσε μαζι με αλλα 3 σε μεγαλο υπαίθριο κλουβί. Τα μετέφεραν απο Κρήτη μαζι με τα αλλα 2 σε ενα πολυ μικρό κλουβάκι κι εγω κράτησα το ενα. Μου ειπαν οτι ειναι ηλικίας 1,5 χρονών περίπου μια και ο γνωστός μου το πηρε μωρο και καπου τοσο το είχε στην κατοχή του.
Με ανησυχούν ωστόσο 2 πράγματα:
Το πρωτο είναι οτι στο ιδιο οικόπεδο υπήρχαν κοτες, χήνες και πάπιες και φοβάμαι πολύ το θεμα της ψείρας η των ασθενειών.
Το δεύτερο ειναι οτι το κλουβί που το μετέφεραν ηταν παλιο και σκουριασμενο. Εμεινε σε αυτο το κλουβί κατι παραπανω απο 24 ωρες. Υπάρχει περίπτωση να προλαβε να πάθει κάτι σε αυτο το διάστημα απο τη σκουρια?
Το πουλακι τρεμει παρα πολυ. Γνωρίζω οτι ειναι πολυ νωρις κι ειναι απο το στρες μια που περασε ταλαιπωρία κατα τη μεταφορά, αλλαξε περιβάλλον, έχασε τα αλλα 2 και δεν εχει συνηθίσει κι εμενα καθολου αλλα αγχώνομαι να μην εχει κατι λογω των συνθηκών που ανέφερα παραπάνω.
Παρατήρησα τις κουτσουλιές του ειναι κανονικές, τρωει με πολλη ορεξη πινει το νεράκι του κανονικά και τιτιβιζει μεσα στη μέρα. Εχω κι ακομα ενα κοκατιλακι ίδιας ηλικίας περίπου και τα εχω στο ίδιο κλουβί δεν ξερω αν τον επηρεάζει κι αυτό που ειναι τοσο ανήσυχο.
Απλα πλησιάζω κι εγω αρκετά συχνά το κλουβί λογω του οτι το αλλο πουλακι μου με ψάχνει, θελει να το βγάζω εξω και να πηγαινω να του μιλαω κι ίσως το στρεσαρω παραπανω κι εγω. Συγνώμη για το κατεβατό αλλα γενικα ειμαι πολυ αγχώδης κι ανησυχώ λιγο για την υγεια και του νεου και του παλιου κοκατιλ μου.
 
@GeorgiaGeo να χαίρεσαι το νέο σου κοκατιλακι!
Το πρώτο που έχω να σου πω είναι ότι θα έπρεπε να τα είχες ξεχωριστά τα δυο σου πουλάκια, ακριβώς για τους λόγους κ τις ανησυχίες που έχεις κ εσύ, δεν ξέρεις τι ακριβώς φέρνει το νέο μέλος από το παλιό του περιβάλλον.
Καλό είναι τα χωρίσεις για ένα διάστημα κ το νεοφερμένο να το πας στον γιατρό που είδα σε προηγούμενο θέμα σου ότι είχες πάει κ το παλιό σου κοκατιλακι. Θα τον ενημερώσεις για τις συνθήκες που ζούσε πριν έρθει σε εσένα καθώς κ για τις συνθήκες του ταξιδιού που έκανε κ εύχομαι να προσδιορίσει άμεσα τον λογο που τρέμει κ να σου δώσει την κατάλληλη αγωγή.
Το ότι τρώει πίνει τιτιβίζει κ έχει κανονικές κουτσουλιές είναι πολύ καλό αλλά μην αμελήσεις να το εξετάσεις κ περαιτέρω γιατί κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχει σταματήσει να τρέμει.
 
Μου έφερε προ μιας εβδομάδας γνωστος μου ενα κοκατιλακι.
Το πουλακι τρεμει παρα πολυ.
Το ερώτημα είναι: το πουλί τρέμει μόνιμα ή πολύ συχνά μέσα στην ημέρα εδώ και μια εβδομάδα; Αν δλδ το παρατηρείς χωρίς αυτό να καταλαβαίνει ότι είναι κάποιος άνθρωπος στον ίδιο χώρο ή κοντά του, εξακολουθεί και τρέμει τόσον καιρό ή αυτό συμβαίνει όταν εσύ πηγαίνεις κοντά; Γιατί στη 2η περίπτωση αυτό μπορεί να σημαίνει ότι απλώς σε φοβάται, ενώ στην πρώτη προφανώς δείχνει ασθένεια.
Το πρωτο είναι οτι στο ιδιο οικόπεδο υπήρχαν κοτες, χήνες και πάπιες και φοβάμαι πολύ το θεμα της ψείρας η των ασθενειών.
Τίποτε δεν είναι απόλυτο...οι ψείρες μπορεί να φανούν αν αποβραδίς σφηνώσεις μια βρεγμένη τσαλακωμένη χαρτοπετσέτα στα κάγκελα του κλουβιού και το πρωί την ελέγξεις για κόκκινα ή μαύρα στίγματα...αν έχει, τότε ναι το πουλί φέρει ψείρες, αν όχι, μάλλον δεν έχει. Επίσης μπορείς να το πιάσεις και να το κοιτάξεις με φακό διεξοδικά ανάμεσα στα πούπουλα σε όλα του τα σημεία με έμφαση κάτω από τις φτερούγες και επίσης να ελέγξεις το κλουβί πολύ καλά με φακό πάλι σε κάθε του σημείο. Για άλλες ασθένειες δυστυχώς δεν γίνεται να σου πούμε κάτι συγκεκριμένο, πέραν του να παρατηρείς το πουλί και αναλόγως, σε κάποια ένδειξη πιθανής ασθένειας (κόπωση, ληθαργική συμπεριφορά, αδυνάτισμα κλπ) να το πας σε γιατρό.
Το δεύτερο ειναι οτι το κλουβί που το μετέφεραν ηταν παλιο και σκουριασμενο. Εμεινε σε αυτο το κλουβί κατι παραπανω απο 24 ωρες. Υπάρχει περίπτωση να προλαβε να πάθει κάτι σε αυτο το διάστημα απο τη σκουρια?
Ναι, φυσικά και υπάρχει επικινδυνότητα ειδικά αν έκανε κάποια αμυχή στα σκουριασμένα κάγκελα ή τα δάγκωσε, αλλά και αυτό δεν μπορείς να το γνωρίζεις.
Εχω κι ακομα ενα κοκατιλακι ίδιας ηλικίας περίπου και τα εχω στο ίδιο κλουβί δεν ξερω αν τον επηρεάζει κι αυτό που ειναι τοσο ανήσυχο.
Αυτό όπως σου είπε και η @chrisa2102 δεν θα έπρεπε επ' ουδενί να συμβεί. Υπάρχει η καραντίνα που θα ήταν καλό να ακολουθούσες. Τώρα που δεν... αν το πουλί έχει κάτι μολυσματικό, είναι πιθανό και το άλλο που έχεις στο ίδιο κλουβί, να έχει κολλήσει. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα είναι καλά.
 
@ianos νομίζω πως τρέμει μονο όταν πλησιάζω πολυ το κλουβί η καμια φορα μολις μπω στο δωμάτιο και μιλάω στο άλλο. Γενικα αν ηταν μόνο του δε θα πλησιαζα πολυ θα το αφηνα στην ησυχία του αλλα δε θέλω να παραμελησω το αλλο γιατί το πηρα απο petshop αρκετά αγριο κι επιθετικό και οσο εχω καταφερει να το ηρεμήσω δε θελω να αλλαξει συμπεριφορά παλι.
[automerge]1691206005[/automerge]
@chrisa2102 Ξερω εκανα βλακεια αλλα δε γνώριζα καν οτι θα μου τα φερει με πηρε το προηγούμενο βραδυ απλα και μου ειπε αυριο το μεσημέρι ειμαι εκει εγω δούλευα ουτε κλουβί δεν πρόλαβα να πάρω και δεν ειχα κάποιο στο σπίτι μονο ενα παλιο. Τωρα ετοιμασα ενα κλουβί ισως μεταφέρω εκει το πρωτο πουλακι που βγαίνει κι απ το κλουβί κι ειναι πιο εύκολο να το αλλαξω περιβάλλον μην προσπαθήσω να πιάσω το καινούργιο και το σοκαρω κι άλλο. Επιπλέον δεν ξερω, αν εχει κατι ισως ειναι πηγη μολυσματος πλεον και το παλιο κλουβί.
[automerge]1691206161[/automerge]
Ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις σας. Θα δοκιμασω κι οτι μου είπατε θα επισκεφτώ κι ενα γιατρό, λείπει αυτος που εχω επισκεφθεί διακοπες και δεν ξερω που να το παω. Διαβαζω κριτικες για καποιους γιατρούς που βρηκα στο φορουμ αλλες πολυ καλες αλλες πολύ κακες κι αγχώνομαι για το που να εμπιστευθώ το πουλακι
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπορείς να στείλεις δείγμα κουτσουλιάς του στο εργαστήριο της Κομοτηνής σε περίπτωση που δεν υπάρχει στην περιοχή σου κάποιος πτηνίατρος. Όπως και να έχει, καλορίζικος και γεμάτος υγεία ο νέος σου φίλος!!!
 
@GeorgiaGeo καλημέρα!
Εφόσον τρέμει μόνο όταν το πλησιάζεις, μόλις το απομονώσεις κ το αφήσεις λίγο μόνο του, ήσυχο να επεξεργαστεί το νέο του περιβάλλον, λογικά θα σταματήσει το τρέμουλο.

Βλέπω ότι νοιάζεσαι πολύ κ είμαι σίγουρη ότι θα τα φροντίσεις κ τα δυο όσο καλύτερα μπορείς, ακόμα κ αν δεν πρόλαβες να τα χωρίσεις από την αρχή! Εύχομαι να βρεις τον κατάλληλο γιατρό!
Αν θέλεις ενημέρωσε μας όταν ηρεμήσει το νέο κοκατιλακι κ για τα νέα της υγείας τους!
 
Παιδιά να ρωτήσω κατι? Επειδή μεσολαβεί σαββατοκύριακο και φοβάμαι μην καταπεσει το πουλακι και δεν προλαβω να δράσω, να μπω στη διαδικασία να αγοράσω ενεργό άνθρακα απο φαρμακείο, μηπως το βοηθήσει σε περίπτωση που επαθε καποια δηλητηριαση απο το σκουριασμενο κλουβί? Θα του προκαλεσει επιπτώσεις αν εχει καποιο αλλο προβλημα?
 
@GeorgiaGeo
Θα ήταν καλό να προμηθευτείς ενεργό άνθρακα από ότι διαβάζω εδώ στο forum!

Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, όμως αναφέρεται ότι δεν έχει επιπτώσεις, μόνο περιορίζεται η δράση άλλων φαρμάκων όταν δίνονται στο πουλάκι.

Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, αχρειαστες να είναι!

Έχεις δει κάτι στο κοκατιλακι κ σε έχει ανησυχήσει παραπάνω? Υπάρχει κάποια κατάπτωση? Άλλαξαν οι κουτσουλιές, έκανε εμετό? Η απλά ανησυχείς μήπως αλλάξει κάτι μέσα στο Σκ?
Σε αυτήν την περίπτωση προληπτικά μπορείς να βάλεις σε μια ταιστρα ξεχωριστά κ να μείνει εκεί να το τσιμπάει μόνο του.
Σε περίπτωση επείγοντος, το ποστ που έστειλα έχει αναλυτικές οδηγίες.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά!!!
 
@chrisa2102 σήμερα ειναι λίγο υποτονικό και κοιμάται αρκετά φαίνεται δηλαδή οτι το πουλι είναι πεσμένο. Και σκεφτηκα αν ειναι δηλητηρίαση τουλαχιστον να το προλαβω. Νομίζω βέβαια οτι ολη αυτη η αλλαγή στη συμπεριφορά εγινε απο προχθές το βραδυ που καθάρισα το κλουβάκι τους και πρόσθεσα 2 εξτρα πράγματα μεσα (δεύτερη ποτιστρα και ταιστρα γιατι οταν ετρωγε το ενα ζήλευε το αλλο και μαλωναν). Τις προηγούμενες μερες ηταν ζωηρό και δραστήριο.
 
@GeorgiaGeo
Δεν είμαι σίγουρη ότι είναι πεσμένο λόγω της δικής σου παρέμβασης στο κλουβί.. όμως.. μακάρι να είναι αυτό! Έχει έρθει σε επαφή με άλλα πουλιά, με σκουριά... πολλά είναι τα σενάρια.
Δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα από τι είναι.. κ δεν μου επιτρέπεται κιόλας.

Πραγματικά εύχομαι να μην είναι δηλητηρίαση κ την Δευτέρα να έχεις μια καλύτερη εικόνα από γιατρό! Οτιδήποτε κ αν το έχει ρίξει, να είναι θεραπευσιμο!
Πάρε ενεργό άνθρακα να είναι διαθέσιμος κ ενημέρωνε μας!
 
@chrisa2102 μίλησα με εκτροφεα, ο οποίος με συμβούλευσε να βαλω στο νεράκι του ηλεκτρολύτες η πολυβιταμινες, καθως το στρες απο αλλαγή περιβάλλοντος ειναι μεγάλο οπως και οι συνθήκες διαβίωσης (το πουλακι ηταν συνηθισμένο σε αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες). Ηδη το απομόνωσα και καθάρισα οσο πιο σχολαστικά μπορούσα το κλουβί και τα σκεύη του κι ελπίζω μεχρι τη Δευτέρα το απόγευμα που θα επισκεφτώ το γιατρο αυτο να αρκεί!
 
@GeorgiaGeo
Πολύ ωραία! Ήδη υπάρχει κάτι για να το τονώσει μέχρι τη Δευτέρα που θα υπάρξει πιο πλήρη διάγνωση!
Κ η δική σου καθαριότητα κ ότι το απομονωσες, θα συμβάλλουν θετικά εννοείται!
Αναμένουμε νέα!✨✨✨
 
Καλησπέρα παιδια. Το πουλακι ειναι υγιέστατο ευτυχώς!! Ειχε απλα μια πιο δύσκολη προσαρμογή απο το φυσιολογικό ισως λογω του εγκλεισμού του μεσα στο σπίτι. Ηδη απο χθες που τον ειχα εξω στο μπαλκόνι ηταν πολυ καλύτερα, συνεχίζουμε τις πολυβιταμινες για 3-4 μερες ακόμα και θα ειναι μια χαρα!!
 
@GeorgiaGeo Καλησπέρα κ σε εσένα!

Υπέροχα νέα! Άρα σταδιακά υποχωρεί το τρέμουλο που είχε καθώς συνηθίζει το νέο του περιβάλλον!
Εξέτασε κ κουτσουλιές ο γιατρός? Τυχερό που δεν κόλλησε κάτι εφόσον είχε επαφή με άλλα πουλάκια!
 
Back
Top