Αναπαραγωγή Βρήκα αυγό περιστεριού στην ταράτσα μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης pitsiles
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

pitsiles

PB New Member
Εγγραφή
28 Απρ 2019
Μηνύματα
8
παιδιά καλησπέρα :)

πριν 2 μέρες βρήκα σ' ένα σημείο στην ταράτσα μου ένα αυγό άσπρο, χωρίς να υπάρχει φωλιά στο σημείο, ούτε κλαδάκι για δείγμα. Το αυγό ήταν σε σημείο που λίγο πιο δυνατά να φυσούσε εκείνη την ώρα πιο πιθανό να έπεφτε και να 'σπαγε, δυόμιση πόντους από δυόμιση μέτρα ύψος. Στην αρχή το έβαλα σε μια πετσέτα και σε λίγο καλύτερη θέση, μετά το σκέπασα κιόλας, και στο μεταξύ ήμουν παραδίπλα στην ταράτσα και δε φάνηκε πουλί να κάτσει στο σημείο... Το πήρα πιο αργά το απόγευμα το έβαλα κάτω από μια λάμπα πυρακτώσεως, προσπάθησα να είναι γύρω στους 37 βαθμούς αλλά δεν έχω τρόπο να το υπολογίσω εντελώς σωστά... Το κοίταξα κιόλας με το φλας του κινητού (δεν είχε τίποτα κόκκινο αιμάτινο, είχε φούσκα αέρα στη μια μεριά, και κάπως σα να επέπλεε μέσα κάτι διαφορετικού χρώματος). Σήμερα ήμουν ταράτσα από τις 9,30 το πρωί, και ήρθε ένα πιτσιλωτό περιστέρι και έκατσε σε εκείνο το σημείο που είχα βρει αρχικά το αυγό. Φαίνεται κάπως χοντρό οπότε ίσως είναι αρσενικό; Δεν ξέρω. Μέχρι τις 10-11 ήταν εκεί και καθότανε, του πέταξα κάτι ψίχουλα, δεν ενθουσιάστηκε καθόλου. Μετά λέω κάτσε, μήπως... Φέρνω λοιπόν το αυγό, για να μη το ενοχλήσω το ακουμπάω πιο παραδίπλα. Τίποτα, απτόητο. Κάνα εικοσάλεπτο μετά, πήγα αργά και το ακούμπησα σχεδόν στο σημείο που το είχα πρωτοβρεί, αλλά κάτω από το υψωματάκι του "γκρεμού", δηλαδή ούτε μισό μέτρο απόσταση από εκεί που καθότανε το περιστερι, το οποίο δεν πολυκουνήθηκε. Και, τέλος πάντων, κατά τις 12-1 έφυγα απ' την ταράτσα, το περιστέρι είχε αλλάξει δυο θέσεις μέχρι τότε, πήρα και το αυγό και το ξαναέβαλα στη λάμπα... Τώρα, 8 η ώρα, ανεβαίνω πάλι στην ταράτσα και το ίδιο περιστέρι ήταν ακόμα εκεί απλά σε άλλο σημείο!
Τι μου προτείνετε να κάνω;
 
Καλησπέρα φίλε μου. Αρχικά είσαι σίγουρος ότι είναι αυγό περιστεριου; Μπορεί να είναι και από κάποιο άλλο πτηνό π.χ.σπουργιτι. Όπως και να χει, δεν γίνεται να κάνεις κάτι με το αυγό. Εφόσον το βρήκες σε άσχετο σημείο και δεν γνωρίζεις που είναι η φωλιά δεν μπορείς να βοηθήσεις περισσότερο.
 
Ευχαριστώ για την απάντηση!
Είναι 3 εκ. ύψος * 2,5 πάχος χοντρικά...
Η συμπεριφορά του περιστεριού αυτού στην ταράτσα μου είναι νορμάλ; Υπάρχει περίπτωση να είναι αυτό που το κλώσσαγε και να το 'χε αφήσει μόνο του τόσες ώρες κι εγώ να πήγα κακή στιγμή;
Φωλιά είμαι 100% σίγουρη ότι δεν υπήρχε γιατί έψαξα πολλή ώρα, και τριγύρισα κιόλας μην τυχόν έβρισκα κλαδάκια που τα 'χε πάρει ο αέρας...
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κακώς το μετακίνησες...
Να το επαναφέρεις στη θέση του.
Είναι αυγό από δεκαοχτούρα.
Οι φωλιές από αυτά τα πουλιά... Δεν είναι φωλιές... και είναι πάντα σε επισφαλή και με μεγάλο κίνδυνο θέση.
 
Να το πάω δηλαδή τώρα αμέσως ή το πρωί; Δεκαοχτούρες είναι αυτά τα περιστέρια τα γκρι έτσι; Άρα το άλλο που απλά καθότανε όλη μέρα στην ταράτσα μου ήταν απλά κάποιο άσχετο; Πιτσιλωτό μαυρόασπρο, και με τις ελάχιστες/επιφανειακές γνώσεις μου, για να το περιγράψω, θα 'λεγα λίγο μεγαλύτερο από μια δεκαοχτούρα θηλυκή... Δε παίζει να ήταν δικό του το αυγό;
 
Το βάζεις στη θέση του εφ' όσον δεν υπάρχει πουλί. Γιατί αν φοβηθεί και σηκωθεί ίσως δεν επιστρέψει.
πήγα κοίταξα, δεν υπάρχει κανένα πουλί αυτή τη στιγμή... (δε θα 'πρεπε να 'χε έρθει στη φωλιά της για βράδυ;...)
 
Όχι απαραίτητα από το πρώτο αυγό
Θα το κάνει όμως πιθανότατα αύριο βράδυ κι αφού γεννήσει άλλο ένα (πιθανόν)
μακάρι να γίνει έτσι )
να το ακουμπήσω ακριβώς σ' εκείνο το σημείο που το βρήκα; θα το πάω τώρα πάνω...
 
Παιδιά σε αυτή την περίπτωση εγώ βλέπω 2 εκδοχές.
1. Καποιο άλλο πτηνό (πχ καρακάξα) έκλεψε από την φωλιά το αυγό, πήγε στο σημείο, που το βρήκε η φίλη μας, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσε να το φάει και έτσι το αυγο έμεινε εκεί.
2. Ίσως το πτηνό που έκανε το αυγό να τρόμαξε από κάτι, να εγκατέλειψε την φωλιά του και μην μπορώντας να κρατηθεί άλλο το έκανε εκεί.
Το ενδεχόμενο να γέννησε πάνω στο τσιμέντο χωρίς κάποιο υλικό, προσωπικά το αποκλείω.
 
update:

σήμερα το πρωί κάποια στιγμή το αυγό έγινε ομελέτα...
πιθανότερο ήταν εξαρχής κλεμμένο από καμιά καρακάξα, αυτή το άφησε εκεί για κάποιο λόγο όπως είπε ο @Γιαννης17 , τώρα γύρισε και το έφαγε...
:/
 
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το άφηνε άθικτο...
Της είναι απίστευτα εύκολο να το φάει αμέσως.
Με κάποιο τρόπο βρέθηκε σε λάθος μέρος το αυγό και ήταν αναπόφευκτη η κατάληξη που περιγράφεις.
 
κακως το μετακινησες απο τη θεση του, προφανως δεν ειχε αρχισει το κλωσσημα ξεκιναει αφου γεννηθει και το δευτερο αυγο, πιθανον το πουλι που εβλεπες απαθες ηταν καποιο απο τους γονεις(καποιες φορες δεν φτιαχνουν φωλια καθολου)
 
Το πουλί που καθόταν στην ταράτσα μου δεν έμοιαζε με δεκαοχτούρα. Ήταν λευκό-μαύρο πιτσιλωτό αντί γκρι με κολλάρο, και στο ίντερνετ βρήκα ότι τα περιστέρια με αυτόν το χρωματισμό ονομάζονται καρακανατί -αλλά δεν μπορώ να βρω μια φωτογραφία να με πληρεί για να παραθέσω και να το παρομοιάσω. (Η απορία μου σ' αυτό το σημείο: το είδος αυτών των περιστερόμορφων κάνουν ίδιες φωλιές με τις δεκαοχτούρες; δηλαδή άτσαλες χωρίς συνοχή υλικών; Στην περίπτωση του ναι, τότε ίσως ήταν κάποιος απ' τους γονείς. Το σημείο, πάντως, ήταν αφύλακτο εντελώς από κάθε πλευρά του ορίζοντα, γυμνό και τσιμεντένιο, δεν πιστεύω ότι ένα πουλί θα μπορούσε να το θεωρήσει ιδανικό για φωλιά, πόσο μάλλον χωρίς υλικό. Ας πούμε ότι έστω είχαν κάνει φωλιά, η οποία αποτελούταν από υλικά τα οποία ο αέρας εκείνης της μέρας τα διέλυσε κι όσο κι αν έψαξα εγώ είχαν εξαφανιστεί.)
Επίσης, μια δική μου ίσως αδαής σκέψη που είχα, ήταν ότι η μητέρα μπορεί να πέθανε από κάτι μες στην πόλη, και το πουλί που έβλεπα ήταν το αρσενικό -οπότε εκεί η απορία μου ήταν, μήπως είχε έρθει εκεί και περίμενε το θυληκό;.)
Συνεχίζοντας: πέταξε και προσγειώθηκε κοντά στο σημείο που είχα βρει εγώ το αυγό ΔΥΟ μέρες πριν. (Δηλαδή, απ' όσο διάβασα στο φόρουμ, είχε περάσει το 24ωρο κατά πολύ, που θέλει για να σχηματιστεί το δεύτερο αυγό και να το γεννήσει.) Το συγκεκριμμένο περιστέρι δεν είχε καμία άλλη συναναστροφή με πουλιά όσο το παρατήρησα και δεν "μίλησε" καθόλου σε κανένα σημείο. Άλλαξε δυο-τρία σημεία όπου κούρνιασε, και κάποια στιγμή πήγε σε κάτι νερά που έριχνα εγώ κι έκανε μπάνιο... Επίσης κάθε φορά που το πλησίαζα (αναγκαστικά γιατί άδειαζα νερά στο λούκι) δεν έδειχνε τρομερά φοβισμένο, δεν έκανε δηλαδή αυτό που κουνάνε το κεφάλι τους τα περιστέρια και περιεργάζονται, ούτε ψιλο-απομακρυνόταν από εμένα νευρικά αλλά πιο πολύ νωχελικά θα 'λεγα... Επίσης, ούτε κούτσαινε, ούτε απ' την όψη του φαινόταν άρρωστο, και μια χαρά πέταγε επίσης... (Σκέφτομαι: μήπως ήταν κάποιο άρρωστο άσχετο; Μάλλον όχι.)

Το σημείο που βρήκα το αυγό ήταν μια λωρίδα τσιμέντου υπερυψωμένη 5-10 εκ., πάνω στο ταρατσάκι της ταράτσας, κι αν φύσαγε λίγο περισσότερο μπορεί το αυγό να κυλούσε αυτά τα 2,5 εκ. και να έπεφτε από δύο και μέτρα ύψος απ' την άλλη πλευρά, γι' αυτό αρχικά το μετακίνησα σε πιο ασφαλές σημείο κι έβαλα την πετσέτα από κάτω, για να μην ολισθαίνει απ' τον αέρα.

Εγώ στεναχωρήθηκα, γιατί την ίδια μέρα που επέστρεψα το αυγό στο σημείο, μετά από τις συμβουλές εδώ στο θέμα, έκανα πρώτα ωοσκόπηση (με το φλας του κινητού) και μου φάνηκε πως είδα μια-δυο κόκκινες γραμμούλες μέσα... (Το είχα σε κουτί με λάμπα, με το θερμόμετρο να δείχνει 37~, υγρασία δεν θυμάμαι :/).

Εννοείται πως δεν ήθελα να στερήσω το αυγό απ' τους γονείς του, ούτε να επέμβω στη φυσική διαδικασία, αλλά με ξένισε πολύ α) το μέρος που βρήκα το αυγό, κυριολεκτικά δυόμιση εκατοστά από το να πέσει και να σπάσει ενώ φύσαγε, β) το ότι σχεδόν 10 ώρες που ήμουν στην ταράτσα, τη μέρα που το βρήκα, είχα το νου μου και δεν επισκέφτηκε κανένα πουλί το σημείο.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
τα περισσοτερα που λες ειναι υποθεσεις και σκεψεις δικιες σου
πολλες φορες ειδικα νεαρες μητερες επειδη δε βρισκουν καλο σημειο γεννανε οπου να ναι
δεν υπαρχουν περιστερομορφα η ειναι περιστερι η οχι
καποιες φορες δε κανουν καθολου φωλιες με υλικα γεννανε σε 1 σημειο που απλα τους φαινεται καταλληλο η απλα γιατι δεν μπορουν να περιμενουν αλλο
μπορει το δευτερο αυγο να ερθει και μετα απο μιαμιση μερα η και 2
η συμπεριφορα του πουλιου πιθανον δειχνει οτι ηταν καποιος γονεας


δεν χρειαζεται να στεναχωριεσαι αν ειναι ετσι οπως τα λες η απειρη μητερα γεννησε σε σημειο που δεν θα επιβιωνε ετσι και αλλιως, μην κανεις δικες σου υποθεσεις ως ανθρωπος οι συμπεριφορες των πουλιων ειναι διαφορετικες απο την ανθρωπινη λογικη
 
πήγα κοίταξα, δεν υπάρχει κανένα πουλί αυτή τη στιγμή... (δε θα 'πρεπε να 'χε έρθει στη φωλιά της για βράδυ;...)
Μα δε θελουμε να επιστρεψει.Τι να κανω με το αυγο??
 
Κακώς το μετακίνησες...
Να το επαναφέρεις στη θέση του.
Είναι αυγό από δεκαοχτούρα.
Οι φωλιές από αυτά τα πουλιά... Δεν είναι φωλιές... και είναι πάντα σε επισφαλή και με μεγάλο κίνδυνο θέση.
Δε θέλω να εκκολαφθει το αυγο.Τι μπορώ να κανω?Το μετακίνησα αλλού.
 
Μα δε θελουμε να επιστρεψει.Τι να κανω με το αυγο??
καλημερα. θετεις ερωτηση σε θεμα του 2019 που ειχε θεσει αλλο ατομο και ειχαν απαντησει με σαφηνεια απο τοτε αλλα μελη.
Μηπως θα ηταν σωστοτερο να ανοιξεις ενα θεμα που να παραθετεις τις αποριες σου ?
 
Back
Top