Ασθένειες Βρήκα νεκρό το ένα μου καναρινι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Nikolina
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Nikolina

PB Member
Εγγραφή
23 Ιουν 2020
Μηνύματα
424
Πόλη
Κεφαλονιά
Γεια σας . Σε ένα κλουβί που έχω 6 θηλυκά σήμερα βρήκα νεκρό το ένα . Επειδή το ένα το έβλεπα αδύναμο και αδιάθετο , το είχα πάρει σε ξεχωριστό κλουβί και του έβαζα aviomycine και έβαζα και στα υπόλοιπα (το χω γράψει σε άλλο θέμα). Για το λόγο αυτό τα παρατηρούσα κιόλας αρκετά. Δεν είχε δει κάτι. Χτες που πήγα να αλλάξω φαγητό και τροφή είδα το ένα να έχει μια μαύρη κουκκίδα εξωτερικά στο ενα φτερό. Επειδή έχω δει μια θηλυκιά με φτερά στο στόμα θεώρησα ότι κάποιο το χτύπησε και σήμερα θα το έβαζα και αυτό ξεχωριστά , αλλά δεν πρόλαβα,,,
Το βρήκαμε νεκρό και αφού το έψαξα ήταν έτσι χάλια από κάτω , κόκκινο αίμα στο σώμα και μαύρο στη φτερούγα,,, δε φαινόταν τίποτα όμως εξωτερικά και δεν την πρόλαβα,,,,,
Τωρα έβγαλα όλα τα υπόλοιπα ενα ενα , να τα ελέγξω , κάτω από τις φτερούγες , δεν βρήκα τίποτα σε κανένα άλλο. Θα τα ξεχωρίσω να είναι μόνα τους και θα τους βάλω βιταμίνες γιατί ακόμα βγάζουν καρφακια απο την πτερορροια και είναι αδύναμα .
Τι μπορεί να ήταν αυτό;;;;
Τα χω προφυλαγμένα απο εξωτερικούς παράγοντες .
 

Συνημμένα

  • 9B04E556-6A23-4F0D-ABBB-7926AB64B8CF.webp
    9B04E556-6A23-4F0D-ABBB-7926AB64B8CF.webp
    52,3 KB · Προβολές: 36
  • 474C820E-4F09-4D86-8674-4D74CC0E8C5A.webp
    474C820E-4F09-4D86-8674-4D74CC0E8C5A.webp
    56,8 KB · Προβολές: 36
@Nikolina λυπάμαι για το πουλάκι σας ,αλλά όπως έχω γράψει σε άλλη απάντηση έχει έξαρση η Ευλογιά τα πουλιά που έχω χάσει μέχρι τώρα είναι 18 ανεξάρτητα συμπεριφοράς, την μια στιγμή είναι καλά και επόμενη μέρα είναι νεκρό δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, ευελπιστούμε να σταματήσει αυτή η ασθένεια γιατί είχα 26 πουλάκια και έχω χάσει τα 18.
 
@Stelios Panaousis ευλογια είναι αυτό;;;;
Τα ποδαράκια του ήταν πεντακάθαρα γιατί από συζητήσεις εδώ στο φόρουμ έχω δει ότι από εκεί κυρίως το παρατηρούν,,
 
@Nikolina
Επειδή τα έχουμε συζητήσει ξανά εφόσον δεν υπάρχει γιατρός στο νησί, εάν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στα πουλάκια σου θα πρέπει να απευθυνθείς στο Εργαστήριο της Κομοτηνής, είναι μονόδρομος.
Ίσως να χρειαστεί να στείλεις και το πουλάκι για νεκροψία.
Οτιδήποτε άλλο και με πιθανές διαγνώσεις ή θεραπείες είναι λάθος.
 
@Nikolina μπορείς μια πιο καθαρή φώτο να φαίνεται το σημείο που υπάρχει το "τραύμα";
Σα να έχει 3 ανοιχτές εστίες φαίνεται.

Επισης φαίνεται να ηταν μια χαρα καλοταϊσμενο, οπότε μάλλον κάτι "έκτακτο" συνέβη.
Αν υπήρχε κάποια πάθηση για καιρό, πρώτα θα το είχε αδυνατίσει.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@patrickios δυστυχώς το έθαψα , δεν ήθελα να το κρατήσω άλλο έτσι, αλλά σας κάνω ζουμ από τη δίκη μου φωτογραφία που δεν έχει αλλοιωθεί με τα πιξελ. Έχει σαν τρεις πληγουλες στο σώμα του , καλά λέτε, και η περιοχή είναι κόκκινη και απέναντι στη φτερούγα μαύρο αίμα. Και είναι μπόλικο , αλλά χτες το μεσημέρι φαινόταν εξωτερικά μια κουκκίδα μόνο μαύρη εξωτερικά.
[automerge]1668343804[/automerge]
.
 

Συνημμένα

  • 838544B0-4F6E-4EE4-BC93-C6538D2237CE.webp
    838544B0-4F6E-4EE4-BC93-C6538D2237CE.webp
    172,1 KB · Προβολές: 36
Τελευταία επεξεργασία:
@patrickios τωρα να σας πω δεν είχα την ψυχραιμία να το κοιτάξω πολύ,, σαν ξερό ήταν. Εγώ θεώρησα αρχικά ότι μπορεί να το χτύπησαν οι άλλες , γιατί είχα τύχει να πετύχω θηλυκιά με φτερά στο στόμα, αλλά σ αυτό το σημείο θεωρώ λίγο δύσκολο να χτυπήθηκε από άλλο πουλί,,,
 
Αν δεν υπήρχε πρόσφατο αίμα και αν δεν είχε το λιπος που φαίνεται στις φώτο αντε να ψάχναμε και για κάτι εσωτερικό που μπορεί να έδωσε αυτή την εικόνα με τα 3 μελανά σημεία.

Εμένα σαν τραυματισμός μου μοιάζει.
 
@patrickios δε μπορώ να σκεφτώ όμως πως τραυματίστηκε εκεί κάτω. Μόνο αν τρόμαξε με κάτι το βράδυ και τις χτύπησε , αλλά δεν έχω επικίνδυνα πράγματα στο κλουβί,, και πως δεν είδα να χει αίμα δε μπορώ να καταλάβω.
Έχω το νου μου τωρα στα υπόλοιπα και ο θεός να βάλει το χέρι του.
 
@Nikolina ανεξάρτητα από το αίτιο, αφού μάτωσε πρόσφατα λογικά θα βρεις ίχνη αίματος στο κλουβί (σχάρα, κάγκελα, πατήθρες).
Το να τρόμαξε και να χτυπήθηκε ο βράδυ δεν είναι απίθανο, απλά όντως το σημείο είναι λίγο περίεργο κι ειδικά οι 3 βλάβες που φαίνεται να έχει.

Απλά όσο μπόρεσα να δω από τις φώτο δεν μπορώ (τουλάχιστον εγώ) να σκεφτώ κάτι μη τραυματικό.
 
@patrickios σήμερα άλλαξα την άμμο τους, έβαλα χωρίσματα γιατί έχω 90αρα ζευγαρωστρα και καθάρισα ποτίστρες και ταιστρες , δεν είδα κάτι για να μαι ειλικρινής , ούτε στις πατηθρες. Θα ελέγξω πάλι αύριο.. το θέμα είναι πως δεν το πήρα χαμπάρι που τα κοιτάω κάθε μέρα. Χτες το δα λίγο που δεν πολύ κουνιόταν και είδα εκείνη την κουκκίδα αλλά δεν πήγε ο νους μου ότι υπήρχε τέτοιο κακό από κάτω,,,,, 🙁
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Nikolina όπως σου είπα πριν, κάτι άλλο πέραν χτυπήματος/τραύματος δεν μπορώ να συμπεράνω με αυτό που βλέπω.
Βέβαια μπορεί κάτι να μου/μας διαφεύγει.

Μπορείς και να τα πιάσεις και να τα τσεκάρεις ένα - ένα για να είσαι σίγουρη. 10 λεπτά υπόθεση είναι.
 
@patrickios τα τσέκαρα όλα από κάτω και τα φύσηξα γενικά να δω , δεν είχε κανένα κάτι.
Τωρα μου είπε η μαμα μου γιατί αυτή το βρήκε το πρωί, εγώ το είδα όπως στις φωτογραφίες που σας έστειλα, ότι είχε αυτό το μαύρο πηγμενο ολόκληρο κομμάτι κάτω από τη φτερούγα και προσπαθώντας να το ξεκολλήσει για να δει τι είναι έβγαλε κάποια πούπουλα, όποτε δεν ξέρω αυτές οι 3 κουκκίδες αν υπήρχαν η αν έγιναν εκείνη τη στιγμή. Αλλά και αυτή που τη ρώτησα που είδε το κλουβί, δεν είδε πουθενά αίμα,,,
Τι να πω, κρίμα που δεν το πρόλαβα, αν υπήρχε πιθανότητα να το σώσω.
 
@Nikolina οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι είχε ένα μεγάλο πήγμα αίματος κάτω από το φτερό....τι να πω, να ήταν κάποιο σπυρί/εξόγκωμα να αιμορράγησε και να επιμολύνθηκε....έπρεπε να το κοιτάξεις πιο προσεκτικά μήπως καταλάβαινες.

Τώρα ό,τι έγινε - έγινε. Λίγη παρατήρηση τα υπόλοιπα τα επόμενο διάστημα για να είσαι σίγουρη πως δεν υπάρχει κάτι.
 
Κάποιες φορές τα θηλυκά μεταξύ του έχουν ¨θεματάκια ¨ . πολύ περισσότερο φέτος που ο καιρός είναι λίγο περίεργος τους κάνει και μπερδέματα , μαλλιοτραβιόνται ...
 
Τα ποδαράκια του ήταν πεντακάθαρα γιατί από συζητήσεις εδώ στο φόρουμ έχω δει ότι από εκεί κυρίως το παρατηρούν,,
Στην χρόνια μορφή της ευλογιάς, που είναι η λιγότερη επικίνδυνη, τα οζίδια παρουσιάζονται στα δάχτυλα.

Στην οξεία μορφή, που είναι επικίνδυνη για την ζωή τους, παρουσιάζουν
α.ερεθισμό των οφθαλμών
β.Οφθαλμικό έκκριμα και οζίδια στα βλέφαρα, το ράμφος, στο κεφάλι και στο εσωτερικό των φτερών.
γ.Εμφάνιση μεμβρανών στην στοματική κοιλότητα.

Στην υπεροξεία μορφή τα πουλιά πεθαίνουν σε 2-3 ημέρες χωρίς να έχουν εμφανιστεί οι χαρακτηριστικές αλλοιώσεις της ευλογιάς.

Πηγή: βιβλίο ''Παθολογία των πτηνών αναψυχής'' Π.Ι.Ιορδανίδης.
 
Back
Top