Ασθένειες Βραχνάδα σε καναρίνι

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης dimrho
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

dimrho

PB New Member
Εγγραφή
10 Φεβ 2014
Μηνύματα
20
Καλημέρα, το αρσενικό καναρίνι ενώ φέρετε φυσιολογικά και κελαηδάει παρατηρώ ότι έχει μια βραχνάδα. Και η βραχνάδα γίνετε πιο εύκολα αντιληπτή αν το συγκρίνω με το τιτίβισμα του θηλυκού. Που μπορεί να οφείλεται αυτό;
 
Μπορεί να έχει άσθμα. Αφού κελαηδάει αν είναι άσθμα δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση. Καλύτερα πήγαινε σε ένα pet shop να σου πουν. 😉
 
αν έχει άσθμα υπάρχει θεραπεία; Μπορεί να ζευγαρώσει;
Πάντως το παρατηρώ και το στόμα του το έχει κλειστό.
 
Καλύτερα πήγαινε σε ένα pet shop να σου πουν. 😉
Καλημέρα, η αναζήτηση απαντήσεων στα pet shops δεν είναι κάτι που επικροτούμε σαν φόρουμ, όταν μας απασχολεί κάποιο θέμα υγείας των πουλιών μας.
Δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν, ΔΕΝ γνωρίζουν και πολλοί αν και δεν γνωρίζουν, δίνουν συμβουλές επιπολαίως ώστε να πουλήσουν διάφορα στοκαρισμένα προϊόντα.
Η άριστη λύση είναι ο πτηνίατρος https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/
Αν δεν είναι εφικτό, το συζητάμε εδώ μεταξύ μας, αφού το ενδιαφερόμενο μέλος μας δώσει κάποια στοιχεία βοηθητικά που περιλαμβάνονται στην λίστα petbirds.gr/community/threads/%CE%A0%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%B1%CF%83%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82.18794/.
Αυτό και κατ' αρχήν παρακαλώ τον φίλο μας τον dimrho να κάνει, ώστε να υπάρχει μια εικόνα των δεδομένων που αφορούν το πουλάκι.
 
Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είχε και το δικό μου καναρίνι.
Σταμάτησε να κελαηδάει και όποτε του μιλούσα με χαιρετούσε με ένα χαμηλό βραχνό τιτίβισμα.
Το πήγα στον πτηνίατρο, μου είπε ότι είχε άκαρι τραχείας, μου έδωσε αγωγή (μάλλον αντιβίωση στο νερό αν θυμάμαι) και συσκευασμένη πλήρως εμπλουτισμένη τροφή.
Το ξαναείδε σε 15 μέρες και μετά σε άλλες 15 για να μου πει τελικά ότι είναι δύσκολο να θεραπευτεί αυτό εφόσον το πάθει και να το πάρω απόφαση ότι δεν θα ξανακελαηδήσει.
Και βέβαια έχοντας πληρώσει ένα σωρό επισκέψεις και ένα σωρό φάρμακα.
 
Ευχαριστώ όλους για την βοήθεια. Να προσθέσω ότι τα πουλιά τα έχω σε ζευγαρώστρα με τυφλό διαχωριστικό. ενα άλλο που παρατηρώ είναι ότι το θηλυκό στο τιτίβισμα του είναι 3 φορές πιο δυνατό από το αρσενικό. Αν ήταν ακάρια δεν θα είχε κολλήσει και το θηλυκό;
 
Χωρίς επιστημονική αναφορά, μόνο από εμπειρία, θα σου πω ότι γενικά τα ακάρεα μεταδίδονται γι αυτό απομακρύνουμε το πουλί που υποψιαζόμαστε. Όμως έχω παρατηρήσει ότι η μεταδοτικότητα εξαρτάται και από κάποιον άγνωστο σ' εμένα παράγοντα. Δεν κολλάνε το ίδιο εύκολα όλα μεταξύ τους. Καλύτερα πάντως να το απομακρύνεις και να ελέγξεις την υγεία του αρσενικού σε άλλο κλουβί. Εξάλλου, κάτι που απεύχομαι, ίσως δεν έχει εκδηλωθεί κάτι στο θηλυκό γιατί στην αρχή τα συμπτώματα είναι ήπια και αφανή. Θα πρέπει προληπτικά να κάνεις και σ' αυτό θεραπεία.
Συμπλήρωσε κάποια στοιχεία της φόρμας που σου έβαλα να μας βοηθήσεις να βοηθήσουμε. Στα τυφλά ν' αρχίσουμε να προτείνουμε φάρμακα; Δεν συμφέρει την υγεία των πουλιών ούτε την τσέπη σου.
 
Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είχε και το δικό μου καναρίνι.
Σταμάτησε να κελαηδάει και όποτε του μιλούσα με χαιρετούσε με ένα χαμηλό βραχνό τιτίβισμα.
Το πήγα στον πτηνίατρο, μου είπε ότι είχε άκαρι τραχείας, μου έδωσε αγωγή (μάλλον αντιβίωση στο νερό αν θυμάμαι) και συσκευασμένη πλήρως εμπλουτισμένη τροφή.
Το ξαναείδε σε 15 μέρες και μετά σε άλλες 15 για να μου πει τελικά ότι είναι δύσκολο να θεραπευτεί αυτό εφόσον το πάθει και να το πάρω απόφαση ότι δεν θα ξανακελαηδήσει.
Και βέβαια έχοντας πληρώσει ένα σωρό επισκέψεις και ένα σωρό φάρμακα.
Μετά την αγωγή άρχισε να τραγουδάει κανονικά ή όχι;

@dimrho εγώ προσωπικά θεωρώ ότι τα ακαρεα της τραχείας στα καναρίνια είναι ένας μύθος.. Βέβαια το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το πας σε έναν πτηνίατρο.. Εγώ είχα καναρίνι αρσενικό που είχε πνευμόνια/βρογχιτιδα και με αντιβίωση έγινε καλά! Φυσικά για να τραγουδήσει όπως παλιά ήθελε χρόνο και υπομονή.. Πλέον κελαηδάει όλη μέρα και τώρα είναι χωρισμένος με τη θηλυκια και προετοιμαζεται για ζευγάρωμα.. Οπότε γρήγορα στον πτηνίατρο και περαστικά σας! 😉
 
Βασικές Πληροφορίες
Τι είδος πτηνού έχετε;
καναρί

Αναφέρετε το φύλο του αν το γνωρίζετε
Αρσενικό
Τι ηλικία έχει;
Δεν γνωρίζω
Πόσο καιρό το έχετε εσείς;
1 μήνα
Ζει μόνιμα σε εξωτερικό χώρο; Σε εσωτερικό; Άλλοτε μέσα, άλλοτε έξω;
Πάντα σε εσωτερικό χώρο
Στο κλουβί ζει μόνο του; Με άλλα πτηνά; Πόσα; Ποιο είναι το μέγεθος του κλουβιού;
Είναι σε ζευγαρώστρα με τυφλό χώρισμα
Τι διατροφή του παρέχετε; (π.χ. σπόροι, χόρτα, αρωματικά βότανα, λαχανικά, φρούτα, αυγοτροφή). Περιγράψετε όσο πιο αναλυτικά μπορείτε.
Καναβούρι ανάμεικτο, αυγοτροφή, Μήλο
Περιγράψτε λεπτομερώς τα συμπτώματα που σας έχουν ανησυχήσει, καθώς επίσης την αναπνοή του, τη στάση σώματος, την ενεργητικότητά του, τις κουτσουλιές του, την καθαρότητα της μύτης, την εμφάνιση των ποδιών του.
Είνα πολύ δραστήριο και φαιναιτε υγειες. Το τιτίβισμα του είναι βραχνό και χαμηλόφωνο. Σε σύγριση πάντα με το θυλικό. Τραγουδάει το πρωί και το μεσημέρι αλλά όταν τιτιβίζει με το θυλικό τοτε παρατηρώ μία βραχνάδα.
Πότε παρουσιάστηκε το πρόβλημα στην υγεία του πτηνού σας;
Απο την αρχή που μου το έδωσαν
Αναφέρετε με ελεύθερο κείμενο, οτιδήποτε θεωρείτε σημαντικό και δεν προβλέπεται από το ερωτηματολόγιο.
Επιπλέον Πληροφορίες
Τι υλικό χρησιμοποιείτε στον πάτο του κλουβιού;
Το μεταλικό ταψί που διαθέτει το κκλουβί
Υπάρχει σχαράκι ανάμεσα στο κλουβί και τον πάτο;
Ναι
Τοποθετείστε μια λευκή κόλλα Α4 στον πάτο του κλουβιού και βγάλτε φωτογραφία στις κουτσουλιές του πτηνού σας. Επίσης βγάλτε φωτογραφία του ίδιου του πτηνού, εστιάζοντας στην περιοχή του προβλήματος αλλά και στο πρόσωπο και τα πόδια του, στήθος, καρίνα και την περιοχή της αμάρας.
Τι είδους πατήθρες χρησιμοποιείτε; Ξύλινες; Υφασμάτινες; Πλαστικές (στρογγυλές ή σαν κλαδάκια; )

Πλαστικές
Έχει ζευγαρώσει κάποια φορά; Πότε; Ήταν επιτυχής η γέννα;
Δεν ξέρω
Έχει λάβει ποτέ αντιβίωση; Αναφέρετε το φάρμακο, την δοσολογία και την διάρκεια της θεραπείας.
Δεν ξέρω
Αν δόθηκε αντιβίωση δόθηκε με συμβουλή γιατρού; Του petshop; Κάποιου φίλου; Άλλο (περιγράψετε).
Πότε πέρασε την τελευταία του πτερόρροια;
Οι σπόροι που χρησιμοποιείτε είναι χύμα; Συσκευασμένοι; (μπορείτε να αναφέρετε μάρκα). Το ίδιο αναφέρετε και για την αυγοτροφή. Είναι εμπορίου; Είναι δικής σας παρασκευής;

Χύμα
Χρησιμοποιείτε κάποια άλλα είδη του εμπορίου, όπως sticks, λιχουδιές ή βρώσιμες «βιταμίνες»;
Οχι

Χρησιμοποιείτε συμπληρώματα βιταμινών ή ασβεστίου στο νερό; Ποια και κάθε πότε;
Ναι πολυβιταμίνη στο νερό

Χρησιμοποιείτε φυσικούς τρόπους πρόληψης ασθενειών π.χ. σκορδόνερο, μηλόξυδο κτλ;
Όχι.
Έχετε σουπιοκόκαλο στο κλουβί;
Ναι

Η επίσκεψη στον πτηνίατροείναι δύσολη λόγω κόστους.
 
Μέχρι να σου πει πιο αξιόπιστα κάποιος που έχει μεγαλύτερη εμπειρία για καναρίνια, θα σου πω κατ' αρχήν αυτά που παρατηρώ εγώ :)
Το πουλάκι εκτός της βραχνάδας που το πήρες έτσι προ μηνός δεν παρουσιάζει κάτι. Ίσως να είναι βραχνόφωνο, ίσως λίγο κρυωμένο.
Αν είναι σωστό αυτό που λέει η Αλίκη ότι τα καναρίνια δύσκολα έχουν ακάρεα, ας δούμε κατά τα λοιπά την φροντίδα του.
Έπρεπε να κρατήσεις καραντίνα πριν το βάλεις στο άλλο πλευρό της ζευγαρώστρας με το θηλυκό σου Καραντίνα στα πουλιά, μία αναγκαία ενέργεια πρόληψης . Δεν έγινε, πάμε παρακάτω, η ενημέρωση έχει την έννοια του μέλλοντος.
Η διατροφή που ακολουθείς είναι ελλειπής και πιστεύεις (και καλά κάνεις μέχρι ενός σημείου) ότι αναπληρώνεις με τις υγρές βιταμίνες. Όμως αυτό δεν είναι διαχρονικά το ιδανικό για το πουλάκι.
Χύμα και ως κύρια τροφή καναβούρι, δεν είναι σε καλύπτει διατροφικά. Το χύμα μπορεί να αποβεί επικίνδυνο έως μοιραίο Χύμα ή συσκευασμένη τροφή για το πουλάκι μας; .
Πέραν αυτού, οι σπόροι πρέπει να παρουσιάζουν μια ποικιλία, που μόνο πολύ έμπειρα άτομα γνωρίζουν τις ακριβείς αναλογίες της σύστασής τους. Γι' αυτό όταν είμαστε ακόμα "φρέσκοι" στην ασχολία, προμηθευόμαστε μια καλή συσκευασμένη τροφή για καναρίνια.
Επίσης, απολύτως απαραίτητα στην διατροφή των πουλιών είναι τα χόρτα και τα λαχανικά.
Σπανάκι, βλίτα, αντίδια, φρέσκια ρίγανη, θυμάρι, καρότο, φρούτα κτλ.
Αυγό ή αυγοτροφή καλύτερα δικής σου παρασκευής (υπάρχουν πολλές, εγώ φτιάχνω την πιο απλή εκδοχή αυτής Η Αυγοτροφή μου (my eggfood recipe) ).
Γενικά για την διατροφή θα σου έλεγα να μελετήσεις καλά τα άρθρα της διατροφής Αρθρα για τη Διατροφή των Πουλιών .

Τώρα σε σχέση με την ανησυχία σου, τι θα έκανα εγώ προληπτικά και ταυτόχρονα, καθημερινή σχολαστική παρατήρηση για άλλα πιθανά συμπτώματα.
Θα έδινα πρώτα για 4 μέρες σκορδόνερο.
Θα έκανα μια παύση δύο ημερών και θα έδινα στην συνέχεια μία εβδομάδα τσάι βοτάνων, (ρίγανη, θυμάρι και βασιλικό ξηρά) αντί νερού.
Και φυσικά θα φρόντιζα την διατροφή σύμφωνα με τα παραπάνω.
Αυτά προσπαθώντας να ενισχύσω το ανοσοποιητικό του πουλιού γιατί όλα έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Περιμένουμε και πιο ειδικούς που έχουν αντιμετωπίσει πιθανόν ίδια περιστατικά.
 
Back
Top