Αναπαραγωγή Βοτανα σε νεοσσους

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Akridas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Akridas

PB New Member
Εγγραφή
26 Ιαν 2017
Μηνύματα
68
Πόλη
Αρτέμιδα
Καλησπερα!

Σαν νεος και εγω στις αναπαραγωγες θα ηθελα να κανω εδω μερικες ερωτησεις σχετικα με ποια και ποτε μπορουμε να δινουμε βοτανα οπως δεντρολιβανο, βασιλικο, ριγανι(φρεσκια και ξηρη) κτλπ σε νεοσσους.

Απλα δεν βρηκα κατι αναλογο, χωρις ομως να ψαξω πολυ, οποτε σκευτηκα οτι θα μπορουσαμε εδω να βαλουμε μια λιστα ισως με βοτανα και απο ποτε μπορει να καποιος να τα δωσει σε νοσσους(οχι ενηλικα) χωρις να υπαρχει καποιο προβλημα. Ακομα και εαν αυτο γινεται μεσο των γονειων ομως(εκει αλλαζει το θεμα πιστευω).

Εγω πχ εχω εναν μικρο κηπο με βοτανα και εχω φρεσκο βασιλικο, ριγανι, δεντρολιβανο. Ποτε μπορω να τα δωσω στα μικρα;
 
Αγγελε μια φορα ειχα δωσει στα καναρινια μου την αυγοτρορφη που τους φτιαχνω η οποια γενικα ειναι "βαρια" για τους νεοσσους λογω των πολλων βοτανων και των πολλων υλικών. Και αυτη τη φορα κατα λαθος ειχα βαλει σε ενα ζευγαρι που ειχε μικρα 4-5 ημερων. Δεν επαθαν απολυτως τίποτα! Αλλα επειδη ειναι μικρα θα προτεινα να ξεκινησεις να τους δινεις μετα τις 15 μερες, σταδιακά και ένα καθε μερα. Δηλαδη την μια μερα λιγο ρίγανη, την επομενη λίγο βσιλικό κτλ. Ετσι θα παιρνουν τα απαραιτητα αλλα σε μικρη ποσοτητα!

Πολυ ομορφο να εχεις χλωρα βοτανα να τους δινεις! Πολυ τυχερα!
 
Καλα εννοειτε οτι θα μπαινουν ενα ενα για να τα μαθαινουν και αυτα αλλα και εγω να ξεχωρισω τι τους αρεσει πιο πολυ.

Η ερωτησει μου ομως στοχευει στα "μυστηκα" του καθε βοτανου. Δηλαδη υπαρχει καποιο που πρεπει να το δινουμε οταν ειναι 20 ημερων και καποιο που ειναι καλητερα να το αποφευγουμε μεχρι να γινουν 3 μηνων; Οι ποσοτητες παιζουν ρολο ή θα φανε οσο θελουν/χριαζονται;
 
Οι ποσοτητες παιζουν ρολο ή θα φανε οσο θελουν/χριαζονται;
Συγκεκριμένα δεν ξέρω να σου απαντήσω. Αλλά γενικά θα σου πω ότι τα βότανα έχουν κάποιες δραστικές ουσίες, έντονης επίδρασης και επομένως, όταν θα αρχίσεις να τα προσφέρεις, θα το κάνεις σε μικρή ποσότητα, μια και μιλάμε για νεαρούς και επομένως ευάλωτους οργανισμούς. Στην αρχή βεβαίως θα τους τα ταΐζουν οι γονείς. Αλλά και στη συνέχεια, και μέχρι το τρίμηνο τουλάχιστον, θα ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός με την ποσότητά τους.
 
Aρχικά, θα πρέπει να αποφεύγονται όλα, μέχρι τον απογαλακτισμό. Είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος και καλόν είναι να μήν υπάρχουν ούτε σαν ερωτηματικά για κάποιες πιθανές διάρροιες των μικρών. Μετά τον απογαλακτισμό και σταδιακά μπορεί κανείς να δίνει σε φρέσκια μορφή, τις κορυφές απο την ρίγανη και τον βασιλικό. Αυτά, σε συνδιασμό με βλαστούς απο στελάρια, ζωχούς,ταραξάκο,τσουκνίδα είναι μια καλή επιλογή για την συνέχεια. Πάντα με μια συχνότητα λογική (όχι σε καθημερινή βάση) και ανάλογα την εποχή.
 
Τη στελάρια την μαζεύετε ή την αγοράζετε κ. Μάκη; @mgerom
 
Aρχικά, θα πρέπει να αποφεύγονται όλα, μέχρι τον απογαλακτισμό. Είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος και καλόν είναι να μήν υπάρχουν ούτε σαν ερωτηματικά για κάποιες πιθανές διάρροιες των μικρών.
Δηλαδή μέχρι να γίνουν 30-35 ημερών το μόνο που τους δίνετε είναι αραια και που λίγο μήλο; Όλα τα υπόλοιπα μετά τον απογαλακτισμό;
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες για να μαθαίνουμε!
 
Δηλαδή μέχρι να γίνουν 30-35 ημερών το μόνο που τους δίνετε είναι αραια και που λίγο μήλο; Όλα τα υπόλοιπα μετά τον απογαλακτισμό;
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες για να μαθαίνουμε!
Ολα έχουν να κάνουν με την δυνατότητα διαχείρισης περισσότερο, παρά με την ανοχή των ίδιων των νεοσσών. Οταν έχεις να κάνεις με μεγάλο πλήθος μικρών και επειδή δεν είναι όλα της ίδιας δύναμης και αντοχής, πρέπει να περιορίζεις τους πιθανούς παράγοντες "ανωμαλιών" στην πέψη και αφομοίωση των τροφών. Ετσι μιας και η παρακολούθηση ενός εκάστου είναι μια δύσκολη υπόθεση..."φυλάς τα ρούχα σου για νάχεις τα μισά". Η αυγοτροφή που φτιάχνω και χρησιμοποιώ περιέχει αρακά απο φέτος κι' έτσι καλύπτει κατα ένα μέρος την ανάγκη απο την επαφή με τα πράσινα. Οι βιταμίνες υπάρχουν ούτως ή άλλως στην έτοιμη αυγότροφή αλλά και στο FERTIVIT που προσθέτω σ' αυτήν. Ετσι ο έλεχγος της διατροφής περιορίζεται σε τρία πράγματα. ΝΕΡΟ-ΣΠΟΡΟΙ-ΑΥΓΟΤΡΟΦΗ και είναι πολύ πιο εύκολες οι απαντήσεις αν κάτι στραβώσει.
 
Θα συμφωνήσω πως μέχρι τον απογαλακτισμό ας είμαστε επιφυλακτικοί με τα βότανα.
 
Σε μένα παλι το τσάι βοτάνων δεν απουσιάζει ποτέ από την παρασκευή της αυγοτροφής που δίνω στα πουλιά.
Ούτε όταν ξεκινούν την αναπαραγωγή τους, ούτε όταν έχουν νεοσσούς ούτε κι αν ακόμη αυτοί είναι λίγων ωρών.
Φυσικά το ίδιο ακολουθώ μέχρι και την ολοκλήρωση της πτερόρροιας.
Το δίμηνο μάλιστα του χειμώνα που σταματώ την αυγοτρφή είναι και το μοναδικό διάστημα που δεν εμπεριέχεται τα τσάι βότανων στη διατροφή τους.
Σε όλα αυτά τα χρόνια που δίνω αυγοτροφη με αυτό τον τρόπο και σε ένα σοβαρό δείγμα πουλιών, δεν έχω καταγραφές για κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μη φυσιολογικό ή να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως τα βότανα σε αυτή τη μορφή δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα στα πουλιά.
Επίσης δε βρήκα πουθενά γραμμένο κάτι που να τεκμηριώνει το αντίθετο... εκτός φυσικά από τις σε όλα σεβαστές αντίθετες απόψεις εκτροφέων.
 
Γιαννη(εαν μου επιτρεπεται ο ενικος) το τσαι το βαζεις και στο νερο(η αντι για σκετο νερο); Υπαρχει θεμα παρασκευης του και δοσολογια για την αυγοτροφη;

Ξερω οτι υπαρχουν σαν θεματα αυτα, απλα η "δεξαμενη" πληροφοριων και θεματολογιας ειναι τεραστια εδω μεσα και χανομαι. Εαν ειναι ευκολο βαλτε μου το λινκ(η τα λινκ εαν ειναι περισσοτερα) γιατι πρεπει σιγα σιγα να φτιαξω σελιδοδεικτες με αυτα τα θεματα να τα εχω ευκαιρα...
 
Γιαννη(εαν μου επιτρεπεται ο ενικος) το τσαι το βαζεις και στο νερο(η αντι για σκετο νερο); Υπαρχει θεμα παρασκευης του και δοσολογια για την αυγοτροφη;
Το τσάι βοτάνων καλύπτεται απόλυτα από αυτό το άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/%CE%A4%CF%83%CE%AC%CE%B9-%CE%B2%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%AC.19081/ και ο τρόπος χρήσης του στην εκτροφή μου είναι γραμμένος εδώ https://community.petbirds.gr/threads/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BE%CE%B7%CF%81%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE%CF%82.25060/
Στην ποτίστρα των πουλιών έχω σχεδόν πάντα μόνο νερό.
 
Η αυγοτροφή που φτιάχνω και χρησιμοποιώ περιέχει αρακά απο φέτος

Ποια στοιχεία του σας έκαναν να επιλέξετε τον αρακά κ. Μάκη;
Πάντως ο αρακάς έχει ελαφρά διαρροϊκές ιδιότητες.
 
Την περίοδο που τα μικρά είναι μεχρι 30 ημερών
Χρειάζονται μια ιδιαίτερη ενίσχυση σε πρωτεΐνες. Ο αρακάς τις προσφέρει.
Χρειάζονται μια ενίσχυση σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Ο αρακάς είναι πλούσιος σ' αυτά.
Χρειάζονται μια προστασία σε όλο το καρδιοαγγειακό σύστημά τους σαν νεαρά άτομα. Ο αρακάς με τα πλούσια αντιφλεγμονώδη του προστατεύει τα αγγεία.
Χρειάζονται υγειή και δυνατά οστα. Ο αρακάς τους προσφέρει το 50% της βιταμίνης Κ που χρειάζονται για την σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.
Χρειάζονται γενικά ισχυρό ανοσοποιητικό. Ο αρακάς με τις πολυφαινόλες, τα φλαβινοειδή, τα καροτενοειδή που περιέχει δίνει μια μεγάλη βοήθεια σ' αυτό.
... Και όλα αυτά χωρίς να επιρεάζει την απόχρωση του ιδιαίτερου κίτρινου χρώματος που επιδιώκω για το είδος των πουλιών που εκτρέφω.
Εν τέλη είναι πάντα φρέσκος (καταψύχεται σε διάστημα μικρότερο των 3ων ημερών) και έχει απίστευτη αποδοχή απο τα πουλιά. :)
Υ. Γ Διάρροιες δεν υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή και έχω δακτυλιδώσει πάνω απο 70 μικρά. Το μέλλον θα δείξει ακόμα και αυτή την πιθανότητα (το κρατάω για παρακολούθηση)
 
Την περίοδο που τα μικρά είναι μεχρι 30 ημερών

Ισως ακουστη χαζη η ερωτησει, αλλα θα την κανω.

Τον αρακα τον βραζετε πρωτα και βγαζετε το φλουδι η ωμο τον βαζετε στο μουλτι;

Στα ψαρια τον βραζουμε πρωτα και τον δινουμε για τους ιδιους λογους συν ομως οτι βοηθαει στην εμτερικη λειτουργεια αμα υπαρχει προβλημα. Για αυτο ρωταω για το βρασιμο.
 
...
Τον αρακα τον βραζετε πρωτα και βγαζετε το φλουδι η ωμο τον βαζετε στο μουλτι; ...
Aπο το σακουλάκι, στην αυγοτροφή.:) ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Απλά, η δόση που μου χρειάζεται το πρωί, βγαίνει απο βραδύς απο την κατάψυξη και μπαίνει στην συντήρηση του ψυγείου.
 
Back
Top